Pátek 23. ledna 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jaroslava Jermanová)

72.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Rámcová dohoda o komplexním partnerství
a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně
a Vietnamskou socialistickou republikou na straně druhé,
která byla podepsána v Bruselu dne 27. června 2012
/sněmovní tisk 223/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Děkuji. To je druhá dohoda o partnerství a spolupráci, tentokrát s Vietnamem, s Vietnamskou republikou. I tu vám mohu pouze doporučit, protože dohoda je sjednávána... Pozoruhodné je, že tahle dohoda, která je velice široká a pokrývá všechno od politické spolupráce po obchodně-ekonomickou, vědeckou, kulturní, spolupráci v oblasti investic, dopravy a dále, tak kromě toho ještě Evropská unie v tomto roce sjednává také dohodu o volném obchodu s Vietnamem, která by měla být ukončena také v průběhu tohoto roku. Podobná sestava smluv by mohla poměrně významně ovlivnit obchodně-ekonomické vztahy mezi Evropskou unií a Vietnamem. Znamenalo by to výrazně lepší přístup na trh nejenom pro evropské, ale samozřejmě i české firmy.

Česká republika, a to dobře víte, má dlouhou tradici vztahů s Vietnamem. Diplomatické vztahy máme už 65 let a dá se bohužel konstatovat, že bilance našeho obchodu je ovšem poměrně pasivní. Možná by nová sestava smluv mohla pomoci situaci změnit.

Já vám opět doporučuji tuto smlouvu odsouhlasit.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru pana poslance Jiřího Miholu, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 223/1.

 

Poslanec Jiří Mihola: Vážení kolegové, já bych chtěl jen krátce konstatovat, že po odůvodnění prvního náměstka ministra zahraničních věcí a po zpravodajské zprávě poslance Miholy zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout toto následující usnesení ve věci smlouvy mezi Českou republikou a Vietnamskou socialistickou republikou: Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci Rámcové dohody o komplexním partnerství a spolupráci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Vietnamskou socialistickou republikou na straně druhé, která byla podepsána v Bruselu dne 27. června 2012. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které neeviduji žádnou přihlášku, tudíž rozpravu končím. Táži se pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Pan zpravodaj? Asi také ne.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o usnesení navrženému zahraničním výborem.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Proti? Hlasování končím.

Je to hlasování s pořadovým číslem 73, do kterého je přihlášeno 141 přítomných, pro 130, proti 1. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas. Uzavírám projednávání tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Podle schváleného pořadu schůze, vážené paní poslankyně, poslanci, členové vlády, budeme pokračovat bodem

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP