Čtvrtek 13. července 2017, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Filip)

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s výpovědí Smlouva mezi vládou České republiky
a vládou Anguilly týkající se automatické výměny informací o příjmech
z úspor ve formě úrokových plateb, sjednaná ve formě výměny dopisů
ze dne 22. října 2004 v Praze a dne 9. prosince 2004 v Anguille
/sněmovní tisk 1113/ - prvé čtení

Pan ministr financí Ivan Pilný jej uvede. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilný Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, předkládám tedy další smlouvu, která má úplně stejný charakter, takže opět se odvolávám na své úvodní slovo. Jenom bych chtěl konstatovat, že ani já jsem nevěděl o některých těch ostrovech v Karibiku, kde existují. A pokud byl ten dotaz na daňové ráje, tak dvě smlouvy, které budou ještě následovat a které jsou takové ty klasické, označované v médiích a jinde, jsou British Virgin Islands, k tomu ještě dojde, a také Grand Cayman, k tomu také ještě dojde.

Jinak stejný proces, to znamená, že požádám potom o vyslovení návrhu na zkrácení lhůty na 50 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní tedy požádám zpravodajku pro prvé čtení Janu Fischerovou, aby přednesla svou zpravodajskou zprávu. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Jana Fischerová: Opět děkuji za slovo. Vidím, že kolega už jde dopředu. (Poslanec Procházka.) Já si dovoluji doplnit pana ministra ve své zpravodajské zprávě zase o malé vzdělání. Pan poslanec Stanjura se ptal, co znamenají ty názvy, a já se na to teď zaměřím. Čili já bych to četla "anguia" (psáno Anguilla), protože to je ze španělštiny, a znamená to úhoř. A je to dokonce podle Kryštofa Kolumba, který tam roku 1483 připlul, a bylo to podle tvaru toho ostrova, protože se jedná o korálový a vápencový ostrov a bylo to podle něj nazváno takto, protože opravdu ten ostrov připomíná úhoře. Je to opět v Karibském moři. Je tam 8 960 obyvatel, čili je to opravdu malý ostrov, má rozlohu 91 kilometrů čtverečních.

Jako zpravodajka opět doporučuji postoupit projednání této smlouvy do zahraničního výboru a také navrhuji zkrácení na projednání této smlouvy na 50 dnů. Děkuji za pozornost. (Potlesk ze střední a pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní zpravodajce. Otevírám obecnou rozpravu. Vidím přihlášku pana poslance Romana Procházky. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Roman Procházka: Tak opět, abychom dali dost formalitám, navrhuji zkrácení lhůty na projednání na 50 dnů.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Ještě někdo v rozpravě? Nikdo. Rozpravu končím. Omlouvám se, že jsem nesprávně ve španělštině přečetl název příslušného ostrova, úhořího.

A budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Můžeme tedy hlasovat v hlasování číslo 225, kdo je pro vyslovení souhlasu s výpovědí této smlouvy mezi vládou České republiky a vládou Anguilly týkající se automatické výměny informací. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 225, z přítomných 126 pro 90, proti nikdo.

 

Posledním hlasováním v tomto bodě bude hlasování o zkrácení lhůty na 50 dnů k projednání.

A to je hlasování 226, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování pořadové číslo 226, z přítomných 126 pro 93, proti nikdo. I tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a lhůta k projednání byla zkrácena na padesát dnů.

 

Končím bod 75 a předám řízení schůze.

 

Místopředseda PSP Radek Vondráček: Dobré poledne. Otevírám bod

Aktualizováno 31. 10. 2017 v 18:00.




Přihlásit/registrovat se do ISP