(Jednání pokračovalo ve 14.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji odpolední jednání 59. schůze Poslanecké sněmovny. Než začneme projednávat další zařazené body schválené na pořadu a než dám slovo předsedovi volební komise, přečtu omluvy z dnešního jednání.

Dnes od 14 do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Balaštíková, dnes od 13 hodin z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec David Kádner, dnes od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Havíř, dnes od 16.30 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Michaela Marksová. Dnes od 14 do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Daniel Korte. Dnes od 12 do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Milan Šarapatka. Dále pan poslanec Gabal ruší svou omluvu od 12 hodin, ale od 12.30 hodin do konce jednacího dne. Dnes se taky omlouvá od 10 do 15 hodin ze zdravotních důvodů ministr obrany Martin Stropnický. Dnes od 12.30 do 19 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Martin Sedlář. Dnes od 14.45 hodin z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Junek. Dnes bez udání důvodu se omlouvá z odpoledního jednání pan poslanec Andrej Babiš. Z pracovních důvodů se dnes od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Pavel Šrámek. Dále dnes od 14 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Leoš Heger. Od 14.30 do 19 hodin z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Holeček. Dnes od 16.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Bartošek. Dnes od 14.30 hodin a zítra na celé zasedání z důvodu pracovního jednání se omlouvá pan poslanec Josef Novotný. A dnes od 14.30 hodin a zítra z osobních důvodů se omlouvá pan poslanec Adam Rykala.

Nyní tedy požádám pana předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly před přestávkou. Jsou to čtyři volební body. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Přeji vám, kolegyně, kolegové, dobré odpoledne. Zmíněné čtyři volební body dopadly tak, že se k nim dostavilo 132 poslanců a poslankyň. Kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 67 hlasů.

 

136.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu
 

V první volbě dvou členů Rady Českého rozhlasu jsme nebyli úspěšní, nebyl zvolen nikdo. Zbigniew Czendlik získal 59 hlasů, Jan Stanzel 62 hlasy, Michal Stehlík 44 a Ivan Tesař 9 hlasů. Konstatuji, že tím volba končí.

V Radě Českého rozhlasu zůstávají dvě neobsazená místa, a pokud by ještě současná Sněmovna projevila vůli tu volbu zopakovat, musí projít celým procesem, to znamená výzvou předsedy Sněmovny na internetu a poté tedy zúžením nominací skrz mediální výbor.

 

137.
Návrh na volbu členů Rady České televize

Co se týká Rady České televize, tam jsme byli úspěšnější, také 132 hlasujících. Ve druhém kole jsme vybírali ze dvou kandidátů. René Kühn získal 70 hlasů a Jiří Závozda 20 hlasů. Byl tedy zvolen René Kühn, a tím i mohu konstatovat, že Rada České televize je v tuto chvíli kompletní, tedy patnáctičlenná.

 

138.
Návrh na volbu předsedy vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny k prověření,
zda nedocházelo k protiprávnímu jednání v souvislosti s možným neoprávněným
získáváním spisů orgánů činných v trestním řízení nebo informací z těchto spisů
a zda informace takto získané nebyly zneužívány k ovlivňování politické soutěže
nebo destabilizaci demokratického právního státu

V třetí volbě jsme vybírali předsedu zmíněné vyšetřovací komise k prověření jednání se spisy orgánů činných v trestním řízení. Bohužel jsme nebyli úspěšní. Ze 132 hlasujících Martin Plíšek dostal 66 hlasů, Jiří Štětina 54 hlasy. Tady je dobré podtrhnout, kvorum bylo 67, to znamená, bylo to o jeden, ale opravdu v několika kombinacích kolegů na komisi jsme přepočítávali a garantuji za komisi, stoprocentně k chybě nedošlo. Takže předseda této komise nebyl zvolen. Tím ta volba končí.

Pokud bude vůle to zkusit znovu, pokusím se jednat s předsedy poslaneckých klubů, musím vyhlásit novou lhůtu na podání nominací.

 

139.
Návrh na volbu člena Rady Státního fondu kinematografie

A konečně volba člena Státního fondu kinematografie. Tereza Czesany Dvořáková dostala 33 hlasy, Petr Vítek 61 hlas, takže ani zde nebyl nikdo zvolen. V tomto případě to ale bylo první kolo, takže oba dva zmínění ještě postupují do druhého kola.

Tolik k volebním výsledkům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane předsedo. Budeme pokračovat ve schváleném pořadu schůze.

 

Jako první otevírám bod

 

140.
Návrh na potvrzení předsedy výboru Poslanecké sněmovny

Podle § 90 odst. 1 písm. s) našeho jednacího řádu potvrzuje předsedy výborů v jejich funkci po zvolení výborem Poslanecká sněmovna.

Chtěl bych vás informovat, že dne 13. června 2017 se sešel hospodářský výbor a zvolil ze svého středu nového předsedu. Předsedou hospodářského výboru se stal poslanec Martin Kolovratník.

Zahajuji rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí. Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Přistoupíme k hlasování.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje poslance Martina Kolovratníka ve funkci předsedy hospodářského výboru."

Zahajuji hlasování a táži se - omlouvám se. Prohlašuji hlasování za zmatečné, protože eviduji žádost o vaše odhlášení. Nejprve vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

 

Ještě jednou přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna potvrzuje poslance Martina Kolovratníka ve funkci předsedy hospodářského výboru."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 55. Přihlášeno je 75 poslankyň a poslanců, pro návrh 70, proti nikdo. Konstatuji, že jsme potvrdili předsedu hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb.,
o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 998/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr dopravy Dan Ťok. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Dan Ťok Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hlavním cílem předloženého návrhu zákona je úprava licenčního řízení v linkové osobní autobusové dopravě, úprava v oblasti provozování taxislužby, rozšíření zmocnění obcí k vydání specifických požadavků na provozování taxislužby na svém území, efektivnější správní trestání zásadních porušení zákonných povinností a černého provozování taxislužby. Návrh zákona obsahuje také soubor dílčích formálních úprav správního trestání v zákoně o silniční dopravě v návaznosti na přijetí nového zákona o odpovědnosti za přestupky a nařízení o nich.

Ministerstvo dopravy stejně jako garanční hospodářský výbor zaujímá doporučující stanovisko k pozměňovacím návrhům, které návrh zákona zpřesňují v otázce posuzování spolehlivosti řidiče taxislužby a upravují prokazování bezúhonnosti cizinců. (V sále je silný hluk!)

Ostatní pozměňovací návrhy týkající se zprostředkovatelů v taxislužbě či zavedení dalšího druhu taxislužby, přepravy na základě předchozí elektronické objednávky prostřednictvím digitálních platforem, nejsou doporučovány Ministerstvem dopravy ani - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP