Středa 25. května 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Hamáček)

149.
Vládní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
/sněmovní tisk 508/ - třetí čtení

Tímto tiskem jsme se zabývali 4. května na 44. schůzi. Rozpravu jsme přerušili. Prosím, aby se ke stolku dostavil pan navrhovatel, což je pan ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, a rovněž pan zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro zdravotnictví, a je to pan poslanec Krákora.

Budeme tedy pokračovat v přerušené rozpravě. Bylo přerušeno vystoupení pana poslance Snopka, ten je ale omluven. V tom případě dám slovo panu poslanci Klánovi, který je zatím posledním přihlášeným do rozpravy. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

(Ke stolku zpravodajů usedá předkladatel zákona ministr Němeček a pokládá před sebe urnu s nápisem "Kouření může způsobit pomalou a bolestnou smrt".)

Prosím všechny poslance, kteří teď dorazili do sálu, aby se v klidu usadili, nediskutovali a poslouchali.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Hezký den, vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové, pane ministře. Já zde zastoupím určitým způsobem pana poslance Snopka, který není přítomen, protože on své -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, prosím, posečkejte. Já prosím o klid ve Sněmovně, jak vlevo, tak uprostřed, tak tentokrát i vpravo. Můžete pokračovat.

 

Poslanec Jan Klán: - protože on své vystoupení na minulé schůzi ve třetím čtení nedokončil. Varoval, že bude na dvacet až třicet minut, což já samozřejmě nesplním, protože já to jeho vystoupení nebudu úplně číst (nesrozumitelné), ale vyjádřím se k jednotlivým pozměňovacím návrhům, které jsou určitým způsobem načteny, byly načteny ve druhém čtení, a samozřejmě některé byly projednány v jednotlivých výborech, to je ve zdravotním výboru, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a také ústavněprávním výboru.

Já sám za sebe říkám, že podpořím samozřejmě veškerá usnesení z jednotlivých výborů a podpořím i některé jednotlivé pozměňovací návrhy. Jmenovitě to budou, jak už jsem tady zmiňoval, pan poslanec Stupčuk, pan poslanec Petrů, pan poslanec Benda a samozřejmě také pan poslanec Snopek v jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Nyní přejdu k jeho vystoupení, které mi dal k dispozici.

Za naprosto skandální považuje pan poslanec Snopek (způsob), jakým autoři zákona přistoupili k regulaci užívání návykových látek formou místních vyhlášek. Zvolený způsob naprosto popírá zásadu, že zakročovat se má nejintenzivněji proti nejnebezpečnějším jevům. Nejnebezpečnějším jevem je v tomto případě například aplikace tvrdých drog jako heroin nebo pervitin. V jejich případě však autoři návrhu zákona nedali obcím pravomoc vykázat jejich uživatele z určitých částí obcí, například od škol, zato však navrhují dát obcím pravomoc zakazovat obecně závaznými vyhláškami kouření v obcích, a to dokonce i na soukromém pozemku nebo uvnitř soukromých objektů. Takže pan poslanec Snopek navrhuje udělat pravý opak, stejně jako to ve vnějším připomínkovém řízení navrhoval Svaz měst a obcí.

Jak vůbec došlo k tomu, že takováto podle něho nesmyslná úprava nám byla předložena? Jde podle něj o důsledek způsobu práce při tvorbě tohoto návrhu zákona. Návrh byl připomínkován kabinetně bez účasti odborné veřejnosti jen mezi několika úředníky ministerstva a protidrogovým koordinátorem. Musíme si ovšem vzpomenout na to, že protidrogový koordinátor je ten, kdo rozděluje několik miliard na takzvanou protidrogovou prevenci.

Já zde můžu k tomuto říci, že samozřejmě byla udělána RIA, byla poměrně samozřejmě precizně, alespoň podle zástupců, kteří byli přítomni ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, nicméně ani oni mi nebyli na některé otázky schopni odpovědět, když jsem se například ptal, zda se zákon bude vztahovat na kluby, což je uzavřená společnost. Může to být například šipkařský klub nebo jakýkoliv jiný klub. Tam mi bylo řečeno, že zákon nepostihne všechno, takže na kluby a uzavřené společnosti, kam mohou jenom někteří lidé, se zákon vztahovat nebude.

Nyní zpátky k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Pan poslanec Snopek píše, že za naprosto nejhorší ustanovení návrhu zákona považuje § 16. V něm je napsáno, že postihován má být ten hostinský, u něhož kontrola najde v restauraci podnapilého mladistvého. Postihován tedy nemá být ten, kdo mladistvému nalil nebo prodal alkohol, to by bylo v pořádku. Postihován by měl být ten, v jehož podniku se nachází podnapilý mladistvý, který však do podniku opilý již mohl přijít. To je podle pana poslance Snopka naprosto protiústavní, když může být postihován jen za skutek, který sám spáchal, nebo jehož spáchání mohl ovlivnit. Tak to mnohokrát judikoval Ústavní soud. Hostinský prostě v praxi nemůže ovlivnit to, jestli mu do provozovny vejde podnapilý mladistvý. Zkuste si představit, jak v době obědů číšníci kontrolují všem příchozím občanky. To je i podle mě nesmyslné.

Podobná situace je i v případě § 11 odst. 2. Na řadě míst, od vánočních trhů až po mistrovství světa v lyžování, se v něm zakazují prodávat alkoholické nápoje s výjimkou některých druhů desetistupňového piva. Tady už jsme si i ujasnili, jakým způsobem to bylo. To už jsem si i já vyjasnil s panem zpravodajem, dokonce jsem se i dozvěděl, kdo určil objem toho alkoholu, takže to už je v současné době v pořádku.

Pan poslanec Snopek zdůrazňuje pouze některých druhů, pouze svrchně kvašených. Kromě toho, že jde o protiústavní diskriminaci určitého typu výrobku, je to věcně nesmysl. Proč by člověk na mistrovství republiky v lyžování, které se kupodivu odehrává v zimě, měl pít studené pivo a nemohl si dát grog? To už jsme také řešili i ve výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Podobné je to samozřejmě u svařeného vína.

Já toto jeho vystoupení nějakým způsobem ukončím. Nebudu už zdržovat, nicméně budu mít ještě od něho změnu procedury, ale to budu načítat, až bude tento bod otevřen.

Já sám za sebe tady ještě budu jednou říkat, že se kloním k modelu, který existuje v současné době stále v Rakousku do roku 2018 nebo do roku 2017, kdy určitým způsobem budou mít úplný zákaz kouření, ale kloním se samozřejmě i k modelu, který existuje na Slovensku. Takže my se nějakým způsobem, když toto bude schváleno, dostaneme do určité částečné regulace zákazu kouření. Já jsem zastáncem částečných regulací. Přece jenom lidé by si měli na ty regulace postupně zvykat. Pak se samozřejmě může přitvrdit nebo můžeme udělat analýzy, jakým způsobem pokračovat dál. Například v dalších letech můžeme samozřejmě zpřísnit, udělat úplný zákaz kouření tak, jak platí v některých státech Evropy, anebo zůstat u toho částečného modelu. Já se samozřejmě kloním i třeba k tomu, že chápu samozřejmě majitele a provozovatele jednotlivých podniků, když jim stát má nařizovat, jaké mají mít zařízení, tak ať si rozhodnou sami, jaké zařízení budou mít. Budou to mít u vchodu samozřejmě jasně označeno, to znamená, bude tam nálepka, že se jedná o kuřácké zařízení nebo nekuřácké zařízení. Musím podotknout, že už v současné době se mnoho restaurací stává nekuřáckými. Jelikož pocházím kousek od Kutné Hory a znám Kutnou Horu velice dobře, tak jsem pozoroval, že v posledních dvou třech letech se z restaurací, které byly vysloveně kuřácké, staly provozovny nekuřácké. Jaký to má dopad na jejich majitele, to v tuto chvilku nevím, ale sám jsem pozoroval, že samozřejmě došlo určitým způsobem k poklesu návštěvníků. Ale jak moc, to by stálo za určitou analýzu a určitý výzkum.

Já chápu samozřejmě sociologické výzkumy, které ukazují, že většina obyvatel si přeje úplný zákaz kouření. Respektuji tento názor, je to něco kolem 70 %. Nicméně když jsem pozoroval určitou diskusi i na internetu k těm pozměňovacím návrhům pana poslance Snopka, tak jsem zjistil, že mu v některých ohledech lidé dávají i za pravdu. Takže si myslím, že podle mého názoru je částečná regulace krok správným směrem, namísto toho úplného zákazu. Protože úplný zákaz by opět byl stejně porušován. K ničemu by to samozřejmě podle mého názoru nějak ani nevedlo a ten zákon by se minul účinkem. Minul by se účinkem z toho pohledu, že by nebyl úplně dodržován.

Já jsem tady i minule napadal slovo například "převážně". V tom zákoně se vyslovuje mnohokrát slovo "převážně, převážná část". Co to slovo znamená, "převážně"? Kdo to určuje? Například na vesnici, když tam prostě bude přítomno, bude "převážná část" mladších osob 18 let, tak kdo to určí? Slovo "převážně" opravdu v zákonech nedělá dobře a umožňuje to ten zákon vykládat několikaznačně, ne jednoznačně. Já se jenom bojím toho, že to pak opět zase přeneseme všechno na obce a ti starostové by měli toto určovat. A umím si představit na nějakém fotbalovém utkání, když tam přijde starosta a určí, kolik je to "převážně". Tomu starostovi to podle mě bude i ve finále jedno, jestli se tam bude čepovat pivo, nebo ne. Lidé se tam jdou pobavit.

Tento zákon možná, podotýkám možná, bude mít úplně opačný dopad. Toho se já bojím, proto osobně prosazuji částečnou regulaci zákazu kouření. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím pana poslance Kalouska, který je dalším přihlášeným do rozpravy. A prosím sněmovnu o klid. Nechci nikoho jmenovat, ale prosím exministry, aby se rozešli. Děkuji.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Dobré ráno, vážené dámy, vážení pánové. Dovolte mi jenom, abych poděkoval panu ministru Němečkovi. Mě vysloveně dojal tou rekvizitou. Jenom připomenu pro vás, kteří to zcela jistě nevíte, že jedním ze zakládajících členů TOP 09 a členem přípravného výboru byl generální sekretář Společnosti přátel žehu, soudní znalec v oblasti pohřebnictví, a ten měl k dispozici nejenom tyto standardní předměty, ale měl také rodinné sady uren a cestovní sady. Já ho můžu panu ministru Němečkovi doporučit.

Promiňte, že zdržuji, ale mám potřebu veřejně říct důvody, proč a jak budu hlasovat o tomto zákonu. Poslanecký klub TOP 09 nemá závazné hlasování, jsou mezi námi vášniví zastánci tohoto návrhu, jsou mezi námi odpůrci tohoto návrhu. A myslíme si, že není nezbytné, abychom sjednotili svůj postoj na této předloze.

Já osobně jsem dlouho chtěl tento nebo podobný návrh zákona podpořit. Dokonce jsem to kdysi slíbil našemu ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi, že to budu podporovat, a naprosto chápu a respektuji, že je věcí cti, profesní cti každého ministra zdravotnictví se pokusit takový zákon prosadit. Koneckonců byl schválen v drtivé většině civilizovaných zemí euroatlantického prostoru. Zkuste si zapálit v New Yorku, zkuste si zapálit v Londýně v restauraci, zkuste si zapálit v Paříži či jakémkoli jiném evropském velkoměstě. V New Yorku, upozorňuji vás, si nezapálíte ani v Central Parku. Já to jednou zkusil a ti joggující mě tam okamžitě velmi tvrdě vysvětlili, že tam se tedy nekouří.

Takže já jsem ten zákon opravdu chtěl podpořit a neviděl jsem na něm nic špatného. Pokud bychom žili v normálním svobodném liberálním prostředí a pokud by vládní strany krok po kroku nezhoršovaly podnikatelské prostředí a neomezovaly lidskou svobodu. Těch bodů už je mnoho. My jsme si je pro přehlednost dovolili uspořádat na dvě stránky A4, které jsme nazvali Seznam nesvobody. A v těch bodech Seznamu nesvobody, v tom souhrnu zjistíte, jak dramaticky se za poslední dva roky zhoršilo podnikatelské prostředí a snížila individuální svoboda. To, co se hrne na podnikatele a na živnostníky každý měsíc, každý den z vládních lavic, ať už ve vládě, nebo v Poslanecké sněmovně, je do té míry frustrující, často až likvidační a dramatické, že nemám odvahu, nemám odvahu přidat do tohoto vařícího kotle ještě jednu kapku, která to bude českým podnikatelům zhoršovat. Chápu ministra zdravotnictví, že se něco takového snaží prosadit. Musí. Na jeho místě bych asi činil to samé. Ale na jeho místě bych nikdy nezvedl ruce pro těch 16 bodů Seznamu nesvobody, které dneska bohužel už jsou společenskou realitou, a proto bych s klidným svědomím prosazoval nekuřácký zákon. V kontextu se Seznamem nesvobody pro dnešní předlohu hlasovat nemohu. Děkuji za pochopení. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Zeptám se, zda jsou ještě nějaké přihlášky do rozpravy. Pokud nejsou, tak rozpravu končím. Zeptám se pana ministra, popřípadě pana zpravodaje, zda si přejí závěrečné slovo. Pan ministr nikoliv, pan zpravodaj také ne. Ještě abychom úplně naplnili jednací řád, jsou zde zpravodajové dalších výborů. Pan poslanec Vondráček nemá zájem o závěrečné slovo a pan poslanec Bendl také nemá zájem o závěrečné slovo.

V tom případě budeme hlasovat. Přivolám kolegy z předsálí.

 

První hlasování bude o návrhu pana poslance Lanka, který navrhl opakování druhého čtení. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování, které jsem zahájil, a ptám se, kdo souhlasí s opakováním druhého čtení u tohoto zákona. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 34, přihlášeno je 157, pro 30, proti 89. Tento návrh nebyl přijat.

 

V tom případě budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, pana poslance Krákoru, aby se ujal slova, aby nás seznámil s procedurou hlasování, která skutečně není jednoduchá, a poté aby přednášel pozměňovací návrhy a před hlasováním sdělil stanovisko. Takže prosím, pane zpravodaji, ujměte se slova a navrhněte proceduru. A zapněte si prosím mikrofon.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, vážený pane předsedo, vážená vládo. Jak jste správně konstatoval, procedura hlasování a vůbec zákon, který má 240 pozměňovacích návrhů, je velice složitý, protože ty pozměňovací návrhy jsou mnohdy propletené, a když se třeba zruší nebo schválí jeden pozměňovací návrh, tak dalších osm nebo devět jich může vypadnout.

Takže my jsme na výboru schválili proceduru a ta procedura spočívá v tom, že se budou hlasovat nejprve návrhy legislativně technických úprav přednesené ve třetím čtení, pak budou legislativně technické úpravy. To jsou pozměňovací návrhy, které byly schváleny výborem.

Pak dojde samozřejmě k vlastnímu hlasování, které je rozděleno na 40 oblastí. Ty oblasti se týkají - třeba jedna oblast elektronických cigaret, druhá oblast vnitřní prostor, třetí bylinné výrobky, prodej tabáku, zákaz kouření na veřejnosti, zákaz kouření na zastávkách a tak dále.

Posléze, až odhlasujeme těchto 40 oblastí, kde se samozřejmě stýkají vždy pozměňovací návrhy několika poslanců - a budeme postupovat vylučovacím způsobem - tak nám zbude ještě dalších 220 pozměňovacích návrhů jednotlivých poslanců a poslankyň. Je ale nutno říct, že již jich nebude tolik, protože některé budou nehlasovatelné, protože budou schválené v těch oblastech.

To je asi, řekl bych, k proceduře. Jinak 8. března a 4. května jsme vám dvakrát dali celou proceduru, která obsahuje asi 25 stránek, k dispozici. Takže myslím, že kdo měl zájem si to podrobně nastudovat, tak to udělal, protože není možné při tomto kvantu pozměňovacích návrhů zdůvodňovat každý návrh zvlášť. To bych chtěl říct, to bychom tady byli možná několik dní. Takže víceméně se bude hlasovat jenom o bodech.

Takže to je návrh, který se týká té procedury, té legislativní části. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji a mám zde dvě přihlášky k proceduře. Paní poslankyně Válková a potom pan poslanec Klán. A ještě pan poslanec Kostřica? A ještě pan poslanec Benda. Dobrá.

 

Poslankyně Helena Válková: Pane předsedo, milé kolegyně, milí kolegové. Navrhuji, i v zájmu určité ekonomie hlasování i v zájmu věcném, samozřejmě zejména, aby v rámci hlasování bodu 17 se předřadilo hlasování o bodu 17.8 před všechna hlasování bodu 17. Protože pokud to odhlasujeme, všechna ta další hlasování nám odpadnou. Navíc to má i věcnou logiku, protože tam hlasujeme o zákazu kouření jako takovém ve společných prostorách, v restauračních zařízeních a není nutné hlasovat potom například ty stavebně oddělené prostory a podobně.

Čili z logiky věci a poučeni minulostí, kdy se hlasovalo opačně, navrhuji, abychom v rámci bodu 17 předřadili bod 17.8 před všechna hlasování bodu 17. Prosím všechny o kontrolu toho, co jsem nyní řekla i po té stránce věcné, abyste věděli, o čem budete hlasovat v rámci hlasování o proceduře. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, s těmi návrhy se potom vypořádáme najednou tak, jak všechny zazní. Pan poslanec Klán.

 

Poslanec Jan Klán: Děkuji za slovo. Jak už jsem avizoval v rozpravě, tak za pana poslance Snopka navrhnu změnu procedury hlasování. K sadě hlasování číslo sedmnáct -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, omlouvám se, nechtěl jsem vás rušit při vašem projevu, ale obávám se, že není úplně možné navrhovat něco za někoho, protože mandát vykonáváte osobně. Takže pouze pokud je to váš návrh, můžete ho učinit.

 

Poslanec Jan Klán: Určitě, takže je to můj návrh změny hlasovací procedury. K sadě hlasování číslo sedmnáct, jak už tady mluvila paní poslankyně Válková. Výbor navrhuje hlasovat od nejpřísnější k nejmírnější variantě. Navrhuji postupovat obráceně, tedy od nejmírnější k nejpřísnější variantě, takto: 17.1 N1 (1,2), N2 var. I, N14 var. I, body 1 a 2, N 16 var. I, N83 písm. C a D.

Tady jde o to, jak už jsem říkal v rozpravě, kuřáci, nekuřáci, stavebně oddělené prostory, časová regulace. Koresponduje to s pozměňovacími návrhy pana poslance Snopka a dalšími. Jedná se o celou sadu hlasování číslo sedmnáct.

Zeptám se, jestli to mám načítat úplně celé takhle, jak jsem říkal, aby pan zpravodaj o tom věděl -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Jestli dovolíte, v rámci zjednodušení - pokud ta věc je projednána s panem zpravodajem, prosím o předání panu zpravodaji, aby se k tomu vyjádřil. Za předpokladu, že s tím bude souhlasit, je možné to akceptovat. Pokud ne, budeme o tom hlasovat.

 

Poslanec Jan Klán: Jestli s tím pan zpravodaj takto souhlasí, abychom nezdržovali proceduru? (Souhlasí.) Dobře děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Tak prosím předat panu zpravodaji. Hlásil se pan poslanec Kostřica. Je tomu tak.

 

Poslanec Rom Kostřica: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, vážená vládo, dovolil bych si vznést také nějaký návrh ke změně hlasovací procedury, i když vím, že můj dobrý přítel a profesní kolega pan primář Krákora možná z toho nebude mít radost. Ale chtěl bych se v první fázi vyjádřit k hlasování číslo sedmnáct, o kterém se tady mluvilo. Na rozdíl od pana poslance Klána se domnívám, že nejprve by se mělo hlasovat o těch nejpřísnějších návrzích a až potom, když tyto nejpřísnější návrhy neprojdou, aby se hlasovalo i o těch návrzích, které nějakým způsobem umožňují výjimky a snižují určitou ostrost tohoto zákona.

Z tohoto důvodu bych chtěl, aby se nejprve hlasovalo o mém pozměňovacím návrhu M1 a potom o pozměňovacích návrzích paní profesorky Válkové pod bodem B3. Teprve pokud bod B3 neprojde, pak teprve o návrzích dalších, které zakotvují další výjimky. Obdobně v případě hlasování číslo šestnáct žádám o hlasování nejprve o pozměňovacím návrhu M5, to jsou oprávnění obce, a v případě hlasování dvacet devět nejprve hlasovat zase o nejpřísnějším návrhu M6.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Rovněž prosím předat panu zpravodaji. A pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážený pane ministře, dámy a pánové, jenom zopakuji ten návrh, který jsem říkal již v obecné rozpravě, a to prohodit hlasování v bodech 23.18 a 23.19. Nevím, jestli to mám nějak detailně zdůvodňovat, ale bod 23.19 je můj návrh, který zdravotní výbor doporučil, a jenom tak, jak je to takhle seřazeno, stal by se nehlasovatelným. Když se bude hlasovat obráceně, nejprve 23.19, pak z 23.18 je V5 (2) nehlasovatelné a zbytek může být dohlasován.

Myslím, že je to drobná změna, která nemění logiku procedury. Nechci to panu zpravodaji nabourávat, protože vím, že to má docela složité.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Zeptám se, kdo dál k proceduře. Pokud nikdo, tak zkusíme společně s panem zpravodajem návrhy vyřešit. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Já, pane předsedo, vzhledem k tomu, ke složitosti toho zákona a s provázaností s legislativou, kdy jsme nad tím seděli několik desítek hodin, bohužel nedoporučuji jakoukoli změnu procedury, protože jinak by došlo k určitému rozvratu celého toho návrhu zákona a to si samozřejmě dovolit nemůžeme. Není to jenom můj názor, ale je to i názor ministerstva a celých klubů. Proto nedoporučuji žádnou změnu procedury hlasování, ale pouze tu, která byla schválena výborem pro zdravotnictví.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, v tom případě se s těmi návrhy vypořádáme hlasováním v pořadí tak, jak byly přednášeny. To znamená, nejprve bychom hlasovali o návrhu paní poslankyně Válkové, potom o návrhu pana poslance Klána, potom o návrhu pana poslance Kostřici, potom o návrhu pana poslance Bendy a potom o návrhu procedury jako celku. Je s tímto postupem souhlas? Nevidím námitky.

 

V tom případě první hlasování bude o návrhu paní poslankyně Válkové, která si v bodě 17 přeje předřadit hlasování o bodu 17.8.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Je to hlasování 35. Přihlášeno je 169, 47 pro, 74 proti. Tento návrh nebyl přijat.

Teď bychom hlasovali o komplexnějším návrhu, to je návrh pana poslance Klána, který ale v tom případě asi budete muset přečíst, pane poslanče. Já se omlouvám, ale není možné hlasovat o něčem, co nezaznělo na mikrofon, takže to prosím přečtěte. Pokud trváte na tom, aby se o tom hlasovalo, tak to prosím přečtěte.

 

Poslanec Jan Klán: Jedná se prioritně o hlasování číslo sedmnáct, aby se postupovalo od nejmírnější varianty k nejpřísnější.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: To znamená od bodu 17.11 k bodu 17.1. (Poslanec Klán: Ano, přesně tak.) Pokud je to takhle, tak v tom případě můžeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tímto postupem, resp. návrhem procedury. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 36, přihlášeno 172, pro 17, proti 102. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Kostřica navrhoval změny ve dvou bodech, v bodě 17 a v bodě 16, ty návrhy načetl na mikrofon, takže je to hlasovatelné.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Kostřici. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 37, přihlášeno je 173, pro 21, proti 100. Návrh nebyl přijat.

 

A poslední návrh je návrh pana poslance Bendy, aby došlo k prohození bodů 23.18 za 23.19.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 38, přihlášeno je 173, pro 66, proti 60. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Pokud nikdo neuplatňuje další návrhy na změnu procedury, hlasovali bychom tedy teď o tom, že se budeme řídit procedurou tak, jak ji předložil garanční výbor, a tak, jak na ni odkázal pan zpravodaj. Je to tisk 508/9, usnesení garančního výboru číslo 148.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s procedurou. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 39. Přihlášeno je 173, pro 162, proti nikdo. Tento návrh byl přijat, procedura byla schválena.

 

V tom případě nám nic nebrání, abychom zahájili hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, a já prosím pana zpravodaje, aby nás hlasováním provedl.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže pane předsedo, nejprve bychom měli hlasovat, a vážené poslankyně a vážení poslanci, o legislativně technických úpravách. Ty jsou pod písmenem A a pod písmenem B číslo 15. Dají se hlasovat společně. Dále pak tam patří legislativně technická úprava pana poslance Koubka, kde místo nápoje má být nápojů a mění se tam písmeno "ů". A ta poslední legislativně technická úprava, tu si dovoluji já současně načíst, protože ta se týká souvislosti s přijetím zákona o hazardních hrách a zákona o dani z hazardních her.

Takže tam dochází v části páté -

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane zpravodaji, já vás přeruším, ale to nejde. My jsme rozpravu ukončili a legislativně technické mohou zaznívat pouze v rozpravě. Čistě teoreticky je možné rozpravu znovu otevřít, ale to by musel vystoupit nějaký ministr. Zvažte prosím tedy závažnost.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže pane předsedo, ten zákon beru zpět, je projednáván - jde do Senátu, takže stejně se neví, jak to dopadne. Už je v Senátu, takže... (Pobavení v sále.) No ne, tady ve Sněmovně byl ten zákon schválen v té podobě, proto jsem myslel, že se to musí legislativně technicky upravit. (Předsedající: Prosím o klid ve sněmovně!) Takže toto beru zpět a končí to jenom těmi legislativně technickými načtenými úpravami, co jsem řekl, bez toho zákona o policii.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dobrá, tak teď jsme tedy vyhověli jednacímu řádu a budeme hlasovat o legislativně technických úpravách. Stanovisko pana zpravodaje, resp. výboru? (Doporučující.) Pan ministr? (Kladné.)

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 40, přihlášeno je 177, pro 167, proti 2. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další se týká oblasti elektronických cigaret a je tam bod C1, o kterém bychom měli hlasovat, a bude-li bod C1 přijat, tak je tam potom celá řada nehlasovatelných návrhů. Jestli je mám přečíst, pane předsedo?

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Já předpokládám, že každý má před sebou příslušný tisk a je schopen se v něm orientovat. Jenom prosím, pane zpravodaji, zda byste mohl mluvit do mikrofonu blíže, protože jsou stížnosti, že nejste slyšet.

Dobře, tak s přednostním právem pan předseda Černoch.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, ale jestli mohu poprosit o přečtení každého toho bodu, protože je to opravdu velmi náročný zákon, a jestliže tady před malou chvílí zaznělo, že se to schválí, protože to půjde do Senátu, tak buď je to sranda, anebo je to vážný zákon, o kterém hlasujeme.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, chci vás upozornit na to, že toto jsme řešili, a já předpokládám, že každý má k dispozici daný sněmovní tisk, kde máte napsáno číslo bodu. Samozřejmě můžeme číst: C1, bude-li přijat C1, jsou K2, jedna, dva, P1, P2, V4... Ale nevidím v tom žádnou logiku. (Stálý hluk v sále.)

Takže pokud trváte na tom, aby se každý pozměňovací návrh odůvodňoval, tak to můžu vzít jako procedurální návrh a nechám o tom hlasovat. A prosím o klid ve Sněmovně!

 

Poslanec Marek Černoch: Já bych poprosil alespoň tři slova, o čem to je, v krátkosti. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pane poslanče, já se omlouvám, ale to je přesně v tom materiálu. Máte napsáno elektronické cigarety, pojmy vnitřní prostor, bylinné výrobky, prodej tabáku - já v tom mám docela jasno. Samozřejmě nemohu vyloučit, že někdo ne, ale je to dlouhá procedura a opravdu bych byl rád, abychom to dnes ukončili.

Pan místopředseda Filip. A omlouvám se všem ostatním, kteří se hlásí s faktickými poznámkami, ale v této fázi to není možné.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Členové vlády, paní a pánové, já s tím zásadně nesouhlasím, co říká kolega Černoch. Jednak seděl na organizačním výboru, když jsme se o tom bavili, jaké tisky se budou tisknout a které zůstanou v elektronické podobě. Na můj návrh prošlo, že každý klub bude mít minimálně i v písemné podobě kromě elektronické právě onu hlasovací proceduru, to znamená usnesení výboru, který je garanční. V tomto ohledu nemohu za to, že někteří kolegové nenosí materiály do sněmovny. Já si myslím, že to není potřeba číst. (Potlesk části poslanců.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: V tom případě budeme pokračovat. Prosím, abyste se usadili, protože budeme hlasovat a jsme tedy v bodě tři, což je otázka elektronických cigaret. Prosím o stanovisko pana zpravodaje, resp. garančního výboru. (Negativní.) Pan ministr? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 41, přihlášeno je 178, pro 31, proti 84. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další se týká vnitřního prostoru a měli bychom hlasovat o bodu B1. (Námitky v sále.) Pardon, pardon, vlastně C1 nebyl přijat, musíme hlasovat K2. O bodu K2 se bude hlasovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Kolegyně, kolegové, prosím, nepokřikujte tady na sebe. Pokud je problém s tím, že neslyšíte, zařídíme, aby došlo ke zvýšení hlasitosti, a nemusíme tady na sebe křičet.

Budeme tedy hlasovat o bodě K2. Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: K2. Stanovisko doporučující.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan ministr? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 42, přihlášeno je 178, pro 92, proti 51. Takže návrh byl přijat.

 

Pan poslanec Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám, pane předsedající, ale mám prosbu, aby byl dodržován jednací řád. Nejprve má zaznít stanovisko ministra, poté garančního výboru. Tady fakt nikdo pořádně neví, co kdo říká. Nejprve stanovisko ministra, ať si říká, co chce, ministr má volnost, pak garančního výboru. Protože tentokrát myslím, že byla Sněmovna téměř zmatena.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dobrá. Dám si na to pozor. Prosím dál, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Ještě by bylo nutné doplnit, pane předsedo, že K2 jsme schválili a v tom případě se body P1, P2, V.IV.1 staly nehlasovatelnými a zrovna tak bod V.IV.6 je nehlasovatelný.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, to zohledníme v dalším postupu.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže nyní, protože byl přijat bod K2, bychom měli hlasovat společně body V.IV. 9, 10, 14, 15 a 17. (Hlasy: Ne.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ty si přejete hlasovat teď, nebo až k nim procedura dojde? (Hlasy: Nyní.)

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní, teď.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Dobrá. Prosím o stanovisko pana ministra. (Kladné.) Prosím o stanovisko pana zpravodaje. (Kladné.) Ještě jednou prosím. (Kladné). Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 43, přihlášeno je 178, pro 124, proti 16. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom přešli do čtvrté oblasti, to jsou pojmy o vnitřním prostoru. Budeme hlasovat bod B1.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, prosím pana ministra o stanovisko. (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 44, přihlášeno je 179, pro 159, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se do páté oblasti, která se týká bylinných výrobků. Tam jsou tři hlasování, 5.1, 5.2 a 5.3. Prosím, aby o každém návrhu bylo hlasováno zvlášť.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, budeme tedy hlasovat o bodě 5.1. Zeptám se pana ministra na stanovisko. (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 45. Přihlášeno je 179, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní o bodu 5.2. Je to A1 bod.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Kladné. Zpravodaj: Kladné. - Hlas: Je to bod A, nebo B?) Hlasujeme o bodě 5.2, což je bod A1. Je to jasné? (Nejsou námitky.) Prosím ještě jednou stanoviska. (Ministr: Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 46. Přihlášeno je 179, pro 163, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další je 5.3 písmeno V.XI.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 47. Přihlášeno je 179, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další je oblast prodeje tabáku. Je tam bod K4, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Pane ministře, prosím stanovisko. (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 48. Přihlášeno je 179, pro 25, proti 123. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Návrh nebyl přijat, takže nyní bychom měli hlasovat o bodě N3 varianta III a N52 varianta II, a to společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, prosím pana ministra. (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 49. Přihlášeno je 181, pro 25, proti 144. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, je nutné hlasovat o bodě N3 varianta II a N52 varianta I, a to společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko - pan ministr? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 50. Přihlášeno je 181, pro 11, proti 124. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, hlasuje se o bodu K5.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu.

Je to hlasování číslo 51. Přihlášeno je 181, pro 37, proti 115. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat K6.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím o stanovisko. Pan ministr? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 52. Přihlášeno je 181, pro 24, proti 122. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat - hlasování V.III.1, 2, 3, 4, a to společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 53. Přihlášeno 181, pro 165, proti 1. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se to týká sedmé oblasti a to je zákaz kouření na veřejnosti ve volně přístupném prostoru. Je to bod 7.1, V.IV.2.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Také kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 54, přihlášeno 181, pro 134, proti 16. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další se týká oblasti číslo osm, tj. zákazu kouření na letišti. Je tam N nehlasovatelné, 8.1, bod N7 varianta 1.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Také negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 55, přihlášeno 181, pro 12, proti 118. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, tak hlasujeme taktéž N7, ale variantu č. II.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 56, přihlášeno 181, pro 11, proti 118. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do deváté oblasti a to je zákaz kouření na zastávkách. Budeme hlasovat bod 9.1, bod C4.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Také negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 57. Přihlášeno je 181, pro 30, proti 116. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat bod B2.2.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Zahajuji hlasování - pardon, prohlašuji hlasování za zmatečné a ptám se na stanoviska. Pan ministr? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

 

Teď zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 59. Přihlášeno 181, pro 157, proti nikdo. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat B2.1

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 60. Přihlášeno je 181, pro 3, proti 139. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat B.II.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Prosím stanovisko pana ministra. (Kladné.) Pan zpravodaj. (Také kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 61. Přihlášeno je 181, pro 160, proti 1. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se budeme zabývat oblastí č. 10 - zákaz kouření v dopravním prostředku, bod 10.1, bod N8 var. I a společně s tím bod N65, N66 var. II. Společně hlasovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování, ptám se kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 62. Přihlášeno je 183, pro 8, proti 148. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat taktéž bod N8, ale var. II.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 63. Přihlášeno je 183, pro 3, proti 150. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další se týká jedenácté oblasti a je to zákaz kouření ve zdravotnických zařízeních. Je tam bod 11.1. Hlasovat bychom měli o bodu N9.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 64. Přihlášeno je 183, pro 26, proti 124. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, tak by se mělo hlasovat o bodu V.IV.3.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování má číslo 65. Přihlášeno je 183, pro 144, proti 16. Návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další hlasování se týká oblasti číslo dvanáct - zákaz kouření školy a školská zařízení. Je tam bod K7.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám, se kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 66. Přihlášeno je 184, pro 23, proti 126. Návrh nebyl přijat.

 

Jenom upozorňuji, že pan předseda vlády hlasuje s kartou č. 31. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další hlasování se týká oblasti číslo třináct - zákaz kouření na hřištích, sportovištích převážně osob mladších 18 let. Je tam hlasování 13.1 bod N11 var. II.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko - pan ministr? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 67. Přihlášeno je 184, pro 35, proti 124. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, tak se hlasuje bod tentýž, N11, ale ve variantě 1.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 68, přihlášeno je 184, pro 35, proti 127. Návrh nebyl přijat. Dál.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další hlasování se týká již oblasti číslo 14, to je zákaz kouření ve vnitřních prostorách všech typů sportovišť. A je tam hlasování 14.1. A je to bod N12 var. 1, N70, pokud jde o odst. 6, N72 var. II, pokud jde o odst. taktéž 6, a ty by se měly hlasovat společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování 69, ve kterém bylo přihlášeno 185, pro 1, proti 140. Návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat bod K3.1.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Omlouvám se, prosím o strpení. Pan poslanec Nekl žádá o zrušení své omluvenky z dnešního jednání. Je přítomen.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže hlasovat K3.1.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) A pan zpravodaj? (Výborové stanovisko je negativní, nedoporučující.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 70, přihlášeno je 185, pro 55, proti 101. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže patnáctá oblast se týká zákazu kouření v zábavních prostorech a na akcích a je tam 15.1 a je to bod N13 var. I, N70, pokud jde o odstavec 7, N72 var II, pokud jde o odst. 7, a měly by být hlasovány společně všechny body.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím pana ministra. (Negativní). Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 71, přihlášeno je 185, pro 11, proti 122. Tento návrh nebyl přijat.

 

Než pokročíme, chtěl bych poprosit všechny kolegy, kteří se chtějí zdržet hlasování, tak alespoň aby vyčkali nejméně dvě vteřiny po zahájení hlasování, protože jinak mi to tady vyskakuje jako faktická poznámka a už mě bolí prsty od odmazávání. Takže prosím ty, co se zdržují, počkejte tak dvě vteřiny a pak mačkejte šedivé tlačítko. Popřípadě nemačkejte vůbec nic, protože to znamená také zdržení. Děkuji za pochopení. Prosím dál.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož N13 var. I nebyl přijat, tak má následovat hlasování N13 var. II.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Taktéž negativní.)

Tak teď mi tady naskočily čtyři faktické poznámky. (Oživení v sále.) To mi děláte naschvál. Prosím, nemačkejte teď nic, já to všechno odmažu a pak zahájím hlasování.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 72, přihlášeno je 185, pro 2, proti 121. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, měli bychom hlasovat N13 var. III.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 73, přihlášeno je 185, pro 8, proti 124. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl přijat, hlasujeme C5.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan ministr? (Negativní.) Pan zpravodaj? (Zásadně negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 74, přihlášeno je 185, pro 33, proti 115. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže nyní bychom měli hlasovat V.IV.11.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím pana ministra o stanovisko. (Kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 75, přihlášeno je 185, pro 128, proti 25. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodě K3.2.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra. (Neutrální.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování 76, přihlášeno je 185, pro 75, proti 81. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat bod 15.7. V.IV.25.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím stanovisko pana ministra. (Kladné.) Pan zpravodaj? (Také kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 77, přihlášeno je 185, pro 132, proti 19. Tento návrh byl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do oblasti číslo 16. Obecná úprava stavebně odděleného prostoru ke kouření. A jsou tam společně hlasovatelné body. Tedy 16.1 jsou tyto body: N17, N29.1, N62, N63, N64, N67, N68, N69 a ty se hlasují společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím o stanovisko, pane ministře. (Negativní.) Pan zpravodaj? (Také negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 78, přihlášeno je 185, pro 25, proti 109. Návrh nebyl přijat. Další.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyly přijaty, tak se hlasují body z oblasti 16.2, a to jsou body N17, N29.1 - (Okamžité hlasy: Ne, ne, ne!)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ne. Jsou to body M5 a tak dále.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Pardon. Pardon. Přehlédl jsem se. Je to bod M5.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Takže hlasujeme postupně, nejprve bod M5. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 79, přihlášeno je 185, pro 17, proti 114. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodě V.IV.12.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pan zpravodaj? (Také kladné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 80, přihlášeno je 185, pro 132, proti 21. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat V.IV.13, 16, 20, 21, 22, 23, 24, 26, 27, a to společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Pana zpravodaje? (Také kladné.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 81, přihlášeno je 185, pro 149, proti 16. Tento návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Teď sedmnáctku, že? (K pracovnici legislativy.) Takže 17.1. (V sále stoupá hluk. Z pléna padají výkřiky: Dáme kuřáckou pauzu! Smích několika poslanců.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pardon. Jsou zde dotazy na přestávku. Přestávka bude. (Výkřik z pléna: Kuřácká! Nové pobavení v sále.)

Prosím, pokračujeme bodem 17.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Tak nyní budeme hlasovat o bodě 17.1 pod písmenem L, to je L1 až L17.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím o stanovisko pana ministra. (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 82, (přihlášeno 185) pro 5, proti 123. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní nás čeká bod K1, to je K1.1 až 16. (Velký hluk v sále.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Pan zpravodaj? (Stanovisko výboru je negativní.) Prosím o klid. Prosím! Rozumím, že je to klíčové hlasování. Ale prosím o klid ve sněmovně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 83, přihlášeno je 184, pro 90, proti 70. (Zahučení v sále.) Tento návrh nebyl přijat. Ale očekávám kontrolu hlasování, takže prosím o strpení. (Všichni okamžitě začnou diskutovat, tvoří se hloučky poslanců v uličkách a v sále je velký šum.)

 

Kolegyně, kolegové, prosím o klid. Usaďte se na místa. Hlásí se pan poslanec Sklenák. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Já jsem zcela evidentně hlasoval pro tento pozměňovací návrh a na sjetině mám, že jsem se zdržel. Dovoluji si zpochybnit hlasování.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. To je námitka, o které rozhodneme hlasováním.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s námitkou. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 84, přihlášeno je 185, pro 159, proti 10. Námitka byla přijata.

 

Kolegyně, kolegové, prosím o klid! Prosím o klid! (Žádost z pléna o odhlášení.) Všechny vás odhlásím. Prosím o novou registraci.

 

Budeme opakovat hlasování o bodu K1. Stanoviska zazněla, budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 85, přihlášeno je 178, pro 94, proti 68. (Jásot v plénu, potlesk.) Tento návrh byl přijat.

 

Zeptám se, zda je zájem o kontrolu hlasování. Není tomu tak. Budeme pokračovat. Prosím, pane zpravodaji. (Hluk v sále. Výkřiky z pléna.)

Kolegyně, kolegové, ještě jednou prosím o klid. Pane poslanče Chalupo, nepokřikujte tady na nikoho. Opravdu začnu jmenovat.

Pane zpravodaji, prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže tím pádem se stává bod 17.3 - to jsou návrhy S1 až S16 nehlasovatelné, 17.4 taktéž nehlasovatelné, 17.5 taktéž nehlasovatelné, 17.6 taktéž nehlasovatelné a 17.7 je taktéž nehlasovatelné, 17.8 nehlasovatelné, 17.9 nehlasovatelné, 17.10 nehlasovatelné.

A 17.11 je hlasovatelné, to se vztahuje na vodní dýmky. Takže bychom měli hlasovat 17.11 bod O.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Vodní dýmky. Dobrá. 17.11 bod O. Prosím stanovisko. (Ministr: Neutrální.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 86, přihlášeno je 183, pro 81, proti 63. Tento návrh nebyl přijat. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se bude hlasovat o oblasti číslo 18, a to je zákaz kouření na vnitřním pracovišti, je to bod M2, přičemž bod 1 až 5 jsou propojené, takže se hlasují společně.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Prosím o stanovisko pana ministra. (Negativní.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování 87. Přihlášeno je 183, pro 18, proti 111. Tento návrh nebyl přijat.

 

Prosím o strpení, pan poslanec Plíšek nám chce něco sdělit.

 

Poslanec Martin Plíšek: Já bych chtěl zpochybnit to hlasování, které se týkalo vodních dýmek. Na sjetině mám proti, hlasoval jsem pro.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, to je hlasovatelná námitka. Je to tedy hlasování o bodu 17.11 O, to znamená předchozí hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s námitkou pana poslance Plíška. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má číslo 88. Přihlášeno je 183, pro 156, proti 6. Tento návrh byl přijat.

 

Budeme opakovat hlasování o bodu 17.11 bod O... Já počkám, až se ztišíte... Pane ministře? (Neutrální.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 89. Přihlášeno je 183, pro 92, proti 54. Tento návrh byl přijat.

 

Zeptám se, zda je žádost o kontrolu hlasování. Není tomu tak.

Vidím, že atmosféra je napjatá, pojďme se dohodnout, že po hlasování o bodu 20 vyhlásíme přestávku, takže ještě dvě hlasování. Prosím, vydržte to.

Bod 18 jsme odhlasovali, tzn. bod 19. Je tomu tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Ano, bod 19 se týká kouření a ochrana obydlí a je tam bod M3, o kterém bychom měli hlasovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko M3? (Ministr: Nesouhlas.) Pan zpravodaj? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 90. Přihlášeno je 183, pro 11, proti 134. Tento návrh přijat nebyl. Další prosím.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: A jsme u bodu číslo 20, tzn. v polovině hlasování, co se týče těch oblastí, a to je zákaz kouření v automobilu s dětmi. Je tam bod M4.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Pan zpravodaj? (Pozitivní.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 91. Přihlášeno je 183, pro 91, proti 42. Návrh přijat nebyl.

 

Než vyhlásím přestávku, zeptám se, protože to bylo těsné, zda je zde zájem o kontrolu hlasování. Pokud ne, tak je 10.24, sejdeme se v 10.35 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 10.24 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.35 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Dobré dopoledne, dámy a pánové, je 10.35 hodin a budeme pokračovat v hlasování. Ještě svolám kolegy z předsálí. Vyzývám pana zpravodaje a pana ministra, aby zaujali svá místa. (Po chvíli.) A pokud se nemýlím, pane zpravodaji, jsme v bodě 21, tak poprosím, abyste se ujal slova.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Děkuji, paní místopředsedkyně. Je to bod, jak jste řekla, 21 a týká se zákazu kouření v zoologických zahradách a bod 21.1 označení B4. O tom budeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.) Dříve než zahájím hlasování, všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 92, do kterého je přihlášeno 167 přítomných, pro 27, proti 102. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož nebyl bod B4 přijat, tak budeme hlasovat V.IV.5 a V.IV.28 společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Prosím stanovisko pana ministra. (Kladné.) Stanovisko výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 93, do kterého je přihlášeno 176 přítomných, pro 110, proti 19. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh se týká již oblasti 22 - je to zákaz kouření a povinnosti. Budeme hlasovat o bodu 22.1. Jsou to body N15 a N71, a to společně hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 94, do kterého je přihlášeno 178 přítomných, pro 2, proti 140. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat o bodu D3.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 95, do kterého je přihlášeno 180 přítomných, pro 3, proti 143. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Jelikož byl návrh zamítnut, budeme hlasovat o bodu K8.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Doporučující, kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 96, do kterého je přihlášeno 180 přítomných, pro 165, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodu V.IV.7.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím, je to hlasování s pořadovým číslem 97, do kterého je přihlášeno 181 přítomných, pro 127, proti 14. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodu V.IV.8.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 98, přihlášeno 182 přítomných, pro 139, proti 16. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodech V.IV.9 a V.IV.19.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 99, do kterého je přihlášeno 185 přítomných, pro 141, proti 16. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Poslední hlasování v této oblasti je V.IV.18.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 100, přihlášeno 186 přítomných, pro 144, proti 18. Návrh byl přijat. Prosím další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do oblasti 23, zákaz a omezení alkoholických nápojů, a měli bychom hlasovat 23.1., to je bod N18.3.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 101, přihlášeno 186 přítomných, pro 33, proti 129. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodu N18.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 102, přihlášeno 186 přítomných, pro 2, proti 128. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je 23.3 a je to bod A2.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 103, přihlášeno 186 přítomných, pro 174, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je bod 23.4 a je to bod K9.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 104, přihlášeno 186 přítomných, pro 33, proti 117. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je 23.5 a je to bod N19.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 105, přihlášeno 186 přítomných, pro nikdo, proti 149. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat 23.6, a to je bod V.V.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 106, přihlášeno 186 přítomných, pro 171, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je 23.8 a je to bod I1.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

(Námitky poslance Bendy z pléna.) Dříve než zahájím hlasování... (Konzultace u místa zpravodaje.)

Pane poslanče, chcete na mikrofon nebo vidíte rozpor v hlasování?

 

Poslanec Marek Benda: Pan zpravodaj teď řekl, že budeme hlasovat I1.1, a v podkladu, který máme všichni a podle kterého postupujeme, je napsáno, že pokud V.V.1 bude přijato, tak I1.1 je nehlasovatelné. Tak bychom případně museli prohlásit, že ten podklad je špatně, ale pokud jsme tak neučinili, pan zpravodaj už tak jednou učinil, že prohlásil některé návrhy nadále za nehlasovatelné, i když v podkladu to bylo, ale jenom bych chtěl, aby to bylo vyjasněno, abychom mechanicky nehlasovali a pak nezjistili, že jsme udělali nějakou chybu.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, já to také tak v podkladech mám. Poprosím pana zpravodaje o vyjádření.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Pan poslanec Benda má pravdu, takže je to nehlasovatelné.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Takže já jsem hlasování nezahájila. Takže pro stenozáznam, tento bod je nehlasovatelný.

Takže prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže další návrh je 23.9 a je to bod N20 var. I, N32, N56 var. II a N76 hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 107. Přihlášeno 186 přítomných, pro 34, proti 123. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Tak budeme hlasovat 23.10 a je to bod N20 var. II, N56 var. I a N73 var. II.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 108. Přihlášeno 186 přítomných, pro 32, proti 127. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní 23.11. Je to bod N21 společně s body N30.2, N33 a N35.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 109, do kterého přihlášeno 186 přítomných, pro 26, proti 127. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další je bod N22.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 110, přihlášeno 186 přítomných, pro 33, proti 122. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další bude hlasování 23.13. bod D2.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Pana zpravodaje? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno 186 přítomných, pro 138, proti 6. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh s označením 23.14. je to návrh K11.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Pana zpravodaje? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 112, přihlášeno 186 přítomných, pro 36, proti 118. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže další návrh bude pod označením 23.15 a je to H1.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 113, přihlášeno 186 přítomných, pro 34, proti 116. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh by mělo být 23.16 hlasovat o bodu F1.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 114, do kterého přihlášeno 186 přítomných, pro 123, proti 32. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Takže nyní bychom měli hlasovat o označení 23.18 a je to bod V.V. 2, 5, 6, 8, 9, 10 a 19, všechno hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko - s přednostním právem místopředseda Sněmovny Gazdík. Prosím. Pardon.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Já se velmi omlouvám, ale na stenozáznamu mám "ne" a hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování, jenom pro stenozáznam. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, děkuji. Takže pane zpravodaji, jsme v bodě 23.18. Je to tak? (Ano.) A ptám se na stanovisko pana ministra. (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 115, do kterého přihlášeno 186 přítomných, pro 145, proti jeden. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat body pod označením 23.20 a je to bod V.V.3, 4, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 20 společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 116. Přihlášeno 186 přítomných, pro 173, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením 23.23 a je to bod K17 var. I.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 117. Přihlášeno je 186 přítomných, pro 40, proti 122. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat tedy K17 var. II bod 1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 118. Přihlášeno 186 přítomných, pro 38, proti 114. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat 23.25 a je to bod K17 var. II bod 2.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 119. Přihlášeno je 186 přítomných, pro 38, proti 120. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat o bodě V.V.18.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 120. Přihlášeno 186, pro 169, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do další oblasti označené 24. Jsou to výrobky napodobující alkoholové nápoje. A je tam 24.1 bod K13.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 121. Přihlášeno 187 přítomných, pro 32, proti 127. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat 24.2 bod A4.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 122. Přihlášeno 186, z přítomných pro 168, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh se týká již oblasti 25. Podmínky prodeje, podeje alkoholických nápojů - to je právě ta chyba, tam má být podávání - a o tom se bude hlasovat. A je to pod bodem V.VII.1 a V.VII.2. Bude se o nich hlasovat společně, když se to podej nahrazuje podáváním.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko? (Ministr: Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 123, do kterého je přihlášeno 185 přítomných, pro 156, proti 3. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se do oblasti označené pod číslem 26. Příležitostný prodej alkoholických nápojů, 26.1 a týká se to I1.3.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 124. Přihlášeno 186 přítomných, pro 43, proti 101. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní hlasujeme 26.2 bod N25.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 125. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 7, proti 126. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní bychom měli hlasovat 26.3 a to bod F2.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 126. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 105, proti 58. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je hlasovat A5.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 127. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 162, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je D1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 118, přihlášeno 187 přítomných, pro 29, proti 113. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Moment. (Zpravodaj konzultuje s pracovnicí legislativního odboru.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pane zpravodaji, potřebujete přestávku pět minut?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Bude to lepší.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, tak já přerušuji na pět minut a sejdeme se tady v 11.16.

 

(Jednání přerušeno od 11.11 do 11.16 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Tak je 11.16 a my budeme pokračovat v našem jednání... Dobře, pan zpravodaj chce ještě dvě minuty, tak budeme pokračovat v 11.18.

 

(Jednání přerušeno od 11.16 do 11.18 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Je 11.18, u stolku už sedí pan zpravodaj, pan ministr je na cestě k němu. Dříve než dám slovo panu zpravodaji, dovolte mi načíst omluvu pana premiéra, který se omlouvá z dnešního jednání od 13.30 do konce jednacího dne, důvodem jsou pracovní povinnosti.

Poprosím, abychom se všichni posadili na svá místa, a v tuto chvíli dávám slovo panu zpravodaji. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Paní místopředsedkyně, dostáváme se z oblasti 26.3 až do oblasti 26.9 a tou je bod H1.3, o kterém budeme hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Poprosím o stanovisko pana ministra. (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 129, přihlášeno 186 přítomných, pro 147, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se do oblasti označené číslem 27, je to prodej alkoholických nápojů a prostředků komunikace na dálku, a budeme hlasovat o bodu 27.1. Je to bod A6 (1 až 25), a to společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 130. Přihlášeno 187 přítomných, pro 160, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do oblasti označené číslem 28. Ne, pardon, 27.2. Budeme hlasovat o bodě V.VIII.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra?

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Zpět, V.XIII.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko pana zpravodaje? (Také kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 131. Přihlášeno 187 přítomných, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se do oblasti označené číslem 28. Povinnosti prodejce alkoholických nápojů, nebo alkoholových nápojů, je to bod 28.1 označený N26, N29.3, N30.3, N34.2, N60, N74 a N75, všechny tyto body by se měly hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru. (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 132. Přihlášeno 187 přítomných, pro 28, proti 119. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat z oblasti 28.2 bod V.IX. 1, 3 a 4.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 133. Přihlášeno 187 přítomných, pro 166, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se, paní místopředsedkyně, do oblasti číslo 29. Oprávnění obce - vyhláška - kouření, alkohol. Je to bod pod označením 29.1, N27, N38, N44, N49. Hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 134. Přihlášeno 187 přítomných, pro 31, proti 118. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní 29.2 bod K15.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 135. Přihlášeno 187 přítomných, pro 27, proti 115. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní pod označením 29.3 je bod C7.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 136. Přihlášeno 187 přítomných, pro 34, proti 120. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní 29.4 bod M6.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 137. Přihlášeno 187 přítomných, pro 6, proti 140. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat pod označením 29.5 bod B9.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 138. Přihlášeno 187 přítomných, pro 151, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní pod označením 29.6 bychom měli hlasovat bod E3.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 139. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 49, proti 104. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do oblasti pod označením číslice 30. Zákaz vstupu osob pod vlivem - alkoholu se rozumí, budeme hlasovat bod 30.1. Je to bod N28 varianta I společně s body N43, N46, N66 varianta I., N72 varianta I., všechno hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pan ministr? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 140. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 26, proti 123. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat bod N28 varianta číslo II.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 141. Přihlášeno je 187 přítomných, pro 25, proti 125. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní pod označením 30.3 budeme hlasovat o bodu č. D4.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Zpravodaj výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 142, přihlášeno 187 přítomných, pro 5, proti 139. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní pod označením 30.4 budeme hlasovat V.IX. 2, 5, 6.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Pozitivní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 143. Přihlášeno 187 přítomných, pro 164, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní se dostáváme do oblasti označené číslicí 31 a je to vyšetření na alkohol a jiné návykové látky. Budeme hlasovat 31.1 V.X.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 144. Přihlášeno 187 přítomných, pro 161, proti 1. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením 31.2. Je to J1 až J5, hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Garančního výboru? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 145. Přihlášeno 186 přítomných, pro 137, proti 18. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh pod označením 31.3 - T1 a T2 hlasovat společně.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 146. Přihlášeno 186 přítomných, pro 25, proti 112. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Oblast 32 se týká protidrogové politiky a jsou tam dvě hlasování, 32.1 je bod E1.1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko výboru? (Výbor nepřijal žádné stanovisko.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 147, do kterého je přihlášeno 186 přítomných, pro 84, proti 29. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: E1.2

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Výbor nepřijal žádné stanovisko.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 148. Přihlášeno 186 přítomných, pro 41, proti 41. Návrh byl zamítnut. Další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrhy se týkají oblasti označené číslicí 33 a jsou to správní delikty, paragrafy 35 až 40. První hlasování je označeno 33.1 a je to K16.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 149. Přihlášeno 186 přítomných, pro 22, proti 126. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh označený 33.2 je bod N59.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 150. Přihlášeno 186 přítomných, pro 23, proti 119. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh pod označením 33.3, bod K18 varianta 1 a 2.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano. Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končí. Je to hlasování s pořadovým číslem 151, do kterého je přihlášeno 186 přítomných, pro 25, proti 120. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je 33.4. V XII.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Taktéž kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 152, do kterého je přihlášeno 186 přítomných, pro 167, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením 33.5, je to N77.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 153. Přihlášeno 186 přítomných, pro 25, proti 119. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením čísla 34. Přechodná ustanovení, je to bod označení 34.1 bod N79.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 154. Přihlášeno 186 přítomných, pro 24, proti 118. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh pod označením 34.2 je bod V.XIV.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 155, do kterého je přihlášeno 187 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh se týká označení číslicí 35. Je to Část pátá - obecní policie - § 49. A budeme hlasovat o bodu N80.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Stanovisko garančního výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 156. Přihlášeno 187 přítomných, pro 40, proti 97. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Nyní budeme hlasovat o bodu pod označením 35.2. Je to bod H2 varianta 1 až 2.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Neutrální.) Stanovisko garančního výboru? (Doporučuje.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 157. Přihlášeno 187 přítomných, pro 149, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh se týká již oblasti 36. Je to Část jedenáctá - zákon o zdravotních službách, pod označením 36.1 je bod A8.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 158. Přihlášeno 187 přítomných, pro 164, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením 36.2. Je to bod R2.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti? Hlasování končím.

Je to hlasování s pořadovým číslem 159. Přihlášeno 187 přítomných, pro 13, proti 124. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Dostáváme se do oblasti označené číslem 37. Je to Část dvanáctá - zákon o specifických zdravotních službách týkajících se § 59. A budeme hlasovat o bodu E2 (1 až 3).

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 160. Přihlášeno 187 přítomných, pro 45, proti 106. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je oblast označená 38. Je to Nová část třináctá. A budeme hlasovat o bodu N81 (1 a 2).

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Negativní.) Stanovisko garančního výboru? (Negativní.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 161, do kterého je přihlášeno 186 přítomných, pro nikdo, proti 137. Návrh byl zamítnut. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh je pod označením 39. Nové části třináctá a čtrnáctá. Budeme hlasovat o bodu R1.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Stanovisko garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko a zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 162, do kterého je přihlášeno 186 přítomných, pro 158, proti 5. Návrh byl přijat. Prosím další návrh.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Další návrh se týká poslední oblasti označené číslem 40 a je to Účinnost zákona podle § 61. Měli bychom hlasovat o bodě A17 a tam je účinnost zákona 31. května 2016, což je nereálné. A potom jsou tam samozřejmě další dva návrhy.

Paní místopředsedkyně, dejte hlasovat o A17.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Pan poslanec Benda, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: I podle toho, co máme v podkladu, tak teď by mělo proběhnout orientační hlasování, kde se hlasuje pouze kladně, kdo je pro kterou účinnost. A pak ten, který získá nejvíce hlasů, o tom se hlasuje. Takže poprosím, aby bylo hlasováno tímto způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Ano, budeme postupovat orientačním hlasováním. Jenom poprosím, já budu přednášet jednotlivé návrhy a prosím, abyste svými hlasovacími zařízeními hlasovali pouze ano.

 

Takže nyní budeme hlasovat o návrhu A17 a to je účinnost 31. května 2016.

Zahajuji hlasování (číslo 163) a táži se, kdo je pro. Takže pro 4.

Potom budeme hlasovat o návrhu L18, to je účinnost od 1. října 2016.

Zahajuji hlasování (číslo 164) a táži se, kdo je pro. Hlasování končím. Pro je 30 poslanců.

 

Poslední návrh je návrh H3 a N82, který navrhuje účinnost 1. ledna 2017.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Končím i toto hlasování. Je to hlasování s pořadovým číslem 165, pro 142.

 

Takže budeme jako první hlasovat o návrhu H3 a N82 - účinnost 1. ledna 2017. Stanovisko pana ministra? (Kladné.) Garančního výboru? (Kladné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, zmáčkněte tlačítko, zvedněte ruku. Proti?

Hlasování končím. Je to hlasování s pořadovým číslem 166, přihlášeno 186 přítomných, pro 154, proti 2. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli vyhlašuji na žádost pana zpravodaje a legislativy třicetiminutovou přestávku, aby zkontrolovali, že všechno proběhlo v pořádku. Sejdeme se tady za třicet minut. Přerušuji jednání.

 

(Jednání přerušeno v 11.51 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 12.22 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, přeji vám pěkné odpoledne. Čas určený na přestávku vypršel a já vás žádám, abyste zaujali místa ve svých lavicích, protože přistoupíme k závěrečnému hlasování. Ještě přivolám kolegy a kolegyně z předsálí.

Konstatuji, že o všech návrzích bylo hlasováno. Ještě si to ověřím u pana zpravodaje, zda bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích.

 

Poslanec Jaroslav Krákora: Pane místopředsedo, dle mého seznamu informací z legislativy bylo hlasováno o všech pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Než přistoupíme k hlasování o návrhu jako celku, hlásí se pan poslanec Vondráček, ale... (Dohady mimo mikrofon.)

Chci se zeptat, zda nic nebrání tomu, abychom přistoupili k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pan předsedající, i když jsem se přihlásil jménem klubu?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám, kolegyně a kolegové, o ztišení, ať je dobře slyšet. Říkám, že není otevřena rozprava.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem se hlásil s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Máte zde předsedu poslaneckého klubu, to znamená, nemáte v tento moment přednostní právo. Může vystoupit pouze předseda poslaneckého klubu. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Dobrý den, já se omlouvám. Poprosil bych o deset minut na jednání našeho poslaneckého klubu. Děkuji. (Smích v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, vaší žádosti vyhovím. Budeme pokračovat ve 12.33 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.24 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 12.33 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, čas určený na přestávku vypršel a já vás požádám, abyste zaujali místa ve svých lavicích, abychom mohli přistoupit k závěrečnému hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Eviduji žádost o odhlášení. Já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

Jak jsem si předtím ověřil, tak o všech návrzích bylo hlasováno. Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, podle sněmovního tisku 508, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Poprosím o stanovisko pana ministra. (Stanovisko ministra je kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro takto navržené usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 167, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro návrh 80, proti 47.

 

Než budu konstatovat, že návrh zákona byl zamítnut, počkám, zda nebude provedeno zpochybnění hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Štěpán Stupčuk: Vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych tímto zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem pro, a na sjetině mám ne. Děkuji. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Je zde námitka, je zde zpochybnění hlasování.

Zahajuji hlasování (číslo 168) a táži se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Vyslovuji, že s touto námitkou byl vysloven souhlas. (Na světelné tabuli z přihlášených 182 bylo 140 pro, proti 7.)

 

V případě, že máte námitku proti postupu, vzneste ji na mikrofon. Jestliže tomu tak není, v tom případě námitka byla přijata a budeme opakovat hlasování. Je zde - prosím. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji, pane předsedající, ale prosím, nechte tam (na tabuli) to hlasování, jak bylo. Já jsem u ČSSD neviděl žádné ne.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše připomínka měla být pouze k tomu, zda zpochybňujete hlasování nebo zpochybňujete námitku. Jestliže tomu tak není, tak není otevřená rozprava. (V sále je velký hluk, mnozí poslanci stojí.) Je možné vystoupit pouze s přednostním právem.

S přednostním právem může vystoupit pan předseda Faltýnek. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já bych si dovolil požádat o pauzu pro náš poslanecký klub do 14 hodin. Děkuji. (Výkřiky v sále, hluk se stupňuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, váš požadavek je v rozporu s jednacím řádem a já mu nemohu vyhovět. V tento moment, ve fázi legislativního procesu, není možné brát přestávku na klub.

S přednostním právem pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem chtěl o totéž požádat pana předsedu Faltýnka, protože kdyby na tom trval, tak my bychom pak požádali o pauzu do 14 hodin. Tohle se prostě nedělá. To je první věc.

Druhá věc. Kolegyně, kolegové, já mluvím za frakci, která nemá jednotný názor, a pokládám to za správné. Tady skutečně každý z nás má k tomu svůj postoj. Já sám jsem to kdysi chtěl schvalovat, v kontextu se Seznamem nesvobody to podpořit nemohu, ale prosím všechny, kteří jsou na vážkách, aby si uvědomili, že před chvílí byl vydírán poslanec Stupčuk. A tohle je vážná věc. A podle toho bychom také měli umět hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: S přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já myslím, že vaše rozhodnutí, pane místopředsedo, není důležité ani pro tuto chvíli jako pro budoucnost. A já jako předseda poslaneckého klubu musím odmítnout vaši argumentaci, že v této chvíli se nedá požádat o přestávku. Já myslím, že předseda poslaneckého klubu o to může požádat kdykoliv. My jsme navíc o námitce hlasovali bezprostředně, takže nehrozí žádné zpoždění, že by námitka nebyla uplatněna. Nerozumím, z čeho vychází vaše přesvědčení, že v této chvíli se nedá požádat o pauzu. Já si myslím, že se dá, a říkám to i do budoucnosti, protože v takové situaci příště může být můj poslanecký klub a byl bych nerad, aby se precedentně řeklo jo, tehdy jste nevyhověli, tak vám nevyhovíme také.

Takže pokud mě budete citovat a přesvědčíte mě, že se mýlím, tak tento svůj omyl rád uznám, ale jsem přesvědčen, že není žádný důvod k tomu nevyhovět. Vy samozřejmě můžete navrhnout hlasování, to bychom byli proti, abychom o přestávce hlasovali, ale ten návrh zazněl legitimně a nikde není v jednacím řádu řečeno, že se nemůže vzít přestávka.

My jsme znovu před finálním hlasováním o návrhu zákona díky tomu, že jsme vyhověli námitce. A zajímavé, že když jsme byli poprvé před finálním hlasováním o návrhu zákona, tak byla přestávka vyhlášena a nikomu to nevadilo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já vám ocituji text usnesení číslo 326 Poslanecké sněmovny z 13. schůze 8. června z roku 1999 k návrhu usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se upravují podrobnější pravidla jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů. "Poslanecká sněmovna podle ustanovení § 1 odst. 2 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že vyhoví-li Poslanecká sněmovna námitce proti hlasování podle § 76 odst. 6, musí se hlasování opakovat. Přerušení jednání v okamžiku před opakováním hlasování, vyhlášení přestávky na žádost klubu není možné." Vychází to z usnesení Poslanecké sněmovny, konzultoval jsem to s vedením Sněmovny. To znamená, v tento moment budeme pokračovat.

S přednostním právem máte možnost vystoupit, prosím. (Nesouhlasné reakce v plénu.)

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já tomu rozumím. V tom případě svoji námitku stahuji. Nicméně bych doporučil, abychom na příštím jednání grémia Poslanecké sněmovny si vzali všechna platná usnesení, to je z minulého tisíciletí, jestli jsem dobře poslouchal. Já jsem tady šestým rokem, ještě jsem nikdy tu aplikaci nezažil, ale nezpochybňuji to, že to usnesení je platné. Jenom jsem to nezažil. Takže doporučuji, aby předsedové poslaneckých klubů dostali seznam všech platných usnesení, i těch historických, a můžeme se k tomu někdy příště vrátit a říct, jestli některá chceme případně zrušit nebo upravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jenom pro vaši informaci, text platných usnesení je součástí jednacího řádu a jistě je možné si jej vyzvednout, je k dispozici. Takže text platných usnesení je zkompletován.

S přednostním právem pan předseda Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, usnese-li se na čemkoliv Sněmovna, je to zákon. Začátkem každého volebního období probíhá rekapitulace všech dosavadních usnesení a potvrzování jejich platnosti. A to se pak stane, to usnesení se pak stane součástí jednacího řádu. Toto je jeden z mála případů, kdy není právo na udělení přestávky. Protože jsme jakoby uprostřed hlasování, které je třeba dodělat. A já bych chtěl z tohoto místa teď, v tomto okamžiku, vyzvat, abychom se zklidnili. Stejně jsme všichni rozhodnuti, jak budeme hlasovat.

Já jenom řeknu, že poprvé v historii jsem hlasoval pro takovýto zákon, myslím tím pro ten komplexní zákon, nejen o nějakých zastávkách a podobně. Nebylo nás, pravda, moc. A pokud se budeme takhle touto věcí, která podle našeho soudu, nebo většiny mých kolegů z poslaneckého klubu KSČM, je věcí okrajovou, kde se spíše mělo Ministerstvo zdravotnictví věnovat jiným vážnějším záležitostem, například neziskovým nemocnicím a podobně. Tak pojďme už od toho. Pojďme to odhlasovat, ať můžeme dělat i jinačí věci. Jsem pro to, abychom teď hned hlasovali a už žádné pauzy nedávali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, udělím přednostní právo panu předsedovi Kalouskovi.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Promiňte, jenom velmi krátce, protože jsem skutečně fascinován angažovaností každého z nás pro toto hlasování. Prosím, aby pro záznam byla uložena předpověď: uplyne jen několik málo měsíců a Andrej Babiš, předseda hnutí ANOFERT, předstoupí před tuto Poslaneckou sněmovnu s návrhem na státní dluhopisový program v objemu větším než sto miliard korun. Diskuse se téměř nebude konat a po třech minutách to bude schváleno. Ujišťuji, že to bude víc než sto miliard korun. A že nám to bude všem jako tak skoro jedno. Ale jestli se bude kouřit v kamrlíku nebo nebude kouřit v kamrlíku, o tom víme všichni všechno! (Potlesk z řad poslanců TOP 09.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní s přednostním právem pan předseda Sklenák.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Tak v první řadě se chci velmi důrazně ohradit proti slovům o vydírání jakéhokoliv poslance. Mám tady sjetinu z hlasování, které bylo zpochybněno. Pan poslanec Štěpán Stupčuk má křížek, tedy že se zdržel, evidentně hlasoval proti a šel vznést námitku, tak jak se tady děje dnes a denně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vás požádám, poslankyně a poslanci, abyste na sebe nepokřikovali!

 

Poslanec Roman Sklenák: To není nic výjimečného. A současně si dovoluji vznést v tuto chvíli procedurální návrh, což mi jednací řád umožňuje, a navrhuji přerušení tohoto bodu do pátku devíti hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tento procedurální návrh je hlasovatelný, je to v souladu s jednacím řádem. Dám o něm hlasovat bez rozpravy. (Hlásí se poslanec Stanjura.) V případě, že dáváte pozměňující návrh k danému návrhu, ano, můžete vystoupit. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já bych dal rád procedurální návrh. Než tak učiním, byl bych rád, kdybyste ještě jednou ocitoval to předmětné usnesení, pane místopředsedo, já se omlouvám, nemám ho k dispozici, abych přesně formuloval svůj případný pozměňovací návrh. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Ale to není pozměňující návrh k tomu, co jsem řekl jako procedurální návrh. Ale jestli chcete ocitovat usnesení, já ho přednesu. "Poslanecká sněmovna podle ustanovení § 1 odst. 2 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že vyhoví-li Poslanecká sněmovna námitce proti hlasování podle § 76 odst. 6, musí se hlasování opakovat. Přerušení jednání v okamžiku před hlasováním, před opakováním hlasování, vyhlášení přestávky na žádost klubu není možné." To znamená, z toho důvodu je procedurální návrh hlasovatelný.

 

Zazněl zde procedurální návrh na přerušení do pátku. Akorát ten návrh nebyl upřesněn. Jako první bod, to znamená přerušení do tohoto pátku devíti hodin ráno.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento procedurální návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 169, přihlášeno je 182 poslankyň a poslanců, pro návrh 74, proti 81. Tento návrh byl zamítnut.

 

V tom případě budeme pokračovat v jednání a hlasování zákona jako celku. Pro pořádek přečtu ještě jednou usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, podle sněmovního tisku 508, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Já vás požádám o klid.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tohoto usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 170, přihlášeno je 178 poslankyň a poslanců, pro návrh je 91, proti 46. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Já vám děkuji. (Nesouhlasné hlasy z pléna.)

 

Chci se nejprve zeptat, zda je vznesena námitka proti způsobu hlasování. (Ze sálu se ozývá: Ne.) V tento moment vám dávám vystoupení s přednostním právem, pane předsedo. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji. Dámy a pánové, velmi se omlouvám, ale jsem si jist, že jsem se zdržel. Přesto mám na sjetině ne. Evidentně musí být nějaký problém v hlasovacím zařízení. Je to zpochybněná záležitost. Velmi prosím, abyste přijali tuto námitku, abychom toto hlasování opakovali, aby o tom nemohlo být sebemenších pochyb.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jestliže vznášíte námitku proti hlasování, musí být nějak přednesena, abych o tom mohl dát hlasovat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Já jsem se domníval, že jsem to přednesl, protože věřím v hlasovací zařízení i ve svůj zdravý rozum. Znovu opakuji - jsem přesvědčen, že jsem hlasoval, že se zdržuji. Přesto mám na sjetině ne. Proto zpochybňuji hlasování a žádám o nové hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Dám o tom hlasovat. Bez rozpravy. Je zde zpochybněno hlasování. (O slovo se hlásí poslanec Sklenák). Přicházíte-li také s tím, že chcete zpochybnit hlasování, prosím pane předsedo, můžete vystoupit.

 

Poslanec Roman Sklenák: Já přicházím s tím, že chci připomenout praxi této Sněmovny. Takovou situaci jsme tady už v minulosti řešili. A byl úzus Sněmovny, že se hlasuje o zpochybnění hlasování, jestliže má vliv na výsledek hlasování. Pokud někdo připomínal právě tyto situace, že byl proti a přitom se zdržel, nebo se zdržel a přitom byl proti, tak se o tom nikdy nehlasovalo. Takhle to přece v minulosti bylo. Nechci si ulehčovat situaci, ale takhle jsme se v minulosti chovali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji zde žádost o zpochybnění... (O slovo se hlásí poslanec Kučera) Chcete se, pane poslanče, také vyjádřit k průběhu hlasování? Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Hlasoval jsem pro zákon, nicméně na sjetině mám proti. A chtěl bych tímto zpochybnit hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano, o této námitce je možné hlasovat.

Zahajuji tedy hlasování a táži se, kdo je pro tuto námitku, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

Je to hlasování s pořadovým číslem 171. Přihlášeno je 181 poslankyň a poslanců, pro návrh 162, proti 5. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

 

V tom případě budeme opakovat hlasování o závěrečném usnesení. Chci se zeptat, zdali jej mám opět přečíst, nebo všichni víme, o čem hlasujeme? Eviduji žádost o vaše odhlášení. Všechny vás odhlašuji a žádám, abyste se opět přihlásili svými kartami. Počkám, až se pořadí ustálí.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh usnesení jako celku, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 172. Přihlášeno je 175 poslankyň a poslanců, pro návrh 80, proti 42.

 

Než budu konstatovat výsledek hlasování, táži se, zda někdo další chcete zpochybnit průběh hlasování. (V sále je silný hluk.) Nevidím... (O slovo se hlásí poslanec Kalousek.) Chcete se vyjádřit k proběhlému hlasování, pane předsedo? Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Velmi se omlouvám dámy a pánové, že vás ještě zdržím. Nicméně jsem si zcela jist, že jsem se zdržel hlasování, a tentokrát mám na sjetině opravdu, že jsem se zdržel hlasování. Teď bylo to hlasování fér. Děkuji vám. (Smích v sále a potlesk v řadách poslanců TOP 09.) Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k tomu, že nikdo nepřichází s tím, aby zpochybnil hlasování, konstatuji, že s návrhem zákona nebyl vysloven souhlas. Děkuji a přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 14.30 hodin.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin).

(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Jermanová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 14.30 hodin a my budeme pokračovat v našem jednání. Dříve než přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů, dovolte mi načíst tyto omluvy: vicepremiér Pavel Bělobrádek se omlouvá z dnešního jednání od 11.45 do 14.30. Z dnešního jednání se od 16.30 do konce jednacího dne omlouvá pan poslanec Volný z pracovních důvodů. Mezi 9. a 14. hodinou zde nebyl přítomen pan ministr vnitra z pracovních důvodů. Od 16.30 hodin se z pracovních důvodů do konce dnešního jednacího dne omlouvá paní poslankyně Rutová a pan poslanec Berkovec se taktéž omlouvá od 14.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Nyní přistoupíme k projednávání bodů. První v pořadí je bod 201. Dříve než dám slovo zpravodaji kontrolního výboru, poprosím kolegyně a kolegy, aby se ztišili.

 

Nyní tedy budeme projednávat bod

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP