(18.50 hodin)
(pokračuje Junek)

A další věc, která třeba vadí mně osobně, a už jsem na to opět upozornil v prvním čtení, jakási nevyjasněnost, tedy do jaké míry je to palčivý problém. Myslím si, že to byl pan zpravodaj, který říkal, v rámci PO3 se bude jednat o několik případů za rok, možná do desítky. Pak zase někdo jiný říkal, je to palčivý problém, děje se to ve velkém, trápí nás to. Takže my tady vlastně ani nevíme, jak to je, jestli je to opravdu tak problém závažný, nebo spíše okrajový.

To jsou důvody, které mě vedou k tomu, že se v podrobné rozpravě přihlásím k pozměňovacímu návrhu, který by ten příslušný paragraf nebo ten odstavec 2 vypustil.

Jenom ještě možná poslední zmínku. Pan ministr tady argumentoval tím, že už jednou jsme domovní svobodu prolomili někdy před tím rokem zase v souvislosti s hlídáním hladiny hluku atd. Myslím, že to není argument. Já si právě myslím, že bychom neměli v tom prolamování pokračovat dál a dál. Ono už se to vlastně stalo před čtrnácti dny, kdy jsme tady zase domovní svobodu prolomili v souvislosti se zbraněmi a s držením zbraní osobami, které by mohly zbraněmi ohrožovat někoho jiného. Takže se nám to jakoby řetězí. Myslím si, že to není dobře a že bychom měli říct stop.

Tolik z mé strany a v podrobné rozpravě se přihlásím k pozměňovacímu návrhu.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Junkovi. To byl zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy. Pokud se nikdo další nehlásí, končím obecnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, případně pana zpravodaje. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Zemek: Pouze shrnu. Celkem v obecné rozpravě vystoupili čtyři řečníci. Takový asi evergreen, který se tady nejvíc probíral, bylo domnělé porušení domovní svobody. Už nechci dál tu debatu tady komplikovat. Asi na to máme trochu jiný názor. Domnívám se, že tam na základě této předlohy nebude docházet k žádnému násilnému vniknutí do domácnosti. To je prostě mylná představa. Skutečně by tam mělo dojít až po nějakém opakované přestupku a po opakovaném upozornění by měl být umožněn přístup, nikoliv tak, že by tam přišel a vylomil dveře. Prostě bude to na bázi dobrovolnosti. Pokud samozřejmě ten člověk ten přístup nepovolí, tak potom už je to přestupek, který bude řešen nějakým správním řízením. Vyvaroval bych se toho termínu, že se tady někam vlamujeme nebo že to je nějaké zásadní porušování domovní svobody. Koneckonců do bytu pouštíme různé lidi. A toto si myslím, že není z mého pohledu zas tak zásadní omezení svobody. Pro mě osobně je důležitější svoboda lidí, kteří mají právo dýchat čistý vzduch. A prostě když nějaký člověk nerespektuje právo ostatních, tak tam ta jeho svoboda prostě končí a musí nést následky. Z mé praxe nebo z mé zkušenosti si myslím, že to budou desítky případů na těch ORP. Ale nevím jako. Přesná čísla nevím, neznám. Ale jak jsem už řekl několikrát, nemyslím si, že by toto byl tak zásadní problém. V té novele jsou mnohem důležitější věci typu limitu na prachové částice PM2,5, je tam úprava vyhlašování smogových situací se zohledněním u firem, které používají (nesrozumitelné) technologie a další a další věci. A bohužel mě trochu mrzí, že ta debata je smrštěná pouze tady na tuto část.

V tuto chvíli z mé strany všechno a děkuji za pozornost. (Hlasitý potlesk poslance Chvojky.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. Prosím pana zpravodaje, aby mě případně opravil, ale eviduji návrh na vrácení návrhu zákona garančnímu výboru k novému projednání. Je to tak?

 

Poslanec Václav Zemek: Musím se přiznat, to jsem nezaregistroval. Ale ne, nebyl podán. Ne.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Nebyl podán. Omlouvám se. Mám to tady napsáno. Zahajuji tedy podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Jako první se přihlásil do podrobné rozpravy pan poslanec Jan Zahradník. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Zahradník: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, předložil jsem pozměňovací návrh, který spočívá ve vypuštění novelizačního bodu 21, který obsahuje onen inkriminovaný odstavec 2 paragrafu 17. Samozřejmě nechci upírat v žádném případě občanům dýchat čistý vzduch. (Zvedá se hladina hluku v sále.) Jenom se mi nelíbí metoda, kterou to pan ministr Brabec chce dosáhnout. Nelíbí se mi, aby do toho zákona, který úplně svou tematikou jde někam jinam, bylo zakotveno právo vnikat do obydlí, porušovat domovní svobodu. Navíc si myslím, že lidé, kteří by byli tímto způsobem nějak sankcionováni, stejně platit nebudou. Rozšíříte tím akorát seznam pro exekutory.

Možná by mohl pan ministr Brabec a jeho odborníci věnovat pozornost tomu, aby vymysleli metodu, pokud už tak stojí o ty kontroly a myslí si, že pomohou, která by umožnila provádět rozbor kouře na dálku. To určitě možné je, jenom to nechcete hledat.

Já se, dámy a pánové, přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který je zanesen v systému jako sněmovní dokument 4394, a prosím vás o podporu tohoto mého návrhu ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci Zahradníkovi. Dalším řádně přihlášeným je pan poslanec Václav Horáček. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Horáček: Děkuji. Domnívám se, že jsem už dostatečně objasnil v důvodové zprávě v obecné rozpravě. Nicméně jsem velmi rád, že mě pan zpravodaj informoval, že částečně se shodujeme již v komplexním pozměňovacím návrhu, takže můj návrh, který tady je, v podstatě ještě zpřesňuje (nesrozumitelné) pachovou normu a já se k němu přihlašuji pod pozměňovacím návrhem 4396.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu poslanci. Zatím posledním přihlášeným do podrobné rozpravy je pan poslanec Jiří Junek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Junek: Já bych se tímto přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který je načten jako sněmovní dokument pod číslem 4413. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. To byl zatím poslední přihlášený do podrobné rozpravy. Ptám se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Jestliže nikdo takový není, končím podrobnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, případně pana zpravodaje. Není zájem. Neeviduji návrhy na vrácení či... (Ministr má zájem o závěrečné slovo.) Aha, pardon, pane ministře. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji za tu debatu, kolegyně, kolegové. Blížíme se k závěru. Jsem velmi rád, že jsme prošli i druhým čtením. A jenom k tomu, co tady zaznělo, a nechtěl bych zase vyvolat nějakou smršť připomínek na to, ale věřte, že jsme vyčerpali všechny možnosti, které jsme prověřovali, a že já bych byl nejšťastnější, kdyby už dnes technické možnosti umožňovaly, aby dron byl dostatečným důkazem. Je možné, že to třeba bude za dva roky, tři roky, a budeme tomu určitě velmi napomáhat, stejně jako tomu napomáhá hydrometeorologický ústav. Zatím to tak není.

Systémových opatření máme celou řadu, máme čistou mobilitu, jsou tady jasná opatření v průmyslu. Já si na rozdíl od pana kolegy Kučery myslím, že kotlíkové dotace jsou super nápad. Jsou nesmírně oblíbené. Jsou i na to topení dřevem i na to topení plynem, o kterých hovoříte, a i na tom Ostravsku si kotlíky na uhlí, byť to nejmodernější kotle, vybralo podle zatím předběžných informací pouhých 12 % lidí. Ani bych nebyl vůbec proti tomu, aby bylo navrženo, aby obce měly pravomoc zakázat na svém území topení uhlím. Kdyby to někdo navrhl, nemáme s tím žádný problém. Samozřejmě. (Hluk v sále, spousta poslanců už si balí své věci a začínají se rozcházet.)

Jenom prostě chci říct, že jestli je tady nějaká sociální situace obyvatelstva v těch oblastech... Z hluku vnímám, že se blíží sedmá hodina. Takže děkuji za podporu tomuto návrhu a věřím, že vydrží ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ano, pane ministře, sociální situace ve Sněmovně ukazuje, že se blíží sedmá hodina.

To bylo závěrečné slovo pana ministra k tomuto návrhu zákona a já končím druhé čtení tohoto návrhu zákona. Vzhledem k tomu, že zbývá poslední minuta, snad nebudete proti, když nebudu otvírat další bod. Popřeji vám hezký večer. Jednání Sněmovny bude pokračovat zítra v 9 hodin ráno odpověďmi na písemné interpelace. Je to bod 231. Přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP