(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, členku vlády tady ještě nemám žádnou, zahajuji další den přerušené 30. schůze Poslanecké sněmovny.

Žádám vás, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá nebo již požádal o vydání náhradní karty.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání této schůze poslanci a poslankyně: Petr Adam zdravotní důvody, Vojtěch Adam zdravotní důvody, František Adámek od 14.30 do 15.00 hodin pracovní důvody, Markéta Adamová zahraniční cesta, Zuzka Bebarová Rujbrová zahraniční cesta, Ivana Dobešová pracovní důvody, Jan Farský do 11 hodin pracovní důvody, Matěj Fichtner pracovní důvody, Jana Fischerová zahraniční cesta, Pavla Golasowská bez udání důvodu, Josef Hájek zahraniční cesta, Jana Hnyková pracovní důvody, Pavel Holík zahraniční cesta, Bohuslav Chalupa do 10.15 hodin pracovní důvody, Igor Jakubčík osobní důvody, David Kádner pracovní důvody, Zuzana Kailová bez udání důvodu, Vít Kaňkovský do 9.30 hodin osobní důvody, Simeon Karamazov osobní důvody, Rom Kostřica do 12.15 hodin pracovní důvody, Michal Kučera zdravotní důvody, Helena Langšádlová osobní důvody, Jana Lorencová do 10.30 hodin bez udání důvodu, Květa Matušovská osobní důvody, Alena Nohavová rodinné důvody, Josef Novotný rodinné důvody, Igor Nykl pracovní důvody, Gabriela Pecková pracovní důvody, Lukáš Pleticha pracovní důvody, Karel Pražák zdravotní důvody, Karel Rais zdravotní důvody, Adam Rykala osobní důvody, Antonín Seďa od 16 do 17.30 hodin pracovní důvody, Jan Sedláček odpolední jednání - pracovní důvody, Milan Šarapatka zahraniční cesta, Milan Urban zdravotní důvody, Helena Válková pracovní důvody, Roman Váňa zdravotní důvody, Vladislav Vilímec pracovní důvody, Josef Vondrášek zdravotní důvody, Josef Vozdecký zdravotní důvody, Rostislav Vyzula pracovní důvody, Markéta Wernerová pracovní důvody), Kristýna Zelienková zahraniční cesta, Jiří Zemánek pracovní důvody a Marek Ženíšek pracovní důvody.

Z členů vlády se omlouvají Bohuslav Sobotka pracovní důvody, Pavel Bělobrádek od 17.00 pracovní důvody, Richard Brabec pracovní důvody, Jiří Dientsbier pracovní důvody, Daniel Herman pracovní důvody, Milan Chovanec do 10.00 pracovní důvody, Michaela Marksová pracovní důvody, Jan Mládek pracovní důvody, Svatopluk Němeček pracovní důvody, Robert Pelikán pracovní důvody, Dan Ťok pracovní důvody, Kateřina Valachová pracovní důvody a Lubomír Zaorálek zahraniční cesta. To byly omluvy, které došly předsedovi Poslanecké sněmovny.

Pan kolega Jeroným Tejc má náhradní kartu č. 11.

 

Vracíme se do schůze, která má jediný bod, a tím je

 

1.
Informace předsedy vlády České republiky o řešení nelegální imigrace na území EU

Touto informací jsme se zabývali dne 18. června 2015, kdy jsme ji přerušili ve všeobecné rozpravě. Připomínám, že vám byly dne 18. června rozdány materiály Informace pro 30. mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k tématu nelegální migrace na území Evropské unie a Přehled krizových událostí s migračními dopady ve vybraných státech a regionech z května roku 2015, které připravilo Ministerstvo vnitra.

Žádný z ministrů, který přednášel úvodní slovo, to znamená jak pan premiér Bohuslav Sobotka, tak ministr vnitra Milan Chovanec, který je omluven jenom na část dopoledního jednání, tak ministr zahraničních věcí, který je na zahraniční cestě, není přítomen. Požádám tedy některého z členů vlády, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Vidím sice přihlášku Karla Fiedlera, ale ten hovořil podle mých poznámek 18. června, takže ho odmažu z přihlášených a budeme pokračovat v přerušené rozpravě, do které jsou řádně přihlášeni jednotliví poslanci, ale s přednostním právem eviduji přihlášku pana předsedy ODS Petra Fialy a také se stanoviskem klubu ODS vystoupí paní poslankyně Miroslava Němcová. To jsou přednostní práva, která mám.

Ale nejdříve požádám některého ze členů vlády, kdo se ujme role za vládu. Ochoten je pan ministr obrany Martin Stropnický, takže to je vynikající. Pan ministr Martin Stropnický alespoň na část projednávání zaujme místo u stolku zpravodajů za vládu České republiky, která informaci předkládá. (Hluk v jednací síni.) Prosím o klid kolegy poslance a poslankyně. Chviličku ještě počkám, než dohovoříte. Děkuji.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Petr Fiala: Dámy a pánové, pěkné dopoledne. Myslím, že to, co jsme tady teď viděli, je příznačné pro to, jak vláda přistupuje k zahraniční politice a k této otázce. Jsem rád, že se našel alespoň jeden člen vlády, který si přišel sednout ke stolku zpravodajů, abych mohl vůbec začít mluvit k tomuto bodu. Bohužel tu není řada klíčových ministrů, není tu premiér. Chápu samozřejmě, že má svůj program a respektuji to, nicméně i to, že tu projednáváme tak důležité téma a premiér tu jako většinou, když se mluví o zahraničněpolitických otázkách, není, ukazuje jeho priority.

Vláda pokračuje v praxi, kdy v otázkách migrace a obecně zahraniční politiky komunikuje velmi málo nebo vůbec ne. A to jsme ještě svědky toho, že každý ministr si říká, co chce, přitom si ani mezi sebou nesdělují zásadní skutečnosti a premiér pro jistotu mlčí nebo mění názory každý den.

Chtěl bych připomenout, a připomenout nám všem, tedy i vám, že Poslanecká sněmovna zavázala vládu České republiky, a tedy i premiéra, svým usnesením z února letošního roku, aby průběžně Sněmovnu informoval o postojích, která vláda bude zastávat na unijních jednáních. To se neděje a většina jednání, která vůbec v Poslanecké sněmovně máme a která se týkají zahraniční politiky nebo evropské politiky, jsou vyvolána z řad opozice.

Potřeba jasných informací o postojích České republiky, o postojích, které česká vláda zastává, je o to důležitější v situaci, kdy česká vláda na evropských summitech kapitulovala, kapitulovala poté, co Evropská unie a některé silné členské státy neváhaly použít politiku nátlaku a mocenské převahy, aby byly přijaty povinné kvóty pro přerozdělení uprchlíků. Česká koaliční vláda se rozhodla tuto skutečnost navzdory předcházejícím proklamacím bez jakéhokoliv politického či soudního odporu pasivně přijmout. Tato její nečinnost neohrožuje jenom řešení migrační krize, ale především ohrožuje budoucí možnost obhajoby našich zájmů v Evropské unii.

Vládu jsme podporovali, vláda měla podporu opozice, měla oporu napříč politickým spektrem, pokud jde o její negativní postoj vůči kvótám, neboť jsme se domnívali, že vláda za svým negativním postojem opravdu stojí, že ho bude prosazovat, že je ochotna ho hájit a že je ochotna hájit zájmy občanů České republiky.




Přihlásit/registrovat se do ISP