(Jednání pokračovalo v 9.14 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu. Nejprve vystoupí přihlášení poslanci a poslankyně a ministři s přednostním právem. Jako první vystoupí zpravodaj tohoto bodu Jiří Mihola. Připraví se paní poslankyně Němcová se stanoviskem klubu ODS.

 

Poslanec Jiří Mihola: Vážený pane předsedající, vážení představitelé vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi hned na úvod říci dvě zásadní věci.

Za prvé, vláda podle poslanců KDU-ČSL migrační krizi zvládá dobře, a to jak na národní, tak na evropské úrovni. V což počítám i reakci premiéra Bohuslava Sobotky na silvestrovské násilí v Kolíně nad Rýnem, kdy podpořil svolání mimořádného jednání Evropské rady.

A za druhé, od posledního usnesení Sněmovny k migraci 1. 10. 2015 se situace zásadně změnila, a to bohužel k horšímu. Migrační vlna nejen že neklesá, ale hrozí její další nárůst, přičemž Evropská unie stále nemá situaci pod kontrolou. Eskalace situace v Sýrii a nejistota ohledně chování Turecka vše dále ještě zhoršují. Z těchto důvodů navrhl poslanecký klub KDU-ČSL zařazení bodu k migrační krizi na jednání Poslanecké sněmovny. Jednak chceme podpořit vládu a dát silný mandát premiérovi k jednání o migraci na úrovni Evropské unie - připomínám, že příští týden se odehraje summit Evropské rady, bude to 18. února -, jednak chceme dát možnost projednat závažnou situaci a nové hrozby nikoliv pouze v rámci koalice, ale napříč celým politickým spektrem. Domníváme se, že když jde o tak závažný problém, který se týká České republiky, pak i opozice podpoří vládu a koalice musí mít zájem získat i podporu opozice.

Nechci tu opakovat známé věci. Ostatně o migraci už jsme tu probírali velice podrobně mnoho záležitostí. Co je ale důležité, je změna politického názoru, ke kterému dochází v západních zemích, zejména ve Spolkové republice Německo, a to jednak pod dojmem bezprecedentního násilí vůči ženám, jehož se masově zúčasnili žadatelé o azyl v Německu, jednak také pod tlakem zpráv, že migrace bude dále kulminovat a hrozí, že do Evropské unie se budou chtít dostat další miliony, respektive deset milionů běženců. Je zcela evidentní, že takový nápor v krátké době Evropa nemůže unést a hrozí jí narušení sociálního, politického a právního systému zemí Evropské unie. V reakci na počet a násilné chování žadatelů o azyl přistupuje nyní Německo k razantním omezením, a to včetně hrozby uzavírání hranic a vracení běženců do zemí, odkud do Německa přišli. Na to reagují další země a připravují podobná opatření.

České republice v této chvíli hrozí přehradní efekt. Pokud by došlo k definitivnímu a úplnému uzavření německých hranic dříve, než bude zabezpečena vnější schengenská hranice, pak se naše území může velmi rychle stát jednou z tras migračních toků. Dnes již i díky odpovědnému jednání vlády není. Koneckonců, již v devadesátých letech a na začátku milénia k nám proudily desetisíce uprchlíků. Přitom tehdy Česká republika nebyla ještě v EU a měla hlídané hranice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP