Čtvrtek 13. července 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

70.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení
souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru
/sněmovní tisk 1051/ - prvé čtení

Požádám pana ministra obrany Martina Stropnického, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. O totéž požádám paní poslankyni Janu Fischerovou, abychom byli připraveni ho projednávat, a hned panu ministru obrany udělím slovo. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Martin Stropnický Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládám vám k projednání návrh na vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru, která byla podepsána v Bruselu dne 15. února tohoto roku.

Ochranu vzdušného prostoru evropských členských států NATO zajišťuje systém protivzdušné obrany NATO, který je jedním z pilířů kolektivní obrany Aliance, úplný název tohoto systému pro přesnost je Integrovaný systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO. Členské státy poskytují do toho systému zejména stíhací letouny, kterým velí vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě. Ten systém má dvě zásadní omezení. Za prvé, systém je určen výhradně k obraně před vojenskými hrozbami a nezajišťuje tedy obranu před civilními letouny zneužitými k teroristickému útoku, to je tzv. renegade. A za druhé, vzdušné síly malých členských států byly redukovány často na minimum, což může vést ke krátkodobým či dlouhodobým výpadkům schopnosti zajišťovat protivzdušnou obranu vlastními silami.

Rizika vyplývající z omezení tohoto systému lze zmenšit efektivní bilaterální spoluprací sousedních států, což vedlo k přípravě a podpisu předložené smlouvy. Čili ta předložená smlouva stanovuje základní rámec pro spolupráci České republiky a Slovenska v případech, které nelze řešit v rámci systému protivzdušné obrany NATO a též v případě výpadků vlastních schopností. Na základě této smlouvy může také každá ze stran požádat druhou stranu o pomoc při ochraně svého vzdušného prostoru. Požádaná strana může takovou pomoc poskytnout, má-li k dispozici potřebné síly, poskytnutí pomoci tedy není povinnost.

Smlouva dále stanoví základní podmínky poskytování této pomoci, velení a řízení, řešení škod, trestní jurisdikce a další. Podrobnosti vyžadování pomoci při ochraně vzdušného prostoru a též kompenzace nákladů s tím spojených budou dojednány na úrovni ministerstev obrany obou států v prováděcích dokumentech.

Tolik úvodem a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru obrany Martinu Stropnickému a žádám zpravodajku pro prvé čtení paní poslankyni Janu Fischerovou, aby přednesla svou zpravodajskou zprávu. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Děkuji za slovo. Vážení páni ministři, milé kolegyně, milí kolegové, já jsem vyposlechla předkladatele, pana ministra, v rámci této smlouvy o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. V podstatě nemám k tomu co dodat, naopak jenom řeknu pozitivně, že naše bilaterální spolupráce ve všech oblastech je velmi úzká, toto také podporuji, protože to je jenom prohloubení další spolupráce, která v různých resortech už dobře funguje. Takže to podporuji určitě, jako zpravodajka této smlouvy doporučuji postoupení do druhého čtení a přikázání tak jako organizační výbor zahraničnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Janě Fischerové za její zpravodajskou zprávu. Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Vidím přihlášku pana předsedy Sklenáka. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Roman Sklenák: Takže tak jak jsem avizoval, asi to budu dělat tedy u každého tisku, navrhuji zkrácení lhůty na 50 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Jinak samozřejmě jsem očekával, že se toho ujmou většinou zpravodajové, ale to se nedá nic dělat. Pan předseda je dnes aktivní. Tak v tom případě pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím.

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Paní zpravodajka navrhla totéž. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 219 a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 219, z přítomných 128 pro 102, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání na 50 dnů, a to v hlasování číslo 220, které jsem zahájil. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 220, z přítomných 128 pro 100, proti nikdo. Konstatuji, že i to prošlo.

 

Tento návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a lhůta k projednání byla stanovena na 50 dnů. Děkuji panu ministru obrany, děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 70.

 

Dalším bodem našeho jednání je

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP