(12.10 hodin)
(pokračuje Rais)

Prostě máme stejný informační zdroj a cíl byl naprosto stejný a podle mě legitimní - k 1. 7. zajistit, aby nebyla neoprávněná veřejná podpora biopaliv, což tady nakonec pan předřečník řekl. Takže jinak to beru jako docela pěkné rétorické cvičení na téma, jak profesor opisuje. Je to hezké, ale vůbec to samozřejmě není pravda. Jde o obsah, nikoli o formu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Raisovi. S přednostním právem pan předseda klubu ODS, pan zpravodaj a poté pan předseda výboru rozpočtového. Já bych prosil, abychom tady netrénovali z mediokracie ostatní kolegy a vrátili se k předmětu jednání. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No mně to nedá, když už jste dal slovo předřečníkovi, který určitě nemluvil k proceduře. Já nemám nic proti tomu, když se používají cizí zdroje, ale učíte své studenty určitě, že se ty zdroje mají uvádět. Nenašel jsem si v tom vašem pozměňovacím návrhu, že zdrojem byl buď Miroslav Kalousek, nebo Ministerstvo financí. Tak to prostě není. Ten spor, jestli nejdřív vy, nebo Kalousek - my říkáme tak pojďme nejdřív toto a vy nebo někteří vládní poslanci říkají ne, ne, ne, musí to být jinak. To je všechno. To bylo spíš, a já jsem to tady říkal, pro pobavení nebo zamyšlení. Podstata věci je ta, že to jsou stejné, a my říkáme jako ti rozumnější, kteří ustoupí, nepřeme se, který bude první. Navrhujeme, aby to bylo nejdřív o vládním návrhu, nebo návrhu vládního poslance, abych byl přesný, a tím pádem to buď podpoříte, nebo nepodpoříte. To je velmi jednoduché. Ale fakt nevěřím tomu, že pozměňovací návrh pana kolegy Miroslava Kalouska psalo Ministerstvo financí. Tomu fakt nevěřím. Takže ty zdroje nemohou být stejné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak já věřím, že každý poslanec podle § 111 zákona o jednacím řádu se může obracet na centrální úřady a ministerstva se svými požadavky a ty je jistě rády splní. Pan zpravodaj nyní. Čili nejde o zdroje, ale o právo poslance se s tím ministerstvem bavit. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já bych velmi prosil, abychom obrátili pozornost k tomu podstatnému a ne k tomu méně podstatnému. To podstatné je rozhodnutí, zda chceme sladit právní řád České republiky s legislativou Evropské unie k 30. 6., nebo ne. Samozřejmě já jsem avizoval a psal ten pozměňovací návrh, ale také jsem požádal Ministerstvo financí o odbornou legislativní, nikoli věcnou podporu, protože legislativní odborník nejsem. Nepochybuji, že o stejnou legislativní podporu požádal i pan prof. Rais se stejným záměrem. Pokud nám tu podporu poskytli asi ti samí lidí, no tak z toho logicky vyšly dva různé texty. To, že já jsem to ohlásil dřív, nebo neohlásil dřív, prostě není podstatné v tuhle chvíli. Podstatné je, že je tady jeden text, který má ukončit ten nesmysl, který je navíc v rozporu s právem Evropské unie. Buď ten text schválit chceme, nebo nechceme.

V té relativně vášnivé diskusi jsem slyšel jak od pana předsedy Faltýnka, tak od pana místopředsedy rozpočtového výboru Volného, tak od pana ministra financí Babiše, že prostě chcete ukončit tu daňovou podporu, což mě těší, ale že vám záleží na tom, z nějakého důvodu - personálního, ideového, interpersonálního - aby to bylo na návrh, pod kterým je podepsán pan poslanec Rais. Naším úkolem je najít něco, na čem se shodneme. Naším úkolem není - a teď promiňte, pane předsedo, jakkoli si vážím vaší podpory, tím myslím předsedu rozpočtového výboru, jakkoli si vážím vaší podpory - naším úkolem není hledat něco, nějaký důvod, proč se shodnout nemůžeme. Tady se evidentně rýsuje, že se shodneme na tom, že to ukončíme, pokud budeme hlasovat nejprve o tom textu, který nese návrh Rais. Gott sei Dank, já jsem ho psal, já jsem pro, já to doporučuji. Jsem dalek toho, abych se s panem profesorem dohadoval o tom, kdo ho od koho opsal. Vždyť je to jedno. Chceme udělat rozhodnutí ve prospěch České republiky, nebo nechceme? Tak ten text je v návrhu C pana poslance Raise obsažen. Tak o něm hlasujme jako o tom prvním a nehledejme obstrukce, proč ho prohlasovat nechceme. Děkuji. A prosím, aby se hlasovalo o mém návrhu procedury.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji, že nás vede k pořádku. Pan předseda výboru s faktickou poznámkou. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Tady přece vůbec teď nejde o to, kdo co od koho opsal. Tady se bavíme o proceduře a ta procedura byla schválena rozpočtovým výborem jako garančním výborem. Navrhoval ji pan zpravodaj, pan kolega Kalousek. A pane kolego Kalousku prostřednictvím předsedajícího, já když jsem podpořil tu vaši proceduru, tak jsem nezpytoval svědomí, protože jsem věděl, že jsem se rozhodoval správně, a podporoval jsem to v souladu s určitou tradicí, která tady je, že vždy ten první návrh, který je podán, je hlasován jako první. A vy se to teď snažíte změnit. Já myslím, že můžeme rozhodnout samozřejmě hlasováním, zdali tedy - je to váš protinávrh, byť tedy trošku divný, jako zpravodaje, který navrhoval v rozpočtovém výboru něco jiného a prošlo to rozpočtovým výborem. Nechť se tedy hlasuje o tom vašem teď podaném návrhu na proceduru. Pokud to neprojde, tak se samozřejmě budeme řídit procedurou, která byla daná garančním výborem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak ještě přednostní práva pan předseda klubu ODS a pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pane místopředsedo, teď chci hovořit k vám, tak to musím napřímo. Nevím, čím prostřednictvím bych k vám hovořil. Určitě máte právo vstupovat do diskuse ať už s faktickou připomínkou, nebo s řádnou přihláškou. Ale prosím, nezneužívejte toho, že řídíte schůzi, a nekomentujte vystoupení kolegů poslanců tak jako mé. Vy jste využil a citoval jste, jaké poslanci mají právo. Já jsem se na to neptal, a kdybych se ptal, tak vy máte právo se přihlásit řádně do diskuse a ne zneužívat toho, že máte mikrofon, a po každém vystoupení poslance, které se vám nezdá, to komentoval. Myslím, že i toto je v rozporu s jednacím řádem, a prosím vás, abyste v souladu s jednacím řádem postupoval i ve svém případě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za poučení. Můžeme pokračovat, a to vystoupením pana zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Nezlobte se, dámy a pánové, ale já se od samého začátku návrhu procedury snažím najít konsenzus a dohodu, abychom se fakt shodli, abychom nehledali důvod, proč se shodnout nemůžeme. Ta poslední šance, která mi to tady dává, je - ještě jednou opakuji. Ještě jednou opakuji: nemáme dva texty, máme jeden text podaný dvěma poslanci. Otázka zní, zda ten text chceme, nebo nechceme prohlasovat. Žádná jiná otázka nezní. Abych to nekomplikoval, prosím Poslaneckou sněmovnu, aby mi umožnila svůj návrh A stáhnout, abychom o něm vůbec nehlasovali. Budeme tedy hlasovat pouze o návrhu pana poslance Raise.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a nyní se tedy shodneme na tom, že je předložený návrh procedury, který bychom měli schválit, vzhledem k tomu, jak se k němu dlouho diskutovalo, včetně návrhu pana zpravodaje o tom, že stahuje svůj vlastní pozměňovací návrh.

 

O proceduře rozhodneme v hlasování 138. Já vás nejdřív všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

Zahájil jsem hlasování 138 a ptám se, kdo je pro návrh procedury, jak byl předložen panem zpravodajem. Kdo je proti? Děkuji vám.

Z přihlášených 173 poslanců v hlasování 138 pro 48, proti 61. Procedura nebyla schválena.

 

Prosím, pane zpravodaji, o alternativu procedury. (Hlasy ze sálu.) Ne, já prosím zpravodaje o alternativu procedury. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP