(10.00 hodin)
(pokračuje Holeček)

Za této příznivé konstelace je potřeba přičíst sedm měsíců do ostrého startu, to jsme se tam jasně dozvěděli. Pro první skupinu, kterou jste se rozhodli tímto zákonem utýrat, to jest živnostníky v oblasti stravování a hotelnictví, mluvíme tedy o listopadu 2016. A já si myslím, že střízlivěji spíš o 1. lednu 2017. Nevím, jak to tak všichni vnímáte, že se EET stane otázkou, nebo možná hlavním heslem příštích parlamentních voleb. A velmi rád sledujete to, že tahle hrvatská super eňo ňuňo novinka neohrozí vámi vysněný průběh krajských voleb. Velká část anonistů si přece obstrukce v hloubi duše přeje. Tak se prosím vás nepřetvařujte.

Na včerejším podvýboru jsme dále dlouze diskutovali bezpečnost a ochranu dat. A protože ochrana, dámy a pánové, není nikdy zadarmo, nevšiml jsem si, že by kondomy byly zadarmo, bude jasné, že nás vybudování dalšího datového centra, například v Zelenči, dobré šifrování, zaměstnanci, dobře proškolení a dobře prověření, ti s těmi čipovými kartami místo jména a hesla, to všechno nás bude něco stát. Nemyslete si, že tohle bude zadarmo. Dále jsme se dotkli pravděpodobnosti úniku dat. Vyslechli jsme si informaci, že v Chorvatsku nikdy data neunikla, systém nikdy nespadl.

Já prostě nezměním názor, že jde o šmírování lidí a je to nebezpečný nástroj na sběr dat, se kterými půjde velmi dobře kšeftovat. V kombinaci se zaměstnáním pana ministra - špatný koktejl.

Nakonec jsme se dotkli i otázky, proč ten systém EET má být online, protože to je ta věc, která mi celou dobu vrtá hlavou, když to nikde jinde nemají. Na podvýboru nám bylo úředníky přesně popsáno, jak bude systém fungovat. Nakonec jsme se rozcházeli v tom, nebo alespoň se mnou, že je hlavní střet v ideové rovině. Vše, co je online na internetu, já tvrdím, že je nebezpečné - zeptejte se na to například pana premiéra, své o tom ví civilizovaná západní Evropa - neboť, podívejte se, EET online má opravdu jenom Chorvatsko a Slovinsko. Prostě proč to nemají v civilizovaných státech západní Evropy? Zeptali jste se na tuhle otázku? Proč to je pouze na tom Balkáně? Protože chtějí platit daně. Ale oni je nevybírají a to jsme se dozvěděli. A v Chorvatsku nám to řekli také.

K čemu jsme se nedostali, a to jsou ty výhrady, o kterých jsem chtěl původně mluvit, jsou výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ty našly průšvihy, které měly být zapracovány do zákona a nebyly. První důvod byla situace kolem věcného záměru návrhu. Včera jsme se toho na podvýboru také dotkli. Protože věcný záměr u tohoto zákona prostě nebyl napsán. Já tvrdím, že se do zákona nepíše jen tak pro nic za nic. Slouží k tomu, aby na politickém kolbišti byl představen hlavní problém, načrtly se možné varianty jeho řešení. Politická reprezentace pak volí tu pro ni nejoptimálnější variantu řešení. Má si pak za ním stát a nese si za ni plnou politickou odpovědnost. Ale Ministerstvo financí se na ten věcný záměr opakovaně vykašlalo. To není první zákon, kde to takhle udělali. Věcný záměr prostě nahradil RIA a pomocí účelově nastaveného bodování si tam vyhodnotilo varianty. A tím vyvolává dojem, jako by expertní řešení bylo tím řešením nejoptimálnějším, jako by šlo o optimální variantu, která je zřejmá všem. Také jsme si tuto premisu potvrdili na včerejším podvýboru. Ve skutečnosti volba modelu vždy závisí na politické představě správné regulace, která je odlišná v konzervativní, liberální nebo socialistické ideologii. Jestli politická garnitura zvolila správný postup, se ukáže po volbách, což expertní rozhodování nikdy nemůže nahradit. To by byl konec demokracie a nástup oligarchické vlády jediného osvíceného panovníka, který díky svým nezávislým a apolitickým poradcům může řídit stát jako firmu.

Přejdu co nejrychleji, abych nezdržoval, což bych nerad, k druhému důvodu, proč nepodpořím zákon, který považuji za cyankáli na živnostníky. Důvodová zpráva k zákonu jasně říkala: Navrhovaná právní úprava nemá dopad na standard ochrany soukromí a osobních údajů. Neustále všem opakuji: Předkladatel tímto zamýšlí největší zpracování osobních údajů v historii České republiky - podnikatelů, fyzických osob. A co udělá navrhovatel? Vyhodnocení dopadu na soukromí prostě odbude jedinou nepravdivou větou, že to nebude mít zásah do osobních údajů. A to je zcela nepřijatelné. Smysl DPIA řadě poslanců uniká. (Řečník se otáčí na světelnou tabuli, aby zjistil, kolik času zbývá do vypršení časového limitu na jeho vystoupení.) Já jestli na to bude čas... (Limit právě vypršel. Předsedající: Pane poslanče, nebude.) Nebude. Tak příště vám vysvětlím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji. Můžeme pokračovat, ale máme před sebou už tři faktické poznámky - pana poslance Kučery, Pilného a Laudáta. Nyní pan poslanec Michal Kučera s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Děkuji za slovo. Tady můj předřečník Radim Holeček zmiňoval, kde ta balkánská novinka funguje. Ona skutečně funguje na tom Balkáně v Chorvatsku a teď ve Slovinsku. Nevím, jestli pan poslanec Holeček má ty informace, já bych mu je rád prostřednictvím pana předsedajícího předal. Nevím, jestli zaznamenal ten chaos, který je dneska ve Slovinsku, a že tam už pár dnů není kvůli elektronické evidenci tržeb a tomu chaosu, který zavedl mezi podnikateli ve funkci ministr financí, což si myslím, že u nás by taky nebyl špatný výsledek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji i za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Ivan Pilný k faktické poznámce. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Pilný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Nemohu se tady ubránit tomu, abych reagoval na pár zdánlivě technických věcí, které tady byly vysloveny.

Když si spočítáte a odhadnete množství transakcí z EET, násobíte to délkou věty, která je řádově ve stovkách bytů, tak vám ukážu, jak vypadá úložiště dat na celý rok. Je to tohle. (Ukazuje flashdisk.) Takže miliardové náklady na středisko v Jenči (?), které bylo údajně kvůli tomu budováno... Nevím. Tohle se dá koupit za tři stovky. (Opět ukazuje flashdisk.) Možná opoziční poslanci to mohou koupit za 1,6 miliardy, nebo kolik tady bylo řečeno.

Proč nemají v Evropě nebo jinde systémy online? Oni je nepotřebují, protože tam na spoustě míst takhle mávnete telefonem a máte zaplaceno. A jak se to asi přenáší do těch systémů? Ručně? Ne. To běží prostě online. My jsme na chvostu Evropy v tomhletom. A jestliže přistupujeme k novým a moderním systémům, tak je to naprosto namístě. A to, že se dostáváme konečně aspoň na začátek toho pelotonu, to je úplně v pořádku. A iluze o tom, včera jsem slyšel kolem té debaty, která byla na podvýboru, že třeba ceny mléka se dají krásně vylovit z té věty EET, a že když se budou agregovat, tak budou výrobci nebo prodejci mléka vědět, v kterých krajích kolik mléko stojí, a budou na to nějak reagovat. Přátelé, kdyby takhle fungovala konkurence a čekala na to, až si stát vybuduje takovouhle anonymizovanou síť dat, tak na to opravdu, opravdu, ale opravdu nebudou čekat. To by byli blázni. Takže přestaňte nás tady krmit nesmyslnými mýty. Děkuji. (Potlesk členů ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Pilnému. Nyní další faktická poznámka pana poslance Františka Laudáta. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Já bych navázal na svého předřečníka. Nevím, jestli vás tady někdo prostřednictvím pana předsedajícího, pane poslanče, krmí nesmysly. Ale jedno je už prokazatelné po včerejším a dnešním vystoupení poslance Koníčka. Někdo nás tady krmí lhaním, lžemi, lžemi.

Poprosil bych a dávám procedurální návrh na přerušení této schůze, nebo ať vystoupí okamžitě ministr financí a odpoví na všechny ty věci a předloží důkazy, že je všechno jinak, než tady říkal poslanec Koníček. Já to považuji za zcela zásadní, protože potom se dostáváme do situace, že už nevíme, čemu od něj máme věřit a čemu ne. Přiznám se, že takhle bezostyšné lhaní tady od roku 2006 nepamatuji. Takže dávám procedurální návrh, aby se tahle schůze přerušila.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak. Váš procedurální návrh má, pane kolego, jednu vadu. To znamená časový údaj dokdy.

 

Poslanec František Laudát: Do pátku. Do devětadvacátého do deváté hodiny. 29. ledna do 9. hodiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP