(9.30 hodin)
(pokračuje Fiedler)

Já jenom abychom si uvědomili, že to je tak asi častokrát s evropskými zákony, které dělají - kolik? 60 nebo 80 % zákonů, které přijímáme? Nebo věcí z legislativy? Tak si to uvědomme, co tady zaznívá za slova. Když to nepřijmeme, vůbec nic se nestane. Vybavuji si, že jsme tady před nějakou dobou, a teď mi promiňte, už opravdu nevím, u jakého zákona to bylo, hořel termín, musíme to přijmout, tlačí nás k tomu Evropská unie. Muselo to být, tuším, do července. A pak ze strany předkladatele vypadlo, že budeme třetí zemí, která to přijme. Pořád jsme k něčemu tlačeni, že něco musíme, a pak zjistíme, že když se to nepřijme, že se nic nestane. Uvědomme si tohle, v jaké fázi se nacházíme, a uberme si té zbytečné práce. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Také děkuji. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Zeptám se pana ministra, popřípadě paní zpravodajky na závěrečná slova. Pan ministr, prosím.

 

Ministr vnitra ČR Milan Chovanec Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, ten mobil opravdu slouží mnoha věcem, i jsem si do něj udělal poznámky, jak říkal pan kolega Pilný prostřednictvím pana předsedajícího. Když jsme nastoupili, tato vláda nastoupila, našli jsme vcelku zaplevelený systém registrů, na Ministerstvu vnitra jich bylo 154, policie jich měla 75, a nemluvily spolu. To byl stav, v kterém se nacházely IT systémy v resortu Ministerstva vnitra.

A minulé vlády - já tady nechci řešit, co bylo minule. Už to řešíme dvaapůl roku, je to naše zodpovědnost, ale v minulosti, a tam si myslím, kam se máme posunout primárně, tak je aby komunikovaly ty systémy mezi sebou. Minimálně v účetní, ekonomické oblasti, aby jednou byl schopen komunikovat mezi sebou tak, abychom byli schopni identifikovat některá hluchá místa, která v ekonomické sféře ve státě jsou. Zatím jsme se ani tam neposunuli.

K otázkám, které tady zaznívaly. Zákon o prokazování identity, o kterém bylo hovořeno. Včera probíhalo jednání s ICT unií za účasti paní poslankyně Kovářové a do konce roku ten zákon bude vypracován. Co se týká elektronických občanek, předpokládáme, že v září bude v Poslanecké sněmovně.

Co se týká občanky jako takové, chápu, že jsou dnes moderní technologie dotykové, které spoléhají na internet. Ale stát musí být přece alespoň částečně konzervativní. Musí to mít nějaký charakter bezpečnosti. A já si myslím, že vydat se na prostou čistou elektronizaci, kdy potřebujeme vědět, znát, potřebujeme mít nástroje k tomu, aby ty věci nebyly jednoduše padělatelné, pozměnitelné, že konzervativní přístup s maximem využití moderních technologií se prostě vyplácí. Tak jak tady zaznívá, že vláda se o to nestará, nezajímá, byla vytvořena z popudu pana premiéra vládní rada, která se tím zabývá. Jsou jednotlivé kroky, které mají dál směřovat k rozšíření eGovernmentu, a tyto kroky, které děláme, tomu prostě nasvědčují.

První věc, kterou jsem tady deklaroval a slíbil do konce roku, zákon o elektronickém prokazování totožnosti, elektronická občanka v září, a další kroky budou následovat.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Mám tady faktickou poznámku pana poslance Chalupy, ale já jsem uzavřel rozpravu, takže pokud někdo z členů vlády neotevře rozpravu, bohužel nemůžu dát slovo. Paní zpravodajka si přeje závěrečné slovo? Není tomu tak. A ještě se zeptám pana poslance Valenty, ten je také zpravodajem. Nemá zájem. V tom případě budeme hlasovat. Ještě zazvoním na kolegy v předsálí.

Prosím tedy paní zpravodajku, aby nás seznámila s procedurou hlasování, jakkoli to vypadá, že bude relativně jednoduchá. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámila s procedurou, podle které budeme hlasovat. Za prvé je to návrh technických úprav, ty však ve třetím čtení nebyly předneseny; b) pozměňovací návrh obsažený v usnesení garančního výboru pro veřejnou zprávu a regionální rozvoj číslo 206 z 42. schůze, konané dne 6. května 2016, což je sněmovní tisk číslo 763/2; c) budeme hlasovat návrh zákona jako celek.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. O této proceduře asi nemusíme hlasovat, protože je to pouze jeden pozměňovací návrh. Pokud nemá nikdo alternativní návrh procedury, přistoupíme k hlasování. Prosím paní zpravodajku, aby ještě jednou uvedla, o čem budeme hlasovat. Je to ten pozměňovací návrh. Prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu, který je obsažený v usnesení garančního výboru pro veřejnou zprávu a regionální rozvoj, které jste obdrželi jako tisk číslo 763/2.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano. Zeptám se pana ministra na stanovisko. Prosím zapnout mikrofon. (Souhlas.) Děkuji. Stanovisko výboru? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 39, přihlášeno je 158, pro 143, proti 2, návrh byl přijat.

 

A nyní bychom přistoupili k hlasování o zákonu jako celku. Je tomu tak, paní zpravodajko? (Ano, je.)

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce, podle sněmovního tisku 763, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování číslo 40, přihlášeno je 159, pro 120, proti 17, návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Budeme pokračovat bodem

 

148.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti
s přijetím zákona o službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce,
zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění
pozdějších předpisů, a zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském,
o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů
(autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 764/ - třetí čtení
 

Na místě jsou, resp. zůstávají jak pan ministr, tak paní zpravodajka. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny v tisku 764/4. Ten byl doručen 26. května a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako tisk 764/5.

Zeptám se pana ministra, zda si přeje vystoupit. Není tomu tak. V tom případě otevírám rozpravu. Pan poslanec Pilný stahuje. V tom případě se ptám, zda ještě někdo chce vystoupit v rozpravě. Není tomu tak, rozpravu končím. Zeptám se na závěrečná slova. Pan ministr nemá zájem, paní zpravodajka nemá zájem, pan zpravodaj Valenta také nemá zájem.

V tom případě prosím paní zpravodajku, aby nás provedla hlasováním, navrhla proceduru hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy. Paní zpravodajko, prosím.

 

Poslankyně Věra Kovářová: Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámila s procedurou hlasování.

Za prvé návrh technických úprav, ty však předneseny nebyly. Za druhé návrhy Aa.1 a Aa.2 společně jedním hlasováním. Za třetí návrhy Ab.1 a Ab.2 společně jedním hlasováním. Za čtvrté návrh B1. Za páté návrh B2. Za šesté návrh C1, což je sněmovní dokument číslo 4382. Pokud bylo hlasování o B1, je již nehlasovatelný, protože je totožný s B1. Za sedmé návrh C2, sněmovní dokument 4383. Pokud bylo hlasováno o B2, je již nehlasovatelný, protože je totožný s B2. Za osmé návrh zákona jako celek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP