(17.40 hodin)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Antonín Seďa: Vážený pane ministře, děkuji za vaši odpověď. Je tam jakýsi pohled do budoucna, což je dobré. Omlouvám se, pořád to mám zažité, rychlostní komunikace - ono je to teď už přeměněné na dálnici D49 a D55. Opravdu jsem myslel I/57, takže děkuji za tu opravu.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím, paní poslankyni Kovářovou. Připraví se pan poslanec Bendl.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Vážený pane ministře, během dubnových interpelací jsem se obrátila na pana premiéra s otázkou, jakým způsobem motivovat veřejnost, aby se zařadila mezi dárce krve, kterých je nedostatek, případně aby se nechala zapsat do registru dárců kostní dřeně, kterých bohužel také není dostatek.

Pan premiér v závěru své odpovědi uvedl, že z pohledu českého zdravotnictví nebyl zaznamenán nedostatek léčivých přípravků vyráběných z lidské krve, který by ohrožoval fungování systému naší zdravotní péče. Podle mého názoru by bylo pozdě řešit tento problém v situaci, když už docházelo k ohrožení fungování systému zdravotní péče. A situace asi není úplně růžová už teď. Před pár dny jsem měla možnost se seznámit s podrobnou statistikou počtu dárců krve. Často se píše o tom, že dárců krve u nás není dostatek, a tato statistika, kterou jsem získala v Ústavu zdravotnických informací a statistiky, to bohužel potvrzuje. Z roku 2013 na rok 2014, kdy jsou k dispozici poslední dostupná data, došlo k významnému poklesu počtu dárců v absolutních číslech, a co hůř, klesl i počet prvodárců. To je špatně.

Ptám se, co Ministerstvo zdravotnictví s tímto problémem dělá a bude dělat. Myslím, že ani pana ministra nemůže uspokojit tvrzení, že zatím nebyl zaznamenán nedostatek léčivých přípravků, který by ohrožoval fungování systému naší zdravotní péče. Důležitá je nepříznivá tendence, se kterou bychom měli něco dělat. Předem děkuji za odpověď.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Bendla, po něm pan poslanec Seďa.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo.

Vážený nepřítomný ministře zemědělství, když jsem vás interpeloval posledně, zdravil jsem vás do Tanzanie a Botswany, tuším, kde jste místo svých pracovních povinností v Poslanecké sněmovně trávil čas. Teď vám tedy mávám do Číny, jak jsem se dozvěděl, protože jste se neúčastnil ani jednání Poslanecké sněmovny tento týden.

Pane ministře, máte horší pracovní účast na jednání Poslanecké sněmovny, než má například premiér České republiky. Téměř minimálně se účastníte jednání Evropské komise nebo Rady ministrů zemědělství Evropské unie. Nejste přítomen při projednávání zákonů, které Ministerstvo zemědělství a ministr zemědělství předkládá. Minule dokonce, protože jste tady nebyl, skončila schůze Poslanecké sněmovny, protože tady skoro nebyl nikdo z jednotlivých ministrů, kteří měli předkládat své zákony jako takové.

Tak se vás chci zeptat, pane ministře, zcela vážně, zdali se nechcete vzdát funkce ministra a nechcete ji dát někomu, kdo bude aktivnější, kdo se bude více účastnit práce Poslanecké sněmovny a zemědělského výboru, bude více komunikovat jak s koalicí, tak s opozicí, protože by to zcela určitě přispělo k práci Poslanecké sněmovny, zemědělské veřejnosti a možná koneckonců i vám, protože vás ta práce zjevně nejenom nebaví, ale neláká.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Prosím pana poslance Seďu, který bude interpelovat pana ministra spravedlnosti, který je přítomen.

 

Poslanec Antonín Seďa: Děkuji, pane předsedo.

Vážený pane ministře, děkuji, že jste se dostavil. Vracím se ke své interpelaci z 11. února tohoto roku, kdy jsem se dotazoval na budoucnost bývalé uherskohradišťské věznice, protože jsem nemohl reagovat na některé vaše informace. Tak předně není pravdou, že justice budovu bývalé věznice nepotřebuje, aspoň z mých informací, a že investice má dosahovat jedné miliardy a že budova Okresního soudu v Uherském Hradišti odpovídá jeho potřebám. Podle mých informací právě okresní soud z důvodu nevyhovujících kapacit, bezpečnostních opatření a nedostatku jednacích sálů usiluje o rekonstrukci této nemovitosti. Dokonce tuto rekonstrukci Ministerstvo spravedlnosti mělo zahrnutou ve svém investičním plánu, jak jsem se zmiňoval v minulé interpelaci.

Takže se chci zeptat, pane ministře, proč nastal takový obrat v prioritách resortu a zda jste se vy osobně byl podívat jak na prostory okresního soudu, tak na památku v městské památkové zóně, tzn. na nemovitosti bývalé věznice. A protože jste se vyjádřil, že budovu nikdo nechce a že ji nabídnete k převodu na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, tak jsem se chtěl zeptat, jak je tento záměr v dané záležitosti daleko. Byl bych raději, kdybyste svůj záměr přehodnotil, podpořil rekonstrukci bývalé věznice pro potřeby okresního soudu, státního zastupitelství, mediační a probační služby. Dokonce se hovořilo o přesunutí finančního úřadu a zbudování malého muzea, které by připomínalo oběti obou totalit z 20. století.

Děkuji za vaši odpověď.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za tu otázku.

Musím říci, že v té budově jsem se dosud podívat nebyl. Máme hodně přes sto budov soudních, a ačkoliv - aspoň podle mnoha vyjádření soudců na mnoha soudech, kde už jsem byl, tak jsem byl přesto první ministr, který tam zavítal, tak všechny jsem ještě nestihl a určitě někdy v blízké době se rád na to místo vypravím. Nicméně jsem seznámen jednak s písemnými podklady a zprávami svých podřízených, kteří tam byli a té věci se s patřičnou péčí věnovali, včetně přímo mého ekonomického náměstka, který se tam také účastnil přímo na místě posledního jednání v této věci.

Často zjišťuji při svých návštěvách jednotlivých budov okresních soudů, že je zřejmě chyba, že se předsedové okresních soudů navzájem nenavštěvují, protože pak by možná zjistili, že jejich problémy nejsou tak úplně skutečné problémy. Například u daného soudu připadá jedna jednací místnost na dva soudce, tzn. že každý může konat jednání 2,5 dne v týdnu. Máme bohužel okresní a bohužel i krajské soudy, kde na jednoho soudce vychází jednací místnost jednou za týden. To znamená, že tady je ta situace dva- až třikrát lepší. Také v dalších ukazatelích, jako je podlahová plocha na soudce, pokud jde o kanceláře, nebo na pracovníka soudu patří tento okresní soud k těm nejlépe situovaným. Čili nechci říci, že jsou v nějakých dokonalých prostorách, ale rozhodně jsou na tom žebříčku našich priorit až hodně dole, protože prostě máme jiné okresní a bohužel, jak říkám, i krajské soudy, a dokonce bohužel i Nejvyšší soud, které jsou na tom řádově, řádově hůře. Takže to je ten důvod, proč jsme přehodnotili, a to již kdysi dávno - někdy v roce, myslím, 2013 byla paní předsedkyně informována dopisem o tomto přehodnocení a té situaci. To neznamená, že nebudeme nic dělat na tom okresním soudu, ale ta varianta rekonstrukce bývalé věznice je neúměrně nákladná. Když si vynásobíte ten náklad počtem budov, které máme, tak to bychom na to spotřebovali celý jeden státní rozpočet zřejmě hrubým odhadem, abychom všechny takto uspokojili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP