(13.00 hodin)

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji. Já znovu říkám, jenom chci říci - ano, potvrzuji to, aby to bylo jasné, potvrzuji to, co říká tady paní kolegyně. Ano, ona na komisi vystoupila, řekla, že rezignuje, že nemá důvěru ke mně, že víc se k tomu nebude vyjadřovat, a pak mě prostě... Pak udělala tiskovku, kde řekla to, co řekla. Já už se k tomu nechci vrátit. Pro mě to je smutná událost.

Pak jsem kontaktoval předsedu Marka Černocha, kde jsem ho žádal, že do dnešního dne nemám informaci písemnou. Protože když na něco rezignuji, tak to dělám písemně. Musím to formálně dokončit. Myslím, že to je běžné. Já jsem požádal Marka Černocha jako předsedu klubu, abychom měli rezignaci písemnou. Toto jsem činil zhruba asi dvakrát nebo třikrát s Markem Černochem. Pokaždé jsme si řekli, že ani jednou nikdo z nás tu informaci nemáme písemně. Je mi to líto, že to takhle musím říkat detailně, ale je to prostě pravda.

Takže zkrátka a dobře, víte, já to už nechci odehrávat zpátky, co jsem si musel vyslechnout. Ale musím říci, aby tady bylo jasně řečeno, že prostě je potřeba ty věci formálně dotáhnout, ne jenom vykřikovat, že prostě nechce někdo s někým spolupracovat. To je celé.

Nicméně D47 pokračuje dál, je usnášeníschopná a má dokonce už i termíny na podání vysvětlení, co se týče činnosti D47. Ale zkrátka a dobře jsme domluveni s předsedou volebního výboru, že znovu bude vyzvána Sněmovna k doplnění zástupců za hnutí ANO a dále Marka Černocha z hnutí Úsvit. To znamená, že předpokládám, že toto bude učiněno. Pokud se toto nestane, tak na nejbližším zasedání Sněmovny požádám o snížení kvora nebo počtu členů vyšetřovací komise z devíti na šest, tak abychom byli definitivně číslově srovnáni. Ale musíme se vypořádat, co se týče paní poslankyně Havlové. Není potřeba vykřikovat, že tady někdo - a to už je jedno, já už se k tomu nechci vracet.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Hlásí se s přednostním právem pan předseda Laudát. Prosím.

 

Poslanec František Laudát: Děkuji. Čas pokročil a diskuse není hodná této Sněmovny. Navrhuji procedurální návrh, aby se tento bod přerušil do tohoto pátku do 12.45. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je to procedurální návrh, dám o něm hlasovat bez rozpravy. Návrh jste slyšeli. Jedná se o přerušení tohoto bodu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, aby tento bod byl přerušen, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 82. Přihlášeno je 173 poslankyň a poslanců, pro návrh 45, proti 60. Tento návrh byl zamítnut.

 

Já jenom upozorňuji, že je 13 hodin a dle domluvy bychom měli tento bod přerušit. Takže se táži, zda si Poslanecká sněmovna vyhradí čas do 13.10 a dořeší tento bod, anebo jej mám přerušit tak, jak jsme se domluvili. To znamená, můj návrh je do 13.10 tento bod projednat. V případě, že ho neprojednáme, jej přerušíme. V případě, že bude námitka proti postupu, přeruším jej okamžitě. Námitku nevidím. V tom případě budeme pokračovat do 13.10.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy. Eviduji faktickou poznámku pana poslance Urbana, tak se táži, jestli to tak je. Není.

Další přihlášku do rozpravy nevidím, v tom případě rozpravu - pardon, omlouvám se. Pan předseda Černoch. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Černoch: Jen velmi krátce. Protože jsem byl jmenován tady kolegou Birkem, tak teď jsme se bavili s kolegyní Havlovou a její asistent, který posílal ty dopisy, má podací lístky. Tak věřme, že se tuhle situaci podaří vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tento moment nevidím nikoho, kdo by se hlásil do rozpravy, rozpravu končím.

Máte slovo, pane předsedo. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, že jsme se nějakým způsobem dohodli, a vnímám to jako několik zbytečných nedorozumění. Vidíte, že to řešení máme.

Zopakuji tedy. Prosím tedy o první hlasování o návrhu na rezignace z komise D47 - dvě, jak jsme je obdrželi písemně do volební komise, Stanislav Pfléger a Bronislav Schwarz, a třetí, tak jak bylo tady na plénu řečeno paní kolegyní Havlovou. Snad mě napadá doplnit ještě jednu větu. Ano, ta dohoda a slib platí. Po tomto hlasování v tuto chvíli hned vyhlásím novou lhůtu na nominace.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Nejprve dáme hlasovat. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 83. Přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro návrh 136, proti 1. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní následuje z toho usnesení druhý bod, který ale souvisí s jiným orgánem Sněmovny, a to s rozpočtovým výborem. Je to návrh poslaneckého klubu hnutí ANO na odvolání nezařazené poslankyně Kristýny Zelienkové z rozpočtového výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 84. Přihlášeno je 169 poslankyň a poslanců, pro návrh 81, proti 27. Tento návrh byl zamítnut. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tím že ten návrh byl zamítnut, tak už je nehlasovatelný návrh na novou nominaci, protože počet míst ve výboru je stále obsazen. Takže tímto hlasovací procedura končí.

V souladu s tím, co jsem, kolegyně a kolegové, slíbil, vyhlašuji novou lhůtu na podání návrhu na změny ve složení orgánu Poslanecké sněmovny, v tomto případě to tedy budou ta uvolněná místa u D47, případně samozřejmě i nějaká další prosím. Ta lhůta je do pondělí 24. října do 13 hodin. Připomenu, že volební komise se sejde v úterý 25. října. Projedná ty nominace, tak abychom příští středu o nich mohli hlasovat.

Všem děkuji za vstřícnost a zdravý rozum.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. Vše, co bylo potřeba, jsme odhlasovali a já končím projednávání tohoto bodu. Současně přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do 14.30 hodin a požádám členy organizačního výboru, aby za pět minut se sešli k jednání. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno v 13.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP