(18.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Výborně. Kdybych měl nějaké omluvy, které bych mohl přečíst, přečetl bych je. Nemám. (Pobavení v sále.) Na ty dvě minutky přeruším do 18.41, ať se... (Poslanec Sklenák: Už jde! Už je za rohem!) Nebo už jde pan premiér? A máme ho zde. (Premiér vchází do sálu.)

Zákon o náhradě škody v oblasti hospodářské soutěže. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych velmi stručně uvedl návrh zákona o náhradě škody v oblasti hospodářské soutěže. Jedná se o druhé čtení návrhu zákona. Cílem novely je především jednotně stanovit pravidla nezbytná k zajištění toho, aby subjekty, kterým byla způsobena škoda v důsledku porušení soutěžních pravidel, mohly účinněji než dosud uplatňovat své soukromoprávní škodní nároky žalobami v občanském soudním řízení - právě tyto žaloby jsou důležitým prvkem účinného systému soukromoprávního prosazování právních předpisů o hospodářské soutěži - a zajistit tak rovnováhu mezi veřejnoprávní a soukromoprávní cestou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane premiére. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 991/1. Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Michal Kučera a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a o případných pozměňovacích návrzích.

Vzhledem k tomu, že ho nevidím, poprosil bych některého ze zástupců klubu, zda by se nenašel náhradník z řad hospodářského výboru, který by byl schopen nám přednést závěry z usnesení. Tisk 991. Bez zpravodaje bychom opravdu nemohli ten tisk projednat. (Ohlasy zprava, že zpravodaj už je na cestě.) Tenhle bod má na to štěstí. Takže zase chviličku počkáme. I pan zpravodaj už je na cestě. Mám tu s přednostním právem přihlášeného pana předsedu Marka Černocha, ale... (Posměšné ohlasy z pléna, že není v sále a je určitě taky na cestě. Poslanec Černoch volá od tiskárny, že se hlásí do podrobné rozpravy.) Do podrobné rozpravy, ano? Ne s přednostním právem. Výborně.

Tak a pan zpravodaj se již blíží. (Poslanec Kučera vchází do sálu.) Poprosím ho, aby zaujal své místo a přednesl nám usnesení garančního výboru.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vám předložil usnesení hospodářského výboru ze 49. schůze ze dne 22. března roku 2017 k vládnímu návrhu zákona o náhradě škody v oblasti hospodářské soutěže a změně zákona č. 143 o ochraně hospodářské soutěže, sněmovní tisk 991.

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního slova prvního místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pana Hynka Broma a zpravodajské zprávě poslance Michala Kučery a po obecné a podrobné rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit sněmovní tisk 991 ve znění předloženého vládního návrhu, za druhé zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které nemají dopad na věcný dosah navrhovaného zákona, za třetí pověřuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru, za čtvrté pověřuje předsedu výboru, aby předložil toto usnesení předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se s písemnou přihláškou doposud nikdo nepřihlásil. Ptám se, zda má někdo zájem vystoupit a přihlásit se z místa. Jestliže tomu tak není, končím obecnou rozpravu. Ptám se navrhovatele či zpravodaje, zda mají zájem o závěrečná slova. Nemají. Žádný hlasovatelný návrh podán v této fázi nebyl.

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan poslanec Marek Černoch, kterému tímto dávám slovo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Černoch: Dobrý den, dámy a pánové. Děkuji za slovo. Chtěl bych se přihlásit k pozměňovacímu návrhu, který je veden pod číslem 6368. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení v podrobné rozpravě. Jestliže tomu tak není, končím podrobnou rozpravu. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova v této fázi po podrobné rozpravě. Ani navrhovatel, ani zpravodaj. Žádný z dalších návrhů - na vrácení zákona či zkrácení lhůty - nebyl podán, tudíž končím druhé čtení tohoto návrhu, končím tento bod. Děkuji.

 

Otevírám další bod.

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 281/2002 Sb.,
o některých opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických
(biologických) a toxinových zbraní a o změně živnostenského zákona,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1055/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede předseda vlády Bohuslav Sobotka, kterému tímto předávám slovo. Prosím, pane premiére.

 

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, pokud si kladete otázku, proč tento návrh předkládá předseda vlády, tak musím říci, že odborně tento návrh byl zpracováván ve spolupráci se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, což je tedy nezávislý úřad, a z pohledu legislativního procesu jsem tedy tuto věc zastřešil jako předseda vlády.

Chci jen velmi stručně připomenout, že vláda touto novelou reaguje na fakt, že naše stávající právní úprava nereflektuje požadavky některých rezolucí Rady bezpečnosti OSN, a to zejména v oblasti zabezpečení některých biologických a toxinových prvků, jejich zabezpečení před zcizením, taky v oblasti zákazu financování činností směřujících k vývoji, výrobě, držení a další manipulaci s biologickými a toxinovými zbraněmi. Jde tedy o implementaci požadavků rezolucí Rady bezpečnosti OSN, jejichž přesný popis naleznete v důvodové zprávě návrhu. Společným jmenovatelem je snaha o zvýšení tzv. biosecurity, bezpečnosti v oblasti nakládání s tímto typem zbraní. Zákon také reaguje na některé zkušenosti z praktické aplikace stávající legislativy.

Navrhované znění zákona jasněji vymezuje pojmy a celkově zvyšuje legislativní úroveň řady ustanovení zákona. Současně by měl vést ke snížení administrativní zátěže všech dotčených subjektů díky zrušení deklarací plánovaných činností. Novela zároveň zjednodušuje nakládání s vakcínami a diagnostickými sadami obsahujícími vysoce rizikové biologické prvky. Novela zákona také stanovuje doposud chybějící požadavky na zabezpečení biologických prvků a toxinů proti odcizení a možnému zneužití. Nově se také zpřesňují povinnosti v oblasti likvidace těchto látek.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za vaši pozornost a dovoluji si požádat o to, aby tento návrh byl propuštěn do třetího čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám, pane premiére. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 1055/1. Prosím, aby své místo zaujal zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Petr Kudela, informoval nás o projednávání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Máte slovo, pane zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP