(11.20 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Nebo kdyby se to týkalo jenom těch, co mají nárok na odpočet a neplatí DPH. Pan ministr financí správně říkal, že tam, kde vzniká nárok na odpočet, tam vznikají karusely. O tom zase není sporu. Takže nestavte to sto, nebo nula, černá, nebo bílá a neříkejte, že nechceme bojovat s daňovými úniky, a neříkejte, že nechceme vybírat daně.

A ta čísla jsou zajímavá. Každým dalším projednáváním ta čísla rostou - 30 mld. kontrolní hlášení a EET. Podívejte se do návrhu státního rozpočtu, dneska už schváleného státního rozpočtu na rok 2016, podívejte se do položky daňové příjmy, podívejte se do položky příjem z DPH. Máte tam plus 10 mld. z kontrolního hlášení, o kterém mluvil dneska pan ministr? Nemáte! Takže kde je těch 30 mld.? Pokud to budou ti podvodníci, kteří dělají karusely, tak vláda bude mít naše uznání. Ale my se ptáme, proč k tomu musíte obtěžovat statisíce drobných podnikatelů, kteří určitě - jak se říká v češtině drtivá a pan ministr říká drvivá - drvivá většina podnikatelů v žádných karuselech nejde a plní své daňové povinnosti. A ty my tady hájíme! Ne ty podvodníky. Takže nás poslouchejte, co říkáme, a neříkejte, že to a priori odmítáme.

Kritizovali jsme likvidační výši pokut. Včera a dnes slyšíme od představitelů hnutí ANO, že je to pravda, my to změníme. Takže zase máme pravdu. A když to odložíme o rok, tak máme čas to změnit, protože ti, kteří dostanou pokutu už příští měsíc nebo v únoru, březnu, dubnu, těm změna legislativy někdy v polovině příštího roku stačit nebude.

A mně to připadá spíš jako sabotáž nebo úsměvná... My jsme informovali podnikatele o změně kontrolního hlášení, což považujeme za velký, důležitější projekt. O EET řekl pan ministr minulý pátek, že je to revoluční projekt. Já sám když slyším slovo revoluce, tak se obávám. Dneska říkal, že kontrolní hlášení je větší a důležitější než revoluční projekt EET. A jako důkaz toho, že byli informováni podnikatelé, říká, my jsme jim odeslali SMS. Já bych docela rád tu SMS viděl, kolik konkrétních a věcných informací jste podnikatelům poslali. Jestli to bylo například takové to - co dělá normální podnikatel 13. května 2015, když jde do práce? Z pohledu vládních politiků nemá, co dělat, tak si brouzdá po internetu: Podívám se, jestli není nová zpráva na portálu daňové správy. Je! Výborně! 13. května 2015 jsme pověsili zprávu na webový portál a tím jsme informovali podnikatelskou veřejnost. To je pohled těch z velkých firem, kteří mají silná ekonomická oddělení, silná právní oddělení, ale kde je pohled těch, kterých je mnohem víc? Těch malých, ale i středních, těch, kteří nepůjdou nikdy za nějakou daňovou úlevou do jiné země.

A opakovaně u obou zákonů, jak u kontrolního hlášení, tak u elektronické evidence tržeb slyšíme slova o narovnání podnikatelského prostředí. Já jsem pro, my jsme pro, tak zkusme začít tam, kde to pokřivení je evidentní. Máme stovky národních dotačních titulů, ročně z toho odcházejí desítky miliard, ne-li stovky miliard. Máme desítky a stovky případů daňových úlev vybraných subjektů a ročně to jsou zase řádově miliardy. To je pokřivení podnikatelského prostředí, to je nerovnost podnikatelského prostředí. Takže pojďme rušit dotace a nebude ani tak velký schodek. Ale to by bylo možná kouzlo nechtěného, jak říkal pan ministr, proti jsou ti, kteří jsou závislí na výdajích státního rozpočtu. Logicky! (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Stanjurovi. Zatím posledním přihlášeným s přednostním právem je pan předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové František Laudát. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Pane místopředsedo, jenom několik poznámek. Nechci už zdržovat.

Za prvé, skutečně se mě dotýká, když tady je operováno termínem, kdy vládla tzv. Fischerova vláda. Jsem velmi hrdý na to, že jsem byl jeden z mála v tehdejší Sněmovně, kdo nepodpořil tuto vládu. Víte, ono vždycky se stačí podívat do minulosti protagonistů, hlavních či bočních protagonistů, jakou mají minulost, co je to za lidi, jak se chovají vůči svým nejbližším, a ten odraz v politice je naprosto jak přes kopírák. Takže to za prvé.

Za druhé. Když tady pan vicepremiér říkal, že nerozumí tomu, jak vlastně souvisí, a zaznělo to tady jak z úst Kalouska, tak mých, kontrolní hlášení s jednotným inkasním místem, JIMem. Já jsem tím chtěl říct jediné. My jsme nabízeli a nabízíme jednotné inkasní místo. To se netýká jenom podnikatelů, to se týká samozřejmě fyzických osob, každého jednoho daňového poplatníka. Vy místo toho nabízíte elektronické pokladny, nabízíte kontrolní hlášení, nabízíte databáze, registry občanů, registry přestupků. Přesně jak říkal exsoudruh Bucharin: socialismus je především o evidenci. A já nevím, jestli si uvědomujete, že vy budujete, tlačíte společnost zpátky do socialismu. Skutečně já jsem velmi skeptický k tomu, že vyberete. Problém je, že ověřit dneska férová data z Ministerstva financí bude asi problém. Takže to možná udělají nějací nástupci, že skutečně objektivně nezastřeně vyhodnotí, jak tato opatření budou fungovat. Zatím Ministerstvu financí, ale i dalším rezortům, které jsou v gesci ministrů za ANO, nefunguje prakticky vůbec nic, běží setrvačností. A myslím si, že rok 2016, bych si tipl, v některých rezortech bude rokem velkých provalů. Zaděláno na ně už je, ať už je to čerpání evropských fondů, ať jsou to některé věci z rezortu dopravy a zejména životního prostředí. Tam ta babrácká politika pana ministra Brabce nás může přijít hodně draho, pokud se nestane v Bruselu zázrak.

Takže já jsem jenom chtěl postavit takhle proti sobě ty věci. A vyzývám všechny občany a všechny podnikatele, kdykoliv půjdete na sociální, kdykoliv půjdete na zdravotní pojišťovnu, na sociálku, kdykoliv půjdete na finanční úřad, tak vždycky si vzpomeňte, kdo vás tímto způsobem tam více a více posílá. Teď si ještě zmnožíte cesty a sáhnete hlouběji do kapsy kvůli párování faktur, časem možná i za elektronickou evidenci tržeb. To je vaše politika. Vy jste vyhlásili jisté skupině obyvatel, podobně jako komunisté hned po únoru 1948, ale částečně už i předtím, válku. Chcete je dostat pod kontrolu, chcete z nich udělat zaměstnance svých holdingů, svých firem. To je vaše politika. Děkuji. (Potlesk poslanců TOP 09 a Starostové.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Laudátovi. To byl zatím poslední přihlášený s přednostním právem a nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 38. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen. Já přivolám naše kolegy z předsálí. Je tady žádost o odhlášení, odhlašuji vás tedy všechny. Prosím, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami. Počet přítomných se ustálil, a budeme tedy hlasovat o návrhu pořadu 38. schůze Poslanecké sněmovny, jak vám byl písemně předložen.

 

Zahajuji hlasování o pořadu schůze Poslanecké sněmovny. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 2, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro 54, proti 82. Návrh nebyl přijat. Pořad schůze tedy nebyl schválen.

 

Já vám tedy děkuji za účast na 38. schůzi Poslanecké sněmovny. Přeji vám pokojné a radostné Vánoce a budu se těšit po Novém roce.

 

(Schůze skončila v 11.29 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP