(15.00 hodin)
(pokračuje Bartošek)

A dále zde máme návrh pana poslance Fiedlera na zařazení nového bodu a tím by měla být informace vlády k těžbě lithia v České republice.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro zařazení nového bodu na pořad schůze, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 150, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro návrh 63, proti 41. Tento návrh byl zamítnut.

 

Dále zde byl návrh pana poslance Skopečka, který byl vetován, takže o něm nebudeme hlasovat.

Tím jsme se vypořádali s návrhy na změny pořadu schůze. (Hlásí se poslanec Sklenák.) Udělím vám slovo, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji za slovo. Ještě po odhlasování změn pořadu schůze přicházím s procedurálním návrhem. Jménem poslaneckého klubu sociální demokracie a ANO 2011 navrhuji, abychom dnes jednali a meritorně i procedurálně hlasovali o všech návrzích i po 19. i po 21. hodině. Chci jen avizovat, alespoň za sebe a za klub sociální demokracie, že tento můj návrh je veden ambicí projednat ty body, které jsme pevně zařadili. Pakliže by tomu bylo dříve, tak jsem připraven na dohodu předsedů klubů o ukončení jednacího dne.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že se jedná o procedurální návrh, dám o něm hlasovat bez rozpravy.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 151, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro návrh 77, proti 43. (Návrh zamítnut. Potlesk poslanců opozice v pravé i levé části sálu.)

 

Vypadá to, že proběhne ještě kontrola hlasování, tak vás požádám o chvíli strpení. Mezitím přečtu omluvy. Dnes od 14 do 15.30 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Markéta Adamová. A dále dne 11. 7. z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Leoš Heger. (Rozruch v sále. Někteří poslanci pobíhají po sále.)

Táži se, zda můžu pokračovat. (Reakce v sále.) Omlouvám se za zdržení, ale v tiskárně nebyl papír, takže musíme počkat. Omluvte tento technický nedostatek. (Pobavení v sále. Několik poslanců se shluklo před řečnickým pultem.)

V pořadí, v jakém jste se přihlásili, ale týká se to hlasování. Prosím, pan poslanec Berkovec. Máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Dovolím si zpochybnit hlasování. Hlasoval jsem pro, a na sjetině mám křížek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Máme zde námitku proti hlasování.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tuto námitku, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 152, přihlášeno je 158 poslankyň a poslanců, pro návrh 118, proti 14. S námitkou byl vysloven souhlas.

 

Eviduji žádost na vaše odhlášení. Odhlásím vás tedy a požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

 

Pro pořádek zopakuji, že budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Sklenáka.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 153, přihlášeno je 150 poslankyň a poslanců, pro návrh 80, proti 52. Konstatuji, že s tímto procedurálním návrhem byl vysloven souhlas.

 

Vzhledem k tomu, že jsme se vypořádali se všemi hlasováními, která byla přednesena, budeme pokračovat dle schváleného programu. Otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

55.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací Dohoda o strategickém partnerství
mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně
a Kanadou na straně druhé podepsaná v Bruselu dne 30. října 2016
/sněmovní tisk 996/ - druhé čtení

Tímto bodem jsme se zabývali 8. června 2017, kdy jsme jej přerušili v obecné rozpravě. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a zpravodaj zahraničního výboru poslanec Leo Luzar. Ještě zopakuji, že tento sněmovní tisk byl přikázán k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro evropské záležitosti a usnesení výborů byla doručena jako sněmovní tisky 996/1 a 996/2. S jejich obsahem zpravodajové - jak pan poslanec Luzar, tak pan poslanec Benešík - Sněmovnu seznámili.

Nyní budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě a ocitáme se zpět, kdy byl přerušen pan poslanec Luzar ve svém projevu. Prosím, pane poslanče, jestli chcete pokračovat, máte slovo. (V sále je hlučno.)

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy, vážení pánové, myslel jsem si, že si ušetřím mnoho slov. Bohužel se ukázalo, že to asi nebude tak, jak jsem si představoval, a proto mi dovolte, abych navázal částí tam, kde jsem v minulé rozpravě skončil, a seznámil vás s věcmi týkajícími se dohody o strategickém partnerství mezi Evropskou unií a Kanadou.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, pane poslanče, než budete pokračovat, požádám vás, kolegyně a kolegové, o ztišení a v případě, že máte něco důležitého k řešení, abyste odešli diskutovat do předsálí. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Leo Luzar: Tato dohoda, která je nám nyní předkládána, má docela bohatou historii. Minule jsem již hovořil o tom, co je asi příčinou tohoto vzniku. Jen krátce řeknu, že snaha přijmout TTIP, to znamená Severoatlantickou dohodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, se setkala s docela výrazným a velkým odporem nejenom mezi obchodními aktivisty, ale i v oblasti práva, politiky, historie... (Kolem prochází ministr Zaorálek se slovy: Vezměte to zeširoka.) Ano, budu to brát zeširoka.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, požádám vás v případě, že chcete diskutovat, abyste diskutoval na mikrofon a nevyrušoval pana poslance Luzara v jeho projevu. Prosím.

 

Poslanec Leo Luzar: Beru tu připomínku pana ministra, že to mám vzít zeširoka. Ano, příroda volá, potřebuje si odskočit, rozumím tomu.

Tato dohoda je vedena tím, jak byla vedena příprava dohody k TTIP mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými, jak narazila na velké výhrady, které byly. Autoři podobné dohody, která byla v přípravě mezi Evropskou unií a Kanadou, se rozhodli tu velkou dohodu, která se nazývá CETA a která bude třetím bodem tohoto jednání, rozdělit na dvě části. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP