(10.50 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Já říkám, že je doběhla realita vládnutí. Takže ten samotný fakt nekritizuji, jenom mi vadí, že to nezaplatili tím, že třeba udělali nějaký programový ústupek nebo nějakou jinou pozici věnovali sociálním demokratům nebo něco takového, ale vybrali si za to, že to zaplatí podnikatelé a zaměstnavatelé. To je to, co na tom kritizujeme.

A když už mám ještě padesát vteřin, tak - pořád jsem neslyšel odpověď na tu otázku, proč se vlastně bráníte tomu snížení daní o jeden procentní bod, když ten účel, pro který jsme to zavedli a za který jste nás kritizovali, a možná i oprávněně, tak teď, když navrhujeme to snížení zpátky jakoby v reakci na vaši kritiku, tak nás kritizujete znova. Tak si musíte vybrat. Buď bylo špatně zvýšení, nebo je špatně snížení. Nemůže to být tak, že plus jeden procentní bod je špatně když to dělá pravice, ale když to levice nesnižuje, tak je to dobře a necháme si ten plus jediný procentní bod. To nechám na vás, ale netvrďte nám současně, že bylo špatně zvýšení a současně je špatně navržení snížení na původní úroveň. Obojí dohromady prostě platit nemůže. Místo abyste řekli: nám se ty peníze, které vybereme od lidí, hodí, abychom je pak mohli některým dávat zpátky a tvářit se jako ti dobří, kteří rozdávají peníze.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktickou poznámku má nahlášenou pan poslanec Gabal.

 

Poslanec Ivan Gabal: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, vážená vládo, já nevím, jestli nenavrhnout tady přílepek, kterým by tato Sněmovna popřála ministryni Jourové, aby ve své misi v Bruselu uspěla, a tím pomohla celé republice. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nevidím nikoho, kdo by byl přihlášen do rozpravy. Z toho důvodu rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování.

 

Nejprve zde mám návrh pana poslance Kalouska, aby se tento návrh vrátil k projednání výborům. Budeme hlasovat nejdříve o tomto návrhu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro navrácení tohoto zákona k projednání do výboru, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Je to hlasování pořadové číslo 148.

Hlasování končím. Přítomno poslanců je 165, pro tento návrh bylo 32. Návrh byl zamítnut.

 

Dále zde mám dvě legislativně technické úpravy, první od pana poslance Votavy a druhou od pana poslance Fialy.

 

Poslanec Václav Votava: Pane místopředsedo, že vám skáču do řeči, ale o těch bychom měli hlasovat až nakonec, zvláště pana kolegy Fialy. To váže také na jeho pozměňovací návrh, takže je otázka, zdali bude přijat, nebo nebude. Nechci samozřejmě předjímat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jak jsem to konzultoval, tak bychom měli o těchto legislativně technických úpravách hlasovat jako první. V případě, že nesouhlasíte s postupem vedení schůze, vzneste námitku, budeme o tom hlasovat. Jinak já dám hlasovat o legislativně technických úpravách jako první.

 

Poslanec Václav Votava: Dobře, už se tomu nebráním.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. V tom případě budeme postupovat tak, jak jsem řekl. První budeme hlasovat o legislativní úpravě pana poslance Votavy. Pane poslanče, uveďte, prosím vás, tento bod. (Zpravodaj: Stanovisko ano.) Pan ministr? (Souhlas.) Souhlas, dobře.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Končím hlasování pořadové číslo 149, přítomných poslanců je 168, pro tento návrh bylo 160 poslanců.

 

Další by měla být legislativně technická úprava pana poslance Petra Fialy, takže já dám hlasovat o tomto návrhu. Ještě vás poprosím, pane zpravodaji, zda uvedete tento návrh pana poslance Fialy. (Stanovisko neutrální.) Postoj pana ministra? (Nesouhlas.) Nesouhlas, dobře.

Já zahajuji hlasování... Mám zde faktickou poznámku. V tom případě prohlašuji toto hlasování za zmatečné a dávám vám slovo, pane poslanče.

 

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se omlouvám, my už jsme se o to jednou střetli. To je legislativně technická připomínka, není to hlasování o obsahu tohoto pozměňovacího návrhu. Pokud někdo je proti, říká, že legislativa Sněmovny špatně pracuje a neumí ohlídat správnost legislativně technickou. Nehlasujeme o tom návrhu jako o tom, co má v (nesrozumitelné) být, ale o tom, že je to napsané v souladu s legislativou. Tak podle mne stanoviska tady jsou naprosto vyloučená, to se normálně nedělá, že u legislativně technických připomínek, já jsem také hlasoval pro legislativně technickou připomínku, a my všichni, pana předsedy Votavy, přestože pak o tom jeho návrhu budu hlasovat jinak, ale myslím, že je to normální. A pak v případě, pokud je to pravda, že nesouhlasné stanovisko třeba legislativy Ministerstva financí, tak ať se ty dvě legislativy domluví a řeknou nám, co je legislativně technicky dobře. Není to o obsahu toho samotného pozměňujícího návrhu, o tom budeme hlasovat zvlášť, až na to přijde.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. V tom případě pan ministr Babiš?

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Měním své stanovisko na neutrální.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Neregistruji žádnou faktickou poznámku. V tom případě budeme pouze hlasovat, kdo je pro tuto legislativně technickou úpravu tak, jak ji navrhl.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Končím hlasování pořadové číslo 151. Pro tento návrh bylo 161 poslanců, to znamená, že tato úprava byla přijata.

 

Nyní bychom měli přikročit k hlasování o pozměňujících návrzích. Poprosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňující návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Votava: Ano, děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, ve druhém čtení nebyl podán návrh na zamítnutí.

Teď mě upozorňuje legislativa, že bychom měli hlasovat ještě o stažení pozměňovacího návrhu pana kolegy Raise. Mé stanovisko je ano.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. V tom případě já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro stažení pozměňujícího návrhu pana poslance Raise. Kdo je proti?

Je to hlasování pořadové číslo 152, přítomných poslanců je 169, pro tento návrh bylo 144 poslanců. Návrh byl přijat.

 

Nyní vás tedy poprosím o proceduru hlasování.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji. Ano, seznámím vás s procedurou. Jak jsem již řekl, návrh na zamítnutí podán nebyl. Pozměňovací návrh pod písmenem A byl za souhlasu Sněmovny stažen, o něm tedy hlasovat nebudeme. Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B pana kolegy Dolejše. Dále bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pana kolegy Uhlíka pod písmenem C. Další by bylo hlasování o pozměňovacích návrzích pana kolegy Kalouska, pak pana kolegy Fialy. Tam bychom to rozdělili na E1 a E2, jestli s tím souhlasí, a poté na E3, E4, E5. O legislativně technických už bylo hlasováno, takže nakonec bychom hlasovali o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Má někdo námitku proti takto navrženému hlasování? Není tomu tak. V tom případě můžeme přistoupit k hlasování tak, jak bylo navrženo. Máte slovo, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Votava: Nyní je pozměňovací návrh pod písmenem B pana kolegy Dolejše, který zavádí pouze jednu sníženou sazbu DPH ve výši 10 %. Stanovisko je negativní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP