Čtvrtek 19. června 2014, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

99.
Výroční zpráva Rady Českého rozhlasu o činnosti Českého rozhlasu za rok 2013
/sněmovní tisk 163/

Tento sněmovní tisk projednal volební výbor, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 163/1. Nyní prosím zpravodaje volebního výboru pana poslance Martina Kolovratníka, aby nás informoval o jednání výboru a případně přednesl návrh usnesení. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, dobré odpoledne. Vzhledem k času se pokusím o podobně efektivní stopáž jako můj předřečník pan kolega Birke.

Český rozhlas byl diskutován ve volebním výboru ve stejný den jako Česká televize, tedy 22. května. V kostce k obsahu výroční zprávy. Je dobré připomenout, že u rozhlasu je situace stejná jako v České televizi. To znamená, podle aktuálně platné legislativy, v tomto případě je to zákon č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlase, předkládá rozhlas dvě zprávy. Do konce března je to zpráva o činnosti a do konce srpna je to zpráva o hospodaření Českého rozhlasu. Mimo jiné i toto bylo diskutováno, že by tyto zprávy měly být sloučeny, a i v případě rozhlasu volební výbor přijal také doprovodné usnesení směřující k Ministerstvu kultury a říkající víceméně to samé co u České televize.

Dovolím si ale pár slov k dění v rozhlase, které probíhalo v loňském roce, abyste měli představu. Rozhlas procházel dynamickou restrukturalizací a změnami, na rozdíl od České televize. Prvního ledna 2013 v ostrém provozu odstartoval vnitřní provoz rozdělený na takzvané sekce: sekce programu a vysílání a další sekce. Ta klíčová, právě programová, je rozdělena na centrum vysílání, centrum zpravodajství a centrum výroby. Rozhlas tím sleduje to, aby dokázal oddělit náklady na samotné vysílání, na tvorbu programu a na jeho zajištění, chcete-li na obslužné činnosti. Při diskusi byly zmíněny taky takové milníky, které rozhlas prožil v roce 2013. Byl to už zmíněný ostrý start provozu v režimu nových center, bylo to také zavedení nového loga, takzvaného rebrandingu rozhlasu. Je to vám dnes již asi známé logo, takové to R s mezerami. Dále přečíslování, přejmenování všech stanic, poměrně hodně diskutovaný vznik stanice Český rozhlas Plus jakýmsi sloučením původních Český rozhlas 6, Rádio Česko a Leonardo. Také postupná obměna struktury regionálních stanic a konečně mimořádná volební vysílání.

Volební výbor přijal své usnesení, se kterým vás seznámím, pak se k němu přihlásím a navrhnu jeho schválení. Je to usnesení č. 47, které říká, že volební výbor po vyslechnutí úvodního slova předsedy Rady Českého rozhlasu Michala Stehlíka a zpravodajské zprávě Martina Kolovratníka za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje Výroční zprávu Rady Českého rozhlasu o činnosti ČRo za rok 2013, dle sněmovního tisku 163, pověřuje předsedu výboru, aby usnesení předložil předsedovi Sněmovny a zmocňuje zpravodaje, aby podal tuto zprávu." To je v tuto chvíli vše. Přihlásím se do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu zpravodaji volebního výboru panu poslanci Martinu Kolovratníkovi. Ptám se, kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy. Pan poslanec Hovorka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já jsem si všiml, že došlo k poměrně zásadním změnám v organizaci Českého rozhlasu i v návaznosti na to, co říkal pan zpravodaj. Bylo by dobré, kdyby ve finanční části zprávy, respektive ve zprávě, která se bude zabývat hospodařením, byla nějaká reakce na změny, které proběhly. Ale pravděpodobně ještě nebude úplně možné vyhodnotit období 2013, možná až v tom následujícím. Bylo by dobré určitě, kdyby došlo i k nějakému zhodnocení změn, co se týká kvality vysílání, případně sledovanosti. V následujících zprávách, které budou v příštích letech, jak ve zprávě o činnosti, tak ve zprávě finanční, bych chtěl, kdyby se tam zmínilo, jak se odrazila restrukturalizace na nákladech i na sledovanosti Českého rozhlasu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Hovorkovi. Ptám se, kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy. Neeviduji žádnou přihlášku. Končím tedy všeobecnou rozpravu. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které se už ve všeobecné rozpravě přihlásil pan poslanec Kolovratník. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Na pana kolegu Hovorku hned budu reagovat a říkám jednoznačné ano a potvrzení. On tento problém teď skutečně existuje, protože pokud byste se začetli do zprávy o činnosti, tak vidíte jenom jakési konstatování. Když zjednoduším, suché konstatování, že vznikla stanice Český rozhlas Plus. Vznikla sloučením předchozích. Bylo zavedeno nové logo, byl zaveden nový název atd. Ale za prvé v této zprávě vůbec nevíte, kolik to stálo, jak se to promítlo do rozpočtu, ať tedy rozhlasu, nebo před malou chvílí diskutované televize, a také nevíme, jaký to mělo dopad na poslechovost. U té je zase dobré připomenout, že se dá vyhodnocovat nejdříve po roce v případě rozhlasového vysílání. Až budeme tady ve Sněmovně diskutovat na podzim druhou zprávu o hospodaření, tak se určitě budeme ptát právě na finanční stránku. Jak už jsem avizoval, budeme to směřovat po společných diskusích s Ministerstvem kultury k tomu, aby zprávy byly sloučeny dohromady do jedné, kde tedy můžete vidět změny, které ta která instituce provedla, a zároveň, jak se to promítlo do jejího hospodaření, respektive do spotřebovávání koncesionářských poplatků, které koneckonců platíme i my všichni.

K té diskusi k rozhlasu bych ještě rád zmínil, že byla poměrně náročná a dlouhá, z volebního výboru převažoval takový názor a žádost, aby se systém změnil, abychom ne pouze suše konstatovali a něco přijali, ale aby Sněmovna byla partnerem Radě Českého rozhlasu a i k ní vysílala nějaké signály. Ze strany vedení Rady Českého rozhlasu, nově zvoleného pana doktora Stehlíka, to bylo akceptováno pozitivně a myslím si, že i v tomto dojde k jistým změnám.

A ještě poslední informaci, než navrhnu usnesení a požádám o jejich schválení, tak podotknu, že v případě Českého rozhlasu jsme se dohodli, mimo oficiální usnesení, že požádáme Český rozhlas, resp. radu, písemně o některá dopřesnění těch bodů, které jsem dnes zmínil, např. rebrandingu anebo vzniku stanice Český rozhlas Plus, a toto bylo oficiálně kvitováno.

To je vše, už přetahujeme čas, takže prosím, pane předsedající, můžeme hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Nemůžeme, protože eviduji ještě jednu přihlášku do podrobné rozpravy a tou je pan poslanec Leoš Heger. Prosím, pane poslanče, máte své dvě minuty.

 

Poslanec Leoš Heger: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěl panu zpravodaji vaším prostřednictvím jenom k té zmínce o novém programu ČR Plus říci, že ten program, který vyšel z Rádia 6, z Českého rozhlasu 6 a předtím Svobodné Evropy, se výrazně proměnil a je stále svým způsobem zajímavým komentátorským rádiem. Ale vzhledem k tomu, že se vysílá na středních vlnách a na FM je chytitelný pouze v Praze, přichází tím průběžně a téměř maligně o posluchačstvo, protože ty střední vlny se bohužel už dneska na rádiích příliš neobjevují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Hegerovi. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo takový není. Podrobnou rozpravu tedy končím. Budeme hlasovat o usnesení. Prosím pana poslance Kolovratníka, aby nás s ním seznámil.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Myslím, že podobně jako u České televize mohu poprosit o hlasování společně i pro ono doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím o jedno upřesnění. Jak jsem byl informován, doprovodná usnesení nesmí být adresována panu ministrovi, ale vládě jako celku. Takže poprosím, abychom upřesnili doprovodné usnesení v tomto smyslu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže já ho upřesním. Volební výbor Poslanecké sněmovny žádá vládu České republiky o přípravu legislativního opatření vedoucího ke sloučení výroční zprávy o činnosti Českého rozhlasu a výroční zprávy o hospodaření Českého rozhlasu do jednoho dokumentu s cílem umožnit komplexní posouzení obsahu a formy společně s náklady a kvalitou vysílání Českého rozhlasu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Pakliže nikdo nemá námitku k doprovodnému usnesení, o usnesení volebního výboru budeme hlasovat společně.

Zahajuji hlasování o tomto usnesení. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 145, přihlášeno 103 poslankyň a poslanců, pro 77, proti 2, návrh doprovodného usnesení i usnesení byl přijat. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Vyhlašuji obědovou pauzu do 14.30 hodin. Zároveň upozorňuji, že ve 13.30 bude pokračovat přerušený evropský výbor, pro členy evropského výboru.

Děkuji a přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 13.04 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Hezké dobré odpoledne, milé kolegyně, milí kolegové. Vítám vás u dnešního odpoledního jednání Poslanecké sněmovny s interpelacemi na premiéra České republiky.

Nejprve, než se dostaneme k interpelacím, mi dovolte, abych přečetl omluvy. Dnes odpoledne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Faltýnek, dále se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Sedláček, z důvodu jednání se omlouvá paní poslankyně Hnyková, pan poslanec Tomáš Podivínský se omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Vondrášek z pracovních důvodů, pan poslanec Ivan Pilný se omlouvá z pracovních důvodů, pan poslanec Sklenák se omlouvá dnes od 12.45 do 16 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Havíř se z dnešního jednání omlouvá od 16 hodin z osobních důvodů a ze zítřejšího jednání taktéž z osobních důvodů. To je z omluv zatím všechno.

Budeme věnovat interpelacím, ale nejprve, než přejdeme k interpelacím, se s přednostním právem hlásí předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Miroslav Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, omlouvám se zejména panu premiérovi i vám, že využívám svého práva přednostního hlasu, ale prostě některé informace jsou do té míry skandální, že vyžadují okamžitou reakci.

Pan ministr Jurečka dnes na svých internetových stránkách zveřejnil stručnou informaci: "Vážně zvažuji, že navrhnu vládě snížení spotřební daně na pivo. Kalouskovo zvýšení" - Kalouskovo zvýšení, opakuji - "snížilo výběr této daně a celkovou produkci piva v České republice."

Promiňte, že teď nemám to tričko "za všechno můžu já", nicméně dovolte, abych vás seznámil při této příležitosti s objektivní ověřitelnou skutečností, že ministr financí Kalousek ani poslanec Kalousek nikdy nenavrhoval zvýšení spotřební daně na pivo, nikdy pro to ani nehlasoval. Neříkám to snad proto, abych cítil zapotřebí dementovat každou pitomost, kterou řekne pan ministr Jurečka. Kdybych měl tuto ambici, tak bych nemohl dělat nic jiného než stát za tímto pultem a neustále dementovat samé pitomosti, které říká pan ministr Jurečka. Říkám to proto, jak smutný je pohled na tuto vládu. Naivní pasáček vepřů ve funkci ministra zemědělství plete se do daní, které jsou v kompetenci ministra financí. Ministr financí zase plete se do situace na Ministerstvu spravedlnosti a neřeší, zdá se, nic jiného. Pan premiér, který za to odpovídá, nemyslí na nic jiného než na to, jak ještě zítra ráno být panem premiérem. Je to věru velmi smutný pohled na tuto vládu.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Dále se s přednostním právem hlásí pan předseda poslaneckého klubu ODS poslanec Stanjura. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já nejdřív zareaguji na svého předřečníka, ctěného kolegu, předsedu klubu TOP 09. On se nepatrně mýlí, protože pan ministr financí ještě zásadním způsobem řeší Ministerstvo zdravotnictví, nejenom spravedlnost, abychom byli spravedliví.

Nicméně já mám zdvořilou prosbu na pana premiéra, jestli by nemohli zlepšit komunikaci uvnitř vlastního poslaneckého klubu. Třináct interpelací na premiéra je z jeho klubu, tady specialista pan poslanec Šincl, chudák, vy mu nikdy nic neřeknete a on pak musí brát opozici čas na to, aby se mohla ona ptát svého premiéra. Já vím, že se to může, že občas to někteří moji kolegové používali také Já jsem se nikdy nepřihlásil do rozpravy s dotazem: Pane premiére, proč jste tak dobrý, snad už nemůžete být ani lepší. A vy pak odpovíte: Ano, jsem tak dobrý. A pak přijde doplňující dotaz: To není úplně pravda, vy jste ještě lepší.

Ale já myslím, že jestli tu disciplínu nechceme úplně dehonestovat, tak by bylo dobré toho používat jako šafránu, protože opravdu na to jsou porady poslaneckých klubů. Nic proti, fakt. Vy jste si minule liboval, jak je to super. No tak si zase můžete libovat. Jestli chcete hrát divadlo s vlastními stranickými kolegy, tak občas zajděte na jejich klub, řekněte jim, jak to je, a oni se nemusí ptát, jak je to s minimální mzdou, jak je to s poplatky ve zdravotnictví, jak je to s investičními pobídkami, jak je to - opět druhý dotaz - minimální mzda, to vyloženě trápí členy klubu ČSSD. Jako byste nevládli. Zkuste jim to říci a dejte prostor nebo nechte prostor i nám. Já vím, že vás to baví a máte připravené otázky i odpovědi, že vždycky si vezmete 2+5+2+1, devět nebo deset minut. Proč ne?

Říkám, někteří moji kolegové to používali také, abych byl spravedlivý. Mně se to nelíbilo tehdy, když jsem byl ve vládních lavicích, nelíbí se mi to ani tady, ale ta míra je opravdu nebývalá.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Prosím pana premiéra o odpověď.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Za prvé, myslím, že tohle je velmi zajímavý precedens, že v tuto chvíli, kdy je čas vyhrazen na půdě Poslanecké sněmovny pro interpelace poslanců na premiéra, zde vystupují předsedové opozičních klubů s přednostním právem a zabírají čas na interpelace pro své vlastní členy. Jestliže panu předsedovi Stanjurovi tolik záleží, jak zde zmínil, na tom, aby se na řadu dostali interpelující poslanci ODS, tak by neměl zabírat čas tím, že tady bude vystupovat zcela mimo pořadí. Měl by si řádně podat přihlášku na interpelace, aby v této části jednání Poslanecké sněmovny mohl vystoupit.

Chci upozornit na to, že přihlášky na interpelace se losují. Já jsem jako opoziční poslanec v minulém volebním období také velmi často interpeloval premiéra a respektoval jsem fakt, že přede mnou byli vylosováni jiní členové Poslanecké sněmovny. Velmi často to byli také poslanci ODS, kteří interpelovali premiéra Nečase v minulém volebním období. A já jsem si nikdy nevšiml, že by v těch minulých letech pan předseda Stanjura z ODS vystoupil tady veřejně v Poslanecké sněmovně a kritizoval své kolegy z ODS, že zabírají prostor pro interpelace poslanců sociální demokracie. Jestliže pan předseda Stanjura teď změnil názor v okamžiku, kdy už ODS není ve vládě a kdy je v opozici, má na to určitě právo, ale já bych byl velmi rád, kdybychom nezrušili tento bod postupem řídícího schůze, protože my tady teď můžeme diskutovat a zabereme celý čas, který je pevně určen do 16 hodin na interpelace pro premiéra. A myslím si, že to je určité pohrdání těmi, kdo podali své přihlášky na interpelace a chtějí odpověď od předsedy vlády v čase, který je podle jednacího řádu k tomu určen.

Mne samotného zarazilo, že řídící schůze dal slovo na začátku tohoto bodu předsedovi poslaneckého klubu TOP 09. Já nechci nic vyvozovat z toho, že jak řídící schůze, tak i pan Kalousek jsou z jednoho poslaneckého klubu tady v této Poslanecké sněmovně, ale podle mého názoru to je postup, který pokud v něm budeme pokračovat, tak ten bod můžeme úplně zrušit z hlediska jednacího řádu, protože příště tady vystoupí pan předseda Sklenák z poslaneckého klubu sociální demokracie, protože má přednostní právo, a využije této chvíle k tomu, aby oslovil Poslaneckou sněmovnu a sdělil jí něco naléhavého, podobně jako to cítil pan předseda Kalousek, že chce sdělit něco naléhavého, svoji poznámku k výroku pana ministra zemědělství Jurečky. Ale tento bod se nejmenuje vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 ke sdělení ministra Jurečky, ale jmenuje se interpelace poslanců na předsedu vlády.

Já bych rád požádal vedení Poslanecké sněmovny, aby tuto věc vyjasnilo, protože do budoucna by to prakticky mohlo znamenat úplné zrušení tohoto bodu prostě proto, že by interpelace byly zcela vytěsněny vystoupeními těch členů Poslanecké sněmovny, kteří mají přednostní právo.

Já nejsem ten, kdo tuto diskusi začal, já nejsem ten, kdo se první do této diskuse přihlásil, přede mnou se přihlásili dva řečníci, kteří mají přednostní právo, a řídící schůze jim dal slovo, to znamená, umožnil jim v této věci vystoupit. V okamžiku, kdy jim umožnil vystoupit, tak já jsem se přihlásil také, prostě proto, že mám také přednostní právo.

Kolegové, kolegyně, já bych se velmi přimlouval za to, abychom nezničili tento bod způsobem, že nebudeme respektovat zvyklosti v této Poslanecké sněmovně, abychom umožnili, že když je ve čtvrtek schůze Poslanecké sněmovny, tak mají poslanci možnost interpelovat předsedu vlády. Nikde není řečeno: Poslanci opozice mají možnost interpelovat předsedu vlády. Jde o poslance a poslankyně z této Poslanecké sněmovny. Přece není možné, abychom snižovali rozsah práv vládních poslanců v této věci, abychom bránili vládním poslancům, aby podávali interpelace na ministry nebo na předsedu vlády. Navíc chci upozornit na skutečnost, že v naší zemi máme koaliční vládu, čili není to vláda jedné politické strany. V minulosti jsme tady měli jednobarevné vlády, tato vláda je tvořena třemi koaličními stranami, těžko můžeme rozlišovat mezi koaličními poslanci. Já se nezlobím na koaličního poslance nebo i na poslance z mé vlastní strany, pokud má dotaz, který se týká politiky vlády. Každý takový dotaz se pokusím v rámci interpelací poctivě odpovědět a nebudu rozlišovat mezi tím, jestli se ptá poslanec vládní strany, nebo jestli se ptá poslanec opoziční strany.

Cítil jsem potřebu se k diskusi vyjádřit. Znovu zdůrazňuji, že jsem ji nezačal, že jsem poněkud překvapen postupem řídícího schůze v této věci tím, jakým způsobem dal slovo předsedovi poslaneckého klubu TOP 09, aby se vyjádřil ve věci, která se vůbec netýká tohoto zařazeného schváleného bodu Poslanecké sněmovny. Poprosil bych, aby tato věc byla diskutována ve vedení Poslanecké sněmovny, a také bych poprosil, kdybychom už v této diskusi teď nepokračovali, aby se dostalo na poslance, kteří se řádně přihlásili do interpelací a byli řádně vylosováni, a poprosil bych, aby bylo také respektováno pořadí poslanců, kteří se řádně přihlásili a byli vylosováni, aby ti z nich, kteří mají přednostní právo, nepředbíhali. Prosím, nepředbíhejme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já se omlouvám panu premiérovi, ale tak jak on, tak i já se musím řídit platnými zákony. Hlavní, který mi to ukládá, je zákon o jednacím řádu Sněmovny, jehož § 67 zcela jasně říká: Kdykoli o to požádají, udělí předsedající slovo prezidentu republiky, členovi vlády, předsedovi nebo místopředsedům Sněmovny, předsedovi poslaneckého klubu. A mohu pokračovat dále. Pokud mi jednací řád jasně říká, že kdykoli o to požádá předseda poslaneckého klubu, musím mu udělit slovo. Chápu, že se to panu premiérovi nelíbí, nicméně mu musím udělit slovo, nařizuje mi to jednací řád.

Nyní o slovo žádá předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem o to požádal a ve smyslu zákona jste mi slovo také udělil. Pokud máte pocit, že se tím prolamují nějaké precedenty, pane premiére, pak není nic jednoduššího, než se dohodnout na změně jednacího řádu, např. již nebudou vystupovat poslanci koalice, protože mají jistě spoustu jiných možností, jak oslovit své ministry, a jak zase nebudou jiní používat své přednostní právo. Můžeme to zpřesnit. Jistě. My se této diskusi nebráníme. Ale dokud nějaká pravidla platí, tak prostě platí. Využívají to poslanci koalice interpelacemi ve stylu: Jak to pane premiére děláte, že jste tak chytrý a krásný. A samozřejmě že my, opoziční poslanci, to vždycky využijeme i ve smyslu práva přednostního slova, dokud pravidla budou taková, jaká jsme si dohodli. Ujišťuji, že až budou jiná, budeme respektovat i ta jiná, a přejete-li si, pane premiére, diskusi o změně pravidel na toto téma, ujišťuji vás, že jsme připraveni.

Já se omlouvám, nechtěl jsem zavést nový styl. Já jsem chtěl prostě reagovat na bezprecedentní lež člena vlády spojenou s osobním útokem, kterou zveřejnil na svých internetových stránkách vůči mně. A pokud to učinil v průběhu jednání Poslanecké sněmovny, tak kde jinde, kolegové, bych se vám měl svěřit s tímto pocitem než při zasedání Poslanecké sněmovny, abych vám řekl, že to, co zveřejnil ministr Jurečka na svých internetových stránkách, je prostě hloupá lež? A kdyby šlo jenom o hloupou lež jednoho nepříliš kompetentního ministra, tak bych pravděpodobně nevystupoval. Ale on je to celkový smutný pohled na tuto vládu. Znovu opakuji: Naivní pasáček vepřů, božím řízením ve funkci ministra zemědělství, se plete do daní. Daně opravdu nespadají podle kompetenčního zákona do portfolia ministra zemědělství. Pravděpodobně to nevadí, protože ministr financí, do jehož portfolia daně spadají, se zase plete do Ministerstva spravedlnosti, kde, jak jsme slyšeli, tak intenzivně konzultoval interpersonální vazby a intenzivně konzultoval tendr na náramky ministr financí na Ministerstvu spravedlnosti, a jak mi správně připomněl můj kolega Stanjura, ministr financí stejně intenzivně konzultuje procesy a mechanismy na Ministerstvu zdravotnictví, možná také proto, že kupuje nějaké kliniky a logicky ho to tedy zajímá. Takže ministr zemědělství plete se ministrovi financí do práce, ministr financí plete se ministryni spravedlnosti do práce, všichni dělají všechno, nikdo nedělá nic a nad tím vším jako duch boží nad vodami vznáší se pan premiér, v klidu a s úsměvem, protože si říká: Díky za každé nové ráno. Když nebudu chtít udělat pořádek, budu třeba ještě zítra premiérem. A to je ten velmi smutný pohled.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. S přednostním právem se přihlásil o slovo místopředseda Poslanecké sněmovny pan poslanec Filip. Prosím, pane poslanče, máte slovo. Po něm s přednostním právem pan premiér.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Omlouvám se všem, kteří se přihlásili do interpelací. Jan Werich řekl takovou moudrou větu: Klaunů, klaunů, těch je málo, ale šašků, šašků, těch je. A rozdíl mezi politikem a státníkem je v tom, že vystupuje ve chvíli, kdy má, a kvůli tomu, že má bolístku.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu místopředsedovi. Prosím pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Já si skutečně nevzpomínám, dámy a pánové, vážený pane místopředsedo, na to, že by se v historii Poslanecké sněmovny v uplynulých letech kdykoli stalo, že by takovýmto způsobem byl narušen prostor pro interpelace poslanců na předsedu vlády. Vždycky to bylo tak, že byl připraven předseda vlády, byl připraven řádně vylosovaný seznam interpelujících poslanců a vždy v rámci tohoto bodu, který je přesně časově určen, dostal slovo vždy pouze ten poslanec, který byl vylosován na prvním místě. Já skutečně nerozumím tomu a ptám se, jak je možné, že nejprve tedy dostal slovo pan předseda Kalousek, který nebyl vylosován, a tuším, že ani nemá žádnou interpelaci, a že hned po něm dostal slovo pan předseda Stanjura, který sice má interpelaci, a několik interpelací - jak se zdá, tak nahrazuje chybějící aktivitu ostatních členů poslaneckého klubu ODS tím, že se tu přihlásil několikrát s interpelací. Já mu to nevyčítám, já jsem to dělal také, také jsem míval několik interpelací na premiéra vždycky během jedněch interpelací, abych měl větší šanci, že se alespoň na některou z těchto mých interpelací dostane, a vždy jsem se zlobil na poslance ODS, kteří se hlásili do interpelací na vlastního premiéra, protože zabírali prostor opozici. Ale to je myslím běžná věc. Je to v rámci pravidel. Všichni, kdo se přihlásili, byli vylosováni, nikdo nepředbíhal. Všichni to respektovali, seděli tady hodinu, hodinu a půl a čekali na to, až přijdou na řadu.

Mně to připadá minimálně neslušné, že takovýmto způsobem je zneužit a nabourán prostor, který je vyhrazen pro interpelace. Já bych nikdy nevystupoval, kdyby stejný prostor nedostali pánové Kalousek a Stanjura zcela mimo pořadí vylosovaných poslanců a poslankyň. Prostor byl prolomen vystoupením pana poslance Kalouska, k němu se potom přidal pan poslanec Stanjura a to podle mého názoru není v pořádku. Já bych rád apeloval na vedení Poslanecké sněmovny, aby tato věc byla jednoznačně vyjasněna, a pokud jednací řád umožňuje takovéto narušení prostoru pro interpelace na premiéra, pak bych rád požádal, aby byla dohoda mezi poslaneckými kluby, že bude dodržena letitá zvyklost, že tento prostor je chráněn před diskusí těch, kdo mají přednostní právo. Protože ti, kdo mají přednostní právo, mohou vystupovat kdykoli během schůze Poslanecké sněmovny. Kdykoli mohou vystoupit a dostanou slovo, řídící schůze je povinen jim to slovo kdykoli udělit. Oni také nemají žádný časový limit pro své vyjádření. Je to podle mého názoru pohrdáním těmi, kdo se řádně přihlásili k interpelacím, že takovýmto způsobem je postupováno jak ze strany příslušných poslanců, kteří se přihlásili, ačkoliv museli vědět, že tento prostor je určen pro interpelace, tak i podle mého názoru, a omlouvám se pane řídící, i z vaší strany jako řídícího této schůze, že jste umožnil takováto vystoupení v čase, který je vyhrazen pro interpelace poslanců, kteří se řádně přihlásili a byli řádně vylosováni. Já chci protestovat proti tomuto postupu. A neříkám to jako premiér, ale říkám to jako člen této Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já se omlouvám, pane premiére, ale znovu musím odcitovat jednací řád. V pododdílu Jednání na schůzích Sněmovny, a my oba se patrně shodneme, že se teď nacházíme na schůzi Poslanecké sněmovny, v § 67 je jasně napsáno, že kdykoliv o to požádají, udělí předsedající slovo předsedovi poslaneckého klubu. Bohužel k tomu došlo. Omlouvám se, nemohu jinak, než dodržovat platný zákon o jednacím řádu Sněmovny. Pokud samozřejmě trváte na jeho zpřesnění nebo vyjasnění nebo změně, je to vaše právo, já ho plně respektuji.

Teď s přednostním právem pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo.

Rád bych vám poblahopřál, pane premiére, k virtuozitě, s kterou jste teď imitoval majora Borovičku ze známého románu Škvoreckého Tankový prapor, který neustále říkal: "Jak je to možné?"

Je to možné proto, že to umožňuje zákon. Pokud nám ten zákon nevyhovuje, tak ho změňme. Já znovu opakuji, že poslanci TOP 09 jsou velmi vstřícní ke všem dohodám, které tato pravidla upřesní, ať už se týkají otázky interpelací nebo čehokoli jiného. Ale pokud prostě nám to ta pravidla umožňují, tak nemůžete dupat nožičkou a říkat, jak je to možné, když je to na základě zákona, který jsme si společně schválili. To za prvé.

Za druhé, ono to souvisí s tím, jak vy vážně vnímáte jednání s opozicí. Já když vám říkám, že jsme připraveni jednat o jednacím řádu, tak vy možná někde řeknete novinářům, že s námi jednat budete, ale doopravdy to tak nemyslíte. Vy dáváte v sobotním rozhovorech veřejnosti informace, že budete s námi jednat o fiskálním kompaktu a o podmínkách, abyste mi sdělil, že to nemůžu brát tak vážně, že s námi jednat nechcete. Takže nám potom nic jiného nezbývá, než využívat ta pravidla, která nám dávají platné zákony, abychom sdělili veřejnosti, jak pokrytecká je ta vláda a jak často lžou její členové.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak, děkuji panu předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Teď už se snad dostaneme k interpelacím.

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP