(12.40 hodin)
(pokračuje Filip)

Pokud jde o samotné rozhodnutí, kterým bychom měli dostát tomu, že vládní politika bude formulována do prorůstové hospodářské politiky a ekonomiky, tak postrádám taková rychle působící opatření, jako jsou právě cílené programy, které by podporovaly zapojení malých a středních českých firem do programů stimulujících hospodářský růst. Mělo by jít o činnosti pracovně náročné a nepříliš složité na dlouhodobou přípravu, tedy např. řádově větší než doposud podpora zateplování soukromých i veřejných budov, protipovodňová opatření, opravy silnic a mostů, rekonstrukce památek. Jistě by za úvahu stál právě program výstavby např. 50 000 nájemních bytů či zaměření státních investičních pobídek na perspektivní obory. Řádově by vůbec měla být větší podpora inovací a začínajících firem či široké uplatnění mikroúvěrů pro malé firmy, prostě masivně se zaměřit na prorůstová opatření.

Nechci, abychom zůstali u obecných slov, proto jsem řekl alespoň dvě konkrétní věci, které v tomto ohledu vnímám jako možné ještě zařadit.

Tato země státní rozpočet potřebuje, ale ne tuto podobu státního rozpočtu, která není podložena žádným konkrétním programem. Prosím, ekonomický růst se nedá ušetřit, musí se vytvořit. Proto jsem přesvědčen, že vládě v letošním roce chyběla odvaha předstoupit před občany České republiky, říct, jaké chce daňové výnosy, a podle toho navrhnout progresivní daně jak u fyzických, tak u právnických osob, zajistit si vyšší příjmy, a tak i možnost programově řídit tento stát k dalšímu ekonomickému růstu, který by nebyl závislý pouze na určité časově omezené konjunktuře. Vzhledem k tomu, že ta výhrada je zásadní a nejde ani o první ani o druhý, ale již o třetí státní rozpočet této vlády, klub KSČM tentokrát státní rozpočet nepodpoří. Vím, že má vládní koalice dostatek hlasů, ale nechť si odpovědnost za tento státní rozpočet bez možnosti vytvoření podmínek pro další růst, nese sama.

Děkuji vám. (Potlesk z lavic KSČM.)

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji a prosím k mikrofonu do rozpravy přihlášeného pana poslance Opálku. S tím, že říkám dopředu, že ho budu muset ve 12.45 přerušit a pak mu bude slovo znovu uděleno. Protože ve 12.45 máme zařazeny volební body. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Opálka: Děkuji, paní předsedající. Požádal bych, abyste vyhlásila na dvě minuty přestávku. Já to mám na dvacet minut a nebudu to rozkouskovávat.

 

Místopředsedkyně PSP Jaroslava Pokorná Jermanová: Dobrá, myslím, že to bude rozumné. Dvě minuty využiji na předání řízení. Takže v tuto chvíli přerušuji projednávání tohoto bodu a vyhlašuji dvouminutovou přestávku.

 

(Jednání přerušeno od 12.43 do 12.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré popoledni, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Podle schváleného pořadu schůze ve 12.45 máme začínat bod 264. Máme před sebou do polední přestávky ještě body 216 a 217 a z toho důvodu žádám předsedu volební komise pana poslance Martina Kolovratníka, aby přišel ke stolku zpravodajů a nejdříve nám odůvodnil návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Na lavice vám bylo doručeno usnesení volební komise č. 144 z 25. října a pane předsedo, už máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážený pane premiére, členové vlády, kolegyně, kolegové, dobré odpoledne. Jsou tedy před námi tři volební body, tak jak jsme odsouhlasili změnu programu. První bod bude veřejný, aklamací, hlasováním na plénu, a druhé dva body, tak jak jste zvyklí, proběhnou formou tajnou ve Státních aktech, kde už je v tuto chvíli vše připraveno.

 

První je bod číslo

 

264.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Dovolím si velmi krátkou rekapitulaci. My jsme ten bod projednávali minulý týden v pátek 19. října. Drobnou nedohodou jsme ho tedy ukončili a nově zařadili jako nový, protože byla vyhlášena lhůta pro další návrhy do tohoto pondělí. Volební komise přijala usnesení č. 144. V tom usnesení za prvé konstatujeme, že na tři uvolněná místa členů vyšetřovací komise pro pochybení na dálnici D47, na tato tři místa nebyly ze strany poslaneckých klubů doručeny žádné nominace. Nic jsme do komise neobdrželi. A za druhé mohu v tomto bodu konstatovat, že jsme od poslaneckých klubů obdrželi následující návrhy na změny v rámci orgánů Poslanecké sněmovny. Za prvé je to jeden návrh na odvolání z výboru pro zdravotnictví pana poslance Igora Nykla za hnutí ANO. Proti tomu v rámci jednoho klubu nový návrh na nominaci do tohoto výboru pro zdravotnictví pana kolegy poslance Miloslava Janulíka. A plus ještě jsme obdrželi jednu novou nominaci a to je do rozpočtového výboru paní poslankyně Dana Váhalová za sociální demokracii. Mohu připomenout, že na to místo má sociální demokracie nárok, resp. může ho obsadit. Došlo k tomu před rokem, když došlo ke změně v přepočtu té tabulky po změnách nebo následně po změnách v rámci poslaneckého klubu hnutí Úsvit.

Takže tolik tedy rekapitulace k tomuto bodu. Ještě jednou konstatuji za volební komisi, že za prvé nemáme žádné návrhy do komise D47. Za druhé, jedním hlasováním bychom měli rozhodnout o odvolání poslance Igora Nykla z výboru pro zdravotnictví a následně druhým hlasováním potvrdit návrhy na nominaci: za prvé členství poslankyně Dany Váhalové, sociální demokracie, v rozpočtovém výboru a poslance Miloslava Janulíka, ANO 2011, do výboru pro zdravotnictví.

Nyní prosím, pane předsedající, abyste otevřel rozpravu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu, nemám do ní žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan kolega Birke. Už to mám na tabuli. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji mnohokrát, vážený pane předsedající. Vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás chvilku zdržel vystoupením, které se týká vyšetřovací komise D47, a to z toho důvodu, že nejenom že mě o to požádali mí kolegové z vyšetřovací komise, ale i já sám pokládám za nutné tady vystoupit a dát k tomu nějaké stanovisko.

Jak všichni víte, tři členové vyšetřovací komise D47 nedávno rezignovali na svoje členství, v podstatě zásadně při vzniku vyšetřovací komise. Jsem rád, že Sněmovna vyšla vstříc mému požadavku a rychle stanovila termín dovolby. Potud si myslím, že Sněmovna se chovala maximálně zodpovědně, dle mého názoru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP