(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tak, jak byl přednesen, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 22, přítomných poslankyň a poslanců je 168, pro návrh 144, proti žádný. Návrh byl přijat. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, pane předsedající. Nyní vás prosím, abyste nechal hlasovat o volbě, tedy o nových nominacích, a opět zopakuji, tak jak je máme v usnesení plus ona tři jména, která jsem požádal v rámci rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 23, přítomných poslankyň a poslanců je 168, pro návrh 146, proti žádný. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Konstatuji, že Poslanecká sněmovna provedla změny v orgánech tak, jak byly navrženy. Nyní vás, pane předsedo, prosím, abyste otevřel další volební bod. Je to bod číslo 93.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Končím projednávání tohoto bodu a otevírám projednávání bodu

 

93.
Návrh na ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny
pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny

Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 98 ze dne 10. března tohoto roku. Připomínám, že jsme již rozhodli, že komise, kterou jsme usnesením Poslanecké sněmovny č. 636 zřídili, bude ustavena podle zásady poměrného zastoupení. Prosím, aby se ujal slova předseda volební komise Martin Kolovratník k tomuto bodu. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já na vás velmi stručně navážu a jenom zopakuji, že jsme komisi zřídili 12. února, skutečně má mít 15 členů a návrhy jednotlivých klubů byly projednány volební komisí, která k nim včera přijala usnesení č. 98. To usnesení vám bylo doručeno. Přesto vás prosím o chviličku trpělivosti, protože pro stenozáznam jednání Sněmovny jsem povinen nominace přečíst.

Jsou to poslanci a poslankyně: Margita Balaštíková za ANO, je to v abecedním pořadí, Jan Bartošek za KDU-ČSL, Marek Černoch za Úsvit, Petr Gazdík a Jitka Chalánková za TOP 09, Miloslav Janulík a Jaroslava Jermanová za ANO, Petr Kořenek ČSSD, Radka Maxová ANO, Josef Nekl a Josef Šenfeld za KSČM, Roman Váňa a Ladislav Velebný za sociální demokracii a konečně Vladislav Vilímec za ODS.

Teď, pane předsedo, prosím, abyste otevřel rozpravu k navrženým kandidátům.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já tedy otevírám rozpravu k tomuto bodu a táži se, kdo se hlásí. (Z mnoha stran zaznívají hlasy: Ještě Votava.)

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se, teď technická. Omlouvám se. Tak mohu v rámci rozpravy. Václav Votava za sociální demokracii. Kolegům se omlouvám. Stane se maximálně jednou za deset let.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Věc byla napravena. Vidím, že do rozpravy se nikdo nehlásí, v tom případě rozpravu končím. Máte slovo, pane předsedo, proveďte nás hlasováním.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pokud žádné příspěvky do rozpravy nebyly, tak my za volební komisi navrhujeme provést volbu členů stálé komise veřejně pomocí hlasovacího zařízení. A pokud je politická dohoda, nejsou žádné spory, tak navrhuji hlasování en bloc, tedy o celém seznamu tak, jak byl v přijatém usnesení navržen, nikoliv po jednotlivých jménech.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a chci se zeptat, zda je někdo v rozporu s navrženým postupem hlasování. Nikoho nevidím. V tom případě budeme hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh tak, jak byl přednesen, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 24, přítomných poslankyň a poslanců je 172, pro návrh 153, proti nikdo. Konstatuji, že jsme stálou komisi ustavili.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu č. 93 a otevírám bod

 

94.
Návrh na volbu vedoucího stálé delegace Parlamentu
do Meziparlamentní unie - 2. kolo

Prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dovoluji si v tomto bodě připomenout, že se jedná o druhé kolo třetí volby, takže už čtvrtý, pátý, šestý pokus, a je to volba na uvolněné místo vedoucího stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie paní poslankyní Kateřinou Konečnou, která byla zvolena europoslankyní. První kolo této třetí volby proběhlo 13. února.

Tento bod budeme volit tajně, tedy ve Státních aktech. Takže vás, pane předsedající, prosím, abyste v tuto chvíli přerušil projednávání tohoto bodu a otevřel další volební bod.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přerušuji tento bod na tajnou volbu a otevírám bod

 

95.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Prosím, pane předsedo, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Kolegyně, kolegové, i tady mohu připomenout tuto mediálně vypjatou a sledovanou volbu. Zatím jsme během zimních měsíců úspěšní nebyli. Jenom krátce zkonstatuji, že druhé kolo druhé tajné volby proběhlo 13. února a předseda stále zvolen nebyl.

Volební komise vyhlásila novou lhůtu do minulého týdne, do 6. března, kdy kluby podaly nové návrhy. Bylo přijato usnesení č. 99. V tomto usnesení konstatujeme, že jsme k volbě předsedy vyšetřovací komise k D47 obdrželi následující nominace: poslanec Jan Birke za sociální demokracii, poslanec Stanislav Pfléger, ten byl navržen jak klubem ANO, tak klubem hnutí Úsvit. Na svých volebních lístcích pochopitelně budete mít pouze dvě jména, tedy Jan Birke a Stanislav Pfléger. Toto usnesení jsme předali předsedům poslaneckých klubů, mají ho k dispozici, a podle § 75 jednacího řádu Poslanecké sněmovny budeme volit tajným hlasováním.

Otevřeme tedy třetí tajnou volbu. Nyní prosím, pane předsedající, abyste i k tomuto bodu a navrženým kandidátům otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Otevírám rozpravu a eviduji jednu přihlášku paní poslankyně Havlové. (Dotaz poslankyně Havlové mimo mikrofon: Řádnou?) Ano, je to řádná rozprava. Ujměte se slova.

 

Poslankyně Olga Havlová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, všichni, jak tady sedíte, víte, že jsem byla iniciátorem, aby tato komise vznikla. Všichni jste ji schválili. A už mi to připadne opravdu nefér, když nejsme schopni za čtyři volby zvolit předsedu. Byla jsem přesvědčená o tom, že jestliže jsou dva kandidáti, kteří jsou z koaličních stran, že jste schopni se dohodnout a konečně jednoho z nich zvolit.

V několika posledních dnech se na mne obracejí mnozí zástupci veřejnosti i médií se zásadní obavou ohledně toho, kdy už začne pracovat námi ustanovená vyšetřovací komise na dálnici D47. Přitom zaznívají vážná podezření ohledně role ČSSD v této věci, role jejího předsedy a současného premiéra pana Sobotky a v neposlední řadě i role pana poslance Birkeho, kterého ČSSD nominovala coby kandidáta na předsedu parlamentní vyšetřovací komise. Na všechny z nás se v této věci opakovaně obracejí nevládní organizace Vraťte nám stát! a Veřejnost proti korupci a celá věc hrozí přerůst v další blamáž a zklamání veřejnosti z úrovně politické kultury v České republice.

Předtím, než půjdeme znovu volit předsedu vyšetřovací komise, chtěla bych, aby na tomto místě zaznělo otevřeně pro všechny poslance i pro veřejnost několik zásadních věcí. V prvé řadě připomínám, že problém dálnice D47 není nějakým drobným problémem a pochybením, nějakou drobnou nevýznamnou epizodou. Je to obří problém na více různých úsecích dálnice a délce mnoha kilometrů, který negativně ovlivňuje život lidí na Ostravsku, kde tak dlouho čekali na novou dálnici, až se dočkali dálnice úplně zfušované, kde místy mohou jezdit pouze rychlostí 60 km, na některých místech dokonce 30 km v hodině. Bavíme se o miliardách korun českých, o stovkách, či spíše možná o tisících vad. Bavíme se o problému, který ohrožuje funkčnost a užitek z projektu dálnice jako takové. (Velký hluk v sále.)

Často v médiích i na této půdě slýcháme polemiku, zda si vlastně stát takto zfušovanou dálnici sám neobjednal a zda by neudělal lépe, kdyby se se stavebními firmami přestal soudit a raději jim znovu zaplatil, aby opravily to, co předtím zkazily. Lituji, ale na této platformě vymývání mozků a žonglování se slovy bez obsahu já debatu zcela odmítám. Veřejné zakázky na stavební práce tu nejsou od toho, aby se stavěly zkažené dálnice a potom se těm samým firmám platilo za to, aby je postavily znovu a správně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP