(Jednání pokračovalo v 11.51 hodin.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Uplynula pauza na poradu s legislativou. Prosím o stanovisko pana zpravodaje, než dám hlasovat o námitce pana předsedy Stanjury.

 

Poslanec Václav Votava: Tak byť legislativa má názor odlišný než pan kolega Stanjura, vstřícnost sama, můžeme o tom samozřejmě nechat hlasovat. Takže navrhuji, abychom hlasovali o té druhé části B7, což je posunutí účinnosti u obcí na rok 2020.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Jenom prosím, kdy o tom navrhujete hlasovat, o B7? Až dojdeme k B7, nebo hned po tomto hlasování?

 

Poslanec Václav Votava: Až dojdeme k B7, tak budeme hlasovat o té druhé části B7.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Což je posunutí účinnosti. (Poslanec Votava: Ano, dobře.) Takže budeme hlasovat o námitce pana předsedy Stanjury s tím, že... Zpravodaj souhlasí, nemusíme o tom hlasovat. Výborně, takže je to vyřešeno.

Budeme tedy pokračovat a podle mého rozpisu bychom měli dále hlasovat o bodu A41. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Václav Votava: Ano, A41. Stanovisko je souhlasné.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Stanovisko pana ministra k A41? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o A41. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 57, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro 129, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Václav Votava: Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy pod písmenem A. Tím, že jsme přijali ty pozměňovací návrhy, tak B1 až B7 mimo té druhé části jsou nehlasovatelné. Takže nyní bychom měli hlasovat B7, tu druhou část, což je tedy posunutí účinnosti pro obce do roku 2020. (Předsedající: Stanovisko garančního výboru?) Stanovisko garančního výboru bylo "bez stanoviska".

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Stanovisko pana ministra k posunutí pro obce na rok 2020? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování o B7, druhé části, účinnosti. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 58, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro 38, proti 19. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Václav Votava: Tím jsme se vypořádali s pozměňovacími návrhy pod písmenem B. Pozměňovací návrh pana kolegy Černocha pod písmenem C je nehlasovatelný, tak jak vyplynulo z předchozího hlasování. U pozměňovacího návrhu pana Vilímce D1 a D2 tady mám, že D2 bychom mohli hlasovat.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Ano, D2, i podle...

 

Poslanec Václav Votava: Ale moment, já se znovu poradím s legislativou. (Krátká porada s pracovníkem legislativního odboru.) Dobře, legislativa říká, že ne, není hlasovatelný, jestli není námitka, samozřejmě.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: V takovém případě už zbývá jedině hlasování o návrhu jako celku. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Václav Votava: Dobře, nevidím žádnou, nebo není žádná námitka, takže hlasování o návrhu jako celku. Mé stanovisko je samozřejmě ano, kladné.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: To já se vás ještě zeptám. Přikročíme k hlasování celého návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, podle sněmovního tisku 412, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Stanovisko garančního výboru? (Kladné.) Stanovisko pana ministra? (Souhlas.)

Zahajuji hlasování o návrhu zákona jako celku. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování 59, přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro 101, proti 49. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji za spolupráci, i panu ministrovi.

Ještě tu mám dvě omluvy - pan poslanec Martin Komárek se omlouvá dnes od 16 do 17 hodin z osobních důvodů a paní poslankyně Jana Lorencová se omlouvá dnes od 11.30 do konce dopoledního bloku jednání z důvodu návštěvy lékaře.

 

Dalším bodem našeho jednání je

 

168.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím právní úpravy rozpočtové odpovědnosti
/sněmovní tisk 413/ - třetí čtení

Místo u stolku zpravodajů zaujme místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš a zpravodaj garančního výboru poslanec Václav Votava. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 413/5, který vám byl doručen dne 9. září tohoto roku. Usnesení garančního výboru pak bylo doručeno jako sněmovní tisk 413/6.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Není tomu tak a já otevírám rozpravu, do které se hlásí pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, já bych si dovolil načíst legislativně technické úpravy k tomuto tisku 413, a to

1. V části jedenácté (Změna rozpočtových pravidel). V bodu 13 se v odstavci 1 číslovka 1 nahrazuje číslovkou 2.

2. V pozměňovacím návrhu B15 se slovo "číslo" nahrazuje slovem "čísla" a slovo "nahrazuje" slovem "nahrazují".

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji za tuto legislativně technickou úpravu. Ptám se, kdo další se hlásí do rozpravy. Pan poslanec Leoš Heger. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Leoš Heger: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych tady pronesl jednu poznámku na téma, které zde v rámci projednávání tohoto komplexu zákona ještě nezaznělo, a to je otázka zdravotních pojišťoven.

V tomto návrhu zákona je široce pojednáno o změnách v zákonech o zdravotních pojišťovnách a je velmi pravděpodobné, že tato změna bude bez přijatého ústavního zákona protiústavní, tak jak se tady mluvilo o protiústavnosti týkající se veřejnoprávních celků. Nicméně to je otázka na Ústavní soud a ten jediný může tuto záležitost rozhodnout. Na druhou stranu, i kdyby tento manévr ústavní byl, tak je potřeba říci, že ty změny, které jsou připravovány a jsou reflektovány v zákoně o zdravotních pojišťovnách, jsou čistě změny finanční na straně toků financí mezi státním rozpočtem a rozpočtem veřejného zdravotního pojištění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP