(20.40 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Nárok ze sázky a hry jako naturální obligace, sázka a hra jako spotřebitelská smlouva, druhy hazardních her, dovolené druhy hazardních her, hazardní hry provozované prostřednictvím herních zařízení, a tady, obávám se, jsme zhruba v polovině, a už bude devět hodin ráno a já vás požádám o prominutí a dopovím to pak někdy jindy.

Takže dovolte, abych vás seznámil s úvodem do problematiky.

Jistě se mnou budete souhlasit, že lidská společnost se za dobu své existence stala dominantní formou života na planetě Zemi. Díky naší rozumové schopnosti a manuální dovednosti jsme již v minulosti dokázali postavit pyramidy, starodávné chrámy, katedrály a paláce. Postavili jsme lodě, abychom prozkoumali, co se nachází za hranicí známého světa. A také mnoho dalšího. Dnes stavíme mrakodrapy, letadla, pokoušíme se dívat až na samou hranici Vesmíru. Vytváříme nepředstavitelné teorie o tom, co vidíme nebo i jen tušíme, a snažíme se ze všech sil přijít na veškerá tajemství, která doposud zůstala neodkryta. Vytvořili jsme systémy medicíny, politiky, práva, sociologie, ekonomie a mnoho jiných.

Lidé však odedávna svůj vyměřený čas na čas práce a na čas zábavy. Díky tvrdé práci a někdy také dílem náhody vznikly výše uvedené vymoženosti lidstva. Jak ale lidé tráví svůj volný čas? Slouží k odpočinku, nebo k sebezdokonalování? Je možné tyto účely volnočasových aktivit spojit dohromady? (Jeden z poslanců chodí s košíkem v části, kde sedí poslanci ANO, jako by vybíral peníze. Výkřik poslance Komárka na Kalouska: už nedám, mám ho dost.) Zcela jistě ano. Vzpomeňme si na klavírní virtuózy, domácí kutily nebo třeba mladé hráče šachu, kteří se prostřednictvím hry učí strategii. Všichni tito si svým způsobem hrají, zdůrazňuji hrají, ať už s notami, s plány na přestavění svého domova nebo s figurkami na šachovnici. Naše fantazie nám prostřednictvím her umožní odtrhnout se od zavedených linií a pravidel, vytvořit si vlastní bitevní pole a vyzvat jakéhokoli soupeře na boj. Právě díky lidské soupeřivosti nejsou hry zpravidla čistě individuální činností. Lidé nejraději poměřují své síly s jinými.

A byla to také lidská chtivost, nebo možná škodolibost, která přiměla již v dávné minulosti některého našeho předka při hře říci: Jestli tě porazím, tak mi dáš A, B, C, D. Tím se do her zakomponoval materiální prvek. Za dlouhou historii lidstva se pak vytvořil nespočet druhů her a sázek, které lidem krátily volnou chvíli a zároveň jim dali možnost získat pro sebe zisk. Lidský vývoj vše maximalizuje, stačí pohledět o něco výše v textu. Z pyramid jsou dnes mrakodrapy, z lodí letadla atd. Vše je větší, rychlejší a promyšlenější. Totéž platí u her. Hry, hlavně ty, u nichž existuje možnost výher, jsou celospolečenským fenoménem vyvolávajícím vášnivé debaty. Na jedné straně umožňují rozvoj osobnosti, na druhé straně mohou mít však na lidský život až devastující účinky. U některých z her dosáhla jejich promyšlenost, rychlost a velikost sázek takových rozměrů, že již nemohly zůstat nepovšimnuty právem.

Právní úprava her nemohla déle zůstat pouze okrajovým tématem. Hry, včetně těch hazardních, jsou bez ohledu na rasu, vyznání, barvu pleti, původ nebo náboženství, ve společnosti velmi oblíbené a rozšířené. Bylo tak nutné vytvořit jasný a zřetelný postoj práva k hrám, tedy jak jsme si zvykli říkat k hazardu. Možností bylo několik. Zákonodárce se mohl vydat cestou minimální regulace her, kdy si sami hráči vytvoří pravidla, nebo je zcela zakázat, nebo je mít pod kontrolou a usměrňovat je k zajištění společenského kompromisu.

Snaha nalézt odpovědi na řadu otázek spojených především s hazardními hrami mě dovedla k následující úvaze: Pokusme se zjistit přístup českého zákonodárce a potažmo právního řádu jako celku k hrám. Zjistíme, jaká je právní úprava her na našem území a zda se můžeme volně sázet a své výhry od druhého a získávat. Zjistíme také, zda nám k domožení se výhry může pomoci veřejná moc, nebo těm, kteří hry provozují ve velkém, jsou zákonem stanovena nějaká omezení a jaká to případně jsou. Objasněme si, prosím, kolegové, kam směřuje veletok finančních prostředků plynoucích z hazardních her. Rovněž odhalme, jaké přístupy se uplatňují v zahraničí.

S ohledem na české právní prostředí je třeba odpovědět na několik otázek. Pokusme se zjistit, zda je česká právní úprava a veřejná správa schopna efektivně řešit otázky spojené s herní problematikou, a pokusme se zjistit to, zda nezaostává za zahraničními právními úpravami. Tady dopředu upozorňuji, že zaostává. Nelze rovněž zapomenout na členství České republiky v Evropské unii. Zjistíme také, zda je česká právní úprava v oblasti her v souladu s unijním právem. Dopředu říkám, že současná není a že i ta notifikace zákona, který projednáváme v prvním čtení, bude mimořádně obtížná.

Zaměřme se i na to, zda novelizovaná právní úprava adekvátně reaguje na technický pokrok v oblasti herní problematiky a zda odstranila nedokonalosti, které se v dosavadní úpravě objevovaly.

Česká právní úprava především v oblasti hazardních her byla často pod palbou kritiky za svou nesystematičnost, nedostatečnou kontrolu plynutí finančních prostředků a také pro nejednoznačné určení rozhodovacích pravomocí orgánů majících působnost v oblasti hazardních her. Na loterie, hry a sázky jako významný společenský fenomén však nelze nahlížet odděleně od jiných společenských věd. Hry je třeba vnímat v širších souvislostech. Proto se za účelem komplexního zpracování tématu nesmíme zaměřit pouze na jejich právní stránku, ale využijme i oboru sociologie a psychologie, a to tak, aby nám byla osvětlena podstata lidské touhy hrát a rovněž i nebezpečí s tím spojená.

Žádné lidské dílo není bez chyby, právní normy nevyjímaje. Koneckonců na novele pana poslance Volného můžeme tohle pravidlo přímo demonstrovat. Jsou to ale právě právní normy, které by měly být jednoznačné, pro jejich adresáty srozumitelné a pokud možno také bezchybné. Nedokonalost bývá mnohdy označována jako důkaz individuality, jedinečnosti a poctivé ruční práce. Doufejme ale, že my jako čeští zákonodárci budeme natolik pečliví, abychom v právní oblasti loterii se dopustili nedokonalostí co nejméně. A právě proto se tomu musíme tak pečlivě věnovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP