(15.10 hodin)
(pokračuje Válková)

A druhá poznámka, proč osobně budu hlasovat proti zařazení bodu. Za prvé jsem silně znepokojena tím, že jakýkoliv bod bez ohledu na to, jak je nazván, jak opět mistrně opozice na minulé schůzi, respektive v minulé části naší 8. schůze ukázala, lze zneužít pro obsahově zcela odlišné věci a diskuse nad problematikou, která nebyla avizovaná, která byla označená jiným způsobem. Prostě zatím jsme, řekněme, v defenzivě, protože tyto techniky a praktiky neovládáme. Jsme příliš slušní, korektní, zdvořilí, mluvíme spíše tišším hlasem nežli příliš hlasitým hlasem a obsahově se snažíme plnit svůj mandát jak nejlépe umíme.

Pokud bychom odhlasovali tento bod, obávám se, že by byl zneužit v maximální možné míře a nesplnil by účel, pro který by byl zařazen. Proto doporučuji ho odmítnout. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Prosím k řečnickému pultíku s přednostním právem pana poslance Miroslava Kalouska.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom malou reflexi. Já myslím, že nejsme s paní ministryní Válkovou v rozporu v tom, že rádi věříme panu ministru Stropnickému, že tady došlo k poměrně hrubé dezinterpretaci slov, která řekl, a že v médiích byla zveřejněna jinak, než to řekl a myslel. Každý z nás se může pochlubit dlouhou škálou těchto zkušeností. Jsem ten poslední, kdo by mu to nevěřil. Ale o důvod víc, aby zaznělo skutečné stanovisko České republiky. Ta věc se stala, a já rád věřím tomu, že bez viny pana ministra Stropnického, že prostě novinář to neodpovědně nějakým způsobem zkomolil, posunul, editor to ještě zvýraznil v titulku, aby měl větší sledovanost, to všichni známe. Nicméně domácí i mezinárodní veřejnost je bohužel konfrontována ne s tím, co pan ministr skutečně řekl a co si myslel, ale s tím, co napsala agentura Reuters. Ta informace je prostě venku. A o důvod víc, protože to je třaskavá informace, aby tuto informaci Poslanecká sněmovna za pomoci pana ministra uvedla na pravou míru, protože my ho dezinterpretovat nebudeme, abychom tady zcela otevřeně a transparentně přijali skutečný názor České republiky k možnému umístění vojsk NATO na našem území.

Ve druhé části se totiž s paní ministryní Válkovou zásadně liším. Řeknu to velmi tichým hlasem. Paní ministryně, to, že vám parlamentní diskuse nevyhovuje, to, že k tomu máte dokonce i výcvik, to jste nám řekla již minulý týden, ale to pro Poslaneckou sněmovnu nemůže být dostatečným důvodem k tomu, aby na parlamentní diskusi rezignovala, protože k té jsme sem byli zvoleni. A já vás moc prosím, abychom v té svobodné a transparentní diskusi dospěli k názoru České republiky, ke kterému jsme oprávněni, na otázku, která tady rezonuje, protože pan ministr byl neodpovědnou agenturou Reuters posunut ve svých názorech. (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. S přednostním právem prosím k řečnickému pultíku pana poslance Stanjuru.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych jenom připomněl název bodu, o kterém budeme za chvilku hlasovat, to znamená Stanovisko předsedy vlády k výroku ministra obrany a československo-sovětského herce, abychom nezapomněli. A věřím, že hlasování neukáže tu dojemnou shodu, a doufám, že nikdo z poslanců nebude chtít tlumočníka mezi hnutím "Da", hnutím "Ja" a hnutím ANO. (Veselost v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: S přednostním právem prosím k pultíku pana poslance Kalouska. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Pokud by snad někomu nevyhovovala formulace "Stanovisko předsedy vlády...", neboť pan předseda vlády zrovna v tu chvíli nemusí být přítomen, tak název nepříliš vzdálený, který předložil pan poslanec Ženíšek, se jmenuje "Informace vlády...". A protože vláda je zde přítomna v dostatečném počtu, myslím si, že kterýkoliv z jejích odpovědných členů tuto informaci může předložit.

Ale to přece není to zásadní. A všichni to po téhle diskusi chápeme. To zásadní je, jestli k této výjimečně citlivé otázce dokážeme jako Poslanecká sněmovna přijmout většinové usnesení. To bychom měli a já jsem hluboce přesvědčen, že po mediální manipulaci agentury Reuters, neboť nemám důvod nevěřit panu ministrovi, je to naše povinnost, abychom domácí i mezinárodní veřejnost seznámili se skutečným stanoviskem České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Ještě někdo se chce vyjádřit k programu? Není tomu tak. Nyní tedy přikročíme k hlasování o jednotlivých návrzích. Ještě je tady přihláška s přednostním právem. Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já se omlouvám za pozdní reakci, ale chtěl bych jménem klubu sociální demokracie a ANO vetovat zařazení těchto dvou bodů, jak pana poslance Blažka, tak pana poslance Ženíška. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Beru na vědomí. S přednostním právem pan poslanec Kalousek, poté pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dovolte stručné stanovisko klubu TOP 09. Plně respektujeme, pane předsedo Faltýnku a pane předsedo Sklenáku, stanovisko vašich klubů. V takovém případě ovšem dovolte, abychom cítili hlubokou nedůvěru k vysvětlení pana ministra obrany, kterému jsme chtěli věřit. Přáli jsme si mu věřit. Ale vzhledem k tomu, že nechcete připustit to, co by se nabízelo jako naprosto automatické řešení, prostě nějací novináři zlovolně nebo nekvalifikovaně posunuli dobře míněná slova vašeho ministra, tak si to tady vysvětlíme a přijmeme usnesení, pro které budeme všichni, tak dovolte, abych vám řekl, že nevěříme ani vám, ani vašemu ministrovi. Podezíráme vás z pokrytectví. (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Prosím k mikrofonu s přednostním právem pana poslance Stanjuru, poté pana poslance Faltýnka.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak pan ministr vždycky hraje ty odvážné kriminalisty a jeho kolegové nemají odvahu o tom debatovat. Já to plně respektuji. Sice se říká, že vznáším námitku a ne veto, ale nebuďme tak formalističtí, říkám to i vůči muži, takže genderově vyváženě. Až si zase budete příště stěžovat, že opozice využívá svých práv, tak začněte u sebe. My na rozdíl od vás si nestěžujeme, plně to respektujeme, nicméně v této chvíli bych požádal o přestávku do 17 hodin, to znamená v délce jedné hodiny čtyřiceti tří minut, abychom se poradili v rámci klubu ODS o dalším postupu. Respektive do 17.15. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Dobrá. Přerušuji schůzi do 17.15.

 

(Jednání přerušeno v 15.18 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP