(16.30 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokud jde o debatu, která se tady promítala, prosím vás, samozřejmě že Česká republika nemá nějak málo zkušeností s referendem. Jsou tady místní referenda, jsou tady možná krajská referenda a samozřejmě celostátní referendum je završení procesu, který se týká přímé demokracie.

Varoval bych před tím, srovnávat to s jinými ústavními systémy, anebo např. upozorňovat na nebezpečí referenda, které proběhlo v autonomní republice Krym. Prostě já jsem si po těch debatách nastudoval ústavní systém jednotného ukrajinského státu, ale ta autonomní republika měla právo vyhlásit referendum. Prostě měla. A ty orgány, které ho vyhlašovaly, ztratily legitimitu až ve chvíli, kdy vláda v Kyjevě zjistila, že referendum nedopadne v její prospěch. Něco takového není možné dělat.

V teorii státu, teď nemyslím v teorii práva, ale v teorii státu konkrétně samozřejmě územní plebiscity jsou běžnou součástí od teorií dělby moci, od pana Montesquieua a dalších teoretiků státu. Prosím tedy nezaměňovat. Prosím tedy o to, abychom se pokusili jeden z posledních nedostatků našeho ústavního systému napravit.

Nedostatky ústavního systému, který předpokládá Ústava České republiky, už jsou jenom dva, a to je zákon o styku obou komor, který tady pořád nemáme, a všeobecné referendum. To jsou dva kroky, které nám chybí k tomu, abychom naplnili to, co tady ústavodárce v roce 1992 zamýšlel a předpokládal, přestože se tomu kladly kdykoli po roce 1993 určité překážky, dokonce se snižovala úroveň některých právních norem.

Tolik tedy na úvod mého vystoupení a snad na závěr jenom tolik: Přál bych si, aby po 22 letech se do České republiky referendum vrátilo, tak jak tady do roku 1992 bylo. Děkuji vám. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji panu poslanci. A nyní mám s faktickou přihlášeného předsedu klubu KSČM pana poslance Kováčika. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, paní předsedající, paní a pánové, dovolte mi v této chvíli, abych požádal na přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání do 17 hodin. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Tedy já vaší žádosti vyhovím a vzhledem k tomu, že na 17. hodinu máme pevně zařazené body k projednávání, tento bod v tuto chvíli přerušuji.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Svolávám klub KSČM teď hned v prostorách klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Dobrá, sejdeme se zde v 17 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.33 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP