Čtvrtek 9. července 2015, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

108.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte
zavádějící postup předkládání oznámení
/sněmovní tisk 505/ - prvé čtení

Prosím pana ministra zahraničních věcí. Bod 108. Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte. (Hluk v sále.) Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, kolegové, nyní bych vám předložil Opční protokol k Úmluvě o právech dítěte zavádějící postup předkládání oznámení, který byl schválen Valným shromážděním OSN v prosinci 2011 a v platnost vstoupil v dubnu loňského roku. Protokol umožní zasílání individuálních oznámení, která upozorní na konkrétní případy porušování úmluvy nebo některého z prvních dvou opčních protokolů, a přispěje tak ke zvýšení efektivnosti ochrany práv dítěte zakotvených v těchto mezinárodněprávně závazných dokumentech. Jedná se tedy o tu proceduru, jakým způsobem je možné oznámení podat. To je obsah tohoto opčního protokolu.

Samozřejmě že se jedná o celou řadu docela zásadních věcí, jako je - děti, které by měly mít před 18 lety povolovány do ozbrojených sil účastnit se bojových akcí, a řada dalších věcí, které se týkají nelidského ponižujícího zacházení a trestání dětí. Takže si myslím, že v tomhle je naše stanovisko jednoznačné. A třetí opční protokol se týká právě procedury, kterým je možné oznámení, která se týkají těchto věcí, podat.

Myslím, že by Poslanecké sněmovně nemělo nic bránit v tom, aby tento protokol ratifikovala.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane ministře. Prosím paní poslankyni Janu Fischerovou, která je zpravodajkou.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Vážený pane předsedo, děkuji za slovo. Pan ministr vlastně už uvedl to, co jsem chtěla říci já jako zpravodajka. Takže doplním jenom to, že z Evropské unie zatím ratifikovalo tento opční protokol šest států. My jsme jedni z dalších, kteří se k tomu hlásíme. Doporučuji postoupit do druhého čtení a přikázat zahraničnímu výboru. Děkuji za slovo.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, paní zpravodajko. Otvírám obecnou rozpravu. Nikoho nevidím. Rozpravu končím. Závěrečná slova nejsou třeba, v tom případě budeme hlasovat o přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat zahraničnímu výboru stejně jako paní zpravodajka. Zeptám se, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s přikázáním zahraničnímu výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má číslo 259. Přihlášeno je 148, pro 138, proti nikdo. Tento návrh byl přijat a já konstatuji, že jsme tento tisk přikázali výboru zahraničnímu. Končím bod 108.

 

Tím jsme se dostali do bloku Zprávy a další. A jako první v tomto bloku budeme projednávat bod

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP