(17.30 hodin)

 

Poslanec Martin Plíšek: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, vážení kolegové, ústavněprávní výbor na své 56. schůzi dne 18. února tohoto roku projednal vládní návrh zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv, tisk 646, a přijal usnesení, že za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila, za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu zákona změny a doplňky, které jsou uvedeny v příslušném sněmovním dokumentu, který vám byl zaslán. V tuto chvíli děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu. Jak jsem konstatoval, nemám do ní žádnou přihlášku ani nikoho nevidím z místa kromě pana zpravodaje, který ani nemůže využít své přednostní právo, protože je jediný do rozpravy. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Plíšek: Já bych chtěl - ještě jednou pěkné odpoledne - zaavizovat svůj pozměňovací návrh, který posouvá účinnost tohoto návrhu zákona až na začátek roku 2020, na 1. leden 2020. Důvodem odložení této účinnosti o rok je nutná implementace a zkušební provoz tohoto potřebného, ale nového projektu eLegislativy a elektronické Sbírky zákonů, protože původní implementační zkušební doba byla půlroční. Tady se skutečně navrhuje i na základě připomínky Senátu, protože na konci roku 2018 se konají volby do Senátu Parlamentu České republiky a noví senátoři by tak měli mít dostatek času na seznámení se se senátními procedurami. Takže to je důvod Senátu. Vedle toho ale samozřejmě je i dobře, že zkušební provoz nejenom pro Senát, ale i pro Poslaneckou sněmovnu, úřednický aparát v Poslanecké sněmovně, ale i v exekutivě bude delší, protože musíme samozřejmě počítat určité lhůty pro otevřená výběrová řízení na dodavatele projektu, a jak známo, ty lhůty se mohou protáhnout. Takže i z tohoto důvodu je účelný posun na 1. leden 2020.

Avizuji, že v podrobné rozpravě se kromě dalších pozměňovacích návrhů přihlásím k tomuto pozměňovacímu návrhu, který pokládám za zásadní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a ptám se, jestli se ještě někdo hlásí do rozpravy. Není tomu tak, rozpravu končím a otevírám rozpravu podrobnou. Do té také nemám žádnou přihlášku, takže pan zpravodaj v podrobné rozpravě. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Plíšek: Takže dovolte, abych se přihlásil u tohoto sněmovního tisku k pozměňovacím návrhům, které jsou v příslušném systému Poslanecké sněmovny uvedeny pod dokumenty číslo 3941 a 3942. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji. Ptám se, kdo dál do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem za těchto okolností o závěrečná slova. Pane ministře? Není tomu tak, pan zpravodaj také ne. Protože nepadl žádný návrh, o kterém bychom mohli ve druhém čtení hlasovat, končím druhé čtení tohoto bodu a děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji.

 

Budeme pokračovat zákonem souvisejícím a to je

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím
zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv a o tvorbě právních
předpisů vyhlašovaných ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv
(zákon o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv)
/sněmovní tisk 647/ - druhé čtení

Opět požádám pana ministra vnitra Milana Chovance, aby z pověření vlády tento tisk uvedl. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Cílem tohoto návrhu je novelizace některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Navrhovaná právní úprava přináší především nezbytné změny zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, zákona o jednacím řádu Senátu a zákona o Ústavním soudu. Navrhovaný zákon dále provádí terminologické změny řady zákonů v souvislosti se sjednocením Sbírky zákonů a Sbírky mezinárodních smluv do jedné Sbírky zákonů a mezinárodních smluv.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministrovi a konstatuji, že v prvém čtení jsme přikázali k projednání tento tisk ústavněprávnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 647/1 a 647/2. Žádám opět zpravodaje ústavněprávního výboru poslance Martina Plíška, aby nás informoval o jednání ve výboru a jednotlivé návrhy, případné pozměňovací výbory odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Plíšek: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s usnesením ústavněprávního výboru z 56. schůze dne 18. února, kterým výbor vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv, tisk 647, projednal a přijal k němu následující usnesení. Ústavněprávní výbor za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila, za druhé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu změny a doplňky, které jsou uvedeny v příslušném sněmovním dokumentu, který vám byl rozeslán.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, jestli se někdo hlásí z místa. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím. Přistoupíme k rozpravě podrobné, do té mám přihlášku pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo v podrobné rozpravě.

 

Poslanec Martin Plíšek: Tak ještě jednou děkuji za slovo, pane místopředsedo. Na základě jednání s legislativami v Poslanecké sněmovně a Senátu, z hlediska následné komunikace mezi Poslaneckou sněmovnou a Senátem vyvstala potřeba předložit ještě některé pozměňovací návrhy, proto se v podrobné rozpravě přihlašuji ke dvěma pozměňovacím návrhům. Jeden je uveden ve sněmovním dokumentu pod číslem 3943 a druhý je ve sněmovním souboru uveden pod číslem 4064. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane zpravodaji, a ptám se, kdo dál do podrobné rozpravy. Nikoho nevidím, i podrobnou rozpravu končím. Ptám se - není zájem od pana ministra ani od pana zpravodaje o závěrečná slova. V tom případě končím projednávání tisku 647. Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji. Pan ministr jistě zůstává na svém místě, pan zpravodaj bude na chvilku vystřídán.

 

Dalším bodem našeho jednání je

 

10.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 119/2002 Sb.,
o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních),
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 677/ - druhé čtení

Pan kolega Roman Váňa jako zpravodaj výboru pro bezpečnost už je na svém místě. Požádám o pozornost pány poslance Bronislava Schwarze a Antonína Seďu, kteří jsou zpravodaji ostatních výborů. Nyní už bych požádal pana ministra vnitra Milana Chovance, aby z pověření vlády předložený návrh zákona uvedl. Prosím, pane ministře.

 

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, již v prvém čtení jsem velmi podrobně představil vládní návrh novely zákona o zbraních a dalších souvisejících zákonů, dovolte mi tedy, abych ho ve stručnosti připomenul ve druhém čtení.

V návaznosti na události ve Vrběticích je nově upraveno nakládání s municí civilními subjekty. Nakládání s municí bude nově v rámci zákona o zbraních upraveno samostatně. Dojde také k zavedení samostatných muničních průkazů a licencí. Jejich držitelé budou muset splňovat přísnější podmínky a plnit přísnější povinnosti než držitelé zbrojních průkazů a licencí. Zcela nově se upravuje skladování munice a podmínky jejího používání. Tato úprava však bude ke své plné funkčnosti vyžadovat přijetí rozsáhlé prováděcí legislativy. Z tohoto důvodu je u změny právní úpravy nakládání s municí navrhován roční odklad její účinnosti.

S novou úpravou nakládání s municí souvisí rovněž změny dalších právních předpisů obsažené v tomto návrhu, tedy zákona o požární ochraně, živnostenského zákona a zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem, zákona o pyrotechnice a zákona o správních poplatcích. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP