(9.30 hodin)
(pokračuje Ondráček)

A pokud mluvíte o dalších benefitech, tak třeba nárok na rehabilitaci nebo... teď si nevzpomenu na ten přesný výraz - těch 14 dní má až příslušník po odsloužení 15 let služby.

Pokud se podíváte, pane premiére, do statistik, které vycházejí z Policejního prezidia, tak zjistíte, že 44 procent policistů, kteří sloužili, odejdou ještě dříve, než dosáhnou na oněch 15 let služby. Pro vás by mělo být hodně alarmující a měl byste pátrat, proč ti policisté, do kterých stát investuje do výcviku, do vzdělání a další, nechtějí sloužit u bezpečnostního sboru a odcházejí ve svých 30, 35, maximálně 40 letech, kdy by pro ten bezpečnostní sbor měli být tou největší devizou, protože v tu dobu už znají veškeré bezpečnostní předpisy, jsou dostatečně vycvičeni a odborně vzděláni. Oni přesto, aniž by čekali na ta pozitiva a sociální jistoty, jak vy o nich možná hovoříte, tak radši požádají o ukončení služebního poměru a odejdou.

Takže já bohužel musím, pane premiére, říct, že jste mně neodpověděl na to, zda dojde k naplnění připomínky ministra financí o navýšení základní doby služby ze současných 37,5 na 40 hodin v týdnu. Pokud by tomu tak bylo, tak každý jeden policista, který slouží v nepřetržitém režimu služeb, což je drtivá většina z nich, odpracuje ročně při 52 týdnech 130 hodin do základní doby služby a stát na tom v podstatě vydělá, protože ne všichni příslušníci museli pracovat 150 hodin zdarma.

Takže moje otázky: zda to je projednáno s Ministerstvem financí, to znamená to navýšení o 10 procent, nebo zda to má být pouze nějaké lákadlo či beranidlo - ale bohužel jste si vzali rukojmí v podobě 40 tisíc policistů a dalších tisícovek příslušníků bezpečnostních sborů u Hasičského záchranného sboru, Celní správy a Vězeňské služby. A druhá věc, jak se postavíte k tomu navyšování základní doby služby. Pokud byste mně dokázal na tyto jednoduché otázky odpovědět, přestože tady nechcete a odkazujete mě na interpelace, tak mně nezbude nic jiného, než abych opravdu dál pečlivě využíval institut interpelací a tyto otázky vám kladl znovu dokola, protože mě se příslušníci bezpečnostních sborů jako předsedy podvýboru pro policii na tyto otázky ptají a já cítím povinnost jim na tyto otázky také odpovídat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče, a táži se, zda někdo další se hlásí do rozpravy. Žádnou přihlášku do rozpravy nevidím. Je-li tomu tak, v tom případě rozpravu končím.

Nyní se tedy táži pana poslance Zdeňka Ondráčka, jaké navrhuje usnesení Poslanecké sněmovny k této odpovědi.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Takže přestože vím, jak dopadne hlasování, tak si dovolím říct, že nesouhlasím s tou odpovědí, byť na tu první část mé interpelace pan premiér odpověděl, částečně i na tu druhou část. Ale vývoj za ty dva měsíce se někam posunul a domnívám se, že bychom na to měli reagovat a být schopni odpovědět v době projednávání, protože víme, že někdy na projednávání musíme čekat i řadu měsíců a události v této zemi se prostě vyvíjejí. Takže dovolím si odmítavé stanovisko, nesouhlas s odpovědí pana premiéra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Váš návrh usnesení je nesouhlasné stanovisko. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro nesouhlasné stanovisko, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 191, přihlášeno je 95 poslankyň a poslanců, pro návrh 29, proti 38. Tento návrh nebyl přijat.

 

Tak, já vám děkuji. Vzhledem k tomu, že žádné další písemné interpelace nedorazily, tak končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvy: Pan premiér upřesňuje svoji omluvu, omlouvá se dnes od 9.30 do 12 hodin a dále od 16 hodin z pracovních důvodů. Dále se dnes omlouvá na celý jednací den ze zdravotních důvodů paní poslankyně Pěnčíková a dále od 13 do 16.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan místopředseda Radek Vondráček. Z důvodu nemoci se na celý den omlouvá paní poslankyně Markéta Adamová, z důvodu účasti na Mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech REGIONTOUR se omlouvá na celý den paní ministryně Karla Šlechtová, do 11.15 hodin z osobních důvodů se omlouvá paní poslankyně Věra Kovářová, na celý den se omlouvá pan poslanec Adam Rykala a dále z osobních důvodů na celý jednací den se omlouvá pan poslanec Vladislav Vilímec.

Vážené kolegyně a kolegové, připomínám, že na dnešní jednání máme již pevně zařazené tyto body. Nejprve bychom měli jednat o bodu 282, což je privatizace v OKD, na 11. hodinu jsme pevně zařadili bod 191, je to sněmovní tisk 823, a dále 201, sněmovní tisk 966, a na 12. hodinu jsme pevně zařadili bod 197, Pařížská dohoda. Poté bychom projednávali body z bloku Zprávy, návrhy a další, případně bychom pokračovali body z bloku Smlouvy, první a druhé čtení.

 

A já otevírám další bod

 

282.
Informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili dne 10. ledna 2017 a všeobecná rozprava byla přerušena. U stolku zpravodajů by měl zaujmout místo předseda vlády Bohuslav Sobotka, ten se bohužel z dnešního jednání omlouvá, a zpravodaj tohoto bodu poslanec Marek Černoch se dnes omlouvá z důvodu nemoci a zastoupí ho paní poslankyně Hnyková jako zpravodajka.

Budeme tedy pokračovat v přerušené všeobecné rozpravě, do které eviduji několik přihlášek. Jako první je přihlášen pan poslanec Černoch, ale z důvodu nemoci nemůže vystoupit. Jako další je přihlášen pan poslanec Grebeníček, připraví se paní poslankyně Lorencová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, to, co zde minulý týden k vážným problémům OKD zaznělo, bylo přinejmenším zajímavé. Ano, je to nejen o odpovědnosti těch, kdo zmíněné doly tunelovali, ale také možná, nebo možná především o spoluodpovědnosti těch, kdo rozhodovali, kdo připravili terén k tomu, aby stát a občané přišli o majetek a zákonné nároky a práva. A tak docela rozumím těm z vás, kdo jste vyslovili názor, že premiér Sobotka by už neměl v dané kauze figurovat jako svědek, ale spíše by měl sedět na lavici obžalovaných.

Nyní si tedy dovolím koncentrovaně postihnout, co mě vedlo k uvedenému postoji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP