(12.00 hodin)
(pokračuje Fichtner)

Možná ještě co se týká průběhu jednání na mandátovém a imunitním výboru, tak jenom doplňující informace. Mandátový a imunitní výbor požádal orgány činné v trestním řízení, aby mu byl doručen celý spis, s tím, že orgány činné v trestním řízení to odmítly. A v podstatě jediné dva dokumenty, které jsme měli k dispozici, s výjimkou potom té následné korespondence, vlastně byla ta žádost o vydání obou poslanců k trestnímu stíhání a to usnesení o zahájení trestního stíhání, které bylo její přílohou. Oba tyto dokumenty jsou založeny v trestním spise, samozřejmě spolu s dalšími dokumenty, které už se na mandátový a imunitní výbor nedostaly.

Takže tolik tedy za mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Matěji Fichtnerovi. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Pan kolega poslanec Jaroslav Borka. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Borka: Vážené kolegyně a kolegové, pane místopředsedo, velice stručně bych se vyjádřil k tomuto problému. Samozřejmě to, co máme před sebou, je poměrně velmi vážné obvinění, o které se samozřejmě budu přít z jednoho prostého důvodu, protože si myslím, že jsme se svobodně v tom orgánu, ve kterém jsem byl zařazen, to znamená hodnoticí komisi, zcela svobodně vyjadřovali k návrhům, tak jak nám byly předkládány, to znamená k návrhům Karlovarského a Ústeckého kraje v žádosti o poskytnutí finančních prostředků.

Měl jsem možnost prostudovat žádost Policie České republiky a státního zastupitelství o mé vydání a tady bych chtěl říct, že již první úvodní věty, kdy jsem obviněn z toho, že jsem od samého počátku byl účelově zvolen do hodnoticí komise, to znamená do jednoho ze čtyř orgánů, která posuzovala předmětné návrhy, tak s tímto nemohu prostě souhlasit a dál mám některé pochybnosti, které samozřejmě vyjádřím v případném řízení. Také mediální prezentace předtím, než to bylo projednáno v Poslanecké sněmovně, se mi zdála poměrně velmi nepřiměřená k tomu, že Poslanecká sněmovna nezaujala ještě k celé této kauze vlastně svůj postoj.

Z těchto důvodů proto nežádám o zbavení imunity a ponechávám rozhodnutí na plénu, to znamená na vás poslancích při hlasování. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Borkovi. Kdo dál v rozpravě? Pan předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní a pánové, přeji hezký dobrý den. V této chvíli vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna je poloprázdná (na tabuli svítí 86 přihlášených poslanců, ale fyzicky jich je v sále mnohem méně) a že jde o velmi závažné rozhodnutí, bych chtěl požádat o přestávku na poradu klubu KSČM v délce trvání půl hodiny a poprosit klub KSČM do prostor klubu teď hned.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Děkuji. Půl hodiny znamená do 12.33, takže vyhlašuji přestávku na poradu poslaneckého klubu KSČM do 12.34, omlouvám se.

Ještě přečtu omluvu pana ministra Martina Stropnického na odpolední jednání Sněmovny z důvodu účasti na konferenci.

 

(Jednání přerušeno ve 12.04 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP