(11.20 hodin)

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych požádal Poslaneckou sněmovnu o změnu usnesení ve stanovení a prodloužení lhůty, se kterou vás samozřejmě seznámím, s návrhem usnesení a změnou usnesení, v podrobné rozpravě. Nicméně mi dovolte, abych velmi krátce zdůvodnil svůj návrh a to, co mě k tomu vedlo společně s kolegy, kteří tvoří tým členů vyšetřovací komise.

I dnes budeme vyšetřovat, máme předvolány tři svědky, to znamená v odpoledních a večerních hodinách budeme pokračovat v tom režimu podání vysvětlení společně s kolegy. Nicméně řekněme v jednom jediném případě, kdy se nám omluvil, řekněme z vážných zdravotních důvodů jeden klíčový svědek, podle našeho názoru je to jeden z bývalých generálních ředitelů Ředitelství silnic a dálnic, a to z toho důvodu, že je hospitalizován, a požádal nás o výslech, nebo podání vysvětlení v měsíci lednu. Tudíž je tedy logické, že bychom závěrečnou zprávu nemohli zpracovat do konce tohoto roku. Nyní vás tedy žádáme po dohodě s mými kolegy, abychom změnili usnesení a prodloužili lhůtu do třetího měsíce následujícího roku s tím, že text usnesení přečtu v podrobné rozpravě.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky, a proto ji končím. Otevírám rozpravu podrobnou. Prosím pana poslance Birkeho.

 

Poslanec Jan Birke: Děkuji, pane předsedo. Jak jsem avizoval v obecné rozpravě, dovolte mi tedy, abych přečetl návrh usnesení: Poslanecká sněmovna mění usnesení Poslanecké sněmovny číslo 1280 ze 48. schůze dne 30. června 2016 ke zřízení vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při realizaci stavby dálnice D 47, takto: V článku 3, který bude znít nově, že stanoví lhůtu do 31. 3. 2017, v níž je vyšetřovací komise povinna předložit svá zjištění s návrhem v Poslanecké sněmovně.

Vážený pane předsedo, žádám vaším prostřednictvím kolegy a kolegyně, abychom přijali tuto změnu usnesení. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Pokud tomu tak není, končím i podrobnou rozpravu.

 

Budeme tedy hlasovat o navrženém usnesení, které prodlužuje termín do 31. 3. příštího roku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 236. Přihlášeno je 146, pro 130, proti nikdo. Tento návrh byl přijat a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bloku Zprávy, návrhy a další. Prvním bodem je bod

 

216.
Zpráva o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2015
/sněmovní tisk 885/

Tento tisk projednal hospodářský výbor. Usnesení vám bylo doručeno jako tisk 885/1. Prosím pana zpravodaje hospodářského výboru, pana poslance Vozku, aby se ujal slova a informoval nás o jednání výboru a přednesl i návrh usnesení.

 

Poslanec Vlastimil Vozka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Kolegyně, kolegové, tak jako pravidelně se hospodářský výbor zabýval Zprávou o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2015 podle sněmovního tisku 885. Konstatuji, že se podrobné diskuse kolem tohoto bodu hospodářský výbor usnesl svým usnesením 297 z 41. schůze dne 31. srpna letošního roku a navrhuje Poslanecké sněmovně následující závěry. Za prvé navrhuje vzít na vědomí Zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2015. Dále, doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky přijmout usnesení: Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bere na vědomí Zprávu o činnosti a hospodaření Energetického regulačního úřadu za rok 2015 podle sněmovního tisku 885. Dále pověřil hospodářský výbor zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednání této zprávy v hospodářském výboru, což právě činím, a pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny, což bylo splněno.

Tolik ke zprávě a usnesení hospodářského výboru.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádné přihlášky, takže ji končím. A v podrobné rozpravě prosím jenom pana zpravodaje, aby se odkázal na text usnesení.

 

Poslanec Vlastimil Vozka: Ano, v podrobné rozpravě odkazuji na bod 2 usnesení 297 hospodářského výboru, který doporučil tak, jak jsem již uvedl. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ano, děkuji. Zeptám se, dále do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, takže podrobnou rozpravu končím.

 

Budeme hlasovat o usnesení, které navrhl hospodářský výbor.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 237. Přihlášeno je 146, pro 127, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím tedy tento bod a otevírám bod

 

217.
Informace o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních
mimo území ČR a účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních
na území ČR za období červenec až prosinec 2015
/sněmovní tisk 748/

Prosím pana ministra obrany, aby tento materiál uvedl.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás teď poprosím o trochu shovívavosti, protože těch zpráv je trochu víc, ale je to třeba projednat.

Předkládám tedy materiál Informace o účasti ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních mimo území ČR a účasti ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území ČR za období červenec až prosinec 2015. V uvedeném období byla vojenská cvičení realizována v rozsahu schváleném vládou České republiky. Jednotky ozbrojených sil se zúčastnily 91 vojenského cvičení se zahraničními partnery. Z tohoto počtu proběhlo 33 cvičení na našem území. Celková finanční částka potřebná k jejich provedení činila 129,8 mil. korun.

Mezi hlavní úkoly AČR v oblasti cvičení se zahraničními partnery ve 2. pololetí roku 2015 patřila příprava vyčleněných sil a prostředků pro působení v pohotovostních silách Evropské unie a NATO, příprava jednotek vzdušných sil pro operaci Resolute Support a pro působení v rámci Air Policing, účast na cvičení v rámci opatření na ujištění spojenců o platnosti závazku kolektivní obrany, výstavba schopností a v neposlední řadě cvičení k ochraně vnějších hranic schengenského prostoru na území Maďarska a Slovinska v souvislosti s aktuálním vývojem uprchlické krize. V oblasti výstavby schopností AČR bylo hlavním cílem procvičit schopnost jednotek pozemních sil podílet se na pozemní operaci velkého rozsahu a schopnost jednotek vzdušných sil poskytnout podporu jednotkám pozemních sil při vedení pozemních operací.

Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, žádám, abyste uvedený materiál vzali na vědomí, a děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Děkuji. Tuto informaci projednal výbor pro obranu. Jeho usnesení nám bylo doručeno jako tisk 748/1. Prosím pana zpravodaje, pana poslance Antonína Seďu, aby nás informoval o jednání výboru, a také přednesl návrh usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP