(9.30 hodin)
(pokračuje Babiš)

Takže ještě jednou - obce a kraje nemusí evidovat tržby, a netýká se jich tedy elektronická evidence tržeb. Pokud tedy bude příjemcem tržby obec, nemá evidenční povinnost. Pokud ale bude na takové akci prodávat živnostník či firma, bude mít povinnost evidovat stejně, jako by se transakce odehrávala v kamenném obchodě. Každopádně pokud není možno se připojit na elektrickou přípojku, lze dle zkušeností z chorvatského trhu využít širokou škálu zařízení fungujících na baterie. Co se týče internetu, je samozřejmě možnost využít mobilní data a i vyšší koncentrace podnikatelů na jednom místě nezpůsobí přetížení sítě vzhledem k malé velikosti datové správy, nebo může obec zřídit i veřejnou wifi síť.

Druhý okruh dotazů pana poslance Gazdíka mířil na společenské akce pořádané spolky, např. plesy či veselice. Ano, my jsme mysleli i na tento aspekt společenského života. Vzhledem k tomu, že i tyto typy primárně neziskových subjektů mohou mít jako vedlejší plně zdanitelnou činnost podnikání, bylo by nefér je z evidenční povinnosti zcela vyloučit. Budou ale evidovat výhradně příjmy z podnikání, pokud takovou podnikatelskou činnost provozují. A navíc vzhledem k uvedenému charakteru jejich činnosti je pro ně v návrhu zákona úleva, pokud je tato vedlejší podnikatelská činnost pouze drobného rozsahu. Tedy pokud spolek pořádá jednou za rok veselici, na které bude prodávat občerstvení, budou příslušné tržby z evidenční povinnosti vyjmuty, takže se jich to netýká. A protože v některých situacích si neziskový subjekt nemusí být jistý, zda se do této výjimky dostane, může dopředu získat od finančního úřadu závazné posouzení, tedy oficiální rozhodnutí, které je pro orgány Finanční správy závazné.

Závěrem jsem si připravil takový malý kvíz pro poslance ODS a TOP 09 a chci se zeptat, jestli vědí, co je toto za papír. (Ukazuje tisícikorunu.) Já vidím, že víte. To je tisíc korun českých. To je tisíc korun, které vy jste zvýšením DPH z 5 % na 15 % vytáhli každý měsíc z kapes každé domácnosti. Takže 12 tisíc ročně jste vytáhli každé rodině v České republice, každé domácnosti. Vytáhli jste je na DPH ze základních životních potřeb, na potravinách, na teple, na vodě, lécích atd. A to nemluvím o těch, kteří mají samozřejmě podstatně vyšší příjmy. Takže vy jste vlastně řešili problém... Vy jste nevybírali daně, vy jste nedělali nic proti podvodníkům, vy jste vybírali vlastně peníze od našich občanů. Takže já jsem skutečně v šoku, že si vlastně dovolujete nás tady poučovat o tom, jak se mají vybírat daně a co máme dělat pro výběr daní. Já bych chtěl jenom připomenout, že v roce 2004 při vstupu do Evropské unie jsme měli sazbu DPH 5 % a 19 % a po třech vládách ODS s Kalouskem máme 15 a 21. Takže vy jste brali peníze od občanů a podvodníci měli ráj. My daně snižujeme, nenavyšujeme a zároveň jsme vybrali o 36 mld. více. Takže my daně vybíráme lépe a já vás žádám, abyste skutečně přestali blokovat tento zákon, který je důležitý pro všechny občany této země, a abyste přestali chránit podvodníky, kteří neplatí daně. A já vám za to děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí. Mám tady pět faktických poznámek. První je pan poslanec Faltýnek, poté paní místopředsedkyně Jermanová, poté pan předseda Kalousek, pan předseda Fiala, paní kolegyně Chalánková. Prosím, pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Vážený pane předsedající, dovolte, abych jménem poslaneckého klubu ANO navrhl v souladu s § 95a jednacího řádu Poslanecké sněmovny, aby Sněmovna rozhodla vyčlenit dnes, v pátek 22. ledna, pro třetí čtení návrhů zákonů i dobu od 14 do 19 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Rozhodneme bez rozpravy. (Poslanec Stanjura žádá slovo.) Pane předsedo, máte přednostní právo a stejné přednostní právo má paní poslankyně Jermanová.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: (Hovoří mimo mikrofon.) Jestli je přihlášená, může jít, ale tohle se dá vetovat, nemůžeme rozhodnout bez rozpravy hlasováním, když klub má právo vetovat. To se na mě, pane místopředsedo, nezlobte. Může se to vetovat, nebo nemůže?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Samozřejmě může. V tom případě - já vám nemůžu dát slovo. Jediné, co je, že mi sem předložíte písemně rozhodnutí dvou klubů. Já nechám vystoupit paní místopředsedkyni Jermanovou, potom vám dám slovo, a potom teprve budeme rozhodovat, protože jsou to faktické poznámky. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Hezké dopoledne. Vážený pane předsedající, dovolte, abych navrhla v souladu s § 59 odst. 1 a 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, aby se Sněmovna usnesla, že k projednávaným bodům 1 a 2, jsou to tisky 513 a 514 z 37. schůze, byla omezena řečnická doba na deset minut a také že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, to je také procedurální návrh. Nyní pan předseda Kalousek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Hlásil jsem se s něčím jiným, ale využívám toho, že jsem vyvolán, abych jménem hnutí TOP 09, ODS a Úsvit zavetoval možnost hlasování po 14. hodině. Proč mi běží čas 52 vteřin? To není možné, já jsem teď nemluvil minutu deset.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Omlouvám se, paní kolegyně Jermanová měla kratší vystoupení než dvě minuty a já jsem to ještě nepřepnul. Máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem teď využil veto. Děkuji.

Já jsem chtěl jenom v technické, protože nechci brát čas ostatním přihlášeným kolegům, reagovat na začátek vystoupení pana ministra, kdy on říkal, že minule tady vyvrátil celou řadu nesmyslů. Chtěl bych vám, pane ministře, říct, že to není pravda. Minule jste tady věcně a korektně, to souhlasím, tak jako dnes pokračoval v prezentaci mýtů a nepravd, které dnes a denně vyvracejí nejenom naše argumenty, ale především vyvrací každodenní balkánská praxe, kterou tam můžeme sledovat v přímém přenosu, jak to nefunguje a jak to poškozuje místní ekonomiky. Ano, odpovídáte na řadu dotazů, otázka je, zda pravdivě. Jestliže na otázku Karkulky "a babičko, proč máš tak velké zuby?" vlk mile odpoví "to proto, abych tě jimi mohla hladit, Karkulko", tak je to zcela jistě seriózní a věcná odpověď. Do jaké míry je to odpověď pravdivá, to už záleží na naivitě a inteligenci Karkulky. Vy nás tady častujete takovýmito odpověďmi, pane ministře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času. Máme jasno o možnostech hlasování, protože jde o procedurální návrhy. První návrh pana předsedy Faltýnka je nehlasovatelný pro veto tří poslaneckých klubů. Návrh paní poslankyně Jermanové o omezení řečnické lhůty je hlasovatelný.***




Přihlásit/registrovat se do ISP