Úterý 6. května 2014, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

94.
Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice

Poprosím vás, abyste se usadili. Ještě jednou poprosím zejména kolegy nalevo ode mne, aby se usadili. Děkuji.

Otevírám bod 94 a prosím paní ministryni, aby se ujala slova. (V sále je rušno.)

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Vážené kolegyně, vážení kolegové, je to taková informace narychlo, takže ji prosím i posuzujte, řekněme, způsobem, který bude odpovídat délce přípravy na ni.

Včera jsem byla v Událostech, komentářích konfrontována s případem...

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Omlouvám se, paní ministryně, ale Sněmovna si vyžádala tento bod svým hlasováním, tak prosím všechny ty, kteří si bod vyžádali, aby mu také věnovali pozornost. Pokud někdo nemá o tuto informaci zájem, prosím, ať přesune své debaty do předsálí. Omlouvám se, paní ministryně.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Děkuji. Čili se shovívavým pohledem na kvalitu informací, které teď poskytnu ke konkrétnímu případu, bych chtěla zdůraznit, že včera jsem v Událostech řekla jednu věc, kterou jsem si potom okamžitě dnes dopoledne ověřovala, jak je to s registrem dopravních přestupků. Zdůrazňuji dopravních. Byla jsem na to upozorněna i panem poslancem Humlem, který se v této oblasti více pohybuje, a je to zřejmě jediná oblast, kde registr funguje. Čili to, s čím jsem včera váhala, když jsem odpovídala na položené otázky, protože jsem nechápala a nevěděla jsem, do jaké míry měl k dispozici ten, který opakovaně rozhodoval v případu toho mladíka o ukládání zákazu činnosti, tzn. zákazu řízení motorového vozidla, a ani nebylo zřejmé, jestli se jedná o přestupky, nebo jestli šlo o soudní tresty, tak v každém případě měl k dispozici nebo mohl mít k dispozici všechny údaje. Takže v tomto směru elektronický registr dopravních přestupků už dává relevantní informace.

Na vaši otázku už teď mohu odpovědět přesněji, než bych odpověděla včera večer, kdy jsem takový dotaz nečekala. Znamená to, jinými slovy řečeno, že pokud soud se takovým případem zabývá, tak by neměl ukládat opakovaně něco, co očividně není v praxi dodržováno, a měl by, bohužel, i když já sama jsem odpůrcem nepodmíněného trestu odnětí svobody, tak by měl velice zvážit a po, řekněme, druhém zákazu, který v praxi nebyl dodržován, by měl uložit nepodmíněný trest, byť třeba na kratší dobu, tzn. při samotné dolní hranici trestní sazby.

Víte, že soudy jsou u nás nezávislé, že je možné je kontrolovat velmi omezeně způsobem, že usměrňujeme jejich judikaturu jednak tím, že Nejvyšší soud vydává určitá stanoviska, potom samozřejmě judikáty, které v případech, kdy dojde věc až do dovolání, mohou usměrňovat činnost nižších stupňů soudů, ale v praxi Ministerstvo spravedlnosti nemá jinou možnost, než v takovém případě konstatovat, že zřejmě měla být v konkrétním případě uložena jiná trestní sankce. Samozřejmě, je zde možné kárné řízení, když se ukáže nějaké flagrantní porušení v tom smyslu, že si třeba soudce vůbec nevyžádá, resp. nepodívá se vůbec do historie obžalovaného, který před ním stojí.

Takže pokud jde o otázku, jaká je vykonatelnost práva v České republice, tak má dvě roviny: Jednak záleží na tom, do jaké míry je soudce odpovědný a využije všech zdrojů, které má k dispozici, jak říkám. Vím, že o dopravních přestupcích již informace má dobré, samozřejmě musí mít výpis z rejstříku trestů. Druhá rovina je potom dohled vyšších složek a v tomto smyslu jednak v konkrétní věci, když jde o opravné prostředky řádné prostřednictvím odvolání, anebo mimořádné, v krajním případě stížnost pro porušení zákona, ale ta by tady nepřicházela podle mého názoru v úvahu. Ani to není teď předmětem vaší otázky.

Nevím, jestli jsem vyhověla tazateli, a jsem ochotna se k tomu ještě vyjádřit, ale nerada bych tady říkala své názory, které nemám podložené nějakými statistický údaji, v kolika případech dochází ve skutečnosti k takovým flagrantním případům, jako byl ten včerejší a o kterém dnes také hovoříme.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, paní ministryně. K tomuto bodu otevírám obecnou rozpravu. Hlásí se do ní pan poslanec Koskuba, kterého upozorňuji, že jako první vystupující v obecné rozpravě se stává i zpravodajem tohoto bodu.

Pane poslanče prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, paní ministryně, já jsem tu řekl úvodem, že toto neberte jako žádné grilování. Chtěl jsem tuto informaci slyšet. Přiznám se, že mě v něčem mile překvapila, ale na druhé straně zarazila. Znovu zdůrazňuji, dámy a pánové, tady nemluvíte s právníkem. Já prostě mám svůj cit vůči právu.

Ano, vy jste mě ve své podstatě na rozdíl od včerejšího vystoupení v televizi utvrdila, že ne vše v naší justici funguje dobře. A já jsem chtěl jenom slyšet, zdali vnímáte tuto skutečnost a zdali se vaše ministerstvo tímto stavem naší justice, která je sice nezávislá, ale očividně je též - a omlouvám se za to slovo zvláště těm poctivým nebo nechybujícím ze soudců - i chybující.

Já nechtěl Sněmovnu zdržovat. Ale my zde chrlíme řadu zákonů, ve kterých se očividně nevyzná ani právník ani justice a bohužel se v nich často ztrácí i občan. A já vnímám, že zákony platí hlavně pro některé. A to, že platí hlavně pro ty nejslušnější. To je věc, která mě jako zákonodárce trápí. osobně bych uvítal - bohužel to tam nezaznělo - jak hodláte řešit fakt, že když soudce udělá chybu, tak i soudce by za tu chybu, je mi líto, měl platit. Jsme zemí, kde jsme si snad všichni rovni.

Jako maličkost uvedu jeden příklad, který mě kdysi zděsil. A říkám to zde jako lékař, dámy a pánové. Na nás se po úpravách jistých zákonů valí další a další žaloby a stížnosti na cokoli. Proto netušíte, alespoň ti z vás, kdo neděláte třeba akutní medicínu, jak často jsme ve styku s naším právem, s naší justicí. Ale před časem mě zarazilo, jak jistý soudce - pravda, údajně na radu soudního znalce - propustil polepšeného vraha, který během 36 hodin stihl zavraždit pět lidí. Omlouvám se, můj laický mozek toto nechápe, tam někdo musel udělat chybu! A já si myslím, že když někdo udělá těžkou chybu, měl by za tu chybu podle zákonů této země platit. Kdyby se - to, co jste řekla - někdo vůbec koukl do registru a někdo, kdo soudí jiné, dělal to, co měl, tak ta 36letá žena mohla být mezi námi a mohla sloužit, protože ona se snažila právo prosadit. Nemůžu zde, v této sněmovně - byť snad ještě takovou imunitu máme - soudit soudce. Ale nezlobte se, ona dělala svou práci, ale vy jste mně potvrdila, že někdo ne. A já očekávám od své ministryně spravedlnosti, že konečně připravíte něco, aby i nezávislý muž či žena v taláru věděli, že musí konat tak, jak se sluší a patří, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A chyby, které způsobí, by neměly stát život jiného člověka. Děkuji moc. (Potlesk z řad sociální demokracie.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní ministryně má slovo. Potom je přihlášen pan poslanec Korte, potom paní poslankyně Černochová.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Já bych chtěla ještě na to reagovat. Já jsem velice opatrná, abych teď generalizovala to potenciální pochybení soudce. Já si rozhodně vyžádám k tomu příslušný spis a seznámím se do podrobností, co v tom konkrétním případě bylo. Já vycházím stejně jako vy jenom z mediálních zpráv. Takže mě pochopitelně bude zajímat, z jakých důvodů nedošlo k tomu, že se třeba neuložil nepodmíněný trest. Ale nejsem ochotná tady soudit někoho na tomto místě, když jsem předtím neviděla listinné materiály. To je první. Jinak s vámi souhlasím, co do obsahu. Ale co do formy se musím držet určitých předepsaných postupů. A samozřejmě to kárné řízení není vyloučené potom v takovém případě.

A druhá věc. My máme ještě jednu možnost, která není tak úplně z hlediska formálně právního významná, ale co do svých dopadů jsem sama zjistila, že má veliký význam. Justiční akademie, která patří také pod Ministerstvo spravedlnosti, se zabývá různými aktuálními tématy. A my, když jsme potřebovali, aby se více ukládaly alternativní sankce, tak se dělalo proškolení soudců, vysvětlovaly se jim výhody a přednosti alternativních sankcí, srovnání se zahraničními zkušenostmi. A opravdu někdy toto proškolování má svůj význam i potom ve změně té konkrétní trestní politiky, tzn. v ukládání takových sankcí. Myslím si, že tento tragický případ, bohužel, by měl upoutat pozornost i na to aktuální téma dopravní nehody a jejich pachatelé a ti, kteří opakovaně nerespektují zákazy uložené ať už formou správního řízení, nebo v trestním řízení. A že bychom takové školení resp. takové školicí akce a výměnu zkušeností, měli zařadit do aktuálního programu, který na Justiční akademii běží. Alespoň já se o to pokusím. Negarantuji pochopitelně výsledky takovéto aktivity. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. Pan poslanec Korte, připraví se paní poslankyně Černochová.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, pane předsedo. Tento bod se jmenuje Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice. Já se velice omlouvám, ale já jsem z odpovědi paní ministryně žádnou informaci o vymahatelnosti práva v České republice neslyšel.

Zpravodaj zde ve svém příspěvku pronesl děsivou větu: Zákony platí jen pro některé. Nebo působí to tak, že zákony platí jen pro některé. A ono to prosím s prominutím tak vypadá. Vezmu-li skutky a činy paní ministryně na Ministerstvu vnitra - popíšu jeden případ: Dne 4. 4. 2014 učinila personální opatření vůči řediteli věznice Rapotice plk. Ondráškovi, kterého pověřila řízením Vězeňské služby a stanovila mu složku služebního příjmu. Přičemž jak zákon o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, tj. zákon č. 361/2003 Sb., tak zákon o Vězeňské službě a justiční stráži, což je zákon, paní ministryně, č. 555/1990 Sb., explicitně - já vím, že je to těžké slovo, tak výslovně - konstatuje, že máte personální pravomoc jen a vůči generálnímu řediteli. Plk. Ondrášek byl tedy po tzv. odvolání gen. Dohnala v personální pravomoci prvního náměstka generálního ředitele Prokeše a paní ministryně tímto personálním rozhodnutím porušila nejen subordinaci, ale i výše zmíněné zákony.

Dámy a pánové, ministryně spravedlnosti je tady garant vymahatelnosti práva v České republice. A sama přitom porušuje zákony České republiky. Neznamená to snad, že ryba smrdí od hlavy?

Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ODS.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní poslankyně Černochová.

 

Poslankyně Jana Černochová: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Pane předsedo, děkuji za slovo. Já bych volně navázala na svého předřečníka pana poslance Korteho a ráda bych se v rámci projednávání bodu vymahatelnost práva v České republice zeptala paní ministryně, jak je možné, že dosud nevyřídila rozklad gen. Dohnala, ale již jmenovala generálního ředitele, a proč předmětný rozklad nebude řešit k tomu určená rozkladová komise tak, jak paní ministryně avizovala v médiích.

Také bych chtěla vysvětlit skutečnost, že jen co první náměstek generálního ředitele, pan plukovník Prokeš, podal stížnost na porušování zákona a uvedl, že mu bylo ze strany plukovníka Ondráška vyhrožováno, tak mu ihned bylo zrušeno služební místo. Nevím jak vy, paní ministryně, ale můj názor je ten, že takováto jednání v demokratické společnosti nemají co dělat, a děsí mě, že člověk, který připustí takovéto jednání, protiprávní jednání, si říká ministryně spravedlnosti.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Nyní dvě faktické poznámky. Nejdříve pan poslanec Hájek a potom pan poslanec Martin Komárek. Pan poslanec Hájek má slovo a dvě minuty.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já bych se chtěl jménem poslanců omluvit pozůstalým paní policistky, která zahynula při výkonu svého povolání, za to, že její jméno je tady zneužíváno ve smyslu politických bojů. Promiňte, pozůstalí paní policistky. Já se jménem svým a možná i kolegů omlouvám. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Komárek stahuje svoji faktickou poznámku. Paní ministryně má slovo. Prosím.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Vážené kolegyně, vážení kolegové, já nebudu na položené otázky vůbec odpovídat. Považuji to za obcházení jednacího řádu a myslím si, že je to i určitý projev naopak svévole a zvůle, protože vím, že byl mimořádně svolaný výbor pro bezpečnost, který se měl touto problematikou zabývat a měl zřejmě dospět k nějakému usnesení, aby se právě předmětem toho, na co se ptala paní poslankyně Černochová, stala tato schůze. Výbor nakonec žádné usnesení v tomto smyslu nepřijal. Já osobně to pokládám za obcházení všech pravidel, která by měla platit pro každého poslance, a proto na tyto otázky pod nálepkou vymahatelnosti práva odpovídat nebudu. To za prvé.

A za druhé. To, co tady bylo řečeno panem poslancem přede mnou, si myslím, že by vás všechny mělo vést přinejmenším k zamyšlení nad etikou vašich poslaneckých projevů. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní poslankyně moment (k poslankyni Rujbrové). Je vás víc. Pan předseda Kalousek technickou nebo s přednostním právem? Tak bychom vzali technické. Pan poslanec Blažek a potom technicky paní Bebarová-Rujbrová a pak přednostní právo pana předsedy Kalouska. Prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já ke všem těm, co se teď omlouvají, a oni to třeba myslí dobře, řeknu jedno. Já jsem nehlasoval pro zařazení tohoto bodu, protože pojmenování tohoto bodu naprosto opravňuje k diskusi úplně o všem. Vy všichni, kteří jste pro to hlasovali, se můžete omlouvat tak akorát sami sobě, protože jste tento bod zařadili pod tímto názvem. Tím pádem je bohužel podle mého názoru paní ministryně povinna v diskusi vystupovat, protože ten bod se takto jmenuje a má být tím pádem o jakékoliv vymahatelnosti práva v České republice. Znovu říkám, já jsem pro to nebyl, aby nebyla bezbřehá debata. Vám všem, co jste pro to byli, gratuluji, protože jste debatu takto otevřeli. (Potlesk z řad poslanců ODS.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Paní poslankyně Bebarová-Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Je málo situací, kdy se pravá a levá opozice v něčem shodne. Paní ministryně prostřednictvím pana předsedy, ze strany mých předřečníků nešlo o zneužití jednacího řádu, ale o jeho využití, protože pokud využívají členové výboru pro bezpečnost jiných ustanovení jednacího řádu, tak se vaší odpovědi nedočkají. A pokud narážíte na dnešní rozhodnutí výboru, který nepřijal usnesení - už v dubnu přijal výbor několik usnesení, kterými vás mimo jiné vyzýval, abyste pozastavila výběrové řízení na generálního ředitele, na které jste nereflektovala. Minulý týden podvýbor pro vězeňství přijal podobná usnesení. A my s vámi nemáme moc jiných možností hovořit než zde na plénu. Nedivte se, že využíváme i bodů, které širší rozpravu umožňují. (Potlesk z řad poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: To byla faktická poznámka. A nyní přednostní právo pan předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Omlouvám se, že pravděpodobně řeknu jinými slovy v podstatě to samé, co tady zaznělo od mých předřečníků, ale některé věci, zdá se, je potřeba opakovat.

Paní ministryně, odpusťte, ale název tohoto bodu, pro který hlasovala většina Poslanecké sněmovny, nezní Informace o tragické smrti a jejích následcích zabité policistky, název tohoto bodu zní Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice. A všechny dotazy, které tady zazněly, byly zcela relevantní k tomuto názvu a k obsahu tohoto bodu. Pokud nechcete odpovídat, je to pouze vaše arogance vůči Poslanecké sněmovně, které jste povinna se zodpovídat. To není obcházení jednacího řádu. Já bych tady teď mohl položit otázku - nechci, mnohokrát jsme si na ni odpovídali -, proč se vláda, která by měla jít příkladem v dodržování zákonů, za předpokladu, že se jí to nehodí, domnívá, že nemusí dodržovat lustrační zákon. Ale i kdybych tuto otázku tady položil a obrátil se na vás jako na ministryni spravedlnosti, pak jsem přesvědčen, že by byla v rámci tohoto bodu, v rámci tohoto projednávání, neboť i lustrační zákon je nepochybně potřeba umět nějakým způsobem vymáhat. A ministr spravedlnosti by měl být garantem vymahatelnosti práva před touto Poslaneckou sněmovnou i před veřejností jako takovou.

Nejste v situaci, kdy můžete odpovídat jenom na to, co se vám chce a co se vám hodí! Poslanecká sněmovna je suverénem vůči vládě České republiky! Dokonce někteří vaši podřízení jsou přesvědčeni, že tady zastupujeme všeholid. Já to nechci jakýmkoliv způsobem zlehčovat, protože i v té přísaze, jakkoliv si můžeme vysvětlovat, co to je všeholid, je odvolání na toho suveréna. Tím suverénem je skutečně lid, který sem zvolil 200 poslanců a jejich většina vás teď žádá o odpovědi. Jinými slovy, o odpovědi vás žádá veřejnost, ten lid. A vy máte, nezlobte se, tu odvahu, vy máte tu reminiscenci na své povolání před rokem 1989, abyste se takhle podívala do kamery a řekla "já vám, volení zástupci lidu, odpovídat nebudu"? Paní ministryně, zamyslete se nad tím, jakou funkci vlastně vykonáváte, zda ji chcete vykonávat a zde jste mocna ji vykonávat! (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu předsedovi Kalouskovi. Dobré odpoledne. Teď si dáme trochu do pořádku přihlášky. Vnímám přihlášku paní kolegyně Černochové, ale to je řádná přihláška. S faktickou poznámkou elektronicky pan poslanec Blažek, poté pan poslanec Martin Komárek a pan poslanec Jiří Zlatuška. Také s faktickou (k poslankyni Černochové). Kolega Blažek nechce vystupovat, tedy pan poslanec Martin Komárek s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Komárek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, já samozřejmě též jako pan Kalousek zastávám myšlenku, že Poslanecká sněmovna je suverénem. Jen si nemyslím, že je nutno to neustále opakovat, protože to všichni víme. Zároveň ale všichni víme, že je plným právem paní ministryně, která je taktéž, jestli pan Kalousek neví, členkou této Poslanecké sněmovny. mluvit tak, jak chce. Ale co je nejdůležitější, já už nejsem nechtěl vystupovat, ale je to asi potřeba, my všichni jsme lidu, nebo všemu lidu, odpovědní za to, že budeme řešit skutečné problémy. My tady, a z kontextu toho, co říkal pan Koskuba, je jasné, že před sebou máme vážný problém - opětovné zneužívání nějaké možnosti, nefunkčnost soudu, smrt člověka. A na druhou stranu máme problém, který při vší důležitosti je marginální. To znamená nějaký personální spor, který ale bude řešit soud a který už u soudu je a bude řádně postupovat. Pojďme se, prosím vás, vrátit k tomu důležitějšímu, to jest přemýšlet a mluvit o tom, co můžeme udělat pro to, aby nevinní lidé neumírali. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Komárkovi. Nyní pan poslanec Jiří Zlatuška. Poté paní poslankyně Černochová. Budeme pokračovat dále ve faktických poznámkách. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Zlatuška: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych navázal na kolegu Komárka, protože to, co říkal, je naprosto v pořádku. Ale ještě bych připomněl, že tak, jak se tady kolega Kalousek začal opírat do paní ministryně, že se mýlí v tom, co je účelem tady tohoto bodu. Účelem tady tohoto bodu je samozřejmě získat zprávu v médiích. Bylo by možná jednodušší se zde dohodnout na textu, ať si opozice navrhne text, který se dá médiím, a pojďme se věnovat těm problémům, které jsou potřeba opravdu z hlediska činnosti tady této komory.

Když už pan kolega Kalousek mluvil o těch, jak říkal, reminiscencích, tak mi připadalo, že on měl reminiscenci na to, že možná chyběl třeba v občanské výchově v 6. třídě, protože to, co tady chce, je faktický výklad toho, jak funguje právo, jakým způsobem fungují orgány činné v trestním řízení, jakým způsobem fungují soudy a podobně. Takovouto informaci jistě paní ministryně může dávat, ale pak si tady tedy hrajeme na bezplatnou právní poradnu pro členy této Sněmovny. A možná jsme takovýmto školením měli projít předtím, než jsme vůbec kandidovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Zlatuškovi. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Jana Černochová. Připraví se k faktické poznámce pan poslanec Koskuba. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Možná to můj předřečník nezaregistroval, ale návrh, který tady projednáváme a který se jmenuje vymahatelnost práva v České republice, navrhl váš koaliční kolega, kolega z ČSSD. Takže proč bychom si my měli připravovat nějaká usnesení pro média? Je to váš návrh, který byl přiřazen na program této schůze.

Já bych tady ráda ocitovala § 11 jednacího řádu Poslanecké sněmovny - oprávnění poslance požadovat informace a vysvětlení. Za prvé. Poslanec je oprávněn požadovat od členů vlády a vedoucích správních úřadů informace a vysvětlení potřebná pro výkon jeho funkce. Za druhé, informace a vysvětlení jsou členové vlády a vedoucí správních úřadů povinni poskytnout poslanci do třiceti dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Janě Černochové. Nyní pan poslanec Jiří Koskuba. Dále pan poslanec Jiří Štětina a pan Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce samozřejmě.

 

Poslanec Jiří Koskuba: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já neberu v žádném případě opozici právo vyjadřovat se k zařazeným bodům, i když kdysi jsme si to zažili právě od ní, když byla vládní koalicí zčásti, ale to už je pryč a já se tak chovat rozhodně nehodlám.

Nicméně, dámy a pánové, jednací řád je takový. Já jsem prosadil bod s názvem tak, jak jsem jej prosadil. Ale soudím, že byste měli patřit mezi elitu národa, a bezpochyby všem vám bylo jasné, proč jsem tak činil. Řekl jsem to ve svém úvodním slově. Není důvod se tady omlouvat. To naopak měla být úcta k jednomu z padlých policistů a chtěl jsem dostat odpověď, kterou jsem od paní ministryně dostal.

Ano, jednací řád mi neumožňuje, abych vás omezoval v dalších vystoupeních, abychom pod tímto matoucím možná názvem bodu neprojednávali jistě důležitou věc, ale že někdo přišel o svou funkci. Mým cílem však bylo to, že lidé přicházejí kvůli jistým chybám o život, a když už nemohu jinak, dovolím si tu něco, co zde není zvykem.

Dámy a pánové, kteří zde vystupujete a ten bod oprávněně ve smyslu jednacího řádu využíváte, přesto mně dovolte, přece jenom už jsem tady jistým veteránem, já vás alespoň žádám o jistou dávku slušnosti právě k tomu, proč jsme ten bod vůbec začali projednávat. A já myslím, že byste tentokrát v rámci slušnosti mohli ustoupit od svých oprávněných požadavků a tento bod uzavřít. Děkuju. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Jiří Štětina a poté pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Štětina: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a pánové, vážená vládo, děkuji za slovo. Jistě mě nikdo nemůže obviňovat, že nahrávám koalici. Ale v tuto chvíli se musím zcela jednoznačně zastat paní ministryně. Paní ministryně se chová tak, jak se měl v minulosti chovat každý ministr spravedlnosti, a ne až v této době napravovat to, co bylo v mnoha zákonech zcela úmyslně i před suverénem této sněmovny, jak jsme poučováni některými matadory...

Takže si myslím a jsem rád, že přede mnou byl pan kolega Koskuba, prostřednictvím pana místopředsedy, který mně zcela jednoznačně objasnil, o co mu šlo. Já se přiznám, že ho plně podporuji. Vy to jistě víte, já jsem svoji kariéru, hvězdnou v uvozovkách, začínal též jako policista, byť lékař u policie. A práce policistů si vážím v kterékoli době. A myslím si, že to, co tady se stalo, byla nehoráznost, byla vražda. A já žádám z tohoto místa, aby všechny podobné trestné činy byly posuzovány daleko tvrdším způsobem než dosud. Abychom nehledali omluvu za to, že někdo požil alkohol, že někdo požil drogy. To je zločin. To není moje dobrá vůle. To je samozřejmě zločin. A jestliže zde dojde v podstatě k vraždě, tak musí být v tomto smyslu i potrestána. A já si myslím, že paní ministryně na to zcela jednoznačně odpověděla.

No a pokud jde o tu druhou část, já jsem to očekával, že při... (Upozornění na čas.) Děkuji. Takže já se ještě přihlásím jednou. Děkuji. (Potlesk ve střední části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím. Děkuji. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek. Poté pan kolega Fichtner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Už jenom velmi věcně. Kolegové, jenom abychom si rozuměli a jako reakce na některé vaše připomínky. Nehněvejte se, prostřednictvím pana předsedajícího pane poslanče Koskubo, ale pokud byste navrhl ten návrh tak, jak jste ho myslel, teď říkáte, já jsem ho navrhl možná jinak, než jsem ho myslel, tak jste ho třeba neměl podpořit. Prostě my jsme hlasovali pro ten návrh tak, jak jste ho navrhl. Kdybyste ho navrhl jinak, tak jsme pro něj možná nehlasovali. A protože byl prohlasován tento návrh, tak se projednává toto téma. Sněmovna má na něj plné právo.

Panu poslanci Zlatuškovi k jeho názoru, že jediný motiv bylo mediální zviditelnění, bych rád podotkl, že nikoho z nás z opozice nenapadlo tento bod navrhnout, že to byl koaliční poslanec, který ho navrhl a získal podporu některých členů opozice právě pro tento návrh. A že plně souhlasím s panem poslancem Zlatuškou, že někteří z nás měli pravděpodobně projít školením dříve, než kandidovali, alespoň proto, aby pochopili zásady parlamentního systému.

Malou poznámku k panu poslanci Štětinovi. Sněmovna nemá žádného suveréna. Ale že sněmovna je suverén, vychází z naší Ústavy a někteří z nás to pravděpodobně potřebují slyšet opakovaně, protože řada z nás si to nějak ne a ne a nechce uvědomit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Já sice vnímám další přihlášky, ale nyní pan poslanec Fichtner. Poté paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Matěj Fichtner: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dobrý den, zdravím všechny. Chtěl bych - nevím tedy, jestli to je úplně v souladu s jednacím řádem, nicméně to mi pravděpodobně povíte - chtěl bych navrhnout, abychom vrátili tomuto bodu i tomuto jednání trochu důstojnosti, abychom tedy si vzali minutu ticha právě za tu padlou policistku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Fichtnerovi. Nyní paní poslankyně Jana Černochová. A ptám se, jestli mám tu přihlášku vnímat jako faktickou, nebo normální. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Víte, já mám pocit, že v tuto chvíli koalice úplně otočila tento bod a snaží se nám tady namluvit, že my jsme ti, kteří se nechceme zabývat případem, který se tragicky stal v tom minulém týdnu a který každého z nás zasáhl včetně mne.

Včera jsem v odpoledních, nebo už skoro ve večerních hodinách, v 19.34, dostala velmi hezký mail od pana Bohuslava Chalupy, poslance za hnutí ANO, který navrhl vyjádřit projev hluboké soustrasti rodině příslušnice Policie České republiky, která zemřela v souvislosti s výkonem služby, a navrhl, aby se náš výbor, výbor pro bezpečnost, situací zabýval a zaslal pozůstalým společnou kondolenci a společně se připojil i k finanční sbírce, kterou organizují odboráři z Unie bezpečnostních sborů. Pan místopředseda výboru pro bezpečnost žádal všechny kolegy z výboru pro bezpečnost, aby se tato věc zařadila jako bod jednání výboru, tedy dnes v půl jedné. K mému velkému překvapení právě členové vaší koalice neodhlasovali program výboru pro bezpečnost. Takže si prosím udělejte pořádek ve svých vlastních řadách a nesnažte se tady moralizovat vůči nám něco, že nechceme něčím se zabývat, něco projednávat, nevyjadřujeme dostatečnou soustrast, nevyjadřujeme dostatečnou účast! My jsme ji chtěli vyjádřit. Já jsem za poslancem Chalupou byla. Řekla jsem, že jsem zklamaná, že se to na výbor nedostalo a že já sama finančně přispěji a ať ty kroky pokud možno třeba koordinujeme jenom my dva spolu, pokud se nikdo jiný z kolegů nepřidá. A to si myslím, že je přesně ta forma pomoci, kterou můžeme tady dneska si rozmyslet v hlavě všichni, jak budeme fakticky pomáhat, nejenom ústně populistickými řečmi! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím. Děkuji. Nyní tedy pan kolega František Laudát. Jinou přihlášku do rozpravy nemám. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já nepovažuji návrh pana Fichtnera v tuhle chvíli za dobrý. Pojďme to udělat zítra ráno, ale teď už to je trošku za hranou, že tady se snažíte opravdu nějakou pákou, nebo to může být tak vykládáno - ten bod zněl jasně. Pokud pan Koskuba má problém, co navrhuje a neví, tak měl to navrhnout zcela jinak a je to naprosto elementární. Nechci ho podezřívat, že tak učinil z nějakých jiných důvodů, protože vím, že na výboru se nedaří opětovně některé palčivé body projednat. To znamená, to, co navrhuje kolega Fichtner, já se k tomu připojuji, ale pojďme to udělat zítra ráno. Dneska je to kontroverzní a je to pravý opak.

A za další. My tady máme řešit systémově trestnou činnost, ale ona někde začíná. Začíná u vymahatelnosti nebo nevymahatelnosti práva, u kauz, u chování ke státním úředníkům, u vyhazování lidí, kteří jsou tažní, nikoliv chovní ve státní správě. Vy máte plná ústa toho, jak se budete chovat. Zatím předvádíte pravý opak. To, že o tom média nepíší do té šíře - já si nedokážu představit, co by se činilo, pokud by někdo naložil s vedením Vězeňské služby a dělo se tam to, co se tam děje dneska, v minulé Poslanecké sněmovně. To by byly skandály, to by byly sáhodlouhé články. Teď samozřejmě Babišova média mlčí. Nicméně prosím na druhé straně, pokud paní ministryně má čisté svědomí, a já věřím tomu, že ano, tak ať tady odpoví na otázky. Časem se dostane i na další ministry, aby se zodpovídali ze své práce. Komu jinému než Sněmovně, a tím potažmo i veřejnosti, jak tady zaznělo? A pokud tady zpochybňujete základní pilíře demokracie - prosím vás, takhle začínala dlouhatánská totalita, ze které vzešel potom Sovětský svaz. Nechte toho, dokud je ještě čas! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Laudátovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Chalupa a potom s přednostním právem pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Dobré odpoledne, vážené kolegyně, kolegové, vládo. Prosím vás, tady se naznačuje, co se děje ve vězeňské službě. Já jsem v bezpečnostních výborech, mimo bisky mám celou sbírku. Řešili jsme to na podvýboru pro vězeňství, řešíme to na výboru pro bezpečnost a kolegy jsem několikrát požádal, aby svá slova o chaosu a destabilizaci vězeňské služby prokázali fakticky. Nic takového se do dnešního dne nestalo a trvá to dva měsíce! Takže jestli se tady vytváří jakási atmosféra toho, že vězeňská služba nefunguje, tak je to omyl! Byli jsme v Ostravě na služební cestě, kde jsem mluvil s velitelem vězeňské služby ostravské věznice, který zároveň řídí plzeňskou. Před členy výboru pro bezpečnost jsem se ho ptal, jak vnímá kvalitu vězeňské služby. Žádné poznatky, o kterých tady hovoříte, se nedějí!

A pokud jde o kompetence ministra, to jsme si řekli na výboru. Nevím, proč se to tady znova řeší. Na to máme výbor pro bezpečnost, kde ty věci budou řešeny a vyřešeny! A já jsem zvědav, až se ukážou ty věci, které se zjišťují dneska při kontrolách, které provádí Ministerstvo spravedlnosti, kdo se přihlásí k politické odpovědnosti za to, že tady hájil věci, které se teď ukazují, že budou prostě problém ve vězeňské službě! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Chalupovi za dodržení času. Nyní pan poslanec Miroslav Kalousek k řádné přihlášce s přednostním právem. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Musím říct, že vám závidím váš akcent, prostřednictvím předsedajícího pane poslanče Chaloupko. (Z pléna: Chalupo!) Chalupo. Omlouvám se. Tam už opravdu jenom chybělo ještě, aby zaznělo: Vězeňská služba funguje a řadě z vás to brzo ukážeme. (Pobavení a potlesk.) Ale to nebyl důvod, proč jsem se přihlásil.

Já jsem chtěl jenom odpovědět - projednáváme to proto, že jsme si takový bod schválili, byť to například nikoho z nás z opozice nenapadlo. Člena vládní koalice napadlo, abychom se dnes zabývali bodem, který se jmenuje Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva, a pochybnosti celé řady z nás i pochybnosti odborné veřejnosti, zda ministryně spravedlnosti svými rozhodnutími respektuje, či nerespektuje zákon, nepochybně do tohoto bodu patří. Těžko můžeme něco takového projednávat při projednávání zákona o veřejném zdravotním pojištění. Tam chápu, že bychom obcházeli jednací řád, ale při bodu, který se jmenuje vymahatelnost práva, se domnívám, že to je zcela relevantní. A pochopitelně nikdo nemůže paní ministryni spravedlnosti donutit, aby na věcné a pochopitelné otázky odpověděla. To je prostě její rozhodnutí, a pokud se rozhodne nám neodpovědět, tak je to pouze informace o tom, jak vážně bere Poslaneckou sněmovnu, do jaké míry tím suverénem, jak někdy rád zdůrazňuji, pohrdá, či nepohrdá. Koneckonců já to chápu. Před rokem 1989 měli komunisté také nějaký parlament, také nějakou vládu, ale o všem se rozhodovalo na ÚV KSČ a na parlament se koneckonců každý ministr mohl zdálky usmát, rozhodně ho nemusel brát vážně.

A alespoň jednu jedinou otázku, paní ministryně. Pokud byste odpověděla, byl bych vám velmi vděčný. Pokud by se ukázalo - o tom opravdu může rozhodnout pouze správní soud -, že vaše rozhodnutí nerespektovalo právo a že s tím vznikne nejenom chaos, ale také náklady a řada dalších problémů, ponesete bez vytáček a bez výmluv plnou politickou odpovědnost? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu Miroslavu Kalouskovi. Mám dvě další přihlášky do rozpravy. První je pan poslanec Pavel Blažek, poté paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Blažek: Já jenom abych panu kolegovi Chalupovi, vaším prostřednictvím, šetřil hlasivky. Tak situace přeci je jasná. Tady padlo pár dotazů. Paní ministryně buďto nechce, nebo neumí odpovědět. Na ministerstvu je aparát, takže teď je 30 dnů na to, aby otázky byly zodpovězeny písemně. Aparát to umí a ví, že to musí zodpovědět. Na tom paní ministryně nic nezmění a aparát to jistě vypracuje a my nějaké odpovědi dostaneme. Kvůli tomu nijak tady nemusíme na sebe zvyšovat hlas.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Blažkovi. Nyní paní poslankyně... (Posl. J. Černochová se vzdává slova.) Dobře, bere zpět. Kdo dál do rozpravy? Nikoho nevidím, tedy všeobecnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo paní ministryně. Ano. Pan zpravodaj? Nic neříká. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Helena Válková Vážené kolegyně, vážení kolegové, rozhodně vám odpovím na některé vaše otázky, byť si myslím, že je docela odvážné je tady zahrnovat pod obecný dotaz vymahatelnost práva.

Pokud jde o konkrétní kontroly, ty dále probíhají. Některé přinášejí konkrétní výsledky. Organizační výbor, pokud je mi známo, už dostal obě dvě zprávy, nebo v těchto dnech je dostává, z veřejnoprávní kontroly - jak tedy té hospodářské, tak výkonu spisové služby. Nechci tady citovat výsledky, se kterými se samozřejmě seznámíte. Běží nám tam také 30denní lhůta k dotazům, které byly formulovány v průběhu jednání bezpečnostního výboru, a já jsem samozřejmě přislíbila na ně odpovědět. Ta končí tuším 11. nebo 12. května. Ty lhůty samozřejmě dodržíme.

Víte, ono je obtížné někdy odpovídat na otázky, které jsou vedeny zcela záměrně, a protože už mám nějaký výcvik i ve vyšetřování, vím, jakým směrem jsou vedeny, aniž by se člověk nedopustil chyby, že by řekl skutečnosti, které se můžou stát posléze i předmětem práce orgánů činných v trestním řízení. Tím nechci teď nic naznačovat a rozhodně tady nebudu sama naplňovat skutkovou podstatu křivého obvinění.

Nicméně co jsme třeba zjistili, je, že Vězeňská služba provozuje elektronický systém spisové služby ne v souladu se zněním licenčních smluv, že vynaložila prostředky v celkové výši 1 181 000, které byly vyplaceny zcela neoprávněně. Jednalo se přitom o zjevné porušení povinností vedoucích pracovníků Vězeňské služby. Zda toto všechno opravdu naplní potom požadované znaky skutkové podstaty příslušných trestných činů, kde samozřejmě zvažujeme podávání trestních oznámení, ale právě jsme opatrní, abychom rozlišili kárný kázeňský postih od trestního postihu, a ty skutečnosti, které shromažďujeme, pečlivě analyzujeme.

Na tomto místě a v této době si myslím, že ještě není čas, abychom dělali závěrečnou bilanci. Rozhodně víme, že došlo k závažnému porušování rozpočtové kázně a k nehospodárnému nakládání s finančními prostředky Vězeňské služby České republiky. To jenom obecně jeden z poznatků, který vám naznačí možná rozsah těch problémů, které postupně vyplouvají na povrch.

Pokud jde o moji kompetenci k odvolání a potom posléze ke jmenování nového generálního ředitele, rozkladové řízení bylo zahájeno podáním rozkladu. A víte, že mám na rozkladové řízení dobu 90 dnů. Neříkám, že ji celou využiji, nicméně bude se postupovat standardním způsobem. Poté může být podána žaloba. Pan Dohnal se netají tím, že této možnosti chce využít, a poté budou rozhodovat soudy. Tady bych zase nerada předvídala průběh soudního řízení. Samozřejmě, kdybych si myslela, že nedopadne úspěšně, tak bych tímto způsobem nepostupovala.

Pokud jde o obecnější a zásadnější otázku, to znamená provádění personální politiky, všimněte si jedné zajímavé věci. Pozornost, kterou opozice zejména věnuje personální výměně špičky vedení Vězeňské služby, není náhodná. Já osobně jsem si jistá tím, že v mnoha případech dojde k určitým změnám, které se budou dotýkat firem, které byly v minulosti propojeny zajímavými vazbami a které poskytovaly plnění vůči Vězeňské službě. My jsme zastavili například stavbu ve věznici Bělušice, prošetřují se stavby, resp. zakázky ve věznici Ruzyně. Jednoznačně se ukazuje, že zde byly vykonány určité práce, které nebyly ani řádně vedeny, ani o tom nebylo v té příslušné smlouvě nikde pojednáno způsobem, který by umožňoval postupy, které byly zvoleny. Takže zase pochybení, které se pohybuje mezi pochybením a totálním selháním kontrolní činnosti generálního ředitele Vězeňské služby a trestní odpovědnosti. Právě protože jsem si vědoma své odpovědnosti jako ministryně spravedlnosti, nechci tyto věci hnát, jak se říká, na hrot, to znamená okamžitě podávat trestní oznámení.

Pokud jde o otázku pana poslance Kalouska, myslím si, že já vyvodím takovou odpovědnost, kterou budu považovat za odpovídající významu výsledku případného soudního sporu. Rozhodně vám tady nebudu odpovídat, jaká ta odpovědnost a v jakém, jak vy říkáte, plném politickém rozsahu nebo polovičním politickém rozsahu nebo jak vy si to budete definovat, že na tu otázku vám odpovím jinak, než jak jsem právě učinila.

Pokud jde ještě o jednu odpověď na otázku, respektive výzvu, kterou zde moje kolegyně poslankyně paní Rujbrová vznesla. Já sama dobře vím, že to usnesení, které jste citovala, paní poslankyně prostřednictvím pana předsedajícího, na vás se obracím, které jste citovala, nakonec nebylo přijato. Čili já jsem nebyla žádným usnesením bezpečnostního výboru vázaná. A pokud jde o usnesení, které bylo přijato na podvýboru pro vězeňství, tak tam určitě není nezajímavé se zamyslet, za jakých okolností byl svolán tento podvýbor, na čí akademické půdě jednal. Jak jsem od svých kolegů z akademické oblasti slyšela, tak to bylo velmi, velmi nestandardní. Ale na rozdíl od opozice já se nebudu do těchto maličkostí strefovat.

Uzavřela bych to jenom konstatováním, že jsem si vědoma svých povinností jako poslankyně i jako ministryně spravedlnosti a příslušné termíny budu dodržovat. Děkuji. (Potlesk ve střední části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ptám se, jestli má zpravodaj zájem o závěrečné slovo. Nemá.

Otevírám podrobnou rozpravu. (Poslanec Hájek gestikuluje směrem k předsedajícímu.) No faktickou mimo rozpravu nemohu udělit. Čili já vnímám ty dvě faktické přihlášky, které už můžu říct jen v podrobné rozpravě. Podotýkám, že v podrobné rozpravě u takto zařazeného bodu se dávají návrhy na usnesení. Předpokládám, že tak pan poslanec Josef Hájek učiní. Máte slovo k faktické poznámce. (Poslanec Hájek se mimo mikrofon ujišťuje, na co smí reagovat.) K faktické, ano. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové, mě trošku mrzela jedna věc, a to že tady pan poslanec Kalousek - prostřednictvím pana předsedajícího - i tady paní kolegyně Černochová - prostřednictvím pana předsedajícího - opakovaně apelovali na paní ministryni, ať vystoupí, a když vystoupila, tak odešli ze sálu. (Poslankyně Černochová protestuje.) Byla jste mimo. Já jsem si to pozorně sledoval, kamery to sledují. Každopádně u pana Kalouska to vím stoprocentně. Vás (hlavou kývá směrem k poslankyni Černochové) jsem si monitoroval, ale možná ne zcela úspěšně. Takže toto mě opravdu mrzí, protože já jako muž se většinou k ženám chovám galantně a korektně, a tohle mě tedy opravdu mrzí.

Ještě co se týká tady tohoto bodu, Informace ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice, mě mrzí, že tato ctěná Poslanecká sněmovna toto neprojednávala po amnestii exprezidenta Klause. Já si myslím, že po této bezprecedentní amnestii je úloha každého ministra spravedlnosti, aby obhajoval vymahatelnost práva v České republice, velmi těžká a složitá. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní další faktická poznámka, pan poslanec Daniel Korte. V podrobné rozpravě, znovu opakuji. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Daniel Korte: Děkuji, pane předsedající. Paní ministryně tady podvědomě prozradila politické zadání, které má. Firmy, které jsou napojeny na Vězeňskou službu, budou nahrazeny. Je jasné, jaké to zadání bylo. Já proto navrhuji usnesení: Firmy, které dodávají zboží a služby pro Vězeňskou službu, nebudou nahrazeny žádnou firmou z konglomerátu Agrofertu. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, mohl bych požádat o usnesení alespoň napsané rukou? Nebo vás potom požádám o citování před hlasováním. Děkuji.

Nyní paní poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová, poté paní poslankyně Jana Černochová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová: Pane předsedající, já vím, že to příliš nepatří do podrobné rozpravy, ale musím upřesnit některá nepravdivá slova paní ministryně.

Paní ministryně prostřednictvím předsedajícího, výbor pro bezpečnost většinou svých hlasů na svém jednání 19. dubna v Ostravě přijal usnesení, kterým vás vyzval k pozastavení v té době vámi čerstvě vyhlášeného výběrového řízení na obsazení funkce ředitele Vězeňské služby. Toto usnesení bylo většinou hlasů přijato. Podvýbor pro vězeňství na svém jednání minulé úterý rovněž přijal usnesení většinou svých hlasů, kterým vyzval výbor pro bezpečnost, aby se obrátil na Poslaneckou sněmovnu, aby se zabývala situací ve Vězeňské službě. Dnešní jednání výboru pro bezpečnost neproběhlo a žádné usnesení nebylo přijato, protože nedošlo ke schválení programu.

Ještě jednou se omlouvám za zneužití podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Bebarové-Rujbrové. Nyní paní poslankyně Jana Černochová. Opět připomínám, že jsme v podrobné rozpravě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já se, pane místopředsedo, také omlouvám, ale kolega tady tak zásadním způsobem lhal, že očekávám, že se mi omluví, protože kromě toho, že mě monitoruje on, tak mě monitoruje velmi špatně, ale předpokládám, že mě monitorují tyto kamery, které potvrdí, že jsem tento sál ani na minutu při té rozpravě a při řeči paní Válkové neopustila. Byla jsem tamhle u kolegů, kterým jsem něco hlásila do notýsku, ale tento sál jsem neopustila, na rozdíl od vaší paní ministryně, na kterou jsme tady čekali, a museli jsme přerušovat schůzi, protože ta tady nebyla, ta pracovala pravděpodobně někde jinde, nebo jak říkáte vy, makala.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Janě Černochové. Pan kolega Josef Hájek a poté pan kolega Blažek. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Josef Hájek: Já jenom upřesním. Já jsem sledoval místo, kde paní poslankyně sedí. Samozřejmě jsem neviděl, jestli se pohybovala někde jinde, takže tím pádem se omlouvám. Ale bral jsem to tak, že opravdu neseděla na svém místě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Pavel Blažek v podrobné rozpravě. Pane kolego, prosím.

 

Poslanec Pavel Blažek: Já bych rád v reakci na paní ministryni. To nebude vůbec konkrétně o nějakých odvoláváních, ale já jenom pozoruji od jejího nástupu, jak by řekl Descartes, povedu rozpravu o metodě, jak to funguje na ministerstvu teď. Paní ministryně vždycky když je nějaký aktuální problém, který se odehrává teď, tak buďto do médií, nebo tady ve Sněmovně říká: a tam je určitě nějaká mafie. Nebo: tam se učinily nějaké věci. A pokud je zrovna v tu chvilku neví, tak se zahájí vyšetřování, aby na kohokoli kdo cokoli řekne, se prostě něco našlo.

A teď jsem, teď radši neřeknu ještě, co bych chtěl říci, ale prostě ta metoda je odsouzeníhodná, je špatná a neřeší vůbec nic aktuálního. Ale tou neustálou dehonestací za státní peníze, kdy na vaše odpůrce vždycky najmete tu či onu kontrolu, ten či onen dohled, jiné věci se neřeší než v zásadě to, co jste říkala včera v televizi, že hlavně kontrolujete, to můžete, to je všechno správné, ale prostě na tom ministerstvu za chvilku nebude vůbec nikdo, protože bude zkontrolován.

A taková nesympatická doba, to jsou sedmdesátá léta, paní ministryně. Já v podstatě bych ještě připomněl, a teď neřeknu vůbec žádné politiky, ale bylo by dobré podívat se třeba na paměti režiséra Menzela, které onehdá vyšly, jak se zacházelo s těmi, kdo odporovali normalizaci. Přesně takhle.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Opět jsem se nedočkal v podrobné rozpravě návrhu na usnesení. Jedině kolega Daniel Korte, tomu děkuji za dodržování jednacího řádu.

Nyní pan kolega Fichtner je přihlášen do podrobné rozpravy. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Matěj Fichtner: Děkuji, pane předsedající. Tak já myslím, že bychom se mohli s panem kolegou Laudátem, prostřednictvím vás, dohodnout, že by tady ten zítřejší jednací den začal minutou ticha. Nicméně nad rámec toho si myslím, že by Poslanecká sněmovna klidně, vzhledem k tomu, že jsme v podrobné rozpravě, kde mohou zaznívat návrhy usnesení, tak že by Poslanecká sněmovna přijala usnesení následujícího znění - já se to pokusím naformulovat: Poslanecká sněmovně vyslovuje upřímnou soustrast blízkým policistky Petry Z., která zemřela při služebním zákroku v Brandýse nad Labem.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Také bych prosil, kdybyste to formuloval alespoň na papír, než skončíme podrobnou rozpravu, abych to potom nezkomolil, protože pan navrhovatel a zpravodaj tohoto tisku to sice sleduje, ale nevím, jestli to má zapsáno, tak abychom alespoň jeden z nás měli text.

Pan kolega Blažek ještě v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Pavel Blažek: Já nerad brzdím na první pohled sympatické, pěkné věci, ale prosím vás, jak budeme vysvětlovat jiným, co zahynou ve službě státu, že za ně tu minutu ticha držet nebudeme, což nebudeme? Jediným důvodem - že nebudou v médiích? Prosím vás, zvažme to. Tady jenom proto, že něco je v médiích, tak jednak ten bod, který začal, a tu minutu ticha opravdu zvažme, abychom neurazili budoucí, případně minulé, kterým tu poctu nevyjadřujeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan kolega Miroslav Kalousek, poté paní poslankyně Jana Černochová, poté pan poslanec František Laudát. Snažím se udržet pořadí. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pan kolega Hájek se omluvil paní poslankyni Černochové, tak mi přijde fér, abych já se omluvil prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Hájkovi, že jsem odešel. Já jsem skutečně odešel, protože jsem si narychlo potřeboval ověřit naprosto neuvěřitelnou informaci, která svým způsobem také zapadá do bodu informace o vymahatelnosti práva.

Vzpomínáte si, kolegyně a kolegové, na tu skandální tiskovou konferenci, kdy první místopředseda vlády a ministr financí řekl, že jakási redakce echo24.cz vzhledem k tomu, že se vyjadřuje neuctivě, tak že doufá, že má všechno v pořádku v účetnictví a vůči finančním úřadům? Pan první místopředseda pak samozřejmě popíral, že by se jednalo o výhrůžku nebo že by snad nedejbože tím myslel, že by chtěl zneužít své pravomoci. Tak ta finanční kontrola do redakce echo24 nastoupila. Vezmeme-li si statistiku četnosti kontrol v Praze, pak nemůžeme mít sebemenší pochybnost o tom, že to není náhoda. A projednáváme tady, prosím, vymahatelnost práva, předpokládám tedy, že svým způsobem i zneužívání pravomoci.

Vážně chcete předstírat, paní ministryně, že tady střežíte právo? (Potlesk z pravé strany.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Opět jsem se nedočkal návrhu na usnesení. Paní kolegyně Černochová v podrobné rozpravě.

 

Poslankyně Jana Černochová: Moje vystoupení se týká usnesení. Já bych chtěla poprosit pana kolegu z ANO, aby ten návrh stáhl z těch důvodů, o kterých tady hovořil pan poslanec Blažek. Myslím si, že důstojným aktem, jak můžeme vyjádřit úctu a poděkování zemřelé policistce, je například kondolenční arch nebo finanční příspěvek jejím dvěma dětem, které budou vychovávány bez matky. A nemusíme na to přijímat jako Poslanecká sněmovna žádné usnesení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Nyní pan kolega František Laudát. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Pane místopředsedo, dámy a pánové, jenom ke kolegovi Blažkovi. V minulém a předminulém období bývalo, nevím jestli pravidlem, ale nic neobvyklého, že když někdo padl například ve válce v Kosovu nebo v Afghánistánu z našich vojáků, tak se držela minuta ticha, takže je tady ten aspekt, bych řekl, lidský, matka tří dětí a podobně, takže já na tom nevidím nic divného. Ale pokud by i došlo na nějaké doprovodné usnesení k tomu, k té události, tak zase není to vhodné do tohoto bodu, který, ať už udělal pan Koskuba co udělal, tak prostě to téma se rozšířilo někam jinam, a když už všechno směrem k té policistce, tak radši bych to doporučoval nechat na ráno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan kolega Pavel Blažek ještě jednou v podrobné rozpravě. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Mně šlo o to, nezúčastnit se něčeho, co bych nazval mediální kýč v tuto chvilku. Toť vše. To si nezaslouží ani ta policistka podle mého názoru a pozůstalí už vůbec ne. Nic jiného v tom vůbec nehledejte. A já si myslím, že bychom se tohoto zúčastnit mohli, a myslím, že to důstojné není. Mediální témata nechám paní ministryni, až si zjistí, co za 40 let se tady... nebo za 20, předtím ta doba jí vyhovovala, co se tady všechno dělo. To nechám na paní ministryni.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pavlu Blažkovi. Kdo ještě v podrobné rozpravě? Zatím mám dva návrhy na usnesení. Pan kolega Fichtner se ještě hlásí. Prosím.

 

Poslanec Matěj Fichtner: Děkuji. Ještě jeden návrh usnesení. Vzhledem k tomu, že diskuse vedla i směrem k Vězeňské službě, tak si myslím, že Poslanecká sněmovna by měla přijmout usnesení, že bere na vědomí zprávu ministryně spravedlnosti o stavu vymahatelnosti práva v České republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, mohu vás opravit? Ne zprávu, protože jsme měli informaci, kterou nám tady paní ministryně zčásti podala, zčásti odkázala na písemné vyhotovení, protože zprávu bychom měli mít písemně a mělo by k tomu něco být. Takže v tomto ohledu bych si dovolil s vámi úplně nesouhlasit. Jestli to takto můžeme modifikovat.

 

Poslanec Matěj Fichtner: Já to s dovolením upravím: bere na vědomí Informaci ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Budeme tady mít tedy tři návrhy na usnesení, a to tak, že Poslanecká sněmovna bere Informaci o stavu vymahatelnosti práva na vědomí, potom návrh kolegy Fichtnera, který navrhl, a návrh, který tady byl předložen jako první. Dovolím si tedy jít v těch návrzích v pořadí, tak jak byly předloženy. Prosím pana zpravodaje Koskubu, aby mě sledoval, a navrhovatele jednotlivých návrhů, aby mě sledovali, abych to správně formuloval.

 

První návrh je: Poslanecká sněmovna se usnáší ke zprávě ministryně spravedlnosti, že firmy, které dodávají zboží a služby pro Vězeňskou službu, nebudou nahrazeny žádnou firmou z konglomerátu firmy Agrofert. Myslím, že jsem to řekl správně.

O tomto návrhu budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 65. Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 178 pro 40, proti 44. Návrh pana poslance Daniela Korte neprošel.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu, který předložil kolega Fichtner: Poslanecká sněmovna vyslovuje upřímnou soustrast blízkým policistky Petry Z., která zahynula při provádění služebního zákroku.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 66. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 166 pro 119. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o posledním návrhu, že Poslanecká sněmovna bere zprávu ministryně spravedlnosti o vymahatelnosti práva v České republice na vědomí. Informaci - informaci na vědomí. O tom budeme hlasovat. Pan kolega Urban se hlásí? Ne, děkuji.

Takže o usnesení o vzetí informace na vědomí budeme hlasovat v hlasování pořadové číslo 67, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 67 z přítomných 180 pro 71, proti 35. Návrh nebyl přijat.

 

S procedurálním návrhem - jinak nemohu, pane poslanče - pan kolega Miroslav Kalousek mimo bod, protože tento bod jsme právě skončili hlasováním. Prosím, pane předsedo, s přednostním právem máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pan kolega Laudát, jenom abych ho omluvil, byl pověřen vystoupit za klub, ale chápu, že jsem-li přítomen, měl bych to udělat já. Respektujeme, kolegové, hlasování o dodávkách firem z holdingu Agrofert do Vězeňské služby, nicméně v souladu s jednacím řádem bychom přece jenom uvítali, kdyby ti, kteří mají zjevný konflikt zájmů, ho oznámili na zvukový záznam.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, to byla reakce na usnesení, dobře. Nyní pan předseda klubu sociální demokracie Roman Sklenák. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vážený pane předsedající, já si dovolím vystoupit s procedurálním návrhem a jménem dvou poslaneckých klubů, sociální demokracie a ANO 2011, navrhuji, aby dnes Poslanecká sněmovna jednala a meritorně i procedurálně hlasovala o všech návrzích po 19. i po 21. hodině.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Já vás všechny odhlásím, pokusím se někoho přivolat gongováním. Prosím přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

O tomto procedurálním návrhu, abychom jednali i po 19. i 21. hodině meritorně o zákonech, budeme rozhodovat v hlasování číslo 68, které jsem zahájil.

Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 68 z přítomných 156 pro 98, proti 17. Návrh byl přijat. (V sále je velký hluk.)

 

Děkuji, udělali jsme procedurální rozhodnutí. Končím bod, který byl zařazen jako bod číslo 1, informaci paní ministryně, a budeme pokračovat řádně schválenými body. Druhým pevně zařazeným bodem dnešního odpoledního jednání je bod číslo 20. Jde o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném...

Já počkám, až se uklidníte. Prosím o klid, abychom mohli zahájit další bod. Vím, že vás nový bod trochu vykolejil, nebo to možná bylo rozhodnutí o jednání po 19. hodině. Prosím opravdu nalevo i napravo o klid, abychom mohli zahájit další bod. Prosím o přesunutí diskusí mimo jednací sál, budeme jednat o veřejném zdravotním pojištění. Děkuji.

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP