(21.40 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji. Aby bylo jasno, já s panem ministrem souhlasím, že daňové delikty jsou vážný problém a že patří z mého pohledu také mezi vážné trestné činy. Ale my se bavíme o přípravě, my se nebavíme o daňovém deliktu, v tom jsme fakt ve shodě. Máme příklad, dneska jsme debatovali, nebo dlouhodobě debatujeme o příjmech z DPH. Co by měl udělat finanční úředník, který zadrží DPH, protože má podezření, že DPH nemá vyplácet? A můžeme říkat, jestli je zadrženo 13 milionů, 2 miliardy. Když tam bude tento paragraf, tak automaticky se zadržením se jedná o přípravu trestného činu. (Poznámka z pléna.) Jak to že ne? On už něco musí tušit, když jde na tu kontrolu A když DPH nevyplatí v termínu, kdy má, tak přece je tam důvodné podezření z přípravy daňového deliktu. Uvědomujete si dopady toho, co říkáte? Jak to že ne? Jak to, že není podezření na přípravu, když zadržím DPH? Co to tedy je? Proč tam jdu na kontrolu? Proč jdu kontrolovat, jestli má nárok na vrácení DPH? No jdu kontrolovat, že mám podezření, že připravuje daňový podvod. Když tam ta kontrola přijde včas a odhalí to, tak tomu daňovému podvodu zabráníme. Všichni jsou podezřelí z přípravy.

Takže já bych byl rád, ať v té debatě nemateme veřejnost tím, že my, kteří máme problém s přípravou, nechceme bojovat s trestnými činy daňových podvodů. To tedy chceme. To jsme ve shodě. A považuji to také za vážnější trestné činy. Ale ta příprava? A říkal to přede mnou pan poslanec Kalousek, to je tak gumové, že uvidíte, když to prosadíte, kolik agilních úředníků finančního úřadu, když budou mít podezření na nějaký problém, tu u DPH, tu silniční daně, tu spotřební daně, tu daně z příjmů fyzických osob nebo právnických osob, logicky budou myslet, že mají povinnost konat a podávat trestní oznámení, protože by se mohla konat příprava trestného činu krácení daně.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Stanjurovi. Pokud se nikdo další do obecné rozpravy nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat nejprve návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, jak to navrhl pan poslanec Plíšek. Přivolám naše kolegy z předsálí. Je žádost o odhlášení, prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Zahajuji hlasování o vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zvedne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 188, přihlášeno je 132 poslankyň a poslanců, pro 27, proti 78. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavněprávnímu výboru jako garančnímu. Má někdo jiný návrh na garanční výbor? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování o přikázání tohoto návrhu jako garančnímu výboru ústavněprávnímu výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 189, přihlášeno je 133 poslankyň a poslanců, pro 132, proti žádný. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Pan poslanec Kalousek má návrh na přikázání.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Pokládal bych za velmi užitečné, kdyby se tomu věnoval rozpočtový výbor z hlediska běžného výkonu praxe správy jednotlivých daní, a k čemu to může vést. Domnívám se, že řada z nás si neumí představit, co vlastně hrozí.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak, rozpočtový výbor. Pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Myslím si, že tady hrozí velké dopady na podnikatelský sektor a bylo by rozumné, aby se tím zabýval hospodářský výbor, přestože členové hospodářského výboru na mě gestikulují že ne. Máte i podvýbor pro podnikání, myslím si, že je to správný výbor. Navrhuji, aby to projednal i hospodářský výbor.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Tak. Pokud nemá nikdo další návrh, budeme hlasovat nejprve o přikázání rozpočtovému výboru.

Zahajuji hlasování o přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti přikázání rozpočtovému výboru?

Je to hlasování číslo 190, přihlášeno 132 poslankyň a poslanců, pro 106, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Dále se budeme zabývat přikázáním hospodářskému výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přikázání hospodářskému výboru? Kdo je proti?

hlasování číslo 191 bylo přihlášeno 133 poslankyň a poslanců, pro 38 a proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání ústavněprávnímu výboru jako garančnímu a rozpočtovému výboru jako dalšímu. Děkuji panu ministrovi a paní zpravodajce. Končím prvé čtení tohoto návrhu zákona.

Přeji vám hezkou dobrou noc a už za 11 hodin a 15 minut se tady budu těšit znovu na setkání. Hezkou dobrou noc.

 

(Jednání skončilo ve 21.45 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP