Středa 20. ledna 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

142.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 309/2006 Sb.,
kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví
při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany
zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy
(zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci),
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském
podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 462/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a zpravodajka garančního výboru za výbor pro sociální politiku poslankyně Radka Maxová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 462/2, který byl doručen dne 25. listopadu 2015. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 462/3.

Táži se navrhovatelky, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Paní ministryně? Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Dobrý den, vážený pane předsedající, poslankyně a poslanci. Já jenom stručně shrnu a připomenu tento návrh zákona, který byl po prvním čtení projednán ve výboru pro sociální politiku. Ten jej doporučil schválit ve znění několika legislativně technických úprav, s nimiž souhlasím. (V sále je hlučno.)

Z druhého čtení vzešel jeden pozměňovací návrh poslance Sklenáka, jehož podstatou je parametrická změna výše příspěvku poskytovaného v návaznosti na zvýšení minimální mzdy i pro osoby se zdravotním postižením, resp. pro lidi, kteří jsou poživateli invalidního důchodu. Následkem toho ti zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců, by se vlastně potýkali se zvýšením osobních nákladů pro tyto zaměstnance.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, paní ministryně, že vám vstupuji do vaší řeči, ale požádám vás, kolegyně a kolegové, jestli máte něco důležitého, co si potřebujete říci, řešte to prosím v předsálí. Děkuji vám. Prosím, pokračujte.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Já děkuji. To znamená, že ta minimální mzda pro lidi, kteří jsou poživateli invalidního důchodu, se zvyšuje z 8 000 na 9 300, a proto se také v tom pozměňovacím návrhu zvyšuje příspěvek pro zaměstnavatele na jejich zaměstnání.

Já si vás dovoluji požádat o vyslovení souhlasu s tímto návrhem ve znění uvedených pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní ministryně. Otevírám rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím. V tom případě, pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Táži se na případná závěrečná slova paní navrhovatelky nebo paní zpravodajky. Chcete si vzít závěrečné slovo? Prosím.

 

Poslankyně Radka Maxová: Já bych jenom ve stručnosti doporučila - a vlastně souhlasím s paní ministryní. Tato novela je dobrá pro starost o naše občany, co se týká úrazů a bezpečnosti práce. Proběhla poměrně živá diskuse ve výboru pro sociální politiku kvůli pozměňovacímu návrhu pana Sklenáka, nicméně výbor tento pozměňovací návrh doporučuje. To je jenom moje krátká zpráva.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňující návrhy a před hlasováním k nim sdělila své stanovisko. Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Radka Maxová: Děkuji. Já bych Poslaneckou sněmovnu chtěla seznámit s usnesením výboru pro sociální politiku k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy.

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v následujícím pořadí. - Návrh na zamítnutí zákona nebyl podán.

Za prvé hlasovat jako první pozměňovací návrhy A, což jsou návrhy vlastně ze zasedání garančního výboru pro sociální politiku.

Za druhé návrhy B, pozměňovací návrhy pana poslance Sklenáka, a budou-li přijaty návrhy B1 a B2, je třeba hlasovat o legislativně technické úpravě, změně názvu zákona, která bude znít "zákon, kterým se mění zákon 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů".

A jako poslední nechám hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji a táži se, zda někdo chce navrhnout jiný postup, jinou proceduru při hlasování. Nikoho nevidím. V tom případě budeme hlasovat tak, jak procedura byla přednesena paní zpravodajkou. Já vás požádám, abyste tedy přednášela jednotlivé návrhy a říkala k nim stanovisko garančního výboru.

 

Poslankyně Radka Maxová: Takže nyní budeme hlasovat o návrzích pod písmenem A, což jsou pozměňovací návrhy obsažené v usnesení garančního výboru pro sociální politiku č. 125 z 29. schůze, která se konala 24. června. Jsou to pouze legislativní úpravy, kde v bodě 1 se slovo "evropského" nahrazuje slovem "evropským", v bodě 1 v poznámce pod čarou se slovo "přechodných" nahrazuje slovem "mobilních", v bodě 1 se odkaz na poznámku pod čarou č. 76 označuje jako odkaz na poznámku pod čarou 77, a poslední - na konci bodu 2 se zkracuje, doplňuje věta: "Poznámka pod čarou č. 62c se zrušuje." Stanovisko garančního výboru je: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní ministryně? (Kladné stanovisko.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl předložen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 26, přihlášeno je 167 poslankyň a poslanců, pro návrh 158, proti 1. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pokračujte. (Námitka z pléna.)

 

Poslankyně Radka Maxová: Nyní bychom hlasovali o návrzích pod písmeny B1 -

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám. Zpochybňujete hlasování s tím, že vám nešlo hlasovací zařízení? Omlouvám se, paní zpravodajko. Mám zde námitku a potřebuji, pane poslanče, abyste to řekl na mikrofon pro stenozáznam.

 

Poslanec Bohuslav Chalupa: Dobré dopoledne, dámy a pánové. Zpochybňuji hlasování, protože nefungovalo, a nejenom mně, hlasovací zařízení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, dám o vaší námitce hlasovat. Nejdříve vás všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. Všichni jste přihlášeni?

 

Dobře, v tom případě zahajuji hlasování o námitce. Táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 27, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 165, proti nikdo. Námitka byla přijata.

 

V tom případě budeme opakovat hlasování o pozměňovacích návrzích pod písmenem A, tak jak zde bylo předneseno. Stanoviska byla řečena, budeme pouze opakovat hlasování.

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl přednesen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno 170 poslankyň a poslanců, pro návrh 170, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, paní zpravodajko, pokračujte dál.

 

Poslankyně Radka Maxová: Takže nyní budeme hlasovat o návrzích B1 a B2, což jsou pozměňovací návrhy pana poslance Sklenáka, o kterých hovořila paní ministryně, to znamená navýšení částky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Stanovisko garančního výboru je: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní ministryně? (Stanovisko kladné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl přednesen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 29, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro návrh 148, proti 13. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Radka Maxová: Protože byly přijaty pozměňovací návrhy B1 a B2, je nutné hlasovat o legislativně technické úpravě názvu zákona. Stanovisko garančního výboru je: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní ministryně? (Stanovisko kladné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl přednesen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 30, přihlášeno 171 poslankyň a poslanců, pro návrh 148, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Radka Maxová: A nyní bych nechala hlasovat o zákonu jako celku. Stanovisko garančního výboru je: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní ministryně? (Stanovisko kladné.) Děkuji.

 

Já tedy přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 251/2005 Sb., o inspekci práce, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 455/1991, o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, schválených Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, tak jak byl přednesen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Máme hlasování s pořadovým číslem 31, přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro návrh 149, proti žádný. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji, paní zpravodajko a paní ministryně, a končím tento bod. Dávám slovo - s přednostním právem se hlásí pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom uvést pro stenozáznam, při 25. hlasování jsem hlasoval ano, je to bezesporu i vidět, pokud by se někdo podíval na obrazový záznam z hlasování, a přitom na sjetině mám zdržel se. Hlasoval jsem pro, nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Přečtu další omluvenky, které jsem obdržel. Dnes od 9 do 10 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá paní poslankyně Helena Válková a dnes na celý den z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr financí Andrej Babiš.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 17:59.




Přihlásit/registrovat se do ISP