Čtvrtek 27. dubna 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Petr Gazdík)

290.
Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv politických stran a politických hnutí za rok 2016

Prosím předsedu a zároveň zpravodaje kontrolního výboru pana poslance Vladimíra Koníčka, aby předložený sněmovní dokument uvedl. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové, kontrolní výbor se výročními finančními zprávami za rok 2016 zabýval opakovaně a na své schůzi dne 20. dubna 2017 přijal usnesení číslo 265, které v systému máte jako sněmovní dokument 6209. Kontrolní výbor v něm doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna:

I. konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2016 předložené následujícími politickými stranami a politickými hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích v platném znění, jsou úplné - a následuje seznam 137 politických stran a hnutí;

II. žádá vládu, aby podle § 14 zákona č. 424/1991 Sb., podala návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti politických stran a politických hnutí, jejichž činnost je v rozporu s § 17 až § 19 zákona č. 424/1991 Sb., neboť své výroční finanční zprávy za rok 2016:

a) předložily neúplné - následuje seznam 9 politických stran a hnutí,

b) nepředložily - a následuje seznam 82 politických stran a hnutí;

III. žádá vládu, aby podle § 13 odst. 6 zák. č. 424/1991 Sb., podala návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na zrušení politických stran a politických hnutí, jejichž činnost již byla pozastavena a politické strany a politická hnutí své výroční finanční zprávy za rok 2016 nepředložily - následuje seznam 14 politických stran a hnutí;

IV. konstatuje, že následující politické strany a politická hnutí, které jsou navrženy na zrušení (návrh výmazu nebyl dosud předložen) a nebo jsou v likvidaci, v konkursu, v insolvenčním řízení, výroční finanční zprávy za rok 2016:

a) předložily neúplné - 1 politická strana,

b) nepředložily - následuje seznam 21 politických stran a hnutí;

V. žádá vládu, aby nejpozději do 30. 9. 2017 projednala výše uvedené návrhy k Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti a rozpuštění předmětných politických stran a politických hnutí;

VI. pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny, aby

1. v souladu s § 20a odst. 4 zákona č. 424/1991Sb., do 7. 6. 2017 s tímto usnesením seznámil Ministerstvo financí,

2. s tímto usnesením seznámil Ministerstvo vnitra,

3. s tímto usnesením seznámil předsedu vlády.

Tolik navržené usnesení.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi kontrolního výboru. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které neeviduji žádnou přihlášku. Pokud se nikdo nehlásí, končím všeobecnou rozpravu. Ptám se na závěrečné slovo. Není zájem.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, do které taktéž... Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Vladimír Koníček: Já jenom formálně bych se přihlásil k návrhu usnesení, které je obsahem sněmovního dokumentu 6209.

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji. V případě, že se nikdo další nehlásí, končím podrobnou rozpravu. Není zájem o závěrečné slovo.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak je definováno v tomto sněmovním dokumentu, jak jej přednesl pan předseda kontrolního výboru. Přivolám naše kolegy z předsálí.

 

Zahajuji hlasování o návrhu usnesení. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko. Kdo je proti?

Je to hlasování číslo 495, přihlášeno je 99 poslankyň a poslanců, pro 76, proti žádný. Návrh usnesení byl přijat.

 

Děkuji panu předsedovi kontrolního výboru, který si ale patrně ještě místo u stolku zpravodajů ponechá, protože zahajuji bod

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP