(Jednání pokračovalo ve 12.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, přeji vám pěkný den. Budeme pokračovat po přestávce, tak jak jsme se domluvili. Je 12.45 hodin, dorazily mi dvě omluvenky. Z dnešního jednání z pracovních důvodů od 12.30 do 16.30 hodin se omlouvá pan poslanec Pavel Čihák, dále se od 14.30 z dnešního jednání odmlouvá z pracovních důvodů pan Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny.

Dnes jsme si od 12.40 hodin zařadili pevně volební body, a to volební body 95 až 97 a dále 132 až 135. Nyní požádám předsedu volební komise, aby se ujal slova a seznámil nás s programem, který bude nyní následovat. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, dobré odpoledne. Věřím, že po dnešním "plodném" dopoledni nyní u voleb budeme alespoň o trochu efektivnější a že mně se podaří provést důstojně všemi volbami, protože těch bodů je opravdu hodně, je jich sedm, a že se nám společně povede alespoň větší část těch volebních bodů zdárně ukončit a zvolit. Takže teď vás prosím zhruba o 10 minut pozornosti, protože někde jsme ve druhých kolech tajných voleb, někde vstupujeme do prvních kol a ty volby jsou různé, budou probíhat různým způsobem, abychom zbytečně nechybovali.

Prosím, pane předsedající, abyste otevřel první volební bod. Je to bod č. 95.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a otevírám bod číslo 95. Je to

 

95.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření
závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Je to druhé kolo. Nyní poprosím, pane předsedo, abyste zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola.

 

Poslanec Martin Kolovratník: U tohoto bodu velmi stručně připomenu, že jsme nebyli úspěšní už ve dvou volbách a teď jsme ve druhém kole třetí tajné volby. Do toho druhého kola postoupili dva poslanci, Jan Birke s 68 hlasy a Stanislav Pfléger s 61 hlasem.

A nyní mám pro vás, kolegyně a kolegové, důležitou informaci. Před malou chvílí jsem písemně obdržel dvě následující oznámení. První písemné oznámení je od předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie Romana Sklenáka, který mě informuje, že stahuje nominaci poslaneckého klubu ČSSD Jana Birkeho na předsedu této vyšetřovací komise. (Potlesk z řad opozičních poslanců.) Zároveň v druhém dopise jsem obdržel stejné písemné vyjádření předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO pana Jaroslava Faltýnka, které také konstatuje, že stahuje nominaci na předsedu vyšetřovací komise k D47, tedy poslance Stanislava Pflégera. Tímto tedy konstatuji, že do druhého kola v tuto chvíli nemáme ani jednoho kandidáta. Tím se ten bod vlastně stává neprojednatelným a nehlasovatelným a já jsem pouze nucen konstatovat, pane předsedající, abyste ho ukončil, protože hlasovat nemůžeme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přesně tak. Vzhledem k tomu, že není možné hlasovat, není kandidát, tak končím projednávání tohoto bodu, což je bod č. 95, a rovnou bych přešel a otevřel bych další bod. Tím je

 

96.
Návrh na volbu člena Dozorčí rady Vinařského fondu

Druhé kolo. I zde bych vás chtěl poprosit, pane předsedo, abyste zopakoval kandidáty, kteří postupují do druhého kola. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to skutečně druhé kolo třetí volby. V tom prvním kole, které proběhlo 11. března, byli nominováni tři, nebyl vybrán nikdo. Byli to pánové Janulík, Pastorek a Uhlík. Do druhého kola - a dnes tedy budeme vybírat ze dvou kandidátů - postupují páni poslanci Josef Uhlík, který měl před tím 79 hlasů, a Miloslav Janulík, který měl 44 hlasů. Tito dva kandidáti se budou ucházet o jedno místo.

Nyní, pane předsedo, prosím, abyste tento bod přerušil, protože bude probíhat tajnou volbou, a abyste otevřel další bod č. 97.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přesně tak. Přerušuji jednání na tajnou volbu a otevírám další bod, tím je bod 97. Je to

 

97.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kultury České republiky

Druhé kolo. I zde vás požádám, abyste zopakoval kandidáty, kteří postoupili, nebo postupují do druhého kola.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Kolegyně a kolegové, jsme tedy v druhém kole. Pokud souhlasíte a nemáte námitky, já ten dlouhý seznam číst nebudu, protože s výsledkem prvního kola jste byli seznámeni 11. března. Snad jenom připomenu, že jsme zatím zvolili pouze dva členy, byl to Jiří Hlaváč a Miloš Horanský, a nyní je tedy naším úkolem vybrat 9 zbývajících členů. Budete vybírat z 18 nominantů. V souladu s ustanovením o tajné volbě budete vybírat z dvojnásobku počtu neosazených míst, tedy 9 členů, nebo 9 adeptů z 18 nominantů.

Důrazně prosím, kolegyně, kolegové, dávejte si velký pozor na označování těch lístků, protože velmi často právě tento typ volby je neúspěšný kvůli velkému množství neplatných hlasů. Znovu připomenu, že kandidáta, kterého chcete zvolit, pro kterého hlasujete, tak musíte označit kolečkem to číslo před jeho jménem. Pokud pro kandidáta nehlasujete, musíte označit křížkem. Musíte takhle nějakým způsobem, buď kolečko, nebo křížek, označit všechna jména, respektive ta čísla před jmény.

Takže tolik vysvětlení ke Státnímu fondu kultury. Pane předsedo, prosím i tady o přerušení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já tak činím. Přerušuji jednání tohoto bodu na tajnou volbu a otevírám další bod, tím je bod 132. Je to

 

132.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny
pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny

Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 104 ze dne 31. března tohoto roku. Prosím, pane předsedo, abyste se ujal slova k tomuto bodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP