(Jednání pokračovalo ve 12.33 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dámy a pánové, čas určený na přestávku vypršel a já vás požádám, abyste zaujali místa ve svých lavicích, abychom mohli přistoupit k závěrečnému hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Eviduji žádost o odhlášení. Já vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

Jak jsem si předtím ověřil, tak o všech návrzích bylo hlasováno. Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, podle sněmovního tisku 508, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Poprosím o stanovisko pana ministra. (Stanovisko ministra je kladné.) Pan zpravodaj? (Kladné.)

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro takto navržené usnesení, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 167, přihlášeno je 174 poslankyň a poslanců, pro návrh 80, proti 47.

 

Než budu konstatovat, že návrh zákona byl zamítnut, počkám, zda nebude provedeno zpochybnění hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Štěpán Stupčuk: Vážené kolegyně, kolegové, chtěl bych tímto zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem pro, a na sjetině mám ne. Děkuji. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Je zde námitka, je zde zpochybnění hlasování.

Zahajuji hlasování (číslo 168) a táži se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Vyslovuji, že s touto námitkou byl vysloven souhlas. (Na světelné tabuli z přihlášených 182 bylo 140 pro, proti 7.)

 

V případě, že máte námitku proti postupu, vzneste ji na mikrofon. Jestliže tomu tak není, v tom případě námitka byla přijata a budeme opakovat hlasování. Je zde - prosím. (V sále je rušno.)

 

Poslanec Rostislav Vyzula: Děkuji, pane předsedající, ale prosím, nechte tam (na tabuli) to hlasování, jak bylo. Já jsem u ČSSD neviděl žádné ne.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vaše připomínka měla být pouze k tomu, zda zpochybňujete hlasování nebo zpochybňujete námitku. Jestliže tomu tak není, tak není otevřená rozprava. (V sále je velký hluk, mnozí poslanci stojí.) Je možné vystoupit pouze s přednostním právem.

S přednostním právem může vystoupit pan předseda Faltýnek. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já bych si dovolil požádat o pauzu pro náš poslanecký klub do 14 hodin. Děkuji. (Výkřiky v sále, hluk se stupňuje.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, váš požadavek je v rozporu s jednacím řádem a já mu nemohu vyhovět. V tento moment, ve fázi legislativního procesu, není možné brát přestávku na klub.

S přednostním právem pan předseda Kalousek. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji, pane předsedající. Já jsem chtěl o totéž požádat pana předsedu Faltýnka, protože kdyby na tom trval, tak my bychom pak požádali o pauzu do 14 hodin. Tohle se prostě nedělá. To je první věc.

Druhá věc. Kolegyně, kolegové, já mluvím za frakci, která nemá jednotný názor, a pokládám to za správné. Tady skutečně každý z nás má k tomu svůj postoj. Já sám jsem to kdysi chtěl schvalovat, v kontextu se Seznamem nesvobody to podpořit nemohu, ale prosím všechny, kteří jsou na vážkách, aby si uvědomili, že před chvílí byl vydírán poslanec Stupčuk. A tohle je vážná věc. A podle toho bychom také měli umět hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: S přednostním právem pan předseda Stanjura. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já myslím, že vaše rozhodnutí, pane místopředsedo, není důležité ani pro tuto chvíli jako pro budoucnost. A já jako předseda poslaneckého klubu musím odmítnout vaši argumentaci, že v této chvíli se nedá požádat o přestávku. Já myslím, že předseda poslaneckého klubu o to může požádat kdykoliv. My jsme navíc o námitce hlasovali bezprostředně, takže nehrozí žádné zpoždění, že by námitka nebyla uplatněna. Nerozumím, z čeho vychází vaše přesvědčení, že v této chvíli se nedá požádat o pauzu. Já si myslím, že se dá, a říkám to i do budoucnosti, protože v takové situaci příště může být můj poslanecký klub a byl bych nerad, aby se precedentně řeklo jo, tehdy jste nevyhověli, tak vám nevyhovíme také.

Takže pokud mě budete citovat a přesvědčíte mě, že se mýlím, tak tento svůj omyl rád uznám, ale jsem přesvědčen, že není žádný důvod k tomu nevyhovět. Vy samozřejmě můžete navrhnout hlasování, to bychom byli proti, abychom o přestávce hlasovali, ale ten návrh zazněl legitimně a nikde není v jednacím řádu řečeno, že se nemůže vzít přestávka.

My jsme znovu před finálním hlasováním o návrhu zákona díky tomu, že jsme vyhověli námitce. A zajímavé, že když jsme byli poprvé před finálním hlasováním o návrhu zákona, tak byla přestávka vyhlášena a nikomu to nevadilo. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP