(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobré ráno, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená paní ministryně, žádné ministry... a mám, i pane ministře. Zahajuji třetí jednací den 59. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: pan předseda Jan Hamáček z důvodu zahraniční cesty, Ivan Adamec bez udání důvodu, Andrej Babiš bez udání důvodu, Margita Balaštíková z pracovních důvodů, Jan Bartošek od 16.30 z pracovních důvodů, Jiří Běhounek celý den z pracovních důvodů, Jan Birke z důvodu zahraniční cesty, Vlasta Bohdalová z osobních důvodů, Robin Böhnisch od 10.30 do 13 hodin z osobních důvodů, Marek Černoch z důvodu zahraniční cesty, Pavel Čihák ze zdravotních důvodů, René Číp ze zdravotních důvodů, Radim Fiala z pracovních důvodů, Vlastimil Gabrhel od 11.30 z pracovních důvodů, Halíková Milada z pracovních důvodů, Jaroslav Holík z pracovních důvodů, Gabriela Hubáčková z pracovních důvodů, Jiří Junek z osobních důvodů, David Kádner z pracovních důvodů, Vít Kaňkovský do 13 hodin z osobních důvodů, David Kasal z pracovních důvodů, Jaroslav Klaška do 15 hodin z pracovních důvodů, Martin Komárek od 11 hodin z osobních důvodů, do 13 hodin Věra Kovářová z osobních důvodů, do 13 hodin Jana Lorencová ze zdravotních důvodů, Radka Maxová mezi 11. a 16. hodinou z pracovních důvodů, Miroslava Němcová z důvodu zahraniční cesty, Josef Novotný z pracovních důvodů, Igor Nykl ze zdravotních důvodů, Gabriela Pecková z pracovních důvodů, Lukáš Pleticha z pracovních důvodů, Karel Rais od 10 do 15 hodin z pracovních důvodů, Adam Rykala z osobních důvodů, Bronislav Schwarz z pracovních důvodů také na celý den, Jiří Skalický z pracovních důvodů, Jan Skopeček z pracovních důvodů, Zuzana Šánová z osobních důvodů, Jeroným Tejc z pracovních důvodů, Dana Váhalová z důvodu zahraniční cesty, František Vácha z důvodu zahraniční cesty, Helena Válková od 11 hodin ze zdravotních důvodů, Jan Volný ze zdravotních důvodů, Václav Votava z osobních důvodů, Vlastimil Vozka z pracovních důvodů, Rostislav Vyzula z rodinných důvodů, Kristýna Zelienková z pracovních důvodů, Jiří Zemánek z pracovních důvodů a Jiří Zlatuška ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády - prosím, abyste dobře poslouchali kvůli odpoledním interpelacím: pan předseda vlády Bohuslav Sobotka je na zahraniční cestě, čili nebude celý den, Pavel Bělobrádek od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů, Richard Brabec z pracovních důvodů na celý den, Jiří Havlíček je na zahraniční cestě, nebude tedy celý den, Daniel Herman z důvodu zahraniční cesty, také nebude celý den, Milan Chovanec z pracovních důvodů, nebude celý den, Marian Jurečka z pracovních důvodů, nebude také celý den, Miloslav Ludvík z pracovních důvodů, také celý den, Michaela Marksová do 11 hodin z pracovních důvodů, čili na odpoledních interpelacích bude, Robert Pelikán do 14.30 z pracovních důvodů, na interpelacích bude. Ivan Pilný z pracovních důvodů na celý den, čili nebude na interpelacích, Martin Stropnický od 10 do 15 hodin z pracovních důvodů, Stanislav Štech do 14.30 z pracovních důvodů, Dan Ťok z pracovních důvodů na celý den a Lubomír Zaorálek nebude na odpoledne, tedy nebude na interpelace z pracovních důvodů.

Rom Kostřica má náhradní kartu 71.

To jsou zatím omluvy došlé předsedovi Poslanecké sněmovny.

 

A můžeme začít s naším programem. Na dnešní dopolední jednání jsou zařazeny odpovědi na písemné interpelace poslanců, s nimiž poslanci vyslovili nesouhlas, a proto byly zařazeny na pořad 59. schůze Poslanecké sněmovny.

 

189.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

První interpelace je na ministra školství, mládeže a tělovýchovy Stanislava Štecha. Je to interpelace Leo Luzara ve věci vyhlášky 280 o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách, školských zařízeních, sněmovní tisk 1088. Tato interpelace je přerušena do přítomnosti ministra školství. V tom případě nemáme ani o čem hlasovat, protože ministr školství je omluven.

Můžeme tedy přejít k druhé interpelaci a tou je interpelace poslance Jiřího Valenty ve věci Národního elektronického nástroje, sněmovní tisk 1107, která je přerušena. A tu projednat můžeme, paní ministryně Karla Šlechtová je přítomna. Takže žádám pana poslance Jiřího Valentu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážená paní ministryně, musím osobně přiznat, že nejsem příznivcem sáhodlouhých debat, často se točících v kruhu, ve kterých se stejně nic většinou nevyřeší. A tak nyní, když už jsem byl donucen využít institut odmítnuté odpovědi na písemnou interpelaci, věřím, že ani v tomto případě k obdobnému stavu a situaci nedojde.

Všem se omlouvám, ale poskytnutá písemná vyjádření paní ministryně jsem si vyhodnotil jako obsahově zcela nedostatečná, zavádějící, vyviňující se z jakékoliv odpovědnosti a také až podezřele nekonkrétní.

Ale již k samému problému. Co je to vlastně NEN, o kterém tady dnes bude řeč? Pro ty, kteří by náhodou nevěděli, a to nechci nikoho poučovat, vlastně jde o Národní elektronický nástroj, ve zkratce NEN, který by měl být komplexním elektronickým nástrojem pro administraci a zadávání veřejných zakázek a koncesí pro všechny kategorie veřejných zakázek a všechny kategorie zadavatelů, včetně těch sektorových. NEN podporuje všechny rozsahy elektronizace od evidence zadávacích řízení až po plně elektronické postupy, nebo alespoň by je takto podporovat měl.

Nyní si dovolím uvodit celý problém rámcovou citací z časopisu Veřejné zakázky, jehož redaktorem je například i ředitel odboru práva, veřejných zakázek a koncesí MMR. Zde se mj. v jednom příspěvku píše: "Národní elektronický nástroj je projektem MMR. Nástroj byl specifikován na přelomu let 2009/2010 a dokončen v březnu roku 2014. Cílem MMR bylo nabídnout zadavatelům státem placenou alternativu komerčních nástrojů." Do této chvíle bylo, dle mého názoru ještě všechno v pořádku. Ale v příspěvku se pokračuje: "Když zadavatelé nechtěli používat NEN ani zadarmo, začali na MMR objevovat myšlenku na zavedení povinnosti využívat NEN pro všechny zadavatele. Projektu se však lepí smůla na paty, ÚOHS označil průběh zakázek, ze kterých NEN vznikl, za nezákonný." Konec citátu.

Toto konstatování u mne vyvolalo vlnu pochybností a o celý problém jsem se začal blíže zajímat. Dvakrát jsem v tomto ohledu písemně oslovil paní ministryni, a kvalitu jejích odpovědí jsem popsal již v úvodu. A z pouhého podezření rázem začal před mýma očima růst státem zanedbaný a následně i minimálně a také nesprávně řešený problém. A blížím se již k samotnému jádru věci. Za jakých podmínek tento Národní elektronický nástroj vlastně vznikl?

Dovolte mi, abych vám ilustroval vlastní desatero, které stojí minimálně za seriózní zamyšlení, když už se to Ministerstvu pro místní rozvoj pod vedením paní Šlechtové, alespoň podle mého názoru, ne úplně podařilo.

1. NEN vznikl nejspíše v rozporu se zákonem, neboť byl soutěžen v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

2. Soutěže, ze kterých NEN vznikl, šetří Policie ČR.

3. Někteří dodavatelé jsou vyšetřováni a některým bylo dokonce i sděleno obvinění.

4. ÚOHS šetřil zakázku na vznik NEN a udělil MMR pokutu 500 tis. korun a zákaz plnění smlouvy. Rozhodnutí je pravomocné, podotýkám. A bylo mi konstatováno například - a teď poslouchejte, zejména vy, paní ministryně -, že postup MMR dosahuje nejzávažnějšího stupně intenzity porušení zákona, nebo že došlo ke zcela flagrantnímu vyloučení hospodářské soutěže. Dovolte mi otázku: Jaká byla tedy vyvozena opatření, kdo a jak byl za tento šlendrián vůbec potrestán?***




Přihlásit/registrovat se do ISP