(10.10 hodin)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Tak stále faktické poznámky. Pan poslanec Ondráček, potom pan poslanec Ženíšek a potom pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vy, kteří vystupujete, prosím vás, ještě dříve, než si roztrháte vojenské knížky, popř. občanské průkazy, chtěl bych připomenout, že před rokem 1989 byla armáda sedminásobně větší a vojáci měli jak trenýrky, tak boty. Takže tak jste to dopracovali. (Šum v sále, potlesk z řad KSČM.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Ženíšek.

 

Poslanec Marek Ženíšek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nemá cenu komentovat mého předřečníka. Stačí možná říct to, co řekla paní poslankyně Němcová, já jsem to zaslechl, tak si to dovolím říct. Ano, je to tak. A byli policisté, kteří k tomu měli obušky a neváhali je použít. Taková byla doba, pane poslanče.

Ale možná k tomu, co tady pan poslanec Chalupa a jeho kolega. Já chápu, že se snaží tady udělat dojem, že pan ministr je jeden z nejlepších ministrů obrany po roce 1989. Chápu, že to mají za úkol. Docela si myslím, že v některých věcech se jim to daří, zejména v té intenzitě, jak vystupují. Ale opakují stále to samé a troufnu si říct, a je třeba, aby to tady zaznělo, a chci navázat na kolegyni Černochovou - pan ministr je dokonce jeden z nejhorších ministrů obrany. A víte proč? Protože promarnil hospodářský růst. Je to jeden z mála ministrů, který měl dvě obrovské výhody, které promarnil. Měl na začátku širokou politickou podporu napříč politickým spektrem, kterou nedokázal využít, a měl výrazný hospodářský růst, který nedokázal využít. Takže z tohoto hlediska nechápu, kde se bere ta vaše argumentace ve stylu, že za vaší vlády se podařilo stabilizovat obranu, dokonce že pan ministr je jeden z nejlepších. Je to přesně naopak. (Potlesk poslanců ODS a TOP 09.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Tak abych nebyl tak přísný. Pan ministr obrany Martin Stropnický je nejlepší ministr obrany za hnutí ANO. Je taky jediný. A proto je samozřejmě logicky nejlepší.

Ale pojďme k číslům. Pan ministr obrany opět nedokázal vyčerpat rozpočet za rok 2016. Zase 4 miliardy. 4 miliardy v roce 2016, 4 miliardy v roce 2015. Takže je vlastně úplně jedno, co v tom rozpočtu schválíme s tou širokou politickou podporou, protože situace se zhoršila, bezpečnostní situace se zhoršila ve světě a v Evropě a díky tomu i bezpečnostní situace České republiky. Odmítá pravidelně vstřícné návrhy opozice. Co je na tom špatně zvyšovat o 0,2 % HDP výdaje na obranu? Tady pan tiskový mluvčí ministra obrany, pan poslanec Hájek, nám popsal, jako by u těch jednání byl. Plnil dneska takovou roli Ovčáčka - pan ministr moudře prohovořil v Americe, bylo to hezky kvitováno, rozhovor proběhl v přátelské soudružské atmosféře, oba soudruzi si vyměnili zdravice, přijeli jsme domů... A nic. 1 % HDP.

Co jste dělal, pane ministře, že jste nebyl schopen vyčerpat rozpočet ani v roce 2015, ani v roce 2016? Kde jsou vaše sliby o navýšení na 1,4 % HDP? Pryč. Jako všechno. A všimněte si, jak o pracovitosti a úspěších pana ministra obrany mluví šéf vašeho hnutí. Tam byste z toho hodnocení mohli vyjít. Děkuji.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Ještě jedna faktická poznámka pan poslanec Ondráček.

 

Poslanec Zdeněk Ondráček: Děkuji, pane předsedo. K panu poslanci Ženíškovi. Jedno takové pravidlo říká - kdyby blbost nadnášela atd. Jestli chcete, domluvím vám návštěvu na speciální pořádkové jednotce v Praze - (Předsedající vyžaduje hovořit jeho prostřednictvím.) Ano, vaším prostřednictvím. Domluvím vám návštěvu na speciální pořádkové jednotce v Praze, abyste viděl, jak vypadá výstroj a výzbroj Policie České republiky. Není to jenom o obušcích, jsou to teleskopické obušky, železné tyče, tonfy, protiúderové komplety. Moderní demokratická policie potřebuje být také vybavena. (Potlesk poslanců KSČM.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan poslanec Hájek, potom paní poslankyně Černochová. Všechno faktické poznámky.

 

Poslanec Josef Hájek: Vážený pane předsedající, já už opravdu naposledy.

Pane Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, srovnávání mě s Ovčáčkem, to jsem si opravdu nezasloužil, to se mě dotýká.

Nicméně já nejsem žádný tady bodyguard pana ministra, určitě ne. Ale já tu realitu vnímám realisticky a pravdivě. Já jsem ve svém předešlém krátkém vystoupení řekl, že se budeme muset soustředit na to v příštím volebním období, abychom výrazně upravili možnost těch výběrových řízení, protože to je ta hlavní brzda. Vy jste se tady nezmínili, že teď začalo probíhat jednání, resp. soud s nákupem CASA. Pohovořme o tom taky tady, pánové z TOP 09. To byla vaše ministryně. Já nevím, rozhodne soud. Ale každopádně kdybych já byl v kůži pana ministra, tak asi taky bych toto nechtěl zažívat. To znamená, je otázka té odpovědnosti, zdali chcete mít ty procesy skutečně stoprocentně garantované, aby byly v souladu s tím složitým zákonem, který je, anebo dáte ruku do ohně, jako možná v případě paní ministryně, a potom skončíte u soudu. Takže já si myslím, že skutečně je nutné, abychom se na akviziční proces podívali ze všech stran a navrhli takovou variantu napříč spektrem, která skutečně zefektivní tento proces.

Na druhé straně pro mě vždycky nejcennější byl lidský potenciál. A nám se za ty poslední tři roky daří každým rokem navyšovat počet o tisíc lidí. A pro mě mít vojáky vycvičené, trénované, akceschopné je ta největší deviza, kterou armáda může mít. A jestli vrtulníky dostanu letos, nebo příští rok, já ty vojáky můžu trénovat na ty vrtulníky už letos, i když je třeba dostanu zítra. Ano, není to optimální, ale určitě, jak říkám, pro mě deviza jsou ti vojáci.

 

Předseda PSP Jan Hamáček: Pan předseda Stanjura, potom paní poslankyně Černochová, pan poslanec Jakubčík, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Pokud se pana poslance Hájka dotklo srovnání s panem Ovčáčkem, tak se mu omlouvám. Já jsem myslel tu funkci, ne ten samotný výkon té funkce. Vy jste skutečně vystupoval jako tiskový mluvčí ministra obrany. Ale tak děláte to dobrovolně a rád... Tak pokud se vás to srovnání dotklo, tak se skutečně omlouvám.

Nicméně co opravdu není k smíchu, když vládní poslanec na konci volebního období říká: Tak naším úkolem bude v příštím volebním období se na ty procesy podívat... Vy jste se dívali 3,5 roku, pane poslanče prostřednictvím pana předsedy. A nic. Jenom jste se dívali. A jestli se pan ministr bojí, že ho policie bude vyšetřovat, a bojí se rozhodovat, tak ať z té funkce odejde. Každý člen vlády musí unést odpovědnost, kterou mu ten úřad přináší, a musí rozhodovat.

A vy jste neodpověděl na tu otázku mé kolegyně Jany Černochové, abyste jmenoval aspoň jeden příklad dokončeného akvizičního procesu za celé funkční období této vlády. Nic. Nula. Ale - v příštím volebním období se, přátelé, zamyslíme a možná něco změníme... A co dělá pan ministr? Mlčí. (Potlesk zprava.)

 

Předseda PSP Jan Hamáček: (Ministr Stropnický se otáčí s námitkou k předsedajícímu.) Jenom na obranu pana ministra. On je přihlášen s přednostním právem, ale ty faktické mu neumožňují vystoupit. Tak jenom abychom byli féroví. Já jsem jeho přihlášku avizoval, ale nemohu ho pustit ke slovu, dokud nedokončíme tu sérii faktických poznámek.

Paní poslankyně Černochová, potom pan poslanec Jakubčík.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji. Já bych vaším prostřednictvím skutečně vyzvala kolegu Hájka, aby mně odpověděl, když tady popisoval rozhovor mezi panem kolegou Bendlem a paní kolegyní tuším Berdychovou nebo kým z ANO, tak říkal, že žena vyhrála. Já jsem mu tady dala gentlemanskou nabídku, že klidně nechám v tom slovním souboji vyhrát kolegu Hájka, ale ať řekne jeden - jeden z akvizičních procesů, který se podařilo dotáhnout do konce za 3,5 roku. Nemusí to hledat na internetu. Žádný takový neexistuje. Žádný takový nenajde.

A k těm podmínkám, které pan ministr obrany měl, a k tomu, co tady říkal kolega Stanjura. Ano, pan Babiš říkal, že pan ministr ani ty koblihy nerozdává, že je k ničemu. Ale to já hodnotit nebudu. To ať si hodnotí kolegové z ANO, jakým způsobem o nich jejich šéf hovoří. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP