(12.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než dám slovo dalším, kteří jsou přihlášeni s přednostním právem, tak pouze upozorňuji Poslaneckou sněmovnu, že ve 12.30 máme napevno zařazené volební body a tento program jsme si společně odhlasovali. To znamená, vzhledem k tomu, že je 12.29 hodin, tak pouze zopakuji, že přihlášen s přednostním právem je pan ministr Stropnický a paní ministryně Jourová. Každopádně bych nepovažoval za účelné otevírat diskusi v okamžiku, když ji budeme za půl minuty končit, protože bude půl jedné. Poprosil bych spíš pana poslance Kolovratníka, aby se připravil, s tím, že nás seznámí s tím, jakým způsobem budou probíhat volby, případně do jakých orgánů se bude volit.

(Poslankyně Černochová hovoří k předsedajícímu mimo mikrofon z prostoru před vládními lavicemi .)

Co se týká - děkuji za otázku - upřesnění zákona vojáků z povolání, tento bod je přerušen. Myslel jsem, že ho ještě dneska dokončíme, to znamená, že předpokládám, že tento bod by měl pokračovat po pevně zařazených bodech dnešního jednání, tak abychom tento zákon dokázali dokončit. Registruji vaše přihlášení, ale máme napevno odsouhlaseno, že o půl jedné se bude volit.

Poprosím pana poslance Kolovratníka - respektujme řád a to, co jsme si navzájem odsouhlasili. Poprosím pana poslance Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dobré odpoledne. Děkuji za slovo. Nyní se vás pokusím provést volebními body v co nejrychlejším sledu, tedy efektivně.

Předběžně za volební komisi mohu odhadnout a informovat, že příprava na volební body nám teď zabere zhruba 15 až 20 minut. Poté bude volební komise potřebovat na realizaci voleb a na vydávání volebních lístků další zhruba půlhodinu a poté je připravena kolem 14. hodiny oznámit výsledky voleb. Každopádně teď tedy prosím, vážené kolegyně a vážení kolegové, abyste si vyčlenili zhruba 50 minut na průběh všech volebních bodů, jak seznámení s jejich obsahem, tak i potom na samotné volby. Další průběh sněmovny, jestli bude, nebo nebude obědová pauza, jak budou další body, pane předsedající, už si dovolím ponechat na vašem řízení sněmovny.

Nyní tedy prosím o otevření bodu číslo 64 - Návrh na volbu tří členů Dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, otvírám bod

 

64.
Návrh na volbu členů Dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu

Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Budu konstatovat, že v Dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu je potřeba doplnit tři členy, neboť v současnosti v radě pracují dva členové, kterým již skončilo funkční období. Navíc dne 29. dubna Poslanecká sněmovna na návrh poslaneckého klubu ANO odvolala z funkce člena Dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu pana Jiřího Mikla. (V sále je rušno.)

Dále připomenu, že volební komise ve stanovené lhůtě obdržela návrhy - od ČSSD poslance Ladislava Velebného, od klubu ANO poslance Jaroslava Faltýnka, od KSČM poslance Pavla Kováčika, od klubu TOP 09 a Starostové Michala Kučeru, od klubu KDU-ČSL poslance Petra Kudelu. Vzhledem k tomu, že dne 7. května, před týdnem, kolegové -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, pan poslanče. Kolegové a kolegyně, opět vám připomínám, že hladina hluku je tady tak vysoká, že neslyším, co se přednáší. Já vás poprosím, jestli řešíte věci, které nesouvisí s tím, co se projednává, jděte do předsálí. Děkuji.

Pokračujte prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pane předsedající, děkuji. Budu pokračovat rád se zvýšeným hlasem, aby mi bylo rozumět.

Připomenu, že 7. května již proběhla volba předsedy této dozorčí rady a byl zvolen pan poslanec Ladislav Velebný, proto nebude tento kandidát zařazen na volební lístek volby tří členů Dozorčí rady SZIF.

Volební komise navrhuje provést tuto volbu tajně s odvoláním na usnesení číslo 52, které bylo rozesláno na všechny poslanecké kluby.

Nyní vás, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům pro volbu tří členů Dozorčí rady SZIF.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu k danému bodu. Nevidím, nikdo se nehlásí. V tom případě rozpravu končím. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Důležitý moment je ten, že volební komise ve svém usnesení číslo 52 navrhla volbu tajnou, ovšem o způsobu volby musí rozhodnout Sněmovna, takže prosím o hlasování, jestli Sněmovna souhlasí s tím, že Dozorčí rada SZIF bude volena tajně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Děkuji. Je to procedurální návrh, budeme hlasovat hned. Dávám hlasovat o tom, že v bodě číslo 64 proběhne tajná volba.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro takto navržené usnesení, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti? Případně kdo se zdržel?

Končím hlasování číslo 129. Přítomno je 163, pro tento bod bylo 133 přítomných, takže bod byl přijat. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, pane předsedající. Prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího volebního bodu. Bude to číslo 73 - změny v orgánech.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přerušuji projednávání bodu 64 a otevírám bod

 

73.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: I zde blesková rekapitulace. Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě do 16. dubna a následně další vyhlášené lhůty do 6. května 2014 od poslaneckých klubů návrhy. Přijala k nim své usnesení číslo 61, které bylo včera ihned po jednání volební komise zasláno na poslanecké kluby, a zároveň ho, vážené kolegyně a kolegové, máte rozdáno na lavicích. Proto pokud souhlasíte nebo pokud není námitka, nebudu toto usnesení číst.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ptám se, zda je námitka. Nikoho nevidím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Volební komise v tomto případě navrhuje provést tu volbu, respektive nejdříve tedy odstoupení z funkcí a poté nové nominace odsouhlasit, posvětit formou veřejného hlasování. Předtím ale ještě připomenu, že zákon číslo 90/1995, o jednacím řádu, ve znění pozdějších předpisů, stanoví, že změny v ustavených orgánech a komisích lze provádět jen se souhlasem celé Poslanecké sněmovny a volba se vždy koná většinovým způsobem. Doporučuji tedy, aby po rozpravě k navrženým kandidátům nejprve Sněmovna jedním hlasováním konstatovala, jak už jsem řekl, rezignace poslanců a poté abychom provedli volbu nových členů orgánů Sněmovny, tak jak je kluby navrhly. Ještě jednou se odvolávám na usnesení komise číslo 61, které máte na svých stolech.

I zde navrhuji, jak už jsem řekl, volbu veřejnou pomocí hlasovacího zařízení en bloc.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otvírám k projednávanému bodu číslo 73 rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí. Není tomu tak. Končím rozpravu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím, abychom nechali hlasovat o rezignaci poslanců v orgánech Poslanecké sněmovny podle tohoto usnesení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Zahajuji hlasování o usnesení, tak jak bylo předneseno. Kdo je pro, zvedněte ruku a zmáčkněte tlačítko. Je to hlasování 130. Kdo je proti?

Končím hlasování. Přítomných poslanců je 163, pro přijetí bylo 132 (proti nula), takže toto usnesení bylo přijato.

 

Já vás ještě poprosím - všechny vás odhlásím a znovu se přihlaste. Můžeme pokračovat v projednávaných bodech.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A teď v rychlém sledu můžeme jedním hlasováním nově zvolit poslance do orgánů Poslanecké sněmovny. Prosím o veřejné hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Dávám hlasovat o návrhu usnesení tak, jak bylo předneseno.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti? Zdržel se?

Končím hlasování číslo 131. Přítomných poslanců je 136, pro bylo 133 (proti nula), takže usnesení bylo přijato.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Kolegyně, kolegové, děkuji za jednoznačnou podporu. Kéž by se nám tak dařilo i u dalších bodů této schůze.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření dalšího volebního bodu. Bude to bod 67 - Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Otevírám tento bod

 

67.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu

Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde konstatuji a připomenu, že k dnešnímu dni je stále neobsazeno jedno místo člena Rady Českého rozhlasu, budeme tedy volit jednoho člena, a to na celé šestileté funkční období, které začne dnem zvolení.

Dále připomenu, že volební výbor v souladu s § 46a zákona č. 90/1995, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni. Je to usnesení číslo 39 volebního výboru, které obsahuje kandidátku tří nominovaných na volbu jednoho člena. Jedná se o pány Miroslava Bobka, Miloše Rejchrta a Ivana Vodochodského. Dále volební komise přijala 30. dubna své usnesení číslo 60, které bylo zasláno předsedům poslaneckých klubů ihned po schválení komisí.

Konečně zrekapituluji, že jak volební výbor tak volební komise navrhují volbu tajnou, tedy dvoukolovou.

Nyní vás prosím, pane předsedající, abyste i v tomto bodu otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.***




Přihlásit/registrovat se do ISP