(11.40 hodin)
(pokračuje Hnyková)

V otázkách vnitrostátního právního řádu je možné konstatovat, že závazky obsažené v úmluvě jsou již platné a účinné, legislativně upravené, a to prostřednictvím za prvé zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, za druhé zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, za třetí zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, a za čtvrté zákona č. 2/1991 Sb., o kolektivním vyjednávání, ve znění pozdějších předpisů. A za páté je to zákonem č. 16/1991 Sb., o zprostředkovatelích, rozhodcích a ukládání kolektivních smluv vyššího stupně, ve znění pozdějších předpisů.

Úmluva je v souladu se závazky Evropské sociální charty a Evropského zákoníku sociálního zabezpečení, jakož i se závazky vyplývajícími z členství České republiky v Evropské unii.

Předkládaný materiál nemá dopad na státní rozpočet a podnikatelské prostředí a nemá dopad ani na rovnost žen a mužů.

Česká republika splňuje všechny podmínky v zákonech, které jsem vám uvedla v předcházející části, a doporučuji, vážené kolegyně a kolegové, postoupit tento sněmovní tisk k projednání ve výboru pro sociální politiku, kde bychom tuto ratifikaci projednali. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Otevírám obecnou rozpravu a táži se, zda se někdo hlásí. Nikoho nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu. Táži se paní navrhovatelky a zpravodajky, zda si chce vzít závěrečné slovo. Není tomu tak.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku. Má někdo jiný návrh? Nevidím. V tom případě přistoupíme k hlasování.

 

Přečtu návrh. Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku?

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 111, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 104, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod a tím je

 

198.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Turkmenistánem
o zamezení dvojímu zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní
z příjmu a z majetku, která byla podepsána v Ašchabádu dne 18. března 2016
/sněmovní tisk 805/ - prvé čtení

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, na jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se předkládá smlouva o zamezení dvojímu zdanění s Turkmenistánem, která byla podepsaná dne 18. března 2016 v Ašchabádu. Tato smlouva zajisté reaguje na vnitřní daňové předpisy obou zemí, přičemž byla na expertní úrovni sjednána na základě OECD a OSN vzorových modelů. Ve vzájemných daňových vztazích mezi Českou republikou a Turkmenistánem se tedy v současné době neaplikuje žádná taková smlouva, a může tedy vznikat nežádoucí mezinárodní dvojí zdanění.

Smlouva standardně upravuje základní formy spolupráce mezi příslušnými úřady obou zemí a rovněž tak zásadu nediskriminace, neformální řešení sporů případně vzniklých při jejím provádění a zajistí relevantní výměnu informací mezi příslušnými úřady obou států. Sjednaná smlouva pouze upravuje povinnosti vyplývající z vnitrostátních předpisů a současně tak nemůže založit novou daňovou povinnost. Řeší případy, kdy právo vybrat daň mají ve svém vnitrostátním právu zakotvené oba signatářské státy. V těchto situacích je smlouva zajisté nadřazena vnitrostátnímu předpisu.

Tato smlouva je pro naše podnikatelské subjekty důležitá. Turkmenistán patří k důležitým státům středoasijského prostoru. Má značné zásoby nerostného bohatství a jistý potenciál své ekonomiky, přičemž lze předpokládat, že časem může postavení Turkmenistánu jako jednoho z našich obchodních partnerů nabývat na významu. Smlouva o zamezení dvojímu zdanění bezesporu zvýší právní jistotu případných investorů obou států.

Na základě uvedeného navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vzala v úvahu zmíněné skutečnosti a tuto smlouvu po projednání přikázala v prvním čtení příslušným sněmovním výborům.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane ministře. A nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec Rom Kostřica. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Rom Kostřica: Vážený pane místopředsedo, děkuji za slovo. Dámy a pánové, já se domnívám, že pan ministr Babiš řekl všechno, co bylo zapotřebí. Já bych jenom chtěl dodat, že ve vzájemných vztazích doposud mezi Českou republikou a Turkmenistánem existoval tzv. určitý bezesmluvní vztah, což je obecně považováno za velký nedostatek v rámci vzájemných vztahů mezi oběma státy. Z tohoto důvodu podporuji také ten názor, aby tato smlouva byla určena k projednání výboru zahraničnímu jakožto výboru garančnímu. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám obecnou rozpravu. Táži se, kdo se do ní hlásí. Nikoho nevidím. V tom případě končím obecnou rozpravu a táži se, zda pan navrhovatel nebo zpravodaj si chce vzít závěrečné slovo. Není tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Táži se, zda má někdo jiný návrh. Nikdo se nehlásí. V tom případě budeme hlasovat.

 

Já zahajuji hlasování a táži se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán zahraničnímu výboru k projednání, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 112, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 100, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru.

 

Já vám děkuji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod a tím je

 

199.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Belize o výměně informací
v daňových záležitostech, která byla podepsána v Mexiku dne 12. února 2016
/sněmovní tisk 788/ - prvé čtení

Prosím, aby i v tomto případě přednesl úvodní slovo místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Prosím.

 

Místopředseda vlády ČR a ministr financí Andrej Babiš: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych odůvodnil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda mezi Českou republikou a Belize o výměně informací v daňových záležitostech. Tuto dohodu dne 12. února 2016 podepsali za Českou republiku velvyslanec České republiky v Mexiku PhDr. Lubomír Hladík a za Belize pan velvyslanec Belize v Mexiku Oliver del Cid.

Ministerstvo financí ve spolupráci s Generálním finančním ředitelstvím sjednává od roku 2010 s jurisdikcemi a preferenčním daňovým režimem dohodu o výměně informací pro daňové účely. Prozatím tato jednání vyústila ve 14 konečných návrhů textů, které následně procházejí legislativním procesem vedoucím k ratifikaci panem prezidentem. V platnost vstoupilo již 12 těchto dohod, které jsou vyhlášeny ve Sbírce mezinárodních smluv.

Navrhovaná dohoda plně vyhovuje standardům OECD pro mezinárodní výměnu daňových informací, v nichž Česká republika dlouhodobě hraje aktivní roli. Předmětem dohody jsou daně všeho druhu a pojmenování v České republice i v Belize. Informace poskytnuté na základě této dohody podléhají povinnosti mlčenlivosti. Uzavřením dohody získá Česká republika možnost dožádání informací o českých rezidentech. Tyto budou využity při správném vyměření daní, popř. k vyšetřování nebo trestnímu stíhání daňových trestných činů. Nicméně vzhledem k právním omezením daným tuzemským právním řádem mohou být poskytnuté informace použity v trestním řízení pouze jako operativní informace. Smluvní strany se zavazují na žádost poskytnout i informace, které jsou v držení bank nebo jiných finančních institucí.

Schválení dohody, na jejímž základě bude možno vyměňovat daňové relevantní informace s jurisdikcí donedávna považovanou za daňový ráj, by mělo vést k efektivnímu snížení daňových úniků. Dohody tohoto typu působí jako preventivní opatření k posílení platební morálky českých daňových poplatníků. Doporučuji proto vyslovit souhlas s ratifikací této dohody.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Než budeme pokračovat, tak byla zpravodajkou určena paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová. Ale vzhledem k tomu, že jsme v prvním čtení, tak je potřeba odhlasovat změnu zpravodaje. Takže já přivolám kolegy a kolegyně z předsálí s tím, že budeme hlasovat o tom, aby se zpravodajem pro prvé čtení stal pan poslanec Luzar. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP