(17.20 hodin)

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, já bych to nenazývala novou sociální dávkou. Je to příspěvek, který se bude vyplácet v rámci stávající aktivní politiky zaměstnanosti, a v tuto chvíli se tedy pilotně ověřuje v pěti krajích, v těch, kde je největší nezaměstnanost i přesto, že samozřejmě obecně nezaměstnanost klesá. To znamená, jedná se o kraje Ústecký, Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský a Karlovarský. My jsme v situaci, kdy zde máme 100 tis. volných pracovních míst a asi 460 tis. nezaměstnaných a vlastně nejsme schopni jaksi tyto dvě skupiny dát dohromady. Jeden z velkých problémů je, že lidé u nás nejsou dostatečně mobilní. Jednak je to dáno tím, že když se přestěhují - většina tady má nějaký rodinný domek, když se má přestěhovat jinam, tak náklady na bydlení jsou prostě velice vysoké, a těm, kteří mají nízkopříjmová či středněpříjmová zaměstnání, se to prostě nevyplatí. Nicméně bychom v rámci, opakuji, aktivní politiky zaměstnanosti trh práce rozpohybovali. Nakonec je to věc, kterou po nás i opravdu chtějí zaměstnavatelé. Příkladem může být rozšiřující se závod Škodovky v Kvasinách, kde skutečně budou hledat třeba tisíc nových lidí a v podstatě je nemají, zatímco na druhé straně mluvíme o Moravskoslezském kraji a propouštění v OKD. A my se snažíme ty potenciálně propuštěné a nezaměstnané třeba dostat tady na ta místa.

A jen pro zajímavost v tuto chvíli pro pilotní fázi počítáme s podporou asi 7,5 tis. lidí a náklad je asi 71 mil. korun. Je to tedy za rok. A jinak to opravdu je zaměřeno na dlouhodobě nezaměstnané, se kterými vlastně i přesto, jak je tady nízká nezaměstnanost, máme velké problémy. To znamená, že to bude pro lidi, kteří jsou v evidenci úřadů práce déle než 12 měsíců a kteří nastoupí do práce mimo obec, ve které mají bydliště, a příspěvek bude na základě toho, že oni předloží dokument, že odpracovali u zaměstnavatele ten předchozí kalendářní měsíc. Bude odstupňován podle dálky, jak daleko ten člověk dojíždí, ale nebude jen na dopravu, bude moci být použit třeba na hlídání dětí nebo na náklady spojené s bydlením nebo tedy dopravou. V tuto chvíli vlastně to teprve začíná v dubnu, takže vyhodnocení teprve přijde.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni. Paní poslankyně má doplňující otázku. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Markéta Adamová: Děkuji za slovo. Já bych se chtěla zeptat, proč ta dávka musí být lidem vyplácena po dobu jednoho roku a proč to není třeba jenom na překlenutí nějaké, chápu, vstupní bariéry, kdy ten člověk ještě nemá prostředky na to, aby začal jezdit takhle daleko do zaměstnání, ale po jedné dvou výplatách už by měl být schopen si to právě z té výplaty podle mě zaplatit, a tudíž by nebylo nutné toho člověka podporovat individuálně jeden rok. Pak se obávám, že řada těch lidí opravdu bude motivována jenom ten rok pracovat, tak s tímto příspěvkem počítá, a pak se po roce bude rozhodovat, jestli vůbec v zaměstnání setrvá, nebo ne. Vím, že tam je ten mechanismus, aby se s tím nepodvádělo, docela vymyšlený, nicméně přijde mi to v tomto směru jako zbytečné podporování podnikatelů, protože co si budeme povídat, tak v tomto směru by se měli oni snažit. Právě třeba z toho Moravskoslezského kraje těžko někdo bude dojíždět do Kvasin, ale bude moci třeba právě, pokud zaměstnavatel mu přispěje na ubytování, tak dál se takto mobilně posunout jinam. Ale proč by to měl dělat stát a nikoliv třeba právě zaměstnavatelé, kteří by měli o své zaměstnance mít především zájem? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji, paní poslankyně. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová Já bych ještě měla zdůraznit, že ta dávka není automaticky nároková. Každý člověk bude posuzován individuálně a je tam uvedeno maximálně na 12 měsíců. Ona řada zaměstnavatelů už vlastně podporuje své zaměstnance, že jim platí ubytování, platí dopravu. Ale my se domníváme, že jako stát máme skutečně zájem na tom, jak jsem řekla, aby se trh práce rozpohyboval, abychom maximálně využili naši kohortu nezaměstnaných, a lidé, kteří jsou nezaměstnaní víc než jeden rok, tak už se jedná o kategorii, která na trhu práce má ztížené podmínky, a proto je vlastně chceme podporovat. Ale opakuji, to není vůbec nic nárokového. Tam skutečně úřad práce bude každého podporovat a těch 12 měsíců je maximum, pokud to bude případ, který je odůvodněný. A my se právě především bavíme o lidech, kteří potom třeba na tom novém místě vydělávají tolik, že zase náklady na dopravu, případně na nové ubytování, že to pro ně je skutečně veliká zátěž, i když vydělávají.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji paní ministryni za její odpověď. Pan poslanec Radim Holeček bude dále interpelovat pana ministra Dana Ťoka ve věci dálnice D8. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Holeček: Vážený pane ministře, k dálnici D8 neinterpeluji poprvé. Na tento vánoční dárek pro všechny řidiče nejen Ústeckého kraje se velmi těším. Nejvíce jásat budou občané žijící u objízdných silnic I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem a I/8 z Lovosic do Teplic. Budou eliminovány prach, hluk, ale co hlavně, smrtelné nehody.

Před třemi dny se objevila novinová zpráva, která připomněla, že stavbaře ještě potrápí dvě kritická místa. Vedle tzv. řehlovického zářezu také sesuv půdy, který v červnu roku 2013 zavalil asi 200metrový, prakticky hotový úsek dálnice u Litochovic. Jsem informován, že se aktuálně pracuje na půdorysných obrysech tzv. statických prvků, což jsou železobetonové profily osm na osm metrů, a že je to velmi komplikované.

Můj dotaz je stále stejný: Stihne se dostavba i přes tyto těžkosti do prosince 2016? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Pane ministře, prosím, vaše odpověď.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, rád bych řekl velmi stručně a jasně: Ano. Děláme všechno pro to a věřím tomu, že bude.

Nicméně jenom tady krátce zmíním, že pokud jde o práce na sesuvu, ty dále pokračují. V rámci druhé etapy odstraňování sesuvu pokračuje realizace statických prvků a příprava na realizaci hlubokého drénu, který je potřeba realizovat před dokončením těchto prvků. Až budou statické prvky dokončeny, bude probíhat odtěžování zeminy z tělesa dálnice. Předpoklad zahájení odtěžování je 25. duben 2016. Po odtěžení bude zjištěn stav tělesa a připraven technický podklad pro jeho obnovení. Termín dokončení sanace sesuvu se předpokládá v polovině roku 2016. Nadále platí, že zbylý úsek dálnice D8 bude zprovozněn v prosinci 2016. Kritický harmonogram je dodržován.

Máte pravdu, je tam ten zářez a je tam i to odtěžování. Stavbu jsem navštívil koncem února. Chystám se tam znova, až se začne odtěžovat sesuv, a jsem přesvědčen a všichni potvrzují, že ten termín je sice napjatý, ale stihnutelný, takže doufám, že ani žádná administrativní ani žádná geologická nečekaná záležitost nás nezastaví. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu ministrovi. Dvacátou čtvrtou interpelaci přednese pan poslanec Daniel Korte, který ale není přítomen, tudíž jeho interpelaci ruším. Pan poslanec Petr Bendl dále bude interpelovat pana ministra Mariana Jurečku. Taktéž není přítomen, tudíž jeho interpelaci ruším.

A opět oblíbený pan poslanec Radim Holeček, tentokrát bude interpelovat paní ministryni Karlu Šlechtovou ve věci Czechie.

 

Poslanec Radim Holeček: Vážená paní ministryně, uvedla jste, že se s novým jednoslovným cizojazyčným názvem republiky Czechia stejně jako já neztotožníte. Já se domnívám, že na destinační logo Czech Republic - land of stories bylo by naloženo dost peněz, přes miliardu. Měnit značku, to budou další finance navíc. Vím, že zavedení Czechie hájí například ministr Pavel Bělobrádek, ministr Mládek v tom celém vidí mnoho povyku pro nic, zevrubně známe i po dnešní interpelaci kolegyně Fischerové názor premiéra a prezidenta.

Moje dotazy: Bylo konzultováno s Ministerstvem pro místní rozvoj? Neproběhla veřejná debata. Proč se tedy tak najednou název zavádí? Já dodám osobní zkušenost. Když vyjedu do zahraničí, tak si valná většina lidí myslí, že jsme stále Czechoslovakia a na Czech Republic si ještě pořádně nezvykli. Proč teď tedy znovu měníme název? Je to opravdu zapotřebí? Přece nechceme, aby si nás pletli s Čečenskem. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP