(17.40 hodin)
(pokračuje Babiš)

Tady dneska odznělo plno čísel, kolik jsme vzali nových zaměstnanců. Myslím, že pan Kalousek mluvil 30 tisíc. Potom tady padlo nějaké číslo. Je to 23 tisíc. Není to ani 30, ani 27, je to 23. A drtivá většina jsou to pedagogové, ano, asi 11 tisíc je jich, a 5 tisíc vojáků a myslím 2,5 tisíce policistů. A taky finanční úřad jsme museli posílit. Vy jste tady vytvořili Prahu - daňový ráj. Tady chodila kontrola jednou za dvě stě let. Tak musíme mít nějaké lidi, kteří budou kontrolovat ta nová opatření, která se snažíme zavést. Já myslím, že je to logické.

A já neříkám, že nejsou úspory. Určitě jsou úspory. A to je samozřejmě na každém ministrovi. Dneska v Hospodářských novinách je titulek, kolik odešlo z ministerstva lidí. Ano, já jsem zracionalizoval ministerstvo. Mimochodem, tam není ani jeden člen hnutí, ti mají zákaz vstupu. A dneska je to skvělý tým na ministerstvu, který má výsledky. Má výsledky. A my musíme posilovat Finanční správu i Celní správu, protože to jsou oni, kteří bojují proti podvodům s daněmi, a myslím, že úspěšně, a proto to taky funguje.

Takže bych byl strašně rád, kdybychom skutečně používali ta správná čísla, správné informace a bavili se o tom skutečně objektivně. Ale já souhlasím s tím, že 60 miliard - ale i v těch firmách se nějak plánuje. Každý manažer chce mít všechno hezké. A to je stejný vztah. Takže já na tom nevidím nic špatného, podstatný je ten výsledek. Podle čeho je Česká republika hodnocena? No podle výsledků. A pokud budeme mít vyrovnaný rozpočet a přebytkový, no tak budeme mít skvělý výsledek a podle toho budeme hodnoceni. A teď nám všechny agentury potvrdily náš rating. Říká, že jsme premiant východní Evropy. Ano, funguje to. Někdo tady dával za příklad Slovensko. Ale bavme se o všem, nejenom o růstu. Růst není vše. Všechno je o penězích a je to o cash flow a o deficitu a o zadlužování.

Takže skvěle se daří i veřejným rozpočtům krajů, obcí a měst. Ony mají k 30. 9. plus 56,7 miliardy. A taky mají pokles investic. Ale start toho nového programového období, my jsme ho nezapříčinili, i Evropská komise měla zpoždění. To nebyl náš problém a mají pokles investic 28,6 miliardy, logicky. 43 % oproti roku 2015. A mají růst daňových příjmů plus 16,1 miliardy. A zůstatky na účtech 156 miliard - kraje, obce, města. A dluhy 105. Ale nemají cash pooling, jako mají rodinné firmy. To je škoda. To bychom mohli započíst a potom bychom byli absolutně špička Evropy. To bychom měli ještě nižší ten poměr zadlužení vůči HDP. Ale samozřejmě když mají dlouhodobé úvěry a mají peníze na účtech, tak čekají a budou samozřejmě investovat.

Takže si skutečně nemyslím, že ten rozpočet je rozhazovačný. Důchody jsou nízké, to je objektivní. Ano, já bych si přál, aby důchody byly podstatně vyšší. Myslím si, že my se snažíme. Dali jsme 205, 140, 308. Ano, je potřeba se zamyslet nad tím, jestli skutečně to procentuální navýšení je to správné a jestli nějakým způsobem ten systém nezměnit. Ale různí experti samozřejmě na to mají různé názory.

A platy? Ano, jsou nízké. Jsou nízké platy. Ano. Mě to mrzí. Ale dneska ty platy jdou nahoru, protože je takový trh. A dneska firmy samozřejmě se perou o ty zaměstnance.

Takže tady pan kolega Opálka mluvil o tom, že cucají... nebo jak to říkal? Vyvádění dividendy. Prosím vás, jaké vyvádění dividendy? My máme tady tisíce zahraničních investorů, kteří sem přišli a tady podnikají, zaplatí daně - a já souhlasím s vámi, že proč ta Finanční správa před mým nástupem to nekontrolovala? Ty základy daně, ty optimalizace, že ty jejich matky si optimalizují a fakturují fíčka a takovou reklamu atd. A my jsme se na to soustředili. A výsledek je - za půl roku dodanění 800 milionů korun velkých firem. To je víc než za posledních pět let. Takže my honíme daně všude. U těch velkých samozřejmě, ale těžko jim můžeme říct, když přišly k nám podnikat, že teď jim zdaníme dividendy. No asi těžko. Kolik odešlo dividend z naší země za posledních deset let? 1 920 miliard. A kolik přišlo? 85. Proč mají čeští podnikatelé firmy v Holandsku a na Kypru? A víte, kolik přišlo z těch 85 mojí firmě? 25 miliard za těch deset let. To je to zlepšení hospodaření, co jste kritizovali. Z Německa a ze Slovenska 85 miliard za deset let všechny firmy české, aby bylo v tom jasno, kdo jak podniká. Kolik z těch 15 000 offshorů jsou za tím naši podnikatelé, nebo možná i politici? Já nevím. Takže to jsou ty věci a my těžko asi to řekneme teďka, že z těch 260 miliard teďka vám to zdaníme. Asi potom by k nám nikdo nepřišel. 90 % investorů je z Evropské unie. Jsme součástí Evropské unie a myslím si, že to je dobře. Takže o tom to je a bylo by dobře, abychom to skutečně pojmenovávali, jak to je.

Myslím si, že ten rozpočet je dobrý. My jsme určitě udělali maximum pro to. Ministerstvo školství dostalo 14,5 miliardy navíc, všichni dostali. Sport a tak dále. Ale já určitě budu rád, a budu strašně rád, když dojde na slova pana kolegy Stanjury, že bude zase vyrovnaný. To bude velká oslava.

Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To bylo závěrečné slovo pana ministra financí. Ptám se pana zpravodaje, zdali má zájem o závěrečné slovo. Pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování. Prosil bych Sněmovnu o klid. Jsme na konci prvého čtení zákona o státním rozpočtu, což je velmi významný okamžik.

Připomínám, a pan zpravodaj to jistě sledoval celou dobu, že v průběhu rozpravy padl návrh, který je přípustný podle zákona o jednacím řádu, a to návrh pana poslance Miroslava Kalouska, který navrhuje vrátit návrh zákona o státním rozpočtu vládě k přepracování a do 20 dnů s tím, že sníží výdaje o 30 miliard a sníží tím i saldo o 30 miliard korun. Podle zákona o jednacím řádu ten termín 20 dnů je přesný, čili je to hlasovatelný návrh. Pane zpravodaji, je to tak?

 

Poslanec Václav Votava: Ano. Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Byl podán jeden pozměňovací návrh od pana kolegy Kalouska. V podstatě nevím, jestli ho mám číst znovu, ale řekl jste přesně, co obsahuje.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami. Myslím, že je potřeba, abychom v takto důležitém bodě zjistili přesnou účast poslanců a poslankyň ve sněmovně. Rozhodneme o návrhu.

 

Poslanec Václav Votava: Pane místopředsedo, omlouvám se, že vám do toho vstupuji. Možná že by stálo za to znovu ten pozměňovací návrh přečíst.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane zpravodaji, je to nejen vaše právo, i povinnost. Prosím, předneste ten návrh.

 

Poslanec Václav Votava: Návrh na usnesení, který byl předán panem kolegou - omlouvám se, návrh na usnesení. (Domluva mezi poslanci mimo mikrofon.) Už jsme si to ujasnili, pane kolego.

Návrh na usnesení, který předal pan kolega Kalousek, zní: "Poslanecká sněmovna návrh zákona o státním rozpočtu vládě vrací s následujícím doporučením: za prvé výdaje snížit minimálně o 30 miliard korun, za druhé o stejnou částku snížit saldo, za třetí termín 20 dnů."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Rozhodneme v hlasování číslo 215, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 215. Z přítomných 163 poslanců pro 39, proti 122. Návrh nebyl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP