(15.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Řádně přihlášený do diskuse je pan poslanec Černoch.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové, pane místopředsedo. Jenom taková malá poznámka, protože tady se neustále mluví o tom, jak se mají podporovat rodiny, jak se mají podporovat děti, jak by to mělo fungovat a jestli peníze pomůžou porodnosti, nebo nepomůžou. Samozřejmě neměly by. V žádném případě nikdy by peníze neměly být nějakým důvodem k tomu, aby lidi měli děti. Ale bohužel, bohužel ta realita je taková, že si myslím, že dneska už spousta lidí přemýšlí, jestli na to budou mít, nebo nebudou mít, jestli ty děti uživí, nebo neuživí.

Je tady nějaký návrh. Myslím si, že důvody pro to, aby to prošlo, jsou. Samozřejmě vás chceme poprosit o podporu, protože si myslím, že to má hlavu a patu, a samozřejmě komplexně dál tyhle věci řešit, protože to není jedna jediná věc, která by to vyřešila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Mám zde jednu faktickou poznámku. Pan poslanec Soukup se hlásí.

 

Poslanec Zdeněk Soukup: Dámy a pánové, já bych vás informoval - doporučím poslancům ANO, aby hlasovali pro vládní návrh. Pozměňovací návrh pana Okamury nepodpoříme, protože je diskriminační. Podle mého názoru, a nejen podle mého názoru, je fakt, že děti se nerodí jako dobré a špatné. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. S přednostním právem pan poslanec Okamura. S přednostním právem, ale do rozpravy.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji za tu debatu, která tady byla.

Takže podle logiky věci, co nám tady řekl můj předřečník, prostřednictvím pana předsedajícího pan Soukup z hnutí ANO, je náš návrh diskriminační. No tak to máte jako s těmi odpady včera. To znamená, pakliže je diskriminační to, když na někom chceme čistý trestní rejstřík anebo pracovní minulost, tak by tedy mělo být i diskriminační, pakliže nějaké dítě má smůlu, že se narodí třetí, nebo má smůlu, že se narodilo jako čtvrté. Takže to tedy není diskriminace, váš vládní návrh, když jste už ocejchovali děti ještě před narozením, dokonce ještě v lůně matky, protože v okamžiku, kdy rodiče otěhotní, tak už je ocejchováno, že je číslo tři to dítě, číslo čtyři a žádné porodné nedostane, dokonce ani úlevy na děti, a dokonce po dobu 18 let nebo po kolik. Ale když my chceme naopak narovnat podmínky, aby děti nebyly početně diskriminovány, a hlavně aby Česká republika, abychom nadřadili národní zájem, abychom nevymírali, tak najednou je to diskriminace. Takže to samozřejmě odmítám a už jsem to tady říkal. Já nevím, jestli jste tady všichni byli, ale státní úřady, státní orgány žádají běžně po uchazečích čistý trestní rejstřík a pracovní minulost či pracovní praxi, takže to není nic nového.

Ale vrátil bych se ještě k té diskusi. V podstatě děkuji, že tady zazněly... (Odmlčel se pro stále přetrvávající hluk v sále.) Takže děkuji, že tady zazněly napříč politickým spektrem názory, proč se to nepodpoří a že by se(!) něco mělo udělat jinak. Vážení, že by se(!) něco mělo udělat, to si můžete dovolit jenom vy tady možná ve Sněmovně, protože kdyby se to stalo v soukromé firmě, že by se(!) něco mělo udělat a to se(!) udělá, tak je to na výpověď v nejkratší možné míře. Jenomže proto, že vás tady nic nepálí a netlačí - no pálí možná to dobré bydlo - tak v podstatě by se to mělo udělat. My nějak vymřeme postupně, pak to nahradíme zřejmě nějakými imigranty.

Tady máme řadu nepřizpůsobivých rodičů, kteří se živí tím, že mají třeba deset dětí a inkasují dávky. Já jsem je chtěl vyčlenit, my jsme je chtěli v Úsvitu vyčlenit, ty slušné od těch neslušných, abychom motivovali ty slušné. Já tedy chodím na ulici možná na rozdíl od některých z vás a lidi jsou frustrovaní, jakým způsobem jsou upřednostňované určité nepřizpůsobivé skupiny na úkor těch přizpůsobivých, které žijí řádným životem. Já jsem sem přišel, abych to řešil, abych dal jediné řešení, jediný pozměňující návrh, který tady je. Nikdo jiný z vás s žádným řešením zvýšení porodnosti nepřišel. Je tady jediný pozměňovací návrh a to je návrh náš, Úsvitu, který jsem předložil. To znamená, všechno ostatní jsou jenom řečičky, vážení. Jsou to jenom řečičky a hledáte si důvody, proč to nepodpořit. Takže dejte na stůl jiné řešení.

A i ten, kdo půjde následně na mikrofon, pakliže bude kritizovat, neříkejte, co je špatně, řekněte váš konkrétní návod komplexní na zvýšení porodnosti v České republice. Já jsem ve Sněmovně jedenáct měsíců, dosud jsem ho od vlády neslyšel. Neslyšel jsem ho, pravda, ani od předešlé vlády. Tam naopak bylo porodné jenom na jednoho člověka, respektive na jedno dítě, a ta podpora tam byla naopak celkem nízká.

To znamená, prosím, až půjdete teď na mikrofon další - tedy omlouvám se, vidím, že dalším bude pan Kalousek, ale to je náhoda jistě -, ale prostě bych vás poprosil, abyste už mluvil konkrétně, co s tím tedy. Ne proč ne, proč to nejde, ale znovu upozorňuji, že vymíráme, takže co s tím, nebo dokdy, v tom případě vyzývám paní ministryni práce a sociálních věcí, dokdy tady bude koncepce, jako jsme si to řekli u zákona o hmotné nouzi. Dobře, zamítli jste návrh Úsvitu, ale řekli jste, že do dvou měsíců předložíte. (Důrazně klepe na pultík.) Jo, ono to trvalo čtyři, pět měsíců, ale aspoň to tady nějakým způsobem je. Takže řekněte: "Ne, my nepodpoříme, ale do dvou měsíců předložíme kompletní vládní koncepci tak, aby český národ přestal vymírat a abychom motivovali lidi, i kdyby se nám to nepovedlo, motivovali lidi k tomu, aby se nebáli mít další děti." Může to být formou bydlení, o tom jsme už mluvili, sociální bydlení a další a další věci.

Děkuji a samozřejmě opakovaně prosím o podporu, protože jiný návrh tady není. Váš návrh je do dvou dětí. Další podporovat nechcete. Jiný návrh na podporu třetího a dalšího dítěte tady není na stole. Jak jsem už říkal tu studii, tak vymíráme na základě vládního návrhu. Tak tento nepodporuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní má faktickou poznámku pan poslanec Kalousek a po něm pan poslanec Blažek. Máte slovo, pane poslanče.

Opět vás poprosím o ztišení. Vypadá to, že z levé strany Sněmovny se nám ze včerejška přeneslo rušení do pravé strany Sněmovny. Bylo by dobré, kolegové, abyste skutečně ztišili své projevy.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já setrvávám na svém přesvědčení, že energetický blackout je mnohem účinnější nástroj na podporu natality než porodné.

Ale chtěl jsem upozornit, že to třetí, čtvrté a páté dítě, které to porodné nedostane, není diskriminováno. To má naopak výhodu, protože od něj si vláda nepůjčí, aby ty peníze dala matce, zatímco od toho prvního a druhého si ty peníze půjčí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Pan poslanec Blažek nemá v tento moment faktickou poznámku, takže se chci zeptat, zda ještě někdo se chce přihlásit do rozpravy. Není tomu tak. V tom případě, pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím. Případně se táži na závěrečná slova paní navrhovatelky. (Nemá zájem.) Paní zpravodajky. (Také negativní reakce.) Ani jedna z vás nechce mít závěrečné slovo, dobře.

V tom případě přikročíme k hlasování o pozměňujících návrzích. Poprosil bych paní zpravodajku, aby nám oznámila postup při hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřila. Máte slovo, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Gabriela Pecková: Dobré odpoledne, dámy a pánové. Procedura by měla být velmi jednoduchá, protože jak už tady opakovaně zaznělo, pozměňovací návrh byl doručen pouze jeden, a to návrh pana poslance Okamury, s kterým se můžeme vyrovnat jedním hlasováním. Pak už bychom mohli hlasovat o celém návrhu zákona.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Táži se, zda má někdo námitku proti navrženému způsobu hlasování. Není tomu tak. Budeme postupovat tak, jak řekla paní zpravodajka. Než přistoupíme k hlasování, tak vás poprosím o stanovisko, paní zpravodajko. (Zpravodajka: Negativní.) Paní ministryně? (Ministryně: Negativní.) Děkuji.

 

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro takto navržený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 191. Přítomných poslanců je 157, pro návrh 14, proti 101. Návrh byl zamítnut.

 

Mohu konstatovat, že o všech návrzích bylo hlasováno, a nyní tedy přikročíme k hlasování o návrhu celého zákona. Než přednesu návrh usnesení, tak se táži vás, paní zpravodajko, na váš postoj k tomuto návrhu. (Zpravodajka: Spíš záporný.) K návrhu jako celku spíš záporný.Paní ministryně? (Ministryně: Kladný.) Děkuji.

 

Přednesu tedy návrh usnesení: " Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 255."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro takto navržené usnesení, nechť zvedne ruku, zmáčkne tlačítko. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování číslo 192. Přítomných poslanců je 159, pro návrh 133, proti návrhu 11. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP