(Jednání pokračovalo v 12.13 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ještě vyčkám na výsledek jednání mezi předsedy, respektive zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. Takže do 12.18 přerušuji schůzi.

 

(Jednání bylo přerušeno od 12.13 hodin do 12.18 hodin.)

 

Je 12.18. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, budeme pokračovat v přerušené schůzi a je před námi bod Informace vlády České republiky o letecké záchranné službě v roce 2017. S přednostním právem nejdřív pan poslanec Marek Černoch. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, v úterý se na grémiu hovořilo o tom, že se zařadí Pařížská dohoda. Byla tam dohoda všech, shoda na tom, že to proběhne. Kde je vláda? (V sále jsou přítomni ministr kultury Herman, ministr zemědělství Jurečka a ministr životního prostředí Brabec.) Média říkají, že se dělá nějaká konference, kde mluví premiér Sobotka, kde mluví zástupci vlády. Proč tady nejsou?

To samé - potřetí se zařazoval bod letecká záchranná služba. Jedno z nejdůležitějších. Kde je vláda? (Řečník zvyšuje hlas.) Kde je vláda? Kde jsou ministři? Kde je premiér? Je to holubník?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan předseda klubu sociální demokracie s přednostním právem Roman Sklenák. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego Černochu prostřednictvím předsedajícího, to snad nemyslíte vážně, co jste teď řekl? Přesně. První část vašeho vystoupení byla dohoda, že se v tuto chvíli bude projednávat Pařížská úmluva. Je tady pan ministr Brabec, který ji předkládá. A byla dohoda na tom, že se povede rozprava. Oproti té dohodě tady část poslanců zařadila před hodinou tento bod Informace vlády o letecké záchranné službě. A vy mně teď vyčítáte, že tady ta vláda není připravena tu informaci podat!?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Protože paní kolegyně Černochová nemá přednostní právo... (Poslankyně Černochová je připravena u stolku zpravodajů: Mám. Pan Stanjura tu není.) Aha, aha. Kolega Stanjura tu není. Omlouvám se. Já tedy nejdřív načtu omluvu pana předsedy Stanjury, který mi ji doručil, když jsem sem přišel. Takže ano, pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura se omlouvá panu předsedovi Poslanecké sněmovny z jednání. V tom případě paní kolegyně Černochová zastupující předsedu klubu ODS má přednostní právo.

Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já musím reagovat na pana předsedu poslaneckého klubu ČSSD Sklenáka. Mně přijde absurdní, že toto může vypustit z úst předseda politické strany - vládní politické strany - která má premiéra. Přeci povinností ministrů a premiéra je tady sedět, pracovat pro občany České republiky. A to, co jste tady řekl, je naprosto irelevantní! To, že 88 poslanců považuje za zásadní leteckou záchrannou službu, kde jde o životy, a chtějí se o ní bavit, to vy zpochybňujete? Co si to dovolujete, prostřednictvím pana místopředsedy, pane Sklenáku!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda Černoch, potom pan předseda Kováčik. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Černoch: Děkuji. Vaším prostřednictvím, pane předsedající, myslel jsem to, pane kolego Sklenáku, zcela vážně! Bod Pařížská úmluva byl přerušen, protože tady nejsou ministři, kteří k tomu mají co říct. To byl ten důvod. Ne protože by si to tady někdo vymyslel a nechtěli bychom se o tom bavit.

O letecké záchranné službě se tady bavíme tři nebo čtyři dny. Paní kolegyně Jana Černochová se snažila to zařadit už dvakrát. Je to velmi důležitý bod. A protože se snažila potřetí a dnes se to povedlo, to zařazení bylo jenom z toho důvodu, že tady k Pařížské úmluvě nejsou ministři. A oni tady nejsou ani k té letecké záchranné službě. Ano, byla dohoda na tom, že se bude projednávat Pařížská úmluva. Byla. Ale kde je vláda? Kde jsou ministři? Mimo samozřejmě kolegů Jurečky nebo pana Hermana nebo pana Brabce. Nikdo jiný tady není. Není tady premiér! A pak je v médiích, že někde vystupují k nějaké globální situaci? To je jejich práce? Dneska ráno pan kolega pan předsedající Filip už ráno říkal: Kde je premiér na interpelacích? Vždyť to je práce! Interpelace jsou od toho, aby odpovídali členové vlády kolegům poslancům na jejich otázky. Nikdo tady nebyl! Byla přerušena schůze. A teď to pokračuje dál! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP