(22.50 hodin)
(pokračuje Kalousek)

Co rozumíme pojmem vklad do hazardní hry. Omlouvám se, napiji se. Děkuji za pochopení. Vklad a jeho dobrovolné zaplacení je jedním z pojmových znaků hazardních her. Loterijní zákon pojem vkladu ztotožňuje s pojmem sázky pomocí umístění slova sázka do závorek za slovo vklad. V ustanoveních zákona tyto pojmy ale definovány nejsou, což s sebou bohužel v praxi často přináší interpretační problémy. V loterijním zákoně je totiž pojem vkladu užíván na několika místech s různými významy, obdobně jako pojem sázky. V odborné terminologii se tomu říká maglajs. Jednou vklad představuje finanční prostředky vložené do hry, jindy finanční prostředky k úhradě základního kapitálu.

V ustanoveních zákona tak dochází k mísení pojmů několika právních odvětví, jelikož vklad je rovněž pojmem občanského práva v souvislosti s prvkem úplatnosti hazardních her. Pojem vklad je ustanovením § 1 odst. 2 užíván v užším smyslu než v občanském zákoníku a také v užším smyslu než v dalších ustanoveních loterijního zákona. Vklad, tedy sázka, je implicitně částečně upraven v § 1 odst. 8, zde je však stanoveno, že vklad musí být v souladu s herním plánem uhrazen provozovateli hazardní hry předem, a to v hotovosti nebo bezhotovostně. Představuje tak v rámci loterijního zákona především povinnost zaplatit finanční částku provozovateli hry, která vyplývá ze smlouvy o hazardní hře. Ze znění zákona také vyplývá, že vkladem do hazardních her nemohou být ani věci ani práva.

Samozřejmě že v hazardní hře je možné vyhrát i prohrát, dovolte mi, abych začal tím veselejším, tedy co je to výhra v rámci hazardní hry. V současné právní úpravě pojem výhra vůbec není definován. Pravděpodobně tehdejší zákonodárce předpokládal notorickou známost tohoto pojmu a je na nás, abychom zvážili, zda budeme s tou notorickou známostí počítat dál, nebo zda se rozhodneme se o tu definici pokusit. Pan poslanec Volný se o to vůbec nepokusil, to pokládám za naprosto zbytečnou rezignaci a malou ambici a já myslím, že bychom se o to v budoucnosti pokusit měli. Na základě výše uvedené definice hazardní hry si tedy lze představit výhru jako nárok smluvní strany, která ve hře uspěla nebo pronesla tvrzení o určité skutečnosti, které se ukázalo být pravdivé.

Dle loterijního zákona mohou být předmětem výhry u peněžitých, číselných a okamžitých loterií a sázkových her výhradně peníze, pokud Ministerstvo financí výjimečně nepovolí i výhry v jejich movitých věcech. Přiznám se, nikdy nedoporučuji tyto výjimky. U věcných loterií a tombol mohou být a také zpravidla jsou i věci movité a naopak s vyloučením peněz, vkladních knížek a cenných papírů. Předpokládám, že se také nikdo z vás na plese na tombole nesetkal s výhrou pětistovky nebo s dluhopisem, to se nesmí. Tlačenka, vázička, obrázek, bažant, prase... (Nápověda z poslaneckých lavic.) Já jsem mile překvapen, jak hluboké znalosti loterijního zákona jsou v této Sněmovně, opravdu děkuji.

Provozovatel výhru vyplácí bezprostředně po skončení hazardní hry. Není-li to možné, tak následně ve lhůtě stanovené herním plánem, nejpozději však do 60 dnů. Marným uplynutím lhůty stanovené v herním plánu se výhra stává soudně vymahatelnou. Předpokladem soudní vymahatelnosti je však uplatnění nároku na výhru u provozovatele hazardní hry, přičemž lhůta uplatnění nároku nesmí být kratší než 30 dnů a delší než 90 dnů. Pokud v této lhůtě nebude nárok u provozovatele uplatněn, nárok zaniká. Pokud by provozovatel plnil po zániku nároku výherce na výhru, jednalo by se ze strany příjemce o bezdůvodné obohacení, jehož vrácení by se mohl provozovatel domáhat právní cestou. Pokud však provozovatel ví, že vyplácí výhru z již zaniklého nároku, jedná se o dar a mezi provozovatelem hazardní hry a příjemcem plnění vzniká darovací smlouva. Tady prosím nezapomenout na darovací daň, pokud s provozovatelem nejste příbuzensky spřízněni ve skupinách, kde jste darovací daně zproštěni.

Pojmem výhry, a to je zajímavé, se již několikrát zabývaly české soudy. Existuje judikát Nejvyššího soudu České republiky o tom, že v případě, kdy byla splněna podmínka pro úspěšné splnění nároku na výplatu výhry, kterou bylo předložení platného a nepoškozeného potvrzení o sázce v sázkové sběrně, nemusí být již toto potvrzení soudu předloženo, ale postačí prokázat uplatnění nároku u provozovatele.

Dámy a pánové, prosím o pochopení. Prosím o pochopení, pane předsedající, tentokrát nepotřebuji konzultaci s odborníky v našem poslaneckém klubu, potřebuji něco úplně jiného, a proto prosím o desetiminutovou přestávku na poradu klubu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, přerušuji jednání a pokračovat budeme ve 23.07 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 22.57 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP