Čtvrtek 8. září 2016, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

203.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky
a vládou Seychelské republiky o letecké dopravě
/sněmovní tisk 882/ - prvé čtení

Za ministra dopravy Dana Ťoka má pověření vlády pan ministr Richard Brabec. Požádám o přípravu paní kolegyni Fischerovou. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji opět za slovo. Konstatuji s určitou lítostí, že pan ministr dopravy mě pověřil, abych tento návrh tady předložil, ale už mě nepověřil, abych to na Seychelách domluvil.

Vzájemné vztahy České republiky a Seychelské republiky v oblasti civilního letectví nejsou dosud upraveny platnou mezinárodní dohodou. Na základě zájmu obou stran se v prosinci roku 2012 uskutečnilo expertní jednání, jehož výsledkem byl vzájemně přijatelný text dohody. Vláda České republiky vyslovila se sjednáním dohody souhlas svým usnesením v září roku 2013. Dohodu se podařilo podepsat letos v červnu.

Text dohody plně odpovídá současnému vývoji v oblasti civilního letectví. Je v souladu s ústavním pořádkem a ostatními součástmi právního řádu České republiky včetně závazků vyplývajících z členství České republiky v Evropské unii. Sjednání této dohody nepožaduje žádné změny v českém právním řádu a nebude mít dopad na výdaje státního rozpočtu. Dohoda představuje jednu z možností, jak dále rozvíjet vzájemné vztahy obou zemí. Leteckým dopravcům obou stran nabízí také široké možnosti pro komerční využití.

Dovoluji si tímto požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky o postoupení materiálu k projednání v zahraničním výboru Sněmovny. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru životního prostředí za uvedení tohoto vládního návrhu. Požádám paní zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Janu Fischerovou, aby přednesla zpravodajskou zprávu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Děkuji za slovo. Přeji vám všem příjemné už odpoledne.

Doplním tedy pana ministra ještě stručně edukativně. Možná nevíte, že na Seychelách je 115 ostrovů a žije tam jenom 87 tisíc obyvatel, ale přesto Česká republika má velmi dobré vztahy se Seychelskými ostrovy. A právě velká výměna je v rámci cestovního ruchu a dále průmyslu na zpracování ryb, tak považuji tuto dohodu za velice významnou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás přeruším, paní kolegyně, a požádám zejména vaše kolegy stranické, aby se uklidnili, ale i ostatní kolegy, kteří diskutují jiná témata, aby je přenesli do předsálí a byl potřebný klid k projednání tohoto návrhu.

Děkuji, pokračujte.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Já také děkuji. Takže tak jak organizační výbor doporučil přikázat v prvním čtení tuto dohodu zahraničnímu výboru, tak i já se k tomuto přikláním. Doporučuji jako zpravodaj postoupit do druhého čtení a přikázat k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím. Rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Ptám se, jestli má někdo jiný návrh. Není tomu tak.

 

Rozhodneme v hlasování číslo 120. Kdo souhlasí, aby předložený návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru? Zahájil jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 120. Z přítomných 121 poslanců pro 101, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 203.

 

Pokračovat bychom měli bodem číslo 205, ale tady mám jeden problém, protože jde o vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Úmluva Rady Evropy o opatřeních proti obchodování s lidmi, uzavřená ve Varšavě 16. května 2005. Jde o sněmovní tisk 894. Jsme v prvém čtení. A protože předložený návrh má uvést ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který ovšem teď doručil omluvu z jednání, a já nemám žádné usnesení vlády, které bychom mohli dělat. Nevím, jestli některý z ministrů by za souhlasu Poslanecké sněmovny bod uvedl, protože paní zpravodajka je evidentně připravená, ale to usnesení nemám.

Nechci porušovat jednací řád, tak ten bod projednávat nebudeme. Odložím ho a budeme pokračovat. Dám ho na konec bloku zpráv.

 

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP