Čtvrtek 30. dubna 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

140.
Informace ministra financí a ministryně pro místní rozvoj
k financování monitorovacího systému evropských fondů

do kterého se s přednostním právem hlásí pan předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Jenom kontroluji tabuli. Tam zatím svítí něco jiného, ale v pořádku.

Já jsem si stačil ještě vyměnit s paní ministryní asi tři věty, tak abych to dovysvětlil, aby to bylo úplně jasné. Já jsem citoval náměstka Wagenknechta, já jsem neříkal, že má pravdu, a i z informací, které mám k dispozici, a nejsou všechny - proto je dobře, že to tady projednáváme na plénu -, si dokonce myslím, že pravda je spíše na straně Ministerstva pro místní rozvoj a dneska je příležitost si to tady vyříkat a říct to veřejně. Tak jenom abyste mě, kolegyně, kolegové, pochopili správně. Já jsem citoval, co říkal první náměstek ministra financí na rozpočtovém výboru. Neříkám, že měl pravdu, a neříkám, že Ministerstvo financí nepochybilo a naopak pochybilo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Na vysvětlení, proč tam byl zástupce Ministerstva financí a ne MMR. Tak za prvé, rozpočtový výbor jakoby kontroluje především Ministerstvo financí a ti lidé tam chodí pravidelně, a za druhé, je to věc především vládní koalice, protože tam má většinu jako v každém výboru. Někdo to mohl navrhnout na rozpočťáku. Pokud by zazněl návrh na účast paní ministryně nebo odpovědného náměstka či náměstkyně, já bych hlasoval určitě pro. Takhle jsme měli opravdu informace z jedné strany. To přiznávám, ale jenom jsem citoval. Ne že pan náměstek má pravdu. Je opravdu s podivem, když je 21 kontrol, které nic nezjistí, a pak přijde dvacátá druhá a říká, že je všechno špatně.

Chtěl jsem říct ale něco jiného a to bylo to základní. Tady zaznělo ve vystoupení ministra financí, že za to vlastně může Nečasova vláda, ale Ministerstvo pro místní rozvoj říká, že je všechno v pořádku. A já jsem v té době byl vládní poslanec, dokonce jsem byl pár měsíců i člen této vlády. A pro mě je to dobrý přístup. Jenom pokud říkáme, že je to dobře, tak říkejme, že to je dobře díky vládě, a nekritizujme ji za to. A jenom jsem upozornil na to, kdo v té výběrové komisi seděl, který měl nejvíc informací. Oni jsou samozřejmě podle zákona vázáni mlčenlivostí, takže já se nepídím po tom, jaké byly nabídky a proč ta pochybení nenašli - no, nenašli je asi proto, že žádná nejsou. To mi přijde docela jako logické vysvětlení. Když něco není, tak to výběrová komise u veřejné zakázky nemůže najít. A jenom jsem chtěl upozornit, že ti lidé jsou nadále ve službách státu, a pokud platí to, co říká MMR, že bylo všechno v pořádku, tak je to dobře, že jsou ve službách státu, není za co je trestat. To je všechno, co jsem tím chtěl říct.

Jediná pochybnost, a na té si trvám, ale možná mi ji paní ministryně vyvrátí, že já jsem prostě neviděl na rozdíl od mnoha jiných z mnoha politických stran vládních i opozičních, abych byl korektní, žádné zásadní ohrožení čerpání 650 miliard. Možná posunutí termínu, možná zvýšených nároků na státní rozpočet v řádu stamilionů, ale shodneme se, i když to není příjemné, tak 250 milionů ze státního rozpočtu je špatně, pokud můžu čekat evropské peníze, ale nedá se to srovnat ani ale na minutu s částkou 650 miliard za sedm nebo možná devět let, pokud bude pravidlo N+2, i když reálně to zase bude méně. A to je všechno. A rád si poslechnu, já bych řekl, podrobnější vysvětlení paní ministryně, protože ona v tom prvním vystoupení to tak shrnula, ale té otázce se nevěnovala, v čem to ohrožení bylo a že se to tak jednoduše vyřešilo - jakoby zálohou nebo ujištěním, že ono to ani jinak nejde. Pokud je smlouva platná a nezaplatí Brusel, tak ji musí zaplatit Praha. To je přece úplně normální postup. To nevím, na co se scházely komise a na co se tak dlouho vyjednávalo. To je podle mě standardní. Já to nekritizuji. Říkám to jenom jako fakt, že to je zcela běžné u všech žadatelů, že probíhá nějaká korekce, kde se objeví nezpůsobilé výdaje a kde místo evropských peněz nakonec jsou české peníze. Děkuji

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Stanjurovi. Nyní s faktickou poznámkou nejprve pan poslanec Fiedler, po něm pan poslanec Kalousek. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Karel Fiedler: Děkuji za slovo. Já bych za prvé chtěl zareagovat na to, že tady projednáváme tento bod, který v podstatě hrozil tím, že bude mimořádná schůze Sněmovny, tak se nám podařilo, nebo tedy vládní koalice dostala rozum a povolila projednání toho bodu - ale pan ministr Babiš tady není. Já si myslím, že se to velmi týká Ministerstva financí, a jak se dívám, pan vicepremiér Babiš tady opět není. Já nevím, jestli to mám brát tak, jako když bylo zasedání rozpočtového výboru, že poslanci vládní koalice a zejména hnutí ANO se postupně vytráceli, vypařili se jak pára nad vodou z jednání rozpočtového výboru, takže nakonec rozpočtový výbor končil tak, že tam seděli čtyři opoziční poslanci a nikdo další z vládní koalice. Tak jestli pan Babiš takhle se chce chovat a takhle se staví ke Sněmovně, tak já znovu připomínám, že vláda se zodpovídá Sněmovně! A vyzývám pana vicepremiéra, aby se podle toho začal chovat!

A teď k tomu, proč jsem chtěl ve faktické poznámce vystoupit. Tady několikrát zaznělo, že bylo 21 auditů, že všechny proběhly v pořádku, a paní ministryně Šlechtová ve svém projevu zmínila, což mě zaujalo, že audit, který proběhl, měl testovat výkonnost systému a v podstatě to byl audit, který se zabýval obchodní částí. Jaký je důvod tedy toho, že došlo k této změně? Mně prostě začíná vrtat hlavou, proč audit, který měl testovat výkonnost, což já chápu jako funkčnost, jde po tomto. Ne že bych to chtěl rozporovat nebo že by mi to vadilo, ale připadá mi to zvláštní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Fiedlerovi. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Miroslav Kalousek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jenom chci říct vaším prostřednictvím panu poslanci Fiedlerovi, že to nepřipadá zvláštní jenom jemu, že to připadá zvláštní každému, kdo se na to podívá, už jenom proto, že výběr auditorů byl dán tak, že to měl být výkonnostní audit. To znamená, jsou to samí inženýři technici - a ten audit se pak věnoval téměř výlučně právním otázkám. Mám vážnost pochybnost o odborné erudici týmu, který tam byl sestaven za účelem výkonnostního auditu.

Ale chtěl jsem se přihlásit do technické otázky s tím, že z vystoupení paní ministryně Šlechtové mi nepřišlo úplně zřejmé, zda si stojí za těmi výhradami, které - nevím, jak my všichni - známe. Jinými slovy, já bych opravdu kromě toho, že jste nás ujistila, že vláda se chová zodpovědně a zachránila všem obrovské miliardy - my si spíše myslíme, že zbytečně utratila stovky milionů, ale to může být věcí výkladu - tak bych chtěl zcela jasnou odpověď, paní ministryně, jestli byste nám ji mohla dát. Pokládáte proběhlý audit Ministerstva financí na monitorovacím systému za standardní, profesionální a kvalifikovaný, nebo ne? Stačí mi ano, nebo ne, ale když to rozvedete, budu raději.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. Nyní s faktickou poznámkou, než dám slovo paní ministryni, pan poslanec Leoš Heger. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leoš Heger: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl panu poslanci Fiedlerovi také říci, aby se nedivil. A řeknu mu jednu historku, která se odehrála, když se ten auditní sbor na Ministerstvu financí tvořil, tak ti auditoři se přesunovali ze sféry finančních úřadů nebo finančních ředitelství, to teď přesně nevím. Ale my jsme tam měli jednoho člena, který přišel o práci díky tomu, že Ministerstvo financí o něj nemělo zájem přes jeho vysokou kvalifikaci díky tomu, že byl na kandidátce do městského zastupitelstva za TOP 09. To mu bylo sděleno jako důvod, proč o něj Ministerstvo financí nemá zájem. Takže z toho lze samozřejmě jenom spekulovat, k čemu ten auditní orgán byl tvořen a jakým způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Hegerovi. Příště prosím historky panu poslanci Fiedlerovi pouze mým prostřednictvím.

Teď už prosím paní ministryni, která se hlásila s přednostním právem.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Vážený pane předsedající, vážení kolegové, odpovím na otázku prostřednictvím pana předsedajícího panu poslanci Kalouskovi.

Ministerstvo pro místní rozvoj trvá na našem stanovisku, které jsem já komunikovala na svém tiskovém brífinku. My trváme na tom, co jsme uvedli v naší stížnosti. My trváme na tom, že audit považujeme za neprofesionální, trváme na tom, že jsou tam pochybení. Mohu vám zde sdělit minimálně jedno pochybení, které já osobně považuji za nevhodné. Pokud se náměstek ministra financí a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj domluví na termínu, kdy si vypořádají tu naši dvacetistránkovou nebo čtyřicetistránkovou reakci na těch třiadvacet zjištění auditního orgánu, náměstkyně tam přijde a je jí rvána do ruky finální auditní zpráva bez debaty, tak toto já osobně považuji za silné pochybení. Takto to nemělo být odesláno do Bruselu. My jsme neměli šanci to ovlivnit. To považuji za velké pochybení.

Jestli vám to takto stačí, prostřednictvím pana předsedajícího? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní vystoupí pan zpravodaj Adam. Pěkné dopoledne, dámy a pánové. Budeme pokračovat v rozpravě.

 

Poslanec Petr Adam: Dobrý den. Já využiji konečně přítomnosti pana ministra financí, který byl doteď nepřítomen. Já jsem z jeho vyjádření nezaslechl vlastně jedinou odpověď na otázky, které jsme tady kladli hned na samém začátku. Je monitorovací systém skutečně předražený? To tvrdí Ministerstvo financí. Je, nebo není? Došlo k podvodnému jednání a kartelové dohodě, jak on sám tvrdí?

Byl audit profesionální? To je těžko říci. Teď jsme se dozvěděli, že audit byl spíše technického charakteru, tak mně vyvstává další otázka. Pane ministře prostřednictvím pana předsedajícího, je pravdou, že se na tom samotném auditu podílela firma, která neuspěla v tendru na dodávku samotného monitorovacího systému? Je to pravda? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní je řádně do rozpravy přihlášen pan poslanec Zahradník.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych přece jenom na chvíli chtěl vrátit naše jednání trochu do reality od toho problému, v jakých bolestech a problémech se rodí monitorovací systém, který je vlastně sporem dvou koaličních ministrů. Chtěl bych vrátit naše jednání, nebo aspoň v těch mých pár slovech, která jsem si připravil, k tomu, co čeká naše veřejnost, co čeká okolí, ti všichni, kteří čekají na to, až bude možno čerpat evropské fondy a předkládat projekty.

To období se nazývá období 2014 až 2020 - a je už dnes téměř polovina roku 2015 a stále se nic neděje. První čerpání, jak to můžeme počítat, může nastat někdy začátkem roku 2016. Budeme mít tedy dva roky zpoždění. To už jsme teď započali.

Ten systém, jehož zrod teď tak dramaticky popisujeme, musí být především předvídatelný a musí také dávat očekávatelné výstupy, aby se nestalo, že projekt, který někdo předložil, byl schválen, realizován, zaplacen, zkontrolován, tak aby po několika letech se k tomu zase znovu kontroloři vraceli a předkladatele projektu šikanovali různými sankcemi a korekcemi.

Těmi, kdo se o ty peníze ucházejí, bude kromě velkých žadatelů také celá řada drobných žadatelů, obcí, krajů i drobných podnikatelů a neziskových organizací. Na ty všechny také mysleme a skutečně spějme k tomu, aby se s čerpáním evropských fondů začalo co nejdříve. Podvýbor pro evropské fondy a přeshraniční spolupráci evropského výboru je si vědom této okolnosti, snaží se co nejvíce přispět k tomu, aby se ta věc rozběhla. Na příští týden, na 7. května na 10. hodinu, jsme připravili kulatý stůl ve spolupráci s ministerstvem. Účast na tom přislíbila paní ministryně. Zúčastní se představitelé řídicích orgánů jednotlivých ministerstev. Když jsme připravovali ten kulatý stůl, nevěděli jsme, za jakých dramatických okolností se bude konat. Doufejme ale, že přispěje k uklidnění celé situace. Navíc jsme pozvali k jednání také představitele právě veřejnosti, Asociace krajů, Svazu měst a obcí České republiky, Svazu místních samospráv, sítě místních akčních skupin, budou tam také představitelé jak hospodářské, agrární, tak průmyslové komory. Doufám, že bude prostor ve vymezeném čase zhruba mezi 10. a 13. hodinou na to, ty věci si pokud možno co nejlépe vyjasnit a přispět k tomu, aby se čerpání fondů rozběhlo co nejdříve.

Všechny vás, kolegyně a kolegové, srdečně zvu na tento kulatý stůl. Jak už jsem řekl, 7. května v 10 hodin. Bude to ve velké místnosti číslo 205 ve Sněmovní ulici č. 1. Těším se na vaši účast. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Eviduji dvě faktické poznámky. První má paní poslankyně Němcová, druhou pan poslanec Benešík. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, já bych svou faktickou poznámku chtěla využít k dotazu. Inspirovala mě paní ministryně Šlechtová tím, že odpověděla jednoznačně na dotaz, který zde zazněl z úst pana poslance Kalouska. Řekla, že za tím, co oznámila na tiskové konferenci stran svého stanoviska k auditu Ministerstva financí, si stoprocentně stojí. Má výhrady k tomu, jak tento audit proběhl, i k tomu, čemu byla vystavena ona sama jako ministryně pro místní rozvoj.

Já se tedy chci zeptat té druhé strany, chci se zeptat pana ministra financí, zda on si stojí za auditem, který zpracovalo jeho ministerstvo, protože jsem sledovala v průběhu jeho různá vyjádření. Nejprve tedy se od tohoto auditu distancoval s tím, že on na to žádný vliv nemá. Později se za něj postavil, aby jej poté opět zpochybnil, a nyní říká, že o žádný střet nejde. Čili já bych chtěla stejně otevřenou odpověď, jakou poskytla paní ministryně Šlechtová, od pana ministra Babiše, na dotaz, zda on si stojí za prací svého ministra (náměstka), za prací náměstka Wagenknechta, za tím týmem, který zhotovil onen audit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, paní poslankyně, za vaši faktickou poznámku. Nyní v pořadí přihlášený pan poslanec Ondřej Benešík a dále s přednostním právem pan vicepremiér Babiš. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Jenom krátká noticka na to, co říkal pan kolega Zahradník. Doufám, že účast na kulatém stolu bude hojná. Při přípravách, kdy jsme tento kulatý stůl chystali, skutečně se nemohu zbavit dojmu i jako komunální a regionální politik, že evropské financování bylo v České republice příliš bráno jako politikum. Skutečně jsem to vnímal tak, že čím hůře, tím lépe pro některé. O to jsem víc rád, že existují politici, a možná ne překvapivě, z komunální a regionální sféry vzrostlí, kteří to vnímají jako národní zájem. Benešík - lidovec, Zahradník - ODS, Černoch - Úsvit. Jenom věřím tomu, že se nám podaří minimalizovat škody, alespoň minimalizovat, které tady vznikly historicky, a že evropské financování bude více vnímáno jako národní zájem všech než jako politikum, kde často opravdu, tak jak jsem to řekl, čím hůře pro některé znamená tím lépe.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní požádám s přednostním právem pana vicepremiéra Babiše.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji, pane předsedo. Mrzí mě, že většina lidí, kolegů, kteří tady vystoupili, mě neposlouchá. Znovu bych to přečetl. Kdybyste mohli teď poslouchat, přečetl bych vám to. Protože já jsem jasně řekl ve vystoupení, že to není spor Ministerstva financí a MMR. Není to audit Ministerstva financí, ale je to audit z pověření Evropské komise.

Co vy tady děláte, hlavně pan Kalousek? Vy ohrožujete těch 650 mld.! (Reakce vpravo.) Vy je ohrožujete, protože v minulosti za pana Kalouska ten auditní orgán, on ho pravděpodobně řídil, aby kryl ty různé korupční záležitosti v čerpání fondů. A co se potom stalo? Potom nám Evropská komise zastavila čerpání. Tak si vzpomeňte, že nám zastavila. A proč nám zastavila? No protože auditní orgán byl pod politickým vlivem, a jsou to peníze Evropské unie. Ne naše. Takže vám to znovu to přečtu.

Rád bych uvedl, že Ministerstvo financí, a tudíž ani já jako ministr financí nejsem oprávněn zasahovat do výkonu auditního orgánu. Za účelem zachování této nezávislosti není možné, abych prováděl takové posouzení, které by vyústilo ve změnu výsledku předběžného auditu. Nebo jste chtěli, abych já do toho zasáhl? To je nezávislý audit, dokonce ten auditor je nezávislý. Ani Wagenknecht nebyl ten auditor. Je to pod ním. Ale ten auditor to sám udělal a mně to vložil v pátek 10. 4. v 15.16 do EPD a moje asistentka to vytáhla až 13. 4.! Ani jsem ten audit neměl! Ani do něj nemůžu zasahovat!

Znovu opakuji, je lež, není to spor Ministerstva financí a MMR. Vy tady máte spor s Evropskou komisí. Upozorňuji vás, že ohrožujete svými vyjádřeními čerpání fondů. Vy tady říkáte, že auditní orgán, který pověřila Evropská komise, aby hlídal peníze Evropské komise, vy říkáte, že já to mám hodnotit? Já to nebudu hodnotit, protože na to nemám právo.

Takže ještě jednou, byl bych rád, kdybyste mě nevyzývali, že se k tomu mám vyjadřovat, protože já se k tomu vyjadřovat nebudu. A současně uvádím, že k posouzení předmětné věci dojde, a to v návaznosti na činnost příslušného orgánu Finanční správy, která je také nezávislá, případně ze strany orgánů činných v trestním řízení. Jakýkoli nestandardní zásah mé osoby jako ministra financí do auditních zpráv, případně snaha o jejich přehodnocování by s vysokou pravděpodobností byly vnímány jako politické zasahování do nezávislosti auditu. A to už jsme tu měli. My jsme měli audit na nemocnice, ministr s řediteli dělal tiskovku, a hned volali z Bruselu. Tak pokračujte. Ale vy ohrožujete peníze Bruselu. My ne!

Ten monitorovací systém, ano, já nevím, jestli byl cinknutý, nebo nebyl cinknutý. To musí říct policie, jestli byl cinknutý. Pokud byl cinknutý, tak to bylo pár týdnů před pádem Nečasovy vlády. My jsem to dostali a dneska auditní orgán má důvěru Evropské komise, na rozdíl od auditních orgánů, které tam byly předtím a z kterých rezultovalo zastavení těch fondů. Tak si vzpomeňte, jak to bylo.

Takže já zásadně odmítám a znovu opakuji, není to sport Ministerstva financí a MMR. Je to auditní orgán z příkazu Evropské komise, kontroluje peníze Evropské komise, MMR dalo výhradu a Evropská komise to posoudí. Já 11. května mám s komisařkou schůzku. Budu to s ní konzultovat a následně to bude mezi MMR a Finanční správou, která je nezávislá, a tam se rozhodne, jestli to půjde z našich peněz, nebo jestli se nám povede následně při jednání s Evropskou komisí ty peníze zachránit.

Takže to je ta pravda. A už neříkejte, že já jako ministr s tím mám něco společného. Nemám s tím nic společného. Já jsem ten audit dostal. Auditor ani nemá povinnost mě informovat a spadá a zodpovídá se Evropské komisi. Vy tady děláte spor mezi Evropskou komisí a Českou republikou, a tím pádem ohrožujete, ohrožujete a říkáte Evropské komisi...Vy mi říkáte, že já jsem měl do toho vstoupit? Že jsem měl ovlivňovat audit? To snad nemyslíte vážně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji tři faktické poznámky. První pan předseda Kalousek, po něm pan předseda Fiala. Máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím panu ministrovi Babišovi.

Pane ministře, teď jste si nejenom z nás, ale z celé veřejnosti dělal legraci tím, co jste tady říkal. Auditní orgán je na Ministerstvu financí zřízen k 1. 1. 2013 na základě zákona, který jsem předložil, prosadil já. Do té doby byly auditní orgány u operačních programů a na Ministerstvu financí nebyl. To za prvé.

Za druhé, ten zákon jsem psal, řada z nás ho tady schvalovala, tak víme, komu je ten auditní orgán podřízen a komu odpovídá. Ano, metodicky auditní orgán musí dodržovat metodiku Evropské komise, které zasílá audity. Jestli jsou tam ovšem lidé morálně, eticky a profesionálně na výši, jestli ty standardy skutečně dodržují, jestli se při vypořádání připomínek chovají tak, jak se chovat mají, za to odpovídáte vy, protože ministerstvo je monokratický orgán, a vy to ministerstvo řídíte! Abyste se teď snažil tvrdit Poslanecké sněmovně, že auditní orgán na Ministerstvu financí je duch boží, vznášející se nad vodami, který není podřízen svému ministrovi, to si opravdu děláte legraci! To nemáte pravdu. (Hovoří velmi důrazně.) Vy jste odpovědný za to, že audit byl dělán ve spolupráci s firmou, která neuspěla ve výběrovém řízení. Vy jste odpovědný za to, jakým způsobem auditní orgán vypořádal nebo nevypořádal připomínky s Ministerstvem pro místní rozvoj. Vy jste odpovědný za to, jak byla auditní komise sestavena, už jenom proto, že byla sestavena výlučně z lidí, které jste si tam natahali v roce 2014 a o jejichž morální i profesionální úrovni si dovoluji mít svůj názor jako o většině úředníků, které jste si natahal na Ministerstvo financí za poslední rok! Ale ta odpovědnost je vaše a přestaňte něco svádět na Evropskou unii! Chováte se zbaběle, pane ministře! (Potlesk vpravo.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Fiala, po něm pan předseda Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Fiala: Dámy a pánové, doufám, že pana ministra Babiše poslouchala bedlivě nejen tato Poslanecká sněmovna, ale i veřejnost. Před nějakým časem jeho náměstek zpochybnil sazbu PRIBOR - on za to nemůže. Teď nemůže za jednání svého náměstka, za jednání auditního orgánu - a kdo za to může? Může za to pravicová opozice, která není dva roky ve vládě, která tady dohromady má nějakých 40 poslanců, ale my jsme vinni za to, že Sobotkova vláda nedokáže připravit všechno tak, abychom mohli čerpat evropské fondy. To je absolutní nehoráznost! Já se omlouvám, ale to je opravdu nehoráznost, která prostě nemůže, pane ministře, vám dlouho procházet.

Dovolte mi ještě jednu poznámku. Pan poslanec Benešík tady velmi správně řekl, že čerpání evropských fondů je národním zájmem. A to je prostě pravda. Ty peníze máme k dispozici, ty jsou nám přiděleny a my se musíme snažit je co nejlépe vyčerpat. Ale jestli si tady někdo myslí, že v zájmu Bruselu a Evropské komise je, abychom opravdu dobře vyčerpali, tak se strašně mýlí. Zájem Evropské komise je, abychom jich část samozřejmě nevyčerpali. Když uděláme jakoukoliv chybu, budou následovat autokorekce, bude následovat snižování té částky a je to logické. A my se musíme snažit všichni společně, abychom z těch peněz dostali co nejvíc. Ale Sobotkova vláda, a nezlobte se na mne, lidé, kteří jsou tam za hnutí ANO, teď ohrožují čerpání těch finančních prostředků a dávají Bruselu nástroj na to, aby nám nemuseli co nejvíc těch peněz opravdu nakonec poskytnout.

Pane ministře financí, je to vaše odpovědnost. Pane premiére, je to odpovědnost vaší vlády a nevyvléknete se z toho poukazováním na minulost a ukazováním na 40 poslanců, kteří tady vytvářejí dnešní opozici.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já jsem se dozvěděl, já to říkám v dobrém, že vlastně pan ministr financí nemůže za to, co se děje na jeho ministerstvu. Ta auditní jednotka patří, nebo nepatří na Ministerstvo financí? Je v organizační struktuře, nebo není? Řídí ji náměstek Wagenknecht, nebo nějaký bruselský eurokrat? Já myslím, že všichni známe odpovědi. Je to součást Ministerstva financí, jsou to úředníci, které platí český stát a podléhají náměstkovi Wagenknechtovi.

Ale chci se zastat paní ministryně a říct, že to, co popsala ohledně vypořádání, je úplně něco jiného, než říkal náměstek Wagenknecht na rozpočtovém výboru, kdy ještě říkal, že MMR poskytl dvojnásobnou dobu proti zákonným povinnostem. Je to úplně něco jiného a ten problém se opakuje. A já žádám vládu a premiéra, aby dělali pořádek s náměstky. Ministerstva jsou řízena ministry, ne náměstky. Máme tady náměstka na zamini, člena sociální demokracie, jehož výroky musí žehlit premiér Sobotka ve Washingtonu. A co se stalo? Nic. Zůstal tam. Máme tady náměstka, shodou okolností zase sociálního demokrata, který říká a píše České národní bance, že tady máme podvodně stanovený PRIBOR. Co se stane? Zase nic, zase tam je. Teď tady máme náměstka Wagenknechta, který svou kolegyni z MMR nepustí k tomu, aby provedlo řádné vypořádání připomínek. Píše, stojí si za tím, kriminalizuje jednání úředníků mnoha vlád. Chci říct mnoha vlád na MMR. A co se stane? Nic!

Takže pane premiére, páni ministři, dělejte pořádek s náměstky! Ministři rozhodují, ne náměstci! Podle mě je to nebývalá praxe. To není možné, aby náměstek kritizoval, nebo šel proti ministrovi téže vlády. To já si vůbec nedovedu představit, jak je to možné. A je jedno, jestli jsou ti ministři z jedné strany, nebo z koaličních stran. Představte si tohle - ale vidím tady plno obličejů, které byly v městském zastupitelstvu nebo krajském. Dovedete si představit, že ředitel odboru vystoupí na zastupitelstvu a řekne: no ten náměstek, to je naprosto neprofesionální, co on dělá. Nebo tento náměstek tady napíše kvůli náměstkovi, který má finance, tak taky ředitel odboru řekne, no ale ten náměstek předsedá na tom městě, na tom kraji, to je nějaké podvodné jednání. To bychom spadli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, váš čas, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych fakt chtěl, ať se s těmi náměstky udělá pořádek. To fakt není možné. Našimi partnery v debatě opozice-koalice jsou ministři! Já se nechci dohadovat s náměstky. Já chce debatovat a vést polemiku a věcné argumenty s ministry, ne s náměstky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní eviduji dvě řádné přihlášky do rozpravy. První je pan poslanec Laudát a po něm pan poslanec Černoch. Máte slovo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, tak teď už snad jenom budeme čekat na to, až Wagenknecht odvolá Babiše, když to tady poslouchám. (Potlesk.) To je situace naprosto absurdní. Nevím čím. Když to tady poslouchám, paní ministryně svolala nějakou tiskovou konferenci, tam říkala, co říkala, ty hlavní věci dneska zopakovala. Od pana vicepremiéra jsme slyšeli formální vyjádření. A bylo by to k smíchu, pokud by se nejednalo o 560 nebo kolik miliard. Já bych jenom pro upřesnění, co to vzniklo a je škoda... Ještě jednu věc, malou poznámku. Vy si určitě pamatujete, kdy v začátcích této vlády pan ministr s Wagenknechtem svolali bombastickou tiskovou konferenci, kde Wagenknecht sdělil, že našel zlodějny za 16 miliard na jednotlivých ministerstvech. Tak možná byste mohl říci, proč tenkrát jste ten audit komentoval. Říkal jste k tomu nějaké záležitosti a kde těch 16 miliard dneska je nalezených, nebo kolik stovek úředníků za to a politiků sedí.

Nicméně zeptám se ryze technicky. V některých mediálních informacích zaznělo, že do Bruselu odešel draft. Dneska už se mluví o auditu. To znamená, zeptal bych se, já nevím, pan ministr často neodpovídá, tak případně paní ministryně, i když by to měl odpovědět pan vicepremiér Babiš, co tam tedy odešlo. Jestli tam odešel řádně podepsaný audit, nebo draft, protože vím z předchozího působení Wagenknechta, že zásadně psal drafty, které mně poskytovali novináři, abych se do nich podíval, co tam je o lidech, kterých se to týkalo. Ti to k dispozici neměli.

Za další. Je zcela zásadní rozpor, a už to tady jenom opakuji, mezi tím, co říká paní ministryně, že neměla šanci, nebo MMR nemělo šanci prostě získat reakci na své připomínky, kdežto pan Wagenknecht tvrdí, že měli dostatek času, že to bylo vzato v potaz. Co vlastně je tedy pravda. Nebudu mluvit o kriminalizaci. Nevím, proč ještě visí ve vzduchu, kdo že to poslal policii, když na předchozích místech se dělo totéž.

Pořád mně není jasné, samozřejmě teď to bude velká mantra, že tam běží vyšetřování policie, tudíž nelze poskytovat údaje, ale snad asi veřejnost i poslanci mají právo vědět, co že vlastně jsou ty základní klíčové věci, proč byl ten tendr nebo ta zakázka špatně, které zákony byly porušeny, máme právo to vědět, a jestli se tím dneska už zabývají také nějaké právní kanceláře, aby zareagovaly, teď nevím, jestli na audit, nebo draft auditu, protože vím, že předchozí dokumenty geniálním náměstkem vypracovány byly právníky ze všech možných stran rozcupovány jako nepodložené. Tak jestli paní ministryně nebo pan vicepremiér mohou na toto odpovědět. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Černoch, řádně přihlášený do rozpravy.

 

Poslanec Marek Černoch: Hezké dopoledne dámy a pánové. Já se přiznám, že jak tady pan ministr Babiš ukazoval doprava a hromoval, že za to můžeme my, tak se koukal celou dobu na mě, tak jsem znejistěl, jestli jsem udělal něco špatně. Ale já za to fakt nemůžu. S tím, že to, co řekl kolega pan Benešík, je naprostá pravda. Ty evropské dotace, ty evropské peníze jsou národním zájmem bez jakékoliv politiky, nebo alespoň tak by to mělo být. A je tady otázka, jestli mohu poprosit o přímou odpověď ať už pana ministra Babiše, nebo paní ministryně Šlechtové. Je to téměř půl miliardy korun. Půl miliardy korun jsou obrovské peníze, za které by se dalo pořídit mnohé, a ty peníze bude potřeba nějakým způsobem nahradit nebo zaplatit. Někdo je musí zaplatit a někdo je za to také zodpovědný. Tak jestli by bylo možné říci, kdo je tedy za to opravdu zodpovědný, a neříkat, že za to může tenhle náměstek, tamhle ten auditor nebo prostě úplně někdo jiný v Bruselu. Jestli bych mohl poprosit o přímou a jasnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. V tento moment neeviduji nikoho přihlášeného do všeobecné rozpravy. Takže se táži, zda tomu tak je. Ještě pan poslanec Koubek, s přednostním právem ještě pak paní ministryně.

 

Poslanec Jiří Koubek: Děkuji, pane předsedající. Nebudu zdržovat, ale když poslouchám to, jak nám tady ministr financí říká, že neřídí Ministerstvo financí, teď si tato dvě ministerstva přehazují jednotlivě tento horký brambor, tuto odpovědnost, tak možná nejsem jediný v této místnosti, kdo si vzpomněl na předvolební heslo hnutí ANO, které říkalo: Jsme schopný národ, jenom nás řídí nemehla. Pane ministře, svatá pravda. (Potlesk z řad TOP 09 a Starostové.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy s přednostním právem paní ministryně, požádám ji o vystoupení v rozpravě.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Vážený pane předsedající, vážení kolegové, já budu reagovat teď prostřednictvím pana předsedajícího na pana poslance Laudáta, který se ptá, co vlastně bylo odesláno do Bruselu. Tak ten audit, který - je napsáno alespoň, že si ho vyžádala Evropská komise, má být auditem výkonnostním na programové období od 2013 do 2020, 2007 až 2020. To, co my jsme obdrželi nyní, my jsme obdrželi první draft 19. 3., v ten den, kdy k nám přišla i ta protikorupční policie. Tento draft - my jsme měli 10 dní, abychom se k němu vyjádřili. To jsme se vyjádřili, to je ta naše reakce. Pravdou je, že auditní orgán nám na tento první draft poskytl více času, ale my jsme ho nepotřebovali, protože jsme to vypořádali včas, během těch 10 dnů, to je jasné. Ale my jsme chtěli debatu předtím, než bude hotova finální zpráva, a tu jsme nedostali. Takže do Bruselu odešla ta finální auditní zpráva za programové období 2014 až 2020. Já jsem včera nebo předevčírem obdržela dopisy od auditního orgánu na 9 dalších projektů pro kontrolu ze strany auditního orgánu na monitorovací systém, kde 6 z nich se týká období 2007 až 2013, ty zbylé 3 se týkají opět 2014 až 2020. Nicméně já počítám s tím, že i finální audit zaslaný Komisi je prostě považován opravdu za finální. Čili abych rozdělila ty dvě části, i to období, kdy my jsme dostali o několik dní navíc, my jsme je nepotřebovali využít, ale my jsme je nedostali u té finální zprávy.

Já bych tady opravdu chtěla potvrdit slova pana ministra Babiše. Není to spor mezi našimi ministerstvy. Je to spor, když se na to podíváte, a já myslím, že mnozí z vás, kteří jste starostové nebo jste byli hejtmany, je to spor příjemce s auditním orgánem. Všichni máme, nebo většina z vás, nebo někteří vaši kamarádi, nebo vaše okrsky mají zkušenosti s tím, že nebylo dovolání vůči názoru auditního orgánu. MMR je teď v té situaci. Kdyby se jednalo o nějaký menší projekt a my jsme tam nenašli taková závažná pochybení u auditní zprávy, tak nenapíšeme tu stížnost. Ale vzhledem k tomu, že jde o monitorovací systém, a když ten systém nebude, tak nebude těch 650 miliard - a tady tím odpovídám na to, proč já jsem uspořádala ten tiskový brífink. Protože jsem cítila povinnost informovat okamžitě občany, že tím, že jsme my obdrželi tu auditní zprávu finální, je konec financování z evropských zdrojů vůči tomu monitorovacímu systému. A já musím jako řádný hospodář, jako statutární orgán Ministerstva pro místní rozvoj, konat podle zákona o majetku státu. Čili nezvyšovat státní schodek, informovat o tom vládu, a vláda mi udělila mandát, abych s tím pokračovala dál - ze státního rozpočtu.

Já znovu opakuji, že stát nebude platit těch 252 milionů korun, což je vyčíslená korekce ze strany auditního orgánu. To, co bude vyčísleno, k tomu má poslední slovo finanční úřad a především Evropská komise. To, co bylo na tu Komisi posláno, je tedy finální auditní zpráva za 2014 až 2020. Nicméně já jsem obdržela další požadavky z auditního orgánu na poskytnutí podkladů na období 2014 až 2020, takže uvidíme, co ještě dostaneme.

Nicméně bych chtěla ještě opravdu zmínit, že tu odpovědnost, nebo viníka musí určit protikorupční policie. Protikorupční policie velice často je na Ministerstvu pro místní rozvoj. Já jsem zajistila maximální spolupráci, součinnost všech relevantních osob. Asi všichni tušíme, že to není vůbec příjemná situace, protože kolegové z protikorupční policie opravdu jdou do minulosti několik let zpátky, i do zaměstnanců, kteří již na Ministerstvu pro místní rozvoj nejsou. Nicméně my, já i hnutí ANO i vláda, se tomu prostě musíme postavit čelem. Stalo se, stalo, audit našel pochybení. Já je tady jenom ve stručnosti vyjmenuji prostřednictvím pana předsedajícího vůči panu poslanci Černochovi i Laudátovi.

Ta pochybení jsou opravdu závažná v tom, že audit zpochybňuje především tu první zakázku, tu z toho roku 2012, kde dává stoprocentní korekci na kartelovou dohodu, na takzvaný bid rigging, to znamená překrývání nabídky nabídkou, na trestněprávní odpovědnost těch nabídek apod.

Chtěla bych zde ještě zmínit, že v médiích se objevuje jedna věc. V médiích se objevuje, že my jsme, nebo MMR v té chvíli, v roce 2012, obdrželo dvě nabídky. To není pravda! My jsme obdrželi sedm nabídek. Sedm nabídek na pořízení monitorovacího systému. Sedm! Ty se vyhodnocovaly a na základě hodnoticí komise to vyhrála stávající společnost, stávající dodavatel.

Čili toto jsou klíčová pochybení, která říkají vlastně výstupy toho auditu. Samozřejmě je tam pochybení i z toho, že auditní orgán říká, že některé části zakázek jsou předražené. Ale to musí vyhodnotit finanční úřad a následně Evropská komise. Já nemůžu říct, kdo je viníkem. Ani pan ministr Babiš to nemůže říct. Auditní orgán dal svoji zprávu, dal ji finální, ta teď už jede vlastním životem. I já musím plnit určité povinnosti, to znamená dát podnět na ÚOHS, informovat finanční úřad a informovat všechny další instituce, že monitorovací systém je veden jako nesrovnalost.

Takže znovu jen opakuji, vláda se chovala maximálně odpovědně, když v pondělí schválila a dala mně mandát pokračovat s tou danou společností na zasmluvněnou část, kterou my teď máme. Pokud by se tak nestalo, tak nemáme monitorovací systém, protože já nemám dodavatele, my teď nejsme schopni to udělat vlastními silami, a ta smlouva je platná. Takže by nám také mohla rozjet arbitráž.

Čili to je za mě asi vše.

Ještě bych chtěla říct k panu - prostřednictvím pana předsedajícího poslanci Černochovi. Evropské dotace jsou maximálním národním zájmem pro programové období 2014 až 2020, v podstatě 55 % veřejných rozpočtů jsou dotace z Evropské unie. Postavilo se za to spousta parků, vědeckotechnických parků, silnic, cokoliv. Pokud by se zastavil ten systém na základě toho, že prostě já nemůžu jet dál s tím dodavatelem, tak se tam nedají dávat první výzvy. Nedá se tam dávat vůbec nic. A my teď jsme tak daleko, že první výzvy by měly být do měsíce. Minimálně z OP PIK, který už je schválen. A to je pro nás velice příjemná zpráva.

Takže já bych chtěla jenom říct, že těch 650 miliard není ohroženo z důvodu toho, právě proto, že naše vláda odpovědně rozhodla, že mně dává mandát, abych se chovala jako řádný hospodář a mohla pokračovat od doby, co jsme obdrželi ten audit, dál se stejným dodavatelem do doby, než se to samozřejmě vysvětlí. Nicméně poslední slovo má Evropská komise. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je zde pan předseda Kalousek. Nikoho dalšího do obecné rozpravy - všeobecné neeviduji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Jen velice stručně. Já chápu paní ministryni jako loajální ministryni za hnutí ANO, že musí odmítnout myšlenku, že je to spor mezi ministerstvy, že je to spor mezi Ministerstvem pro místní rozvoj a auditním orgánem. Ale prosím pěkně, auditní orgán je součást jakého ministerstva? A šéfa té auditní jednotky jmenuje kdo? A za kvalitu práce toho auditního orgánu odpovídá kdo? Samozřejmě ten, kdo vede to příslušné ministerstvo, což je ministr financí. Prosím vás, nezkoušejte namlouvat veřejnosti, že auditní orgán se odpovídá Evropské komisi. Ano, odpovídá se z hlediska metodiky, ale za profesionalitu práce, za kvalitu těch lidí, za to, co dělá, politicky odpovídá ministr financí, který by měl řídit celé ministerstvo, do jehož součásti auditní orgán patří, tak jako na všech ostatních ministerstvech. Politickou odpovědnost má ministr financí, tak jako politickou odpovědnost na MMR máte vy, paní ministryně. Nemůže to být křížem. Může to být jen tak, že Sněmovna volá k odpovědnosti příslušné ministry, a to je ministr financí, který se ze své odpovědnosti snaží zbaběle vyvléct a tvrdí veřejnosti, že se jeho podřízený útvar zodpovídá Evropské komisi. (Potlesk z řad TOP 09 a Starostové. )

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nikoho neeviduji přihlášeného do všeobecné rozpravy. Táži se, zda je tomu tak. Je tomu tak, v tom případě končím všeobecnou rozpravu. Táži se, zda si chcete vzít závěrečná slova, než otevřu podrobnou rozpravu. Není tomu tak. V tom případě přistoupíme k podrobné rozpravě a táži se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy, aby přednesl případné usnesení. Takže pan zpravodaj. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Adam: Tak naposledy dobrý den. Chci poděkovat za plodnou debatu, která se tady na toto téma rozvířila, která mnohdy nebyla ani tak dialogem jako spíš opakovaným monologem téhož. Ale přesto vzhledem k tomu, že jsme se odpovědi na mnohé otázky nedozvěděli, tak si dovoluji navrhnout následující usnesení, abychom tu diskusi posunuli přece jenom o úroveň někam jinam.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

I. žádá předsedu vlády Bohuslava Sobotku, aby do 30 dnů vyšetřil odpovědnost za možnou škodu stovek milionů korun v kauze monitorovacího systému evropských fondů a informoval o výsledku tohoto vyšetřování Poslaneckou sněmovnu Parlamentu;

II. žádá Nejvyšší kontrolní úřad, aby ověřil audit provedený Ministerstvem financí ČR zvláště vůči vzneseným námitkám Ministerstva pro místní rozvoj. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a táži se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho v tento moment... paní ministryně, omlouvám se. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová Vážený pane předsedající, vážení kolegové. Vzhledem k tomu, že celý případ řeší protikorupční policie, tak ani pan premiér nemůže vyšetřit odpovědnost za tuto věc. My ani nemůžeme poskytnout všechna data z našich resortů, protože je to v rukou protikorupční policie, takže já tady - pardon - vznáším námitku vůči tomu prvnímu usnesení jenom kvůli tomu, že nejsme schopni poskytnout všechna data panu premiérovi, protože to řeší protikorupční policie. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan zpravodaj - dává přednost panu předsedovi Kalouskovi. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Možná je tady nedorozumění v prostředí, ve kterém se pohybujeme. Škoda a odpovědnost v pojmu trestněprávního práva samozřejmě nepřísluší panu premiérovi a nikdo po něm nechce, aby to vyšetřoval. Hovoříme výlučně o odpovědnosti politické. Poslanecká sněmovna se obrací na předsedu vlády, aby stanovil politickou odpovědnost za tyto situace, to může dokonce i bez některých těch dat, paní ministryně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Paní poslankyně Němcová, řádně přihlášená do rozpravy.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji. Já bych chtěla ještě doplnit návrh usnesení o bod, který by se vztahoval k fungování Ministerstva financí, přímo k osobě pana ministra financí. Ten bod by zněl takto: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá ministra financí Andreje Babiše o posouzení a vyjádření se k postupu jeho náměstka, teď nevím, odpusťte, křestní jméno, pana Wagenknechta ve věci připomínkování auditu... vyrovnávání připomínek k auditu s Ministerstvem pro místní rozvoj. Takhle by to znělo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Táži se, zda někdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, v tom případě podrobnou rozpravu končím. Táži se, zda pan zpravodaj anebo paní ministryně si chcete vzít závěrečná slova. Já tady předtím, než bych vám udělil závěrečná slova, chci říct, že ve 12.45 máme napevno zařazeny volební body, to znamená, že vás poprosím o dvě věci. Já bych ten bod přerušil, projdeme volební body, uděláme vaše závěrečná slova a dáme potom hlasovat o návrhu usnesení. Tímto způsobem bych pokračoval s tím, že jestli mám dobré informace, bylo domluveno, že jednání Poslanecké sněmovny bude prodlouženo o 15 minut do 13 hodin... to znamená od 12.45 co zabere čas, tedy volební body, tak o to by se prodloužilo jednání.

Já tedy děkuji paní ministryni, panu zpravodaji, přerušuji tento bod po dobu trvání volebních bodů, které máme napevno zařazeny na 12.45 hodin.

 

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP