(12.50 hodin)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ne, já říkám, než vystoupím, dávám námitku k tomu, jak to řídíte. My jsme si včera, a byl to návrh vládní koalice, ne opozice, přestože jsou vyčleněné hodiny pro třetí čtení, to všichni víme, předpokládám, že to vědí i poslanci vládní koalice, tak poslanec vládní koalice navrhl, že ve 12.45 se přeruší a budou volby. Sněmovna to schválila. Tak já nevím, jak je možné, že nepostupujeme podle toho, co jsme schválili. Tomu já nerozumím. Já vím, jak jsou vyčleněny hodiny pro třetí čtení. My jsme to také nenavrhovali. To byl návrh vládní koalice, že ve 12.45 jsou dnes volby. Tak já bych chtěl, aby se konaly volby. To přece není možné, že si schválíme něco, pak zjistíme no tak ještě nejsme hotovi, tak to posuneme. Tak buď zrušíme volby, nebo zrušíme tento bod. Nemůžeme dělat obojí najednou ve 12.50 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Já si ověřím stenozáznam. Já mám totiž v poznámkách napsáno - před polední přestávkou. Nikoliv ve 12.45.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já se omlouvám. My máme rozdaný schválený pořad jednání v papírové podobě. Myslím, že vám ho dodají pracovníci Poslanecké sněmovny, kde je napsáno 12.45.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Prosím, pane předsedo.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Já musím dát za pravdu panu předsedovi Stanjurovi. Já jsem v té době řídil schůzi a ještě jsme se dohadovali, zda to bude ve 12.30, nebo 12.45, a byla shoda na 12.45 a tak to bylo odhlasováno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: V tom případě děkuji, nebudu studovat stenozáznam. Přerušuji bod 157.

 

Zahajuji bod

 

193.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise pan poslanec Martin Kolovratník a uvedl nám jednotlivé body našich volebních částí. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dámy a pánové, kolegové, dobré odpoledne. Pustíme se do volebních bodů. Když mám slovo, tak snad kratičký komentář. Ono to tak skutečně bylo. Já jsem původně počítal s tím, že ty body zařadíme jako poslední bez pevného stanovení času. Beru to i jako nějakou zkušenost pro sebe do budoucna. Možná je to pro průběh schůze lepší, abychom se pak nehandrkovali o pět minut, ale dnes opravdu jsme ve 12.45 měli začít a teď začínáme.

První volební bod je číslo 193. Všechny tři volební body budou hlasovány, pokud s tím budete souhlasit, formou tajné volby ve Státních aktech, kde už je vše připraveno. Já se teď pokusím být maximálně stručný.

Bod číslo 193 je návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky. V této agentuře jsou v tuto chvíli neobsazena tři místa.

Velmi stručně připomenu rekapitulaci. Kontrolní radu má na starosti ve své gesci výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ten dodal volební komisi 19. května nominace a volební komise 26. května tyto nominace přijala svým usnesením číslo 115. Z výboru přišly do komise, byť jsou neobsazená místa tři, zatím pouze dvě nominace.

Usnesení číslo 115, protože už je to dlouho, vám ve stručné podobě přečtu. Jak jsem řekl, je to usnesení 115 ze dne 26. května: Volební komise pověřuje předsedu komise Martina Kolovratníka, aby seznámil Sněmovnu s tím, že za prvé obdržela prostřednictvím dotčeného výboru tyto návrhy: prof. Ing. Stanislav Labík, CSc. a doc. dr. Věra Kalvodová, DrSc.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví a na základě usnesení my jako volební komise navrhujeme volbu tajnou.

Ještě připomenu, že pokud kandidáti budou úspěšní, tak předseda Poslanecké sněmovny na základě usnesení pošle dopis novým členům a jim začíná čtyřleté funkční období dnem přijetí usnesení Poslanecké sněmovny o jejich jmenování.

Nyní vás, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, otevírám rozpravu. Nikoho nemám písemně přihlášeného. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikdo se nehlásí, rozpravu končím.

 

Budeme tedy hlasovat o způsobu volby, jak ho navrhla volební komise, a to v hlasování pořadové číslo 55, které jsem zahájil. Hlasujeme o tom, jestli budeme hlasovat tajně, jak je připraveno. Kdo je pro tajné hlasování? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 55, z přítomných 172 pro 126. Návrh byl přijat. Přerušuji bod 193.

 

Zahajuji bod

 

194.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Technologické agentury

Prosím, pane předsedo volební komise, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tento bod je obdobný jako předchozí. Je to návrh na jmenování členů tentokrát Kontrolní rady Technologické agentury České republiky. V této agentuře, resp. v této kontrolní radě, jsou neobsazena dvě místa. Historie byla stejná. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu do komise doručil návrhy dne 19. května a komise dne 26. května přijala usnesení číslo 116, které vám přečtu. Komise v něm konstatuje, že přijala návrhy ve znění: prof. Ing. Václav Havlíček, CSc. a prof. dr. Ivan Ohlídal, DrSc.

I v tomto případě nově zvoleným členům, pokud budou úspěšní, započne jejich čtyřleté funkční období dnem přijetí usnesení Poslanecké sněmovny.

I v tomto případě zvláštní zákon neurčuje způsob volby. Volební komise na základě zmíněného usnesení číslo 116 i tady navrhuje volbu tajnou.

Pane předsedo, i zde prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o navrženém způsobu volby.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Rozhodneme tedy o způsobu volby, jak navrhla volební komise, o volbě tajné v hlasování pořadové číslo 56, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 56, z přítomných 172 pro 132, proti 1. Návrh byl přijat. Přerušuji bod číslo 194.

 

Zahajuji bod číslo

 

195.
Návrh na volbu člena Rady České televize

Pan kolega Čihák se hlásí? Ne. Dobře, děkuji.

Pane předsedo volební komise, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Je to třetí bod z této série, číslo 195, návrh na volbu člena Rady České televize. I tady nabídnu kratičkou rekapitulaci, jak je zvykem. Připomenu, že 29. května 2015 skončilo funkční období pěti členům Rady České televize. My jsme ve volebním výboru na veřejném slyšení vyslechli 52 kandidátů, z nichž jsme potom vybrali zákonný trojnásobek, tedy 15 kandidátů, volební komisi a Poslanecké sněmovně. Proběhla dvě tajná kola volby. V tom prvním kole jsme 22. května zvolili Jaroslava Dědiče, Jaroslava Kašparů a Jiřího Kratochvíla, a potom ve druhém kole 27. května jsme zvolili Daniela Váňu, takže Sněmovna během jara z pěti neobsazených míst obsadila čtyři místa, dovolit zbývá tedy jedno místo, které je zatím neobsazeno.

Odpovědný výbor, tedy volební výbor, dne 16. června přijal usnesení číslo 92. My jsme vám ho pro jistotu rozdali na stoly, abychom vám to oprášili. Připomenu, že je to usnesení číslo 117, kde volební výbor k dnešku k této volbě postupuje Sněmovně tyto tři kandidáty: Václava Cílka, Martina Doktora a Zdeňka Šarapatku.

Volební výbor i volební komise navrhly volbu tajnou. Já poprosím i v tomto případě, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu a poté nechal hlasovat o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

 

Rozhodneme o způsobu volby, jak navrhla volební komise, v hlasování pořadové číslo 57, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro tajnou volbu. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 57, z přítomných 174 pro 136, proti nikdo. I tato volba bude tajná. Přerušuji bod 195.

 

Pane předsedo, řekněte časová data, abychom věděli, jak bude probíhat volba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP