(14.50 hodin)
(pokračuje Stanjura)

Luca Brasi nám tady řekl: To jsou ty tradiční politické strany. Musí o tom něco vědět. Osmnáct let byl členem České strany sociálně demokratické, a jak často a opakovaně říká, jsem na to pyšný. Tak vy jste asi budoval ty penězovody, o kterých jste tady mluvil. A všimněte si, co říkal. To bych ani já nevymyslel. (Smích a potlesk napříč sálem.) To ho štve. Ne že to někdo vymyslel, ale že ani jeho to nenapadlo.

Souhlasím ale s ním, že tady zažíváme absurdní divadlo. Poslouchejme to dneska, nemusíme se vracet, co bylo včera, předevčírem. Sociální demokraté říkají: Andrej Babiš nemůže být ve vládě, katastrofa. Andrej Babiš a jeho věrní říkají: To organizuje premiér, Březina a nevím kdo, možná ministr zahraničí. Ale v té vládě chtějí zůstat všichni pohromadě spolu. Nikomu se nechce opustit to ministerské křeslo, ani sociálním demokratům, kteří nechtějí vypovědět koaliční smlouvu, přitom jsou s tím zločinným ANO. Ale ani hnutí ANO, kde jsou s tím - nebudu citovat, co říkají o premiérovi - ale s těmi sociálními demokraty. Taky nechtějí odejít. No a bratři lidovci, ti tam samozřejmě zůstávají: Uvidíme, jak to dopadne, hlavně že tam jsme s nimi. Ale pak budou říkat: My jsme ti třetí, my s těmi prvními ani druhými nemáme nic společného. A možná jim to někdo uvěří. Já teda ne.

Tu krizi, kterou prožíváme, a to je bezesporu správný popis situace, nezapříčinilo pouze hnutí ANO a ministr financí, ale taky premiér Sobotka, vicepremiér Bělobrádek, Česká strana sociálně demokratická a KDU. Vzpomeňme si - pan předseda Mihola tu momentálně není - když Sněmovna hlasovala o zrušení povinnosti ministrům předkládat lustrační osvědčení. Kdo byl pro? Vládní poslanci a komunisté, tomu já rozumím. A tehdy mi slibovali tak přes uličku: To nám nějak uteklo. Nebojte, předložíme poslanecký návrh zákona, který vrátí povinnost předkládat lustrační osvědčení ministrům. Tehdy poprvé se porušily ústavní zvyklosti v tomto volebním období, ne teď. Tehdy poprvé, ale tehdy to bylo výhodné, takže se koaliční partneři hnutí ANO tvářili, že o tom nevědí. Hlasovali s Andrejem Babišem a jeho hnutím, takže mají stejnou zodpovědnost jako oni.

Pan ministr financí se brání tím, že je obětí. To je jeho obvyklé a oblíbené slovo - on je oběť. Jsem miliardář, ale jsem oběť. Nemám politickou moc. Ovšem všichni píší, jak je to politicky nejsilnější hráč v České republice.

Že se stal obětí agenta provokatéra a že ho nahrával. Se vší vážností říkám, že to je hnus. Souhlasím s tím, že právo na soukromí mají všichni a že se nahrávat nemá nelegálně, v soukromí. Ale nahrával ho, jak on říká, u mě doma v sokolovně.

Tak jsem si to tak modeloval, jak se takový agent opakovaně dostane na jednání k ministru financí. Asi tak - vezme se telefon, sežene se číslo na ministra financí a říká: Já bych vám - a teď co? Asi chtěl něco říct, protože interview to evidentně nebylo. Já jsem novinář z Mafry, věrný, zapálený, vím přesně, co mám psát. Já bych to chtěl s vámi probrat. A panu ministru financí to nebylo divné a opakovaně se s ním setkával, s tímto údajným provokatérem.

Já jsem to neposlouchal, ale četl jsem přepisy na serverech. Teď si všimněme: agent provokatér údajně, jinak zaměstnanec Mafry, přinese panu ministru financí policejní spisy. Šustí, dívá se a nepoloží tu logickou otázku, kterou by položil podle mě každý z nás: O co vlastně jde? Někdo porušil zákon. To je logická otázka. Na co se ale ptal pan ministr financí Babiš? "Proti komu to je?" Neptá se na to, o co jde, jestli je to zákonné, nebo nezákonné. Ptá se, proti komu to je. Proti socanům a možná proti ODS. Dobrý. Tak to počkáme, načasujeme se. Jak on říká: Odkopal jsem to od sebe až před ten socanský sněm a možná před ty volby.

Já mám na pana ministra financí čtyři konkrétní dotazy.

Šlachta ministr? Ten mi vzkázal, že chce být policejní prezident. Tak první dotaz: Přes koho vám to vzkázal Robert Šlachta, že chce být policejní prezident?

Za druhé, druhý dotaz: Kdy to bylo?

Za třetí. Nebylo vám to divné, že to vzkazuje vám, ministru financí?

A za čtvrté, a to mě zajímá nejvíc: Co jste mu odpověděl? (Smích v sále.) To by mě fakt zajímalo. A po kom jste ten vzkaz poslal?

Já jsem zkusil počítat, to jsou fakt neuvěřitelné příběhy, jak pan ministr v patnácti koupil první pozemek. Tak jsem počítal, když sbíral ty míčky, pět korun za hodinu - kdyby nechodil do školy a sbíral je dejme tomu šest hodin denně, to je třicet korun denně. Kdyby to dělal každý týden každý den, tak je to 150 korun týdně, to je zhruba šest stovek za měsíc. No to dlouho sbíral ty tenisové míčky, aby našetřil na ten pozemek, který koupil v patnácti letech, aby ho pak za miliony prodal.

Já úplně přesně nevím, kdy se pan ministr financí narodil, ale když mu bylo patnáct, tak tady jsme neměli tržní hospodářství. Já jsem mladší, evidentně když mně bylo patnáct, tak mě ani nenapadlo, že bych si mohl koupit nějaký pozemek. Nevím, co by na to komunisté řekli, že si patnáctiletý kluk chce koupit pozemek. Možná že byl z dobré rodiny, tak to soudruzi povolili. Musíme myslet na zadní kolečka, že jo.

Všimněme si zajímavého přístupu pana ministra financí, ale i jeho věrných obhájců. Pokud o komkoliv z vás píší noviny, tak je to pravda. Pokud něco napíší o Andreji Babišovi, tak je to lež a kampaň. Fakt, ti novináři, to je hrozné. O všech píší pravdu. Vždycky říká: Já jsem četl v novinách. Včera jsem zaznamenal jeho výrok: No podle mě to nahrávali sociální demokraté, no ale důkazy nemám. Ale už ví, že to organizuje premiér, který je ovšem zodpovědný za to, kdo je ministr financí. Teď se tváří, že ne, že s ním chce bojovat. Ale tři a půl roku tady spolu seděli a hlasovali jeden špatný zákon za druhým ruku v ruce.

A taky jsme tady měli takové schůze k České poště. Dva roky ji máme přerušenou, a nic. Měli jsme tady schůzi o Čapím hnízdě a tu si vládní poslanci přerušili, už je to rok, možná dva. Jak říkala legendární postava v Pelíškách: Dávám tomu dva tři roky, a pak to možná vyšetří. Uvidíme. Zase nic.

A co s tím? Oni se úplně vážně tváří - dneska zase ráno měli poradu. Podle jejich slov jedni jsou zločinci, druzí jsou zločinci, ti jsou korupčníci, ti zneužívají moc. Ale budou vládnout spolu až do řádného termínu voleb k prospěchu lidu České republiky. Mě by zajímalo, jestli tomu oni věří. My tomu tedy určitě nevěříme a určitě tomu nemohou věřit ani občané.

Příští týden v úterý začíná řádná schůze Poslanecké sněmovny. Co budeme projednávat? V jaké atmosféře? Můj názor je, že když žádný vládní návrh už neprojde, tak je to jenom dobře. Ale proto navrhujeme, abychom tu agónii, ten trapný cirkus, to divadlo ukončili a domluvili se na realistickém termínu předčasných voleb, což si myslíme, že je začátek září. Protože jsme navrhovatelé této schůze, tak mi dovolte, abych vám přednesl návrh dvou usnesení, které získá - podle mě může získat podporu všech přítomných členů v Poslanecké sněmovně, kteří nemají klapky na očích nebo na uších.

Za prvé. Poslanecká sněmovna konstatuje, že místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.

A za druhé. Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby při výkonu své funkce důsledně dodržoval Ústavu České republiky.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic napravo.)

 

Místopředseda PSP Petr Gazdík: Děkuji panu předsedovi Stanjurovi. S přednostním právem nyní pan místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Já osobně asi nejlépe navážu na pana ministra Zaorálka. Já si také myslím, že mít majetek není překážka být v politice, ale nese to s sebou velkou míru rizika. A v praxi se ukazuje, že to riziko je větší, než jsme si možná dokázali dříve představit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP