(12.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kortemu. Dalším přihlášeným je pan poslanec Fiedler, po něm pan poslanec Černoch.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobré poledne, kolegové a kolegyně. Já bych tedy tady krátce vystoupil v této diskusi. Chtěl bych říci to, co už tady několikrát zaznělo. Potvrdit, že se k tomuto přidáváme. Že odmítáme tento postup, který tady je navrhován. Tento postup, který je na hranici ústavnosti. Nesouhlasíme s tím. My jsme do politiky nešli proto, abychom tady to, co už také zaznělo, že něco podobného se v minulosti stalo, tak my to v té nové Poslanecké sněmovně nehodláme akceptovat, nehodláme se k tomu připojit nebo respektovat tento postup.

Chtěl bych se tady zeptat prostřednictvím pana předsedajícího pana poslance Šincla, aby se jasně vyjádřil k tomu, zda odmítl nabídku k tomu, zda chce vystoupit, jaký byl důvod, proč odmítl, když byl na to tázán, zda chce vystoupit, nebo ne. A potom bych také rád od něj slyšel odpověď na to, proč po tom hlasování svítilo, že se hlásí k faktické poznámce. My poslanci všichni víme, jak se to stává, že když některý z poslanců hlasuje, že se zdržuje hlasování, což tedy, aby se s tím obeznámila veřejnost, tak je to možné dvěma způsoby. Jednak, že nezmáčkne žádné tlačítko, anebo že zmáčkne tlačítko s křížkem "zdržuji se hlasování". A často se stává, že tohle tlačítko, tento signál potom zůstane svítit, jako že se hlásí k faktické poznámce, na což byl posléze po průběhu tohoto hlasování dotázán předsedajícím schůze, zda se tedy hlásí k faktické poznámce, nebo zda to byl omyl a má tuto přihlášku smazat. Čili já bych od pana poslance Šincla na toto rád slyšel odpověď.

Poslanecký klub hnutí Úsvit se odmítá účastnit na případných dvou nových hlasováních. Odmítáme legitimizovat toto nové hlasování. Opustíme Poslaneckou sněmovnu. A potom, jak toto hlasování proběhne a co se bude odehrávat dále, po poradě poslaneckého klubu zvážíme, zda se i my nepřipojíme k té ústavní stížnosti, což v tuto chvíli nevylučujeme.

A ještě bych na závěr řekl jednu věc, že je velmi smutné, když už tato Sněmovna schválila něco, co by občané uvítali, tak že to bylo omylem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Fiedlerovi. Dalším přihlášeným je pan poslanec Černoch, po něm pan poslanec Vácha. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové, já také chci poděkovat za možnost vystoupit. Nechci řešit správnost nebo nesprávnost zákona, který se tady projednával, protože to se určitě řešit dá, ale musím říct, že je smutné, že právě místo toho, aby se řešilo, jestli zákon je správně, nebo není správně, tak se tady řeší věc, která mně osobně přijde jako komedie. Protože, nezlobte se na mě, rád bych věděl, kolik lidí v této sněmovně a kolik lidí, kteří to sledovali v novinách nebo venku, věří tomu, že ve chvíli, kdy se stalo to, co se stalo, tak přijde kolega Šincl a řekne: Já jsem se spletl a je to opravdu tak. Opravdu by mě zajímalo, kolik lidí tady věří, že to takhle bylo, že to prostě nebylo účelové.

A i když to možná byly praktiky nebo jsou to praktiky, tak myslím si, že ve chvíli, kdy se řeší, jakým způsobem funguje celé toto volební období, že situace se zlepšuje, že lidem se má ukázat, že morálka má stále svoje místo, a to teď myslím zcela vážně, tak takováhle komedie rozhodně není návodem na to, jak se to má dělat. Protože ve chvíli, kdy něco není tak, jak my si to představujeme, tak si to prostě dáme ještě jednou, tak mi to nepřijde jako demokratický postup, jako postup, který se tady neustále proklamuje, že všechno má být tak, jak to má být podle řádu.

Takže ještě jednou bych se chtěl jenom zeptat, jestli opravdu všichni věříte tomu, že to nebylo účelové a že se v této chvíli pouze neohýbal jednací řád Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk z lavic Úsvitu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Černochovi. Dalším přihlášeným je pan poslanec František Vácha. Po něm s přednostním právem pan předseda Fiala. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Vácha: Vážení spoluobčané, tato Sněmovna, respektive její koaliční část, se rozhodla porušit zákony této republiky! Zákony, které sama tvoří a podle kterých vy se musíte řídit! Z tohoto místa vás prosím, neřiďte se příkladem této koaliční části naší Sněmovny. Prosím, dodržujte dál naše zákony! Prosím vás, zůstaňme alespoň díky vám dál právním státem. (Hovoří hlasitě, naléhavě. Z levé strany sálu: "Slyšeli jsme slovo boží." Řečník si svléká sako.)

Jsem absolutně znechucen jednáním této části naší Sněmovny. Já zákony tak jako vy porušovat nehodlám. Takže pokud si to prohlasujete... (V sále je rozruch, řečník si sundavá kravatu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Pane poslanče, já bych dále radši nepokračoval.

 

Poslanec František Vácha: Oznamuji vám, že se na protest dál odmítám účastnit hlasování během dnešního jednání. Pokud si to prohlasujete, už si vás dál nemohu vážit.

Punk is not dead! (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Váchovi. S přednostním právem pan předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Fiala: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych se rád ještě dvěma poznámkami vyjádřil k postoji Občanské demokratické strany jak k obsahu toho zákona, tak bych rád oznámil to, jak se zachováme při hlasování, které bohužel asi nastane.

Pokud jde o obsah zákona, je pravda, že Občanská demokratická strana hlasovala pro pozměňující návrh pana kolegy Urbana, ale hlasovala taky proti celkovému znění sněmovního tisku 215. Není v tom žádný rozpor a není v tom žádná naše snaha zkomplikovat situaci vládní koalici, zasít rozpor do řad sociální demokracie nebo něco takového. My jsme tak rozhodovali proto, že jsme přesvědčeni, že takový postup je věcně správně. Zelená nafta a myslím, že přesvědčivě to tady vyjádřili moji kolegové, je neoprávněná výhoda pro některé. A když se podíváte, jak byla zelená nafta čerpána, tak to uvidíte jednoznačně. Zaklínáte se tady zemědělci, ale 42 % zemědělců, především ti drobní, nedokázali, nemohli, nechtěli této údajné výhody vůbec využívat, takže je to výhoda pro některé zemědělce a především pro velké zemědělské podniky. A proto Občanská demokratická strana nemůže pro něco takového hlasovat.

Jiná věc je návrh pana poslance Urbana na snížení spotřební daně pohonných hmot. Já na rozdíl od pana premiéra Sobotky si myslím, že pan poslanec Urban ví, o čem mluví, a ví, co navrhuje. Vždyť byl, to bych si jenom dovolil připomenout, za sociální demokracii také ministrem průmyslu a obchodu. Ten návrh není neuvážený, ten návrh je velmi rozumný a je věcně správný. A mimochodem, pokud byste nás chtěli obviňovat z účelovosti našeho jednání, tak vám připomenu, že jsem to byl já, kdo jako alternativu k zelené naftě, hned když jsme to začali projednávat, navrhoval jako lepší řešení snížení spotřební daně u pohonných hmot. Takže my jednáme v této věci naprosto konzistentně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP